Witam. Jestem nowy i przymierzam sie do zakupu cayenna S z lat 2003-2006. Doszły mnie słuchy o awaryjności silników z powodu wady fabrycznej. Stad moje pytanie: Czy w cayenne S do 2006roku każdy silnik klęknie szybciej czy póżniej?? Bo z tego co sie orientuje to problem fabryka poprawiła w 2007roku. Szukałem na forum ale konkretnej odp nie znalazłem. Jakie są obiawy tej usterki?? Móze ktoś kumaty w cayennach podałby swój numer tel. Z góry dziekuje
S'ka bedzie chodzic. Z tego co wiem, S'ki 4.5 sa dosyc zywotne, w pierwszych S 4.8 zdarzaly sie rysy na cylindrach.
W 4.5 turbo wypalaja sie zawory przy okolo 100 tys km, w dwoch cayennach turbo zmienialem silniki u siebie.
może chodzi o układ chłodzenia ? pęknięcia na plastikowych przewodach ?
poprawili je w 2007 roku na aluminiowe,
mój ma teraz 112 k km, wymieniłem przewody na aluminiowe i silnik jak zegarek
Witam
Ja powiem tak: Moja cayenka ma 240tys km przejechane oryginalnie chodzi jak nowa. Z tymi silnikami to przeważnie ludzie nie pilnują serwisów oleje zmieniają zamiast co 10 co 30 tys itd. Bardzo często od małej głupoty typu nieszcxzelnosc w ukladzie chlodzenia psują się poważne rzeczy...Przeważnie problemy wynikają z zaniedbania. Wiem jedno. Cayenka to auto na które trzeba zwrócić uwagę to nie punto gdzie lejesz benzynę i jeżdzisz.
Moje Cayenne ma to- silnik chodzi jak lala mimo ponad 160 tys. I to z niezmienionym kolektorem chłodzenia. Dbasz to jeździsz. Nie dbasz -zarzniesz błyskawicznie.