|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
Dzida187
|
Napisane: 24.03.2026, 1:10 |
|
|
|
Witam,
Czy ktoś z forumowiczów zna sposób lub wie gdzie można nabyć jakieś urządzenie do sprawdzania szczelności układu zawieszenia pneumatycznego a w szczególnie miechów?
4-5 miesięcy temu auto nie chciało mi się podnosić, sprawdziłem testerem diagnostycznym i miałem mało azotu w układzie (pokazywało ~75 litrów a powinno być chyba ~ 110-130 litrów). Kupiłem specjalne zegary do butli z azotem i zgodnie z instrukcją przez "rurke" z prawego amortyzatora/miecha dobiłem azot do układu za pomoca urządzenia diagnostycznego i wszystko zadziałało, auto ładnie się podnosiło i opuszczało i tester pokazywał w układzie ~ 115 litrów, ale po 4-5 miesiącach widzę, że znowu jest mało w układzie (~ 82 litry). Przez 4-5 miesięcy spadło ze 115 litrów do 82 litrów, więc chyba uchodzi bardzo powoli.
Po nabiciu azotu praktycznie cały układ również sprawdziłem (spryskałem od spodu wodą z mydłem i nigdzie nie widać żadnych baniek powietrza, nic również nie słychać żeby uciekało.
Może akurat ktoś z Was ma doświadczenie lub miał podobny problem. Za wszelką pomoc lub wskazówki będę wdzięczny.
Porsche Panamera rocznik 2013, 3.0L Hybrid
|
|
| Góra |
|
Romcio
|
Napisane: 24.03.2026, 18:06 |
|
|
|
jeśli przez te wszystkie miesiące gdy ubywało nie zauważyłeś by któraś strona stała niżej to może miechy ok ale trzeba by iść po wszystkich wężykach i na złączach zbiornika wyrównawczego , nie wiem gdzie on jest u ciebie bo w cayenne mam jeden w bagażniku a drugi pod lewym progiem
|
|
| Góra |
|
Pavis
|
Napisane: 25.03.2026, 11:21 |
|
|
|
Czy zauważyłeś aby któryś narożnik opadał mocniej czy całe auto równomiernie ? Przy tak niskim ubytku woda z mydłem nie pomoże bo gaz ucieka pod osłoną lub poprzez mikropory. Jeżeli chcesz jeszcze raz spróbować domowego sposobu to zastosuj jakiś bardziej profesjonalny preparat w sprayu do wykrywania nieszczelności. Opcje bardziej zaawansowane to ultradźwiękowy detektor albo czujnik wodoru.
Tak niski ubytek może być też efektem wycieku który nie jest stały ale np. przy konkretnej pracy zawieszenia.
Generalnie szukaj przy górnym uszczelnieniu kolumny, blok zaworowy i oczywiście miechy.
|
|
| Góra |
|
Dzida187
|
Napisane: 26.03.2026, 0:45 |
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi.
Żadna ze stron nie opada bardziej, raczej wszystkie strony są na tej samej wysokości. Myślałem, jeszcze kupić takie za około 120zł narzędzie do wykrywania nieszczelności amortyzatorów pneumatycznych, czyli wężyk z zegarem i odpowiednią końcówką wkręcaną do miecha, napełnić miech i zostawić na kilka dni i patrzeć na zegarze czy coś zeszło. Dobry pomysł z tym wykrywczaczem azotu, może znajde kogoś kto posiada takie urządzenie i tym uda się coś wykryć.
|
|
| Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|