Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2.11.2009, 16:04 

Witam ;)

Przyszedł taki czas, że chciałbym coś więcej od życia...
Moim marzeniem od pieluchy jest mieć swoje własne Porsche! I chciałbym owo marzenie w końcu spełnić...

Uprzedzam pytanie - nie, nie stać mnie na nie i na tym właśnie polega cała zabawa! :D
Mam około 100 000zł na wydanie na sam samochód, który ma JEŹDZIĆ, a nie stać w garażu :)
I teraz pytanie - co mogę za to kupić? Interesują mnie bardziej aktualne modele, aniżeli zabytki :)
Jakaś Carrera by siadła?

Czy o takim mogę w tej kwocie rozsądnie marzyć?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7306404

Samochodem chciałbym sobie jeździć... nie do pracy, nie na zakupy... Brać go, pojechać na autostradę... Na tor... na obwodnicę :P
Dla dobrego samopoczucia.

Czy da radę takie auto utrzymać przeznaczając na ten cel 3-4 tys miesięcznie?

Nie jest to pomysł który się zrodził nagle, po imprezie na którą kumpel podjechał Porsche... Był zawsze w mojej głowie i niejednokrotnie na przestrzeni lat byłem o krok od zakupu... Ale groźba żony, że się ze mną rozwiedzie zwyciężała :P

Dzięki :)
Pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 2.11.2009, 16:18 

Witaj, to co juz po rozwodzie jest :)

Tytuł:
PostNapisane: 2.11.2009, 16:19 

Proponuje szukac Carrery z silnikiem 3.6.

Tytuł:
PostNapisane: 2.11.2009, 16:31 

Nie, nie po rozwodzie :D
Przemówiłem żonie do rozumu, że też mi się coś od życia należy, a jej obiecałem w zamian fajnego Golfa... :)
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9191853
Czy taki rocznik jest realny? Bo widziałem kilka ogłoszeń samochodów w podobnej cenie i w podobnym roczniku.. przeważnie kilkaset kilometrów ode mnie i zastanawiałem się czy warto w ogóle jechać?

Czy szukać coś prędzej w okolicach 2000 ?
100-120 tys. Więcej raczej nie, bo będę musiał jeszcze jakieś majtki kupić............

Tytuł:
PostNapisane: 2.11.2009, 17:02 

esik napisał(a):
Nie, nie po rozwodzie :D
Przemówiłem żonie do rozumu, że też mi się coś od życia należy, a jej obiecałem w zamian fajnego Golfa... :)

Ja tam swoją wziąłem przez zaskoczenie:P

Tytuł:
PostNapisane: 2.11.2009, 21:41 
Klubowicz

za 100-120 tys jest w czym wybierac, i miesieczny budzet na samo auto tez masz solidny. Jak juz ma cos byc od 996 i w góre to zdecydowanie lepiej model po lifcie czyli 3.6l 320 KM i niebo ładniejszy przod. Choc wszystko oczywiscie zalezy od egzemplarza - badanie / porzadny przeglad to podstawa.

Tytuł:
PostNapisane: 2.11.2009, 23:52 

Dadi chciałem oszczędzić sobie 2-tygodniowej awantury :P
Ogólnie ten temat założyłem dlatego, że moi bogatsi znajomi troszkę mnie, delikatnie mówiąc, obśmiali jak obwieściłem im, że zamierzam kupić kilkuletnie Porsche :)

Z moimi zarobkami utrzymać 3 samochody w tym Porsche to może faktycznie troszkę karkołomne zadanie :P
Ale skoro piszecie, że koło 3k miesięcznie się zamknę, to bym się cieszył ;)

Czyli rozumiem, że roczniki typu 2002/2003 są całkiem dostępne?
Badania itp to wiadomo - zrobię sobie w serwisie przez zakupem. Tylko chciałbym wiedzieć jakie samochody w ogóle warto oglądać, biorąc pod uwagę, ze to przeważnie wiąże się z podróżą do Niemiec ;)

EDIT: hm z tego co widzę na mobile.de to chyba jednak 2000 maks...

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 0:03 

Nie bardzo wiem na co chcesz wydać 3-4 tyś. miesięcznie. Ubezpieczenie to ok 3.5% wartości w skali roku, opony 1-2 kpl. rok, przeglądy co 30 tyś. km czyli co 2 lata, paliwo - to już zależy od ciebie. z własnego doświadczenia - na początku więcej, jak ochłoniesz 2 zbiorniki w miesiącu. nijak nie wychodzi kwota jaką chcesz przeznaczyć. WNIOSEK - kupuj, nie bądzie tak strasznie :D

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 0:12 

Nie mam pojęcia ile może kosztować utrzymanie takiego samochodu, bo zawsze jeździłem Golfami i tego typu bzdetami, dlatego też napisałem ile maksymalnie mógłbym na taki samochód miesięcznie przeznaczyć, żebym nie musiał jeść resztek ze śmietnika :D
I mi wyszło, ze 3-4k mogę miesięcznie dla przyjemności wyrzucić :)
Jak będzie mniej, to będzie mniej!

Ewentualnie....... Bardzo, ale to BARDZO mnie korci, żeby 120k wypłacić z konta, a kolejne 50-60 wziąć na kredyt i kupić jakiegoś maksymalnego dla mnie rodzynka....... Tylko czy uda się wkręcić żonie, że to 911 z 2004 przed domem kosztowało 100k? :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 0:18 
Klubowicz

brac kredyt na auto dla przyjemnosci? ... to twoja sprawa ale lepiej sprobuj rozejrzec sie za czyms w fizycznym budzecie. Tym bardziej ze nie jest taki maly.
co do twoich "bogatszych znajomych" to nie zazdroszcze ... :) klasa czesto idzie z wiekiem ... a nie nowinkowym szpanem.

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 0:21 

3-4 tys msc wydawac na samochod ?
Facet nie szkoda ci kasy ?
Za 4 tys/msc to mozesz sobie przez miesiac siedziec w hotelu na karaibach i miec wszystko pod nosem a ty chcesz to wydawac na utrzymanie 10 letniego auta ?
Bez sensu.
Jezeli ty chcesz kupic trzeci samochód i to nie nowy a 10 letni - a samochod jak to samochod jak ma 10 lat to nawet jak to porsche to trzeba bedzie w niego wkładac kase.
Dodatkowo jak to ma byc trzeci samochod na osobe prywatną (chyba ze bierzesz to na firme) i jeszcze brac na to kredyt to radze to na spokojnie przemyslec.

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 0:32 

Na marzeniach się nie oszczędza.
Na Karaibach siedzieć nie mam kiedy, bo prawie 300h miesięcznie pracuję... A wsiąść po pracy w nocy w swoje własne Porsche i sobie pojeździć ... Moje marzenie od zawsze. Tydzień temu sprzedałem BMW M3, które rozsądek nakazał mi zakupić celem wyleczenia się z Porsche... ale - to jednak nie było to :)

Po co odkładać $ do usranej śmierci, jak mogę mieć z życia coś więcej ;)

Zresztą - to nie temat o moich finansach tylko o tych pięknych samochodach :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 0:42 

Mam dwa nowe (...i nudne) samochody, mój i żony.
Kolejnego nowego i nudnego nie potrzebuję :)
Nie każdego jest stać na błyszczącą Carrerę prosto z salonu ... Więc nic innego jak >7-letnie Porsche mi nie pozostaje :o

Swoim Passatem 2.0 TDI za bardzo sobie nie poszaleję.

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 1:00 

Wiesz, gdybys mieszkał w USA gdzie samochody i paliwo kosztują połowe tego co u nas i zarabia sie znacznie wiecej niz w PL to czemu nie.
Ale u nas do takiej miłosci to trzeba podchodzic ostroznie bo sporo kosztuje :wink:
W PL kupowanie trzeciego auta na osobe prv (żeby to jeszcze było na firmę) i brac na niego kredyt to uwazam ze jest bezsnensu. Nie ma sensu robienia z siebie krowy dojnej. Ale to tylko moje zdanie - moze podchodze do tego zbyt racjonalnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 1:07 

Wszystkie moje samochody są i będą na firmę ;)
Ten pomysł z kredytem to ot taka fanaberia. Ogólnym założeniem jest Porsche do 120k zł gotówką z oszczędności.
Zdaję sobie sprawę, że nie będą to najrozsądniej wydane pieniądze w moim życiu, ale na pewno jeszcze mniej rozsądnym jest wydawanie 1000zł/dobę za wypożyczenie 911, na co już przepuściłem około 20 000zł z paliwem od wiosny 2008 roku...
Nawet chodzenie na dziwki byłoby tańsze :P

Mój kosztowałby mnie tyle samo, jak nie mniej. A pojeździłbym więcej.
Chyba potrafisz zrozumieć człowieka rozpaczliwie szukającego smrodu spalin i pisku opon :)

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 1:18 

A jak na firmę to co innego :) - to troche zmienia postac rzeczy.
Jak juz musisz to mysle ze lepiej kupic cos nowszego - jezeli masz ograniczone fundusze to osobiscie polecam caymana - wielu twierdzi ze niewiele ustepuje on 911 a juz wogole jak zdecydujesz sie na wersje S.
Swojego mam juz prawie 2 lata i praktycznie nic dodatkowo na niego nie wydałem (oprocz paliwa, ubezpieczenia i dodatkowego zabezpiecznia) wiec sie troche przeraziłem jak przeczytałem ze ty chcesz wydawac 3-4 tys/msc na 10 letnie auto...
Wiec mysle ze lepiej kupic cos słabszego a nowszego.
No chyba ze to koniecznie musi byc 911.... ale z caymana takze bedziesz miał wiele satysfakcji i jest idealny własnie jako dodatkowy samochód ( ma tylko 2 miejsca :))

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 2:48 

Ja mając wolne 120 tys kupiłbym np 356 albo 911 z końca lat 60 tych , to dopiero szyk i odwaga.

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 3:41 

ale to trzeba lubic grzebanie przy samochodach a koledze chyba chodzi o cos innego...

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 8:59 

Na początek chciałem się przywitać jako ze to mój pierwszy post. dokładnie rok temu kopiłem swojego pierwszego prosiaczka po tym jak sprzedałem M3 pomimo trudności (rodzina) :D postawiłem na swoim i powiem ci ze to chyba pierwszy samochód który kupli bym po raz drugi cieszy mnie do dzisiaj każdy przejechany kilometr a jeśli chodzi o koszty utrzymania nie są wcale dużo wyższe od M3 za to jaka frajda.

Tytuł:
PostNapisane: 3.11.2009, 9:13 

Drogi Esik,
Uwaszam ze jak masz na to kase to kup sobie nawet 20 Porsche i niech inne (zasdroszne) osoby sie od..... od tego tematu. Ja mam ten sam problem i nie toleruje głupich komentarzy.
Generalnie bardzo mi sie podobał twój post

Jak inni koledzy jusz napiszali do za 100.000 jest dosc duzy wybór a nawet 7-letnie Porsche jest super samochodem i na pewno cos innego nisz standard.

3.000 miesięcznie na utrzymanie jest za duzo, o ile z kazdym drobiaszkiem nie bedziesz jechał do ASO i dawał im wolna ręke do wydawania kasy.
Ja nie wydaje nawet połowe (bez benzyny i AC - OC i AC okolo 9000 na rok)

Ale jak juz masz mozliwosc wydac te 3.000 miesięcznie to moze Leasing.
Kup samochód za 150.000 (max 4 lata) wpłata pierwsza 50.000, ostatnia rata 20.000 i rata miesięczna okolo 2.300

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]