Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [?] warto
PostNapisane: 22.06.2022, 12:03 

porscheee napisał(a):
9ELF napisał(a):
Mój 996 TT ma 48 tys przebiegu i ma się świetnie
Jest w idealnym stanie.

Przeżyłby Silesię na najwyższych obrotach w 35 stopniowym upale ?
Nigdy się tam nie wybieram swoim autem , każdy właściciel ma to prawo aby decydować i używać swoje auto według jego uznania.

PostNapisane: 22.06.2022, 12:04 

Andruszka napisał(a):
porscheee napisał(a):
9ELF napisał(a):
Jest w idealnym stanie.

No właśnie, a drugie pytanie ile km rocznie robisz?
Generalnie między 1-3 tys, ponieważ są w moim garażu jeszcze inne auta do KOCHANIA

PostNapisane: 22.06.2022, 13:38 

9ELF napisał(a):
porscheee napisał(a):
9ELF napisał(a):
Jest w idealnym stanie.

Nigdy się tam nie wybieram swoim autem , każdy właściciel ma to prawo aby decydować i używać swoje auto według jego uznania.

oczywiście ze ma , ale to ze stoją wypucowane i patrzysz jak na obrazu w galeri nie znaczy ze są w idealnym stanie właśnie staramy się tu Ci udowodnić ze przekonałbyś się co znaczy zastane auto jak dostanie ognia , auto z 3x takim przebiegiem ma dużo mniejsze szanse na awarie w takich warunkach a to właśnie tor prawdę mówi o stanie auta , zwłaszcza takiego auta .

PostNapisane: 22.06.2022, 14:04 

9ELF napisał(a):
Jest w idealnym stanie.

Tylko pogratulować! Ale to przykład jednostkowy - mówi tylko i wyłącznie o Twoim egzemplarzu, a nie wyznacza reguły ;-)

PostNapisane: 22.06.2022, 14:25 

Nr klubowicza: 712
Potwierdzam, że 996 TT kolegi 9ELF wizualnie jest w stanie perfekcyjnym. Tylko koledzy też mają racje - to czy auto mechanicznie jest top, to musiałbyś zrobić większy przebieg czy pojechać na trackday. 1tys-3tys rocznie prawdy nam nie powie, bo tyle kilometrów to klubowicze robią czasem w jeden weekend jadąc na zlot

981 Boxster GTS

PostNapisane: 22.06.2022, 14:33 

Nr klubowicza: 805
Dokładnie, te niskie przebiegi to sobie można w d...pę wsadzić.

Jest jeszcze miks wysokiego przebiegu i małych przebiegów rocznych/krótkich przejażdżek (trudno wyłapac niektóre usterki) - ja np. w ten sposób zatarłem skrzynię w SECu - coś się kiedyś musiało powolni rozszczelnić, płyn chłodniczy pomieszał się z olejem ze skrzyni - efekt taki, że motor się grzał, temperatura na zegarach była przekłamana, skrzynia się zacierała powoli, chłodnica zapchana i chyba dalej nie będę mówił. Ale wóz jeździł świetnie :mrgreen: właśnie jesteśmy na końcu składania :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

MB W126 260SE '87
MB C126 560SEC '90
MB R129 SL500 '99
MB W204 C63 AMG '09
Porsche 911 996.2 C2 '01
Honda CRX ED9 K20 track tool '90
BMW S1000R '17

PostNapisane: 22.06.2022, 14:36 

Nr klubowicza: 582
Guma jest guma i jak ma 20 lat nadaje się na śmietnik.
Czy to opona, czy uszczelka niesmarowana, czy inna badziew typu tulejka itp.
Wiec co ładnie wyglada, niekoniecznie musi spełniać funkcje do której było przeznaczone po upływie tak długiego czasu.

www.classic911.pl
www.pasjaporsche.pl

PostNapisane: 22.06.2022, 19:02 

porscheee napisał(a):
9ELF napisał(a):
porscheee napisał(a):
9ELF napisał(a):
Jest w idealnym stanie.

oczywiście ze ma , ale to ze stoją wypucowane i patrzysz jak na obrazu w galeri nie znaczy ze są w idealnym stanie właśnie staramy się tu Ci udowodnić ze przekonałbyś się co znaczy zastane auto jak dostanie ognia , auto z 3x takim przebiegiem ma dużo mniejsze szanse na awarie w takich warunkach a to właśnie tor prawdę mówi o stanie auta , zwłaszcza takiego auta .
Jasne rozumiem Cię.
Macie wszyscy racje auto powinno jeździć.
Ale ja lubię patrzeć

PostNapisane: 22.06.2022, 19:10 

Mikołaj napisał(a):
Dokładnie, te niskie przebiegi to sobie można w d...pę wsadzić.

Jest jeszcze miks wysokiego przebiegu i małych przebiegów rocznych/krótkich przejażdżek (trudno wyłapac niektóre usterki) - ja np. w ten sposób zatarłem skrzynię w SECu - coś się kiedyś musiało powolni rozszczelnić, płyn chłodniczy pomieszał się z olejem ze skrzyni - efekt taki, że motor się grzał, temperatura na zegarach była przekłamana, skrzynia się zacierała powoli, chłodnica zapchana i chyba dalej nie będę mówił. Ale wóz jeździł świetnie :mrgreen: właśnie jesteśmy na końcu składania :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mikołaj mój Sl 500 R129 ma 185 tys mam go od 5 lat, zrobione wszystko było tego trochę, rocznie robię 1-3 tys przebiegu i ma się świetnie jak pozostałe auta, czasami coś się zepsuje to naprawiam i dalej jeżdżę a i często patrzę na niego

PostNapisane: 29.06.2022, 11:32 

Nr klubowicza: 263
9ELF napisał(a):
Jest w idealnym stanie.

A świstak zawija w sreberka ;)

Za to moje dopóki poprzedni właściciel robił przebiegi nic przy nim nie robił (niestety ) jak ja go kupiłem i robiłem znikome przebiegi naprawiałem już praktycznie wszystko w nim, a potarzać na wiatraka jeszcze gorzej jako jedyne porsche latało i było cacy teraz więcej stoi i... więcej cieknie bo się porozsychało :(

Większy przebieg przy regularnej jeździe i serwisie nie stanowi problemu, zaniedbane lub stojące jako rzeźba już tak.

Obrazek

PostNapisane: 2.07.2022, 20:17 

Może tak może nie…Twoje z dużym przebiegiem nie cieknie i jest super a moje z małym przebiegiem dla mnie jest w mega super stanie i nie cieknie.
Ps ciekawe dlaczego auta z mniejszym przebiegiem są wyceniane za dużo większe pieniądze hmmmm…

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 3.07.2022, 0:47 
Z tego samego powodu, z którego wszystkie "popularne" auta z Niemiec mają max 190tys przebiegu - bo jest kult cyferek, ludzie chcą wierzyć że kupują "prawie nowe" 20 letnie auto.

PostNapisane: 3.07.2022, 13:39 

Ostatnio miałem jakąś rozmowę o moim 20 letnim 996tt i Pan powiedział że "obawia się już takiego dużego przebiegu" (tj ~150tys km)..

A ja z kolei mam w glowe rozmowę z kimś z forum, kto miał Turbo z Japonii z przebiegiem ~25kkm, wymienił w nim masę rzeczy a finalnie się pozbył bo już dłużej nie miał chęci wymieniać kolejnych..

PostNapisane: 3.07.2022, 14:01 

Nr klubowicza: 582
A ja polecam kupowanie aut z „zamkniętego kręgu”.
Sam tak kupowałem wszystkie Porsche i z żadnym nie ma problemu, poza zwykłymi rzeczami, które w autach 20-30 letnich zwyczajnie mają prawo się zepsuć.
Dlatego polecam kupić od kogoś, kto nie jest „inwestorem”, ale lubi i jeździć i pogrzebać.
Pewnie najlepiej od kogoś z klubu, notabene ja wszystkie auta mam od klubowiczów🤓
Pozdrawiam
Berni

www.classic911.pl
www.pasjaporsche.pl

PostNapisane: 3.07.2022, 14:27 

Nr klubowicza: 490
berni500 napisał(a):
A ja polecam kupowanie aut z „zamkniętego kręgu”.
Sam tak kupowałem wszystkie Porsche i z żadnym nie ma problemu, poza zwykłymi rzeczami, które w autach 20-30 letnich zwyczajnie mają prawo się zepsuć.
Dlatego polecam kupić od kogoś, kto nie jest „inwestorem”, ale lubi i jeździć i pogrzebać.
Pewnie najlepiej od kogoś z klubu, notabene ja wszystkie auta mam od klubowiczów🤓
Pozdrawiam
Berni

+1
Tym bardziej że dyskusja robi się czysto akademicką.

Mateusz

http://www.pba.pl
http://www.balticlodge.pl
http://www.lidiakalita.pl
http://www.rehasport.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]