Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Subwoofer w 987
PostNapisane: 1.08.2017, 10:13 

Czy ktoś z Was może przerabiał temat poprawy dzwieku audio w 987 ? Chodzi mi glownie o basy. Przez chwile rozwazalem zakup suba Bose z jakiegos rozbitka, ale poczytalem, ze nie gra on jakos specjalnie i szukam alternatyw. Znacie moze jakies punkty w Warszawie albo Krakowie instalujace audio w trudnych wnetrzach jak Boxterowe ? ;)

PostNapisane: 1.08.2017, 14:25 

Nr klubowicza: 330
W Warszawie to Centrum Car HI-FI Jacek Klepka ul.Bokserska 51 .
Nie wiem jak z Boxterem ;), ale robili kilka 911 więc powinni sobie poradzić :)

PORSCHOHOLIK 997 TURBO MACADAMIA
oponygumis@wp.pl
tel.+48-602-620-510
Tomek

PostNapisane: 1.08.2017, 15:54 

Ja mam w boxsterze 986 zrobiony caly system audio od nowa. Calosc oparta na wzmacniaczu Focala ktory jest zamontowany za siedzeniem pasazera. Subwoofer fabryczny ten co jest za siedzeniami zostal rozebrany i wygluszony i tez dostal glosniki Focala. Do tego dobre zwrotnice i w sumie gra 8 glosnikow.. jak dla mnie obled, zwlaszcza ze radio mam fabryczne Beckera.

W Krakowie ogarnie Ci to Teleradioman na al.29 listopada.. jakbys chcial uslyszec jak gra daj znac PW

PostNapisane: 1.08.2017, 21:00 

Wielkie dzieki za sugestie - sprawdze obie lokalizacje :)

PostNapisane: 2.08.2017, 10:05 

Cześć. Ja siedzę w audio samochodowym od lat. Teraz w boxie 986 będę poprawiał audio. Radio zostanie oryginalne, wzmacniacz będzie helix p-six dsp mk2 gdyż jest to bardzo dobrej jakości wzmacniacz 6kanalowy pracujący w klasie d (małe wymiary, duża moc i w dzisiejszych czasach też już można oczekiwać dobrej jakości od klasy d). Głośniki, to co z tyłu na półce to odpada, do wywaleniela jeśli jest, jeśli nie ma to lepiej. System bez subwoofera, w drzwiach w zależności od preferencji, jak ma być głębszy bas to wywalamy fabryczne 13 cm głośniki w obudowach i dajemy 16cm na specjalnych panelach montażowych żeby grały w pojemności całych drzwi. Wtedy głębszy bas ale i większą zeźba. Ja będę dawał 13 cm małe "subwoofery" focal 13ws w fabryczne obudowy. Na podszybie u mnie (w 987 chyba sredniotonowy też już jest w drzwiach?) dam pozadne 10cm sredniotonowe i głośniki wysokotonowe. W 987 te sredniotonowe idą w drzwi. Także robię klasyczny 3drozny system który ma zagrać maksymalnie jakościowo przy minimalnych zmianach w aucie.
Atutem tego wzmacniacza jest wejście optyczne spdif (można podłączyć cokolwiek jako kolejne źródło muzyki) oraz można dołożyć kartę USB i wtedy mamy wbudowany USB dac i można odtwarzać w wysokiej jakości audio np. z ios/android. W boxie nie ma dobrego miejsca na subwoofer, z tyłu za głową IMHO będzie po pierwsze za wysoko, po drugie za blisko głowy.

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 2.08.2017, 10:12 

A i jeszcze jedno. Do caraudio polecam centrum car hi fi, fajnie robią. Dodatkowo caraudiosystem w Mielcu, to jest zawsze mój pierwszy wybór bo znam właściciela już z 15 lat i recze że zrobi dobrze. Inne, pro audio Tychy, audiomanufaktura w 3miescie, strefa ciszy chyba Olsztyn.

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 2.08.2017, 11:44 

Aux mozna wypuscic z fabrycznego Beckera. Wtedy USB nie potrzebne.. reszta jak piszesz Wolf z tym ze jedyne miejsce na suba zeby to mialo rece i nogi jest niestety ta fabryczna skrzynka z systemu Bose za siedzeniami. U mnie ktos probowal suba zrobic za siedzeniem kierowcy ale przy wyzszych osobach siedzenia sie nie odsunie na maxa w tyl... fajnie by bylo sie kiedys spotkac i poogladac rozwiazania i jak ktory gra :)

PostNapisane: 2.08.2017, 13:12 

Napisalem do 3 firm i czekam na oferty. Krakow juz widze wcale tani nie jest ;)
Znalazlem jeszcze w necie opcje suba pod fotelem oraz przed nogami pasazera. Nie znam sie na audio, wiec nie wiem jak to by gralo np. pod pasazerem (swoja droga takie wibracje dla pasazerki moglyby byc pobudzajace ;) )

https://m.sklep.rms.pl/jbl-bassprosl-ba ... -samochodu
http://www.audiopioneer.pl/alpine-swe-1 ... elowy.html

Swoja droga czy tweetery w cabrio maja sens ? (To pytanie, bo tak jak mowie - audio to nie moja domena)

tsubasa napisał(a):
Aux mozna wypuscic z fabrycznego Beckera. Wtedy USB nie potrzebne.. reszta jak piszesz Wolf z tym ze jedyne miejsce na suba zeby to mialo rece i nogi jest niestety ta fabryczna skrzynka z systemu Bose za siedzeniami. U mnie ktos probowal suba zrobic za siedzeniem kierowcy ale przy wyzszych osobach siedzenia sie nie odsunie na maxa w tyl... fajnie by bylo sie kiedys spotkac i poogladac rozwiazania i jak ktory gra :)

PostNapisane: 2.08.2017, 13:15 

u mnnie cos takiego:

Załącznik:
2013-01-23 11-17-42.jpg

boczki drzwi tez przerobione pod wieksze glosniki, dolozone zwrotnice i wzmacniacz w przednim bagazniku. Z oryginalu zostalo radio beckera ze zmieniarka.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 2.08.2017, 19:42 

Procesor, napisz do caraudiosystem w Mielcu, powiedz że od wolf'a. On mi będzie robił niebawem całego Boxstera.
Co do takiego rozsylania o wyceny, była sytuacja z życia wzięta gdzie Paweł z caraudiosystem poprawiał po innej firmie bo jego oferta była 500 czy 800 złotych droższa. Opis znajdziesz w jego galerii na FB, odnośnie merca GLE, prawie fabrycznie nowego gdzie podczas instalacji niedostępny że zrobionej na odwal to jeszcze z poucinana I zniszczona częścią kostek i złączy.
https://m.facebook.com/pg/CAS.Mielec/ph ... 8969129054

Co do tweeterow w cabrio, oczywiście że ma sens i to czy masz dach czy nie nie ma tu znaczenia. Nawet fabryczne systemy maja głośniki wysokotonowe i nie jest to żadna fanaberia. Poprostu sredniotonowy głośnik nie odtworzy wysokiego pasma tak dobrze jak odpowiednio dobrany wysokotonowy (to samo tyczy się reszty pasm).

PostNapisane: 2.08.2017, 21:19 

Dzięki za info o tweetach - pojde w nie. Do Mielca troche mi nie po drodze ;) Rozumiem, że robia tam dobrze, ale mam nadzieje, ze jednak w Krakowie czy Wawie znajde tez cos - stad pytanie o rekomendacje. Zapytanie rozeslalem zeby dowiedziec sie kto, co mi moze zaproponowac, no i zeby jednak jakis tam poziom budzetu okreslic.

Wolf napisał(a):
Procesor, napisz do caraudiosystem w Mielcu, powiedz że od wolf'a. On mi będzie robił niebawem całego Boxstera.
Co do takiego rozsylania o wyceny, była sytuacja z życia wzięta gdzie Paweł z caraudiosystem poprawiał po innej firmie bo jego oferta była 500 czy 800 złotych droższa. Opis znajdziesz w jego galerii na FB, odnośnie merca GLE, prawie fabrycznie nowego gdzie podczas instalacji niedostępny że zrobionej na odwal to jeszcze z poucinana I zniszczona częścią kostek i złączy.
https://m.facebook.com/pg/CAS.Mielec/ph ... 8969129054

Co do tweeterow w cabrio, oczywiście że ma sens i to czy masz dach czy nie nie ma tu znaczenia. Nawet fabryczne systemy maja głośniki wysokotonowe i nie jest to żadna fanaberia. Poprostu sredniotonowy głośnik nie odtworzy wysokiego pasma tak dobrze jak odpowiednio dobrany wysokotonowy (to samo tyczy się reszty pasm).

PostNapisane: 2.08.2017, 21:53 

Z budzetem to wiesz - sky is the limit.. Wolf idzie po bandzie ze wzmacniaczem, dlatego chcialbym kiedys porownac jego 6 kanalowy z moim 4 kanalowym i calosc jako taka..

PostNapisane: 2.08.2017, 23:14 

No ja az takim audiofilem nie jestem. Ale nawet jak slysze jak niemilosiernie skrzeczy mi seria, wiec chce cos o maksymalnym wspolczynniku cena/jakosc.

tsubasa napisał(a):
Z budzetem to wiesz - sky is the limit.. Wolf idzie po bandzie ze wzmacniaczem, dlatego chcialbym kiedys porownac jego 6 kanalowy z moim 4 kanalowym i calosc jako taka..

PostNapisane: 3.08.2017, 14:02 

Bylem dzisiaj w tym krakowskim. Odradzili mi suba do cabrio. Mowia, ze nie bedzie to za bardzo gralo. Niestety nie spodobalo mi sie podejscie do klienta i cenowo tez nie jest rewelacyjnie, wiec bede probowal opcji w Wawie.

Centrum Hi Fi - na jak to napisali sredniej polce sprzetowej wyszla im wycena 10-12 kola.

PostNapisane: 3.08.2017, 23:33 

No to troche drogo.. jak na srednia polke

PostNapisane: 4.08.2017, 9:09 

tsubasa napisał(a):
No to troche drogo.. jak na srednia polke

Troche. Maja wymyslic cos innego. No nic. W kazdym razie koncze temat, bo wyglada na to, ze suba nie bedzie, a zmiane glosnikow i dodanie piecyka to zrobi ktokolwiek, wiec chyba pojde do firmy co zrobila mi audio w poprzedniej furze - gralo spoko i nie za miliony monet :)

Niemniej dziekuje za wszystkie sugestie i wklad :)

PostNapisane: 4.08.2017, 11:55 

Jak jestes w krk to napisz PW dzis jeszcze jestem dostepny mozemy sie gdzies spotkac w okolicy granic Krakowa i Wieliczki i Ci puszcze to co ja mam zebys wiedzial czy Ci taki setup pasuje.. a na pewno nie kosztuje tyle $$

PostNapisane: 4.08.2017, 21:50 

Nr klubowicza: 619
sorry za pytanko całkiem z boku- w Boxterze macie też ten wzmacniacznyk i głośniki z ASK? Mnie korci, żeby w macanie odciąć z basów tuż powyżej 200 Hz i wstawić ustrojstwo basowe.
Wam ogólnie zazdroszczę głośnika basowego tuż za tylnym siedzeniem- miałem bose w mercedesiku SLK i to jest super patent - głęboki bas się czuje, nie słyszy. Korci mnie, żeby zamontować buttkickera i suba bo ukierunkowany bas w lewym kolanie koło drzwi to nie to.
A, tak przy okazji- przy tym kawałku fajnie słychać, kiedy fabryczny wzmak wyrabia a kiedy prakuje pary:
http://anhai.wrzuta.pl/audio/2RBnAtWna4o/kawalek_kulki_-_kolegi_tata

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]