Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30.12.2018, 22:08 

Cześć, mam problem z data i godzina w moim cayenne

Ostatnio robiłem pare rzeczy w aucie - stał trochę z odciętym akusem i mam problem

Po pierwsze zobaczyłem ze po nocy spóźnia się zegar o około godzinę i 10 minut za każdym razem jak postoi trochę dłużej.
Gdy szukałem pomocy zobaczyłem ze zniknęła również data z ekranu głównego - nie mogę jej również ustawić w opcjach - godzinę tak jednak daty nie mogę. Cały czas wisi 07/07/2000
Znalazłem coś na zagranicznym forum ze data ustawia się sama ? Jednak już tydzień jeżdżę i cały czas brak no i problem z ta godzina.

Ktoś miał taki przypadek ?

PostNapisane: 9.01.2019, 15:53 

U mnie w Cayenne 9PA czasami mi znika data z głównego wyświetlacza (nie wiem czemu?) i data mi spóźnia o jeden dzień... też nie mogę w ustawieniach nigdzie tego zmienić... Może ktoś coś wie więcej na ten temat..?

PostNapisane: 9.02.2019, 22:53 

mam to samo w 997 od nowego roku. Data przestawiła się na rok 2000 (w ustawieniach) i zniknęła z ekranu, zostało puste miejsce. Dodatkowo już 3ci raz ustawiam zegarek, gdyż pokazuje jakąś przypadkową godzinę. :roll:

Tutaj ludzie zgłaszają to samo.

https://rennlist.com/forums/cayenne-955-957-2003-2010/1099700-can-t-set-the-date.html

Ktoś pytał o to w serwisie?

PostNapisane: 10.02.2019, 11:40 

Za pomocą oprogramowania diagnostycznego trzeba ustawić , data jest pobierana z GPS.

PostNapisane: 29.01.2020, 23:02 

Starsze systemy GPS (takie jak te używane w PCM2.1) i satelity reprezentują datę i godzinę jako 10-cyfrowy licznik. Licznik zwiększa się do maksymalnie 1024 tygodni, czyli około 19,7 lat, następnie resetuje się lub „przewraca”, wraca do zera i zaczyna odliczanie od nowa.
Przeniesienie nastąpiło 6 kwietnia 2019 r. Nowsze systemy GPS i satelity używają 13-cyfrowego licznika, który jest dokładny przez dłuższy czas. Ten konflikt między systemami i satelitami stwarza stan, w którym od kwietnia 2019 r. PCM może nie wyświetlać dokładnej daty i godziny. Nie można ręcznie wybrać satelity, którego używa PCM.

Wymagana zmiana czasu na ustawiany ręcznie zamiast pobierany z satelity.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]