Cześć Od niedawna posiadam Panamere Turbo z 2014r ze zbiornikiem 100l Mam kilka pytań 1. Ile l mieści się w rezerwie paliwa ?
2. Wydaje mi się że komputer trochę przekłamuje spalanie albo właśnie rezerwa ma duża pojemność. Zatankowałem dzisiaj full paliwa wskazówka po 360km siadła idealnie na 2/4 zbiornika czyli połowie paliwa , spalanie 10.9 ( 150 km/h - autostrada - jadę na wakacje) i pokazuje zasięg 460km , skoro przy spalaniu 10.9 zrobiłem 360km i zostało mi pol zbiornika to jakim cudem komputer mi pokazuje ze przejadę 460 jeszcze (100 więcej) z tym samym spalaniem i taka sama ilością paliwa bo połowa jeszcze została.
3. Jakie spalanie w mieście po u mnie to 21l , czy są jeszcze jakies tryby jazdy i sport i sport plus czy coś jeszcze można w ustawieniach zrobić np jak jadę ciagle autostrada i chciałbym mieć jak największy zasięg przy 150-160 kmh
2. Przekłamuje i to nie trochę z moich obserwacji przynajmniej 15%. Okłamywanie nasila się przy rezerwie. Sprawdziłem jadać ze stałą prędkością autostradą 300km, im bliżej domu tym komputer bardziej zaniżał możliwy dystans.
3. U mnie na pełnym baku, a mam powiększony do 100l, tankuje co 500km. Jeżdżę 70% miasto 30 trasa. Bez specjalnego pocisku w mieście. Rekord ekonomiczności to 14,6l na autostradzie z prędkością do 140km/h. Średnio na trasie jak jadę jak to na porsche przystało to 18l/100km. Ustawieniami Sprot/Sport Plus na pewno nie zoptymalizujesz spalania w dół, jak już to w górę.
Kupując spodziewałem się spalania ok 13l i głośno o tym mówiłem, życie zweryfikowało:). Ps. na plus pali mało oleju do poprzedniego Cayenne Turbo który miałem.