Autor |
Wiadomość |
dzban84
|
Napisane: 31.07.2020, 19:25 |
|
|
Hej,
Z praktyki:
Audi A8 - 25% broker CLA 250 20-25% - broker / flota
Z Mojego doświadczenia kwestia czasu i modelu. Audi / BMW / MB od 20-30% spokojnie.
Porsche moim zdaniem na nowe 10% max.
Macan ma +-60% globalnej sprzedaży, prosta sprawa, że go nie rabatują później cayenne...
|
|
Góra |
|
and6412
|
Napisane: 9.08.2020, 22:28 |
|
|
Panowie, czy ktos sie orientuje jakie realnie rabaty mozna uzyskac na bmw x3 2.0d i ok 60 tys w opcjach? Z jednej strony mam oferty z rabatami ok 18% z drugiej slysze historie jak np przedmowca pisza ze nawet 30% jest realne. Jak to jest?
Podobne pytanie dot leasingu 5 lat z wplata ok 25% i niskim wykupem w bmw. Mozna liczyc realnie na cos kolo 101%?
|
|
Góra |
|
arti_dg
|
Napisane: 10.08.2020, 20:29 |
|
|
A ile realnie można dostać na Taycana Turbo S? I gdzie?
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 10.08.2020, 22:10 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
and6412 napisał(a): Panowie, czy ktos sie orientuje jakie realnie rabaty mozna uzyskac na bmw x3 2.0d i ok 60 tys w opcjach? Z jednej strony mam oferty z rabatami ok 18% z drugiej slysze historie jak np przedmowca pisza ze nawet 30% jest realne. Jak to jest?
Podobne pytanie dot leasingu 5 lat z wplata ok 25% i niskim wykupem w bmw. Mozna liczyc realnie na cos kolo 101%? Ja bym spytał u brokerów i wtedy skonfrontował to u dealera. Co do leasingu - na nowe auta z reguły najlepsze oferty pochodzą od własnych banków każdej z marek
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
b0g0b0jny
|
Napisane: 11.08.2020, 7:30 |
|
|
and6412 napisał(a): Panowie, czy ktos sie orientuje jakie realnie rabaty mozna uzyskac na bmw x3 2.0d i ok 60 tys w opcjach? Z jednej strony mam oferty z rabatami ok 18% z drugiej slysze historie jak np przedmowca pisza ze nawet 30% jest realne. Jak to jest?
Podobne pytanie dot leasingu 5 lat z wplata ok 25% i niskim wykupem w bmw. Mozna liczyc realnie na cos kolo 101%? Tez szukam i w BMW wychodzi mi podobnie. Niestety jest malo aut na placach u delearow i w bmw poki co udało mi się zejść do takich poziomów jak piszesz. Na audi q5 trochę lepiej 21-22% ale to od przyszłego roku wchodzi lift i chyba dlatego sa bardziej skłonni do rabatów. Co do BMW to jestem zdziwiony bo jakoes 2 lata temu szukałem mamie X3 i po krótkich negocjacjach 25% rabatu oferowali bez problemu. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
|
|
Góra |
|
and6412
|
Napisane: 11.08.2020, 9:14 |
|
|
No właśnie dlatego dopytuje bo ze trzy lata temu 25% się dostawało od progu a teraz ponoć kryzys jest to sobie wyobrażałem ze będzie jeszcze wiecej
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
Góra |
|
b0g0b0jny
|
Napisane: 11.08.2020, 9:22 |
|
|
and6412 napisał(a): No właśnie dlatego dopytuje bo ze trzy lata temu 25% się dostawało od progu a teraz ponoć kryzys jest to sobie wyobrażałem ze będzie jeszcze wiecej
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk W Audi tłumaczyli to niską podąża i tak faktycznie jest. Obdzwoniłem pół Polski i są u dealerów dosłownie pojedyncze egzemplarze , natomiast aut w produkcji jest cała masa - ale auta przyjadą najwcześniej początek października. Przez covid stanęła produkcja. Pytanie jak będzie wyglądać sytuacja na koniec roku ale ja niestety potrzebuję auto maks na początek września. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
|
|
Góra |
|
Arekk
|
Napisane: 11.08.2020, 9:35 |
|
|
Panowie a mam pytanie dot.podtrzymania cen w umowie. Jeśli zamówiłem auto do produkcji w kwietniu z odbiorem na kwiecień przyszłego roku, ale w tym czasie ceny za taki model podrosły o 30tys. a z dodatkowym uzyskanym rabatem wychodzi już 50tys.to czy dealerowi nie opłaca się lepiej oddać zaliczkę i zerwać umowę?
Czy takie rozwiązania umów się zdarzają? Chodzi o Mercedes-benz.
|
|
Góra |
|
Adam_911
|
Napisane: 11.08.2020, 9:58 |
|
|
Jak zamawiałem Porszaka, miałem zapis o rabacie procentowym względem cen z konfiguratora. Myślę, że jest to uczciwy zapis.
|
|
Góra |
|
Jarecki
|
Napisane: 11.08.2020, 10:35 |
|
Nr klubowicza: 381
|
Arekk napisał(a): Panowie a mam pytanie dot.podtrzymania cen w umowie. Jeśli zamówiłem auto do produkcji w kwietniu z odbiorem na kwiecień przyszłego roku, ale w tym czasie ceny za taki model podrosły o 30tys. a z dodatkowym uzyskanym rabatem wychodzi już 50tys.to czy dealerowi nie opłaca się lepiej oddać zaliczkę i zerwać umowę?
Czy takie rozwiązania umów się zdarzają? Chodzi o Mercedes-benz. Nie podskoczyła oficjalna cena żadnego modelu w Mercedesie o 50k. Ani o 30. Jest coroczna podwyżka inflacyjna na poziomie 1% i to w gestii dealera jest jak się dogada z klientem. Umowa zakłada cenę obowiązującą na dany model w dniu dostawy, więc teoretycznie jak ktoś zamówił auto w listopadzie, ale na produkcję styczeń to obowiązuje go cena po podwyżce i tak z reguły klienci są informowani że będzie droższy o ta podwyżkę.
Góra |
|
Arekk
|
Napisane: 11.08.2020, 10:49 |
|
|
Jarecki napisał(a): Arekk napisał(a): Panowie a mam pytanie dot.podtrzymania cen w umowie. Jeśli zamówiłem auto do produkcji w kwietniu z odbiorem na kwiecień przyszłego roku, ale w tym czasie ceny za taki model podrosły o 30tys. a z dodatkowym uzyskanym rabatem wychodzi już 50tys.to czy dealerowi nie opłaca się lepiej oddać zaliczkę i zerwać umowę?
Czy takie rozwiązania umów się zdarzają? Chodzi o Mercedes-benz. Nie podskoczyła oficjalna cena żadnego modelu w Mercedesie o 50k. Ani o 30. Jest coroczna podwyżka inflacyjna na poziomie 1% i to w gestii dealera jest jak się dogada z klientem. Umowa zakłada cenę obowiązującą na dany model w dniu dostawy, więc teoretycznie jak ktoś zamówił auto w listopadzie, ale na produkcję styczeń to obowiązuje go cena po podwyżce i tak z reguły klienci są informowani że będzie droższy o ta podwyżkę. W maju bazowa wersja G350d kosztowała ok. 490tys.Teraz od 523tys. Z rabatem który jeszcze mi dali(teraz nie dają) wychodzi na tą chwilę 50tys.
|
|
Góra |
|
Jarecki
|
Napisane: 11.08.2020, 11:44 |
|
Nr klubowicza: 381
|
Arekk napisał(a): Jarecki napisał(a): Arekk napisał(a): Panowie a mam pytanie dot.podtrzymania cen w umowie. Jeśli zamówiłem auto do produkcji w kwietniu z odbiorem na kwiecień przyszłego roku, ale w tym czasie ceny za taki model podrosły o 30tys. a z dodatkowym uzyskanym rabatem wychodzi już 50tys.to czy dealerowi nie opłaca się lepiej oddać zaliczkę i zerwać umowę?
Czy takie rozwiązania umów się zdarzają? Chodzi o Mercedes-benz. Nie podskoczyła oficjalna cena żadnego modelu w Mercedesie o 50k. Ani o 30. Jest coroczna podwyżka inflacyjna na poziomie 1% i to w gestii dealera jest jak się dogada z klientem. Umowa zakłada cenę obowiązującą na dany model w dniu dostawy, więc teoretycznie jak ktoś zamówił auto w listopadzie, ale na produkcję styczeń to obowiązuje go cena po podwyżce i tak z reguły klienci są informowani że będzie droższy o ta podwyżkę. W maju bazowa wersja G350d kosztowała ok. 490tys.Teraz od 523tys. Z rabatem który jeszcze mi dali(teraz nie dają) wychodzi na tą chwilę 50tys. Cena bazowa wzrosła bo został skompensowany standard wyposażenia i wyrównanie rynkowych standardów. Czyli poszło o 20 parę koła do góry ale skompensowane standardem, który i tak zawsze był dokładany do aut przez klientów.
Góra |
|
impio
|
Napisane: 17.08.2020, 10:36 |
|
|
Podobne pytanie dot leasingu 5 lat z wplata ok 25% i niskim wykupem w bmw. Mozna liczyc realnie na cos kolo 101%? udało Ci się może sprawdzić 'elastyczność' w salonach bmw? pytam, bo również zastanawiam się właśnie nad x3.
|
|
Góra |
|
and6412
|
Napisane: 17.08.2020, 17:33 |
|
|
impio napisał(a): and6412 napisał(a): Panowie, czy ktos sie orientuje jakie realnie rabaty mozna uzyskac na bmw x3 2.0d i ok 60 tys w opcjach? Z jednej strony mam oferty z rabatami ok 18% z drugiej slysze historie jak np przedmowca pisza ze nawet 30% jest realne. Jak to jest?
Podobne pytanie dot leasingu 5 lat z wplata ok 25% i niskim wykupem w bmw. Mozna liczyc realnie na cos kolo 101%? udało Ci się może sprawdzić 'elastyczność' w salonach bmw? pytam, bo również zastanawiam się właśnie nad x3. Dopiero wrocilem z urlopu i zabieram sie za to ponownie na dniach. Jakbys cos ciekawego znalazl to daj znac i ja tez sie odezwe w razie czego Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
Góra |
|
impio
|
Napisane: 17.08.2020, 19:11 |
|
|
and6412 napisał(a): impio napisał(a): and6412 napisał(a): Panowie, czy ktos sie orientuje jakie realnie rabaty mozna uzyskac na bmw x3 2.0d i ok 60 tys w opcjach? Z jednej strony mam oferty z rabatami ok 18% z drugiej slysze historie jak np przedmowca pisza ze nawet 30% jest realne. Jak to jest?
Podobne pytanie dot leasingu 5 lat z wplata ok 25% i niskim wykupem w bmw. Mozna liczyc realnie na cos kolo 101%? udało Ci się może sprawdzić 'elastyczność' w salonach bmw? pytam, bo również zastanawiam się właśnie nad x3. Dopiero wrocilem z urlopu i zabieram sie za to ponownie na dniach. Jakbys cos ciekawego znalazl to daj znac i ja tez sie odezwe w razie czego Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk przeglądałem tylko oferty z neta (bez żadnych negocjacji) i pierwsze spostrzeżenie to brokerzy mają tańsze oferty, jak wrócę do PL to zrobię małą rundkę po salonach i dam znać
|
|
Góra |
|
Adam_911
|
Napisane: 17.08.2020, 19:23 |
|
|
najprawdopodobniej za dwa tygodnie zamawiamy z kolegą 2 prosiaczki, jeżeli ktoś planuje zamówienie samochodów i chciałby zrobić to wspólnie (powalczyć o lepszy rabat) - proszę o kontakt na priv. Proszę tylko o kontakt tych co chcą serio zamówić, a nie gdybają, myślą, rozkminiają i bawią się konfiguratorem dla zabicia czasu. Masz swoją konfigurację (kod), wiesz że chcesz za chwilę temat zamykać - napisz.
|
|
Góra |
|
b0g0b0jny
|
Napisane: 18.08.2020, 9:23 |
|
|
impio napisał(a): and6412 napisał(a): Panowie, czy ktos sie orientuje jakie realnie rabaty mozna uzyskac na bmw x3 2.0d i ok 60 tys w opcjach? Z jednej strony mam oferty z rabatami ok 18% z drugiej slysze historie jak np przedmowca pisza ze nawet 30% jest realne. Jak to jest?
Podobne pytanie dot leasingu 5 lat z wplata ok 25% i niskim wykupem w bmw. Mozna liczyc realnie na cos kolo 101%? udało Ci się może sprawdzić 'elastyczność' w salonach bmw? pytam, bo również zastanawiam się właśnie nad x3. Ja jestem na tym etapie. Dla X3 maks jaki udalo mi ske uzyskać to 18% - oferta z polecenia z grupy BMW. W Audi 21%. I to dla tańszej konfiguracji (finalnie zdecydowałem się na 35TDI) wiec pewnie dla auta droższego auta coś mozna by jeszcze ugryźć. Wchodzi lift w 2021 stad moim zdaniem większa skłonność w Audi. W Bawari w Jankach mieli jedna sztukę z rocznika 2019 z bogatym wyposażeniem (konfiguracja pod 300 tys. PLN) i tam z tego co pamiętam rabat byl rzedu 25%. Ale to nie była moja polka cenowa. Wszystko powyższe dla aut dostępnych pd ręki a takich jest dramatycznie malo. Zakladam, że dla aut w produkcji/ do produkcji jakies pojedyncze punkty procentowe dałoby się uzyskać. Gdzie te czasy dobte sie podziały... Jak mojej mamie w 2018 sxukalem na wyprzedaży rocznika X3 30i to bez większych problemów były oferty z rabatem 25%. Pozdrawiam Paweł
|
|
Góra |
|
impio
|
Napisane: 27.08.2020, 11:14 |
|
|
tak jak obiecałem, daję znać. na obecną chwilę znalazłem ciekawą inwestycję, więc może pod koniec roku wrócę do tematu powodzenia
|
|
Góra |
|
and6412
|
Napisane: 12.09.2020, 1:42 |
|
|
Dla informacji. Na BMW x3 zamawianego udalo sie uzyskać prawie 20% rabatu od cennika. I to bez kupowania zadnej innej uslugi typu drogi leasing itd. Ten rabat od brokera, a w jednym z aso ok 1% mniej.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
Góra |
|
hubi_pl
|
Napisane: 12.09.2020, 6:52 |
|
|
Piszesz 20% - ale z ulicy? Nie wnikałem mocno w ceny katalogowe vs. real, ale ostatnio szukam do firmy nowego auta - berlingo styl i jak widzę te ceny katalogowe to jakaś masakra. kilka % ktoś gdzieś uzyskał ze znajomych, a mówią że ludzie sobie te auta z rąk wyrywają.
|
|
Góra |
|
|