|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
joko
|
Napisane: 17.04.2012, 23:17 |
|
|
Problem jest taki, że po wymianie opon z zimowych na letnie auto straciło przyczepność. W poprzednim sezonie dojeździłem na tych oponach do listopada i wszystko było ok. Oponki mają bieżnik na 80% i problem jest moim zdaniem bardziej w samej gumie niż w bieżniku.
Objawy choćby z dzisiaj (sucho, ok9-10st C) są następujące: jak wyjeżdżałem z garażu (lekko z górki) i przyhamowałem to załączył się ABS, wyjazd na drogę z bramy tyłem , przyhamowanie znowu ABS, dojazd do głównej drogi (ok, 30km/h) lekkie hamowanie i znowu ABS, wyjazd na główną w lewo, lekki gaz i tył tańczy, z ronda w mieście bez specjalnego gazu wyjechałem bokiem. Gdyby było mokro lub bardzo zimno, to uznał bym , że to jest powodem, ale dzisiaj warunki były ok, a zachowanie samochodu bardzo niepewne.
Jedyna rzecz jaka przychodzi mi do głowy to fakt, że opony były przechowywane przez zimę pod zadaszeniem, miały sucho i ciemno ale generalnie na zewnątrz i narażone były na te duże mrozy jakie były tej zimy (kilka dni nawet po -30st C).
Pytanie do Was jest takie, czy ten fakt może być przyczyną pogorszenia przyczepności , a jeżeli nie to może jakieś inne sugestie
Z góry dzięki za pomoc
Dodam jeszcze , że podobny problem miałem również jakiś czas temu z oponami w vanie, gdzie też nagle oponki (tutaj z kolei zimowe) straciły przyczepność pomimo dobrego bieżnika, Te opony jednak były przechowywane w garażu w cieple.
Kurde nie wiem może jakieś żyły wodne
|
|
Góra |
|
David
|
Napisane: 17.04.2012, 23:24 |
|
|
spokojnie pojeździj trochę aż się wierzchnia warstwa zetrze
(nie zaszkodzi ostrzej)
tylko uważaj !!!!!
|
|
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 17.04.2012, 23:26 |
|
Dołączył: 18.01.2012 Posty: 1647 Lokalizacja: Warszawa Boxster S 986
Nr klubowicza: 694
|
A czy przypadkiem nie kręcą się w odwrotnym kierunku ?
R
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 17.04.2012, 23:30 |
|
|
Cytuj: spokojnie pojeździj trochę aż się wierzchnia warstwa zetrze
(nie zaszkodzi ostrzej)
tylko uważaj !!!!!
i tak mi mów
zeszlifuję je jutro z lekka ... i nawet już wiem gdzie
Dzięki David za wskazówkę . Wprawdzie parę kilometrów po wymianie już zrobiły ale chyba zbyt zachowawczo i nie dało to odpowiedniego efektu.
Jutro im poprawię.
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 18.04.2012, 0:01 |
|
|
miałem kiedyś tak samo, leżały w zimnie na strychu i zrobiły się twarde jak kamień. raz je zabrałem na zlot i potem wywaliłem bo nie trzymały a że już nie były nowe to nie bolało
|
|
Góra |
|
alexdr
|
Napisane: 18.04.2012, 0:08 |
|
|
Od kilku lat wystawiam się wśród kolegów na pośmiewisko. Opony, letnie czy zimowe, zawijam na czas przechowywania (strych, 10 - 15 st, C) w cienką folię spożywczą, zamykajac całkowicie dostęp powietrza. To zatrzymuje proces starzenia się (zwietrzenia) gumy i zdaje się, że dobrze działa.
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 18.04.2012, 0:10 |
|
|
Te zimówki do vana to "padły" co ciekawe w czasie sezonu zimowego a nie zaraz po wymianie. Przyszedł po prostu taki dzień , że nie szło z miejsca ruszyć i koniec.
Do prosiaka mam nowe tyły jeszcze , więc jak te co mam teraz na aucie nie wrócą do normy to tylko w przody będzie trzeba zainwestować.
Założyłem te z poprzedniego sezonu bo chciałem aby jeszcze trochę pojeździły , ale jak nie będzie poprawy to nie będę ryzykował .
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 18.04.2012, 0:23 |
|
|
Cytuj: Od kilku lat wystawiam się wśród kolegów na pośmiewisko. Opony, letnie czy zimowe, zawijam na czas przechowywania (strych, 10 - 15 st, C) w cienką folię spożywczą, zamykajac całkowicie dostęp powietrza. To zatrzymuje proces starzenia się (zwietrzenia) gumy i zdaje się, że dobrze działa.
I jest w tym chyba dużo sensu, bo jak widać trzymanie na zewnątrz, czy jak pisze Marion na strychu daje marne skutki.
Ja wprawdzie trzymałem je w workach, ale chyba niska temp. i wiatr zrobiły swoje.
Ale nie przesądzajmy sprawy, może tak jak radzi David, podgrzanie i przytarcie wierzchniej warstwy coś pomoże
Problem mam z tym przechowywaniem, bo muszę trzymać "wymiany" do 5 w porywach do 6 samochodów , a do tego dochodzą stare komplety felg których nie udało się "ożenić" , a żal na śmietnik wywalić.
Siłą rzeczy cześć musi pod wiatą zimować , a że prosiak najmłodszy w rodzinie to tej zimy trafiło na niego
Dobrze że przynajmniej sam prosiak miał gdzie spać a tylko jego gumki były bezdomne
|
|
Góra |
|
alexdr
|
Napisane: 18.04.2012, 0:34 |
|
|
Też klnę, nosząc kolejne zestawy na strych. Normalny człowiek, który ma chęc i możliwość posiadania 4 - 5 -6 ciekawych autek, powinien mieć też odpowiednie zaplecze.
Ale nasz dom projektowałe koleżanka, zrobiła nam duzą garderobę
|
|
Góra |
|
Daro
|
Napisane: 18.04.2012, 0:36 |
|
Nr klubowicza: 263
|
O widzisz czyli dobre miejsce bo ciepłe i tam możesz te do Porsche trzymać.
|
alexdr
|
Napisane: 18.04.2012, 0:42 |
|
|
Tylko nie wiem, co szanowna małżonka powie, gdy jej kostium zapachnie jakąś miekką mieszanką
|
|
Góra |
|
joko
|
Napisane: 18.04.2012, 0:51 |
|
|
Czyli znowu wraca temat mega garażu w którym można by trzymać wszystkie autka wraz z całym ich ekwipunkiem i jak przyjdzie ochota to mieć gdzie usiąść , i przy piwku na nie sobie popatrzeć , i nie mieć problemu gdzie kolejny komplet kół wcisnąć.
Ja już wprawdzie zrobiłem pierwszy krok w tym kierunku, ale na razie tylko na papierze (projekty, plany, pozwolenia)
Cytuj: Tylko nie wiem, co szanowna małżonka powie, gdy jej kostium zapachnie jakąś miekką mieszanką
no ja bym nie ryzykował, to jak wchodzenie do klatki z lwami
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|