Dobry wieczór klubowicze,
Tak jak pisałem w powitalnym poście, noszę się z zakupem Porsze Cayenna 955.
Rocznie robię ok 9-10tys km, głównie poruszam się w cyklu mieszanym. Nie zależy mi specjalnie na osiągach, przez cztery lata jeździłem 170cio konnym BMW z instalacją LPG i byłem zadowolony.
Bryła auta jak i środek bardzo mi się podobają dlatego padło na Porsche.
Pochylam się głównie nad silnikiem 3.2, sporo czytałem, że 4,5 jest lepszy a spalanie porównywalne ale trochę odstrasza mnie reputacja tych silników. Wiem, że jak ktoś ma zadbany egzemplarz to pewnie jest zadowolony ale prawdopodobieństwo kupienia takiego jest bardoz małe.
Przejdę do pytań:
1. Czy możecie polecić ten silnik? (jak wyżej osiągi nie są priorytetem). chciałbym zainstalować LPG, jak się sprawuje z instalacją gazową?
2. Czy silnik 3.2 cierpi na jakieś wady konstrukcyjne albo powtarzające się problemy?
3. Jak mocno różni się od bliźniaczego 3.2 z Touarega? Czy mają wspólne części?
4. Jak wygląda awaryjność auta pomijając kwestie silnika? Czy elektryka, bądź układ chłodzenia, napęd mają jakieś poważniejsze usterki? Nie interesuje mnie pneumatyka więc ten temat możemy pominąć. Droga od mnie jest tak dziurawa, że nie robiłbym nic poza naprawą zawieszenia
5. Na co zwrócić uwage przy zakupie?
6. Jak z dostępnością części? Czy wymiana zawieszenia, tarcz i klocków to jakiś przerażający wydatek?
7. Czy do serwisowania auta wymagane są specjalne narzędzia?
8. Jak z korozją w tym egzemplarzu, martwi mnie to troszkę ponieważ to była największa wada poprzedniego auta.
Na samo auto chciałbym przeznaczyć 30-35 tys zł. Co do samego utrzymania, w poprzedni samochód wsadziłem 20tys zł w 4 lata, jak tu poziom będzie porównywalny to nie mam nic przeciwko
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Życzę przyjemnego wieczoru. Trzymajcie się w tych dziwnych czasach