Autor |
Wiadomość |
tona
|
Napisane: 16.11.2022, 21:15 |
|
Nr klubowicza: 060
|
Cichy napisał(a): Mata w 99% na autostradach jezdnie są oddzielone pasem zieleni więc są to jezdnie jednokierunkowe z wyznaczonymi pasami ruchu i wtedy na 100% mozna wyprzedzać z prawej oczywiscie z zachowaniem należytej ostrożności Cichy myślę, że troszkę "falandyzujesz" przepisy ale jeśli masz rację i dotrze to do ogółu kierowców to przewiduję podwojenie ilości dzwonów na Eskach i autostradach. Bo w tej chwili każdy wyprzedający z prawej, właśnie mając z tyłu głowy,że nie robi tego na legalu zachowuje wzmożoną ostożność... oczywiscie z wyjątkiem tych pozbawionych wyobrażni. Jak to miał w podpisie jeden z kolegów "drogi są pełne frustratów,pędzących na złamanie karku ile tylko można nie zważając na nic...czasami aż trudno ich wyprzedzić
Góra |
|
pdmobil
|
Napisane: 17.11.2022, 0:30 |
|
Członek Honorowy |
|
Nr klubowicza: 029
|
Panowie, kolejna akademicka pogawędka ? Oczywiście cholera mnie bierze jak przy wzmożonym ruchu jakiś "cwańszy" wyprzedza prawym pasem - awaryjnym, ale nie mniej mnie wkurza jak lewym jedzie "spowalniacz" i wtedy wyprzedzam prawym. Kto tak nie robi ? Od czego są oczy i zdrowy rozsądek - nie mieszajmy w to przepisów ...niezależnie jakiej marki samochodem jadę. Tu, zauważony fakt, jak widzą Porsche, to wyraznie ustępują...co znaczy uprzejmość ☺
Góra |
|
AdamWalenda
|
Napisane: 18.11.2022, 12:06 |
|
|
tunix napisał(a): A kto to tak nieładnie dzisiaj z Łodzi do Warszawy wyprzedzał prawym pasem kredowym Turbo S? ...to tak odnośnie wyprzedania prawym pasem, można głowę stracić dosłownie, znak drogowy odciął głowę kierowcy... Wypadek wczoraj był Porsche 911 cabrio na A14 https://www.brd24.pl/filmy/polscy-truck ... -nagranie/Jest jeszcze drugi film jak już auto zatrzymali ale lepiej go nie będę wrzucał.
|
|
Góra |
|
Cichy
|
Napisane: 18.11.2022, 12:40 |
|
|
Adam nie znak drogowy tylko wystającą część transportu "gabarytowego" z polskimi kierowcami. Wyprzedzał ich, poobracało go, odbił się od barierki i trafił w nich. Gruba sytuacja pod rozwagę !!!
|
|
Góra |
|
mufasa
|
Napisane: 18.11.2022, 13:09 |
|
|
Cichy napisał(a): Adam nie znak drogowy tylko wystającą część transportu "gabarytowego" z polskimi kierowcami. Wyprzedzał ich, poobracało go, odbił się od barierki i trafił w nich. Gruba sytuacja pod rozwagę !!! Cytat z internetu: "Dla wszystkich Ciekawskich. Porsche było z dachem otwieranym, twardym. Jak widać na filmie jedzie już bez dachu. Dach ooderwał się podczas niemalże czołowego zderzenia z barierką rozdzielającą jezdnie, po czym auto ustawiło się dalej w kierunku Drezna, i toczyło jak widać. Przyczyną była chęć wyprzedzania dwóch polskich ciężarówek z gabarytem które poruszały się dwoma pasami autostrady. Kierowca porsche na wysokości zjazdu Halle zjechał na pas przejazdowy by wyprzedzić ciężarówki, przy włączeniu się z rozbiegowki kierujący stracił panowanie nad autem w poślizgu nadsterownym i uderzył w bariery rozdzielające jezdnie. Kierującemu urwało lewą rękę na wysokości przedramienia tuż przed łokciem. Głowa nie odcięło, ona jest tak rozcięta i rozwalona. Odrywający się dach z porsche mógł to zrobić. Skąd to wiem? Jechałem pierwszym gabarytem i to porsche rozbiło się przede mną jakieś 50 metrów. Nikogo więcej nie było przed nami. Pilot który to nagrał i ten co chciał wyhamować porsche swoim autem byli za zestawem którym kierowałem. Nie piszcie do mnie po więcej filmów czy zdjęć bo ich nie udostępnie. Wypadek miał miejsce wczoraj a dziś cała Polska o tym huczy. Ledwo przez Zgorzelec przejechaliśmy i była zmiana pilotów a już były pytania czy coś wiemy, czy coś słyszeliśmy, nie wiedzieli, że myśmy to widzieli na własne oczy. Ktoś kto pisze że uderzył w gabaryt czy gabarytem urwał głowę niech się po prostu pierdolnie w swój pusty łeb. Autostrada była zamknięta również w przeciwnym kierunku z powodu elementów karosri a także dachu z tego porsche które po uderzeniu w bariery przeleciały na przeciwległą jezdnie. Ile wcześniej samochodów przejechało po tym co odleciało z tego porsche to masakra. Machaliśmy zza barierek latarkami czerwonymi, lampami pomarańczowymi błyskowymi a i tak niewiele kierowców zwalniało."
|
|
Góra |
|
Cichy
|
Napisane: 18.11.2022, 13:13 |
|
|
O widzisz czyli lepsze info od mojego dzięki za korektę
|
|
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 18.11.2022, 15:08 |
|
Dołączył: 18.01.2012 Posty: 1647 Lokalizacja: Warszawa Boxster S 986
Nr klubowicza: 694
|
pdmobil napisał(a): (...) ale nie mniej mnie wkurza jak lewym jedzie "spowalniacz" (...) Wystarczy, że ktoś wolniej wyprzedza lewym, jest mniej wprawny albo ma słabszy pojazd i już za nim lądują na zderzaku królowie szos, niektórzy próbują podciągnąć prawym do końca (akurat to jest zgodne z przepisami), po to, żeby się wpieprzyć bez kolejki (a to już jest chamstwo). Ogólnie poziom kultury i agresja u nas są odpowiednio niskie i wysokie. Czasem ciężko spokojnie jechać, bo żebyś nie wiem co zrobił zawsze się znajdzie jakiś poganiacz - i to pomimo (przypominam !!!) nowego przepisu o nakazie zachowania odstępu od poprzedzającego pojazdu ! Mam nadzieję, że się za to kiedyś w końcu Policja weźmie w tym kraju... PS. Tak, za granicą jest spokojniej. Tam ludzie jakoś nie dostają takiego małpiego rozumu jak u nas...
Góra |
|
Eternit
|
Napisane: 18.11.2022, 15:17 |
|
|
Nie ma takiego miejsca, gdzie komuś by coś nie przeszkadzało - do domu dojeżdżam ulicą na której jest (40) i zwykle właśnie tyle jadę - ten niecały kilometr to już serio nie trzeba na pełnym gazie, a i przebiegają jakieś a to koty, a to jeże itp. Ostatnio w połowie tego dystansu jakiś cymbał w białym suvie walił mi kilka razy długimi w plecy, bo mu było za wolno...
|
|
Góra |
|
pdmobil
|
Napisane: 18.11.2022, 17:40 |
|
Członek Honorowy |
|
|
rafie napisał(a): pdmobil napisał(a): (...) ale nie mniej mnie wkurza jak lewym jedzie "spowalniacz" (...) Wystarczy, że ktoś wolniej wyprzedza lewym, jest mniej wprawny albo ma słabszy pojazd i już za nim lądują na zderzaku królowie szos, niektórzy próbują podciągnąć prawym do końca (akurat to jest zgodne z przepisami), po to, żeby się wpieprzyć bez kolejki (a to już jest chamstwo). Ogólnie poziom kultury i agresja u nas są odpowiednio niskie i wysokie. ..... Pisząc "spowalniacz" mam na myśli kogoś, kto jedzie 70-80 km/h czy zdecydowanie wolniej niż wynikałoby z bieżącego ruchu na lewym pasie, a tak często jest. Ruch mamy prawostronny i jeżeli ktoś "wolniejszy" zdecyduje się na wyprzedzanie kogoś jeszcze wolniejszego jadącego prawym pasem, to niech pamięta, żeby wrócić na swój tor.. powoli i ostrożnie, oczywiście. Należę do tych, którzy nie nadużywają ani mocy, ani doświadczenia i z dużą empatią odnoszę się do innych, słabszych, młodszych (starszych ), ale snucie się lewym mnie wkurza bo ostrożność ( bojazliwość) nie zawsze równa się bezpieczeństwo. No i interpretacja "jazda na zderzaku" - jak wyprzedzić bez zbliżenia ? Jak się ma 3-4 sek. od 80 do 120 to można z dystansu, ale jak Fabia ma wyprzedzić Lanosa ? Oczywiście, znowu mnie wkurza, jak wyprzedzam lewym,(nie Fabią, ani nie Lanosem), a "szybszy, mocniejszy, młodszy, mądrzejszy, sprytniejszy" itd. najeżdża i gniecie i błyska, a ja jadąc 140 mam po prawej sznurek aut, (TIR-ów). Wtedy uzbrajam się w cierpliwość ....
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 18.11.2022, 17:55 |
|
Dołączył: 18.01.2012 Posty: 1647 Lokalizacja: Warszawa Boxster S 986
Nr klubowicza: 694
|
Ja nie mam do Ciebie pretensji Drogi pdmobilu, użyłem Twojej wypowiedzi jako przykładu - przecież często spotykanego - prawym pasam jedzie TIR, a lewym jakiś tylko nieco szybszy dostawczak, albo jakieś małe auto ze słabszym kierowcą, który tego TIRA wyprzedza i już się zaczyna agresja w kolejce z tyłu. Niektórzy jakby mogli przejechali by po głowach górą... Ja też nie lubię jak ktoś się wlecze lewą stroną, ale wypada poczekać. Inna sprawa, że np. w mieście niemal zawsze prawy jest szybszy od wszystkich innych
Góra |
|
pdmobil
|
Napisane: 18.11.2022, 18:04 |
|
Członek Honorowy |
|
|
O pretensjach nawet mi przez myśl nie przeszło ! A w mieście po wejściu w życie "suwaka" oczywiście najgorzej mają ci na środkowym z trzech
Góra |
|
piterson
|
Napisane: 18.11.2022, 18:12 |
|
Nr klubowicza: 078
|
Ech ten nieszczęsny lewy pas. Zawsze było tak, że ci wolniejsi wyprzedzali i zjeżdżali na prawy pas. A ostatnio rzeczywiście pojawiła się jakaś nowa "moda", że prawym pasem to mogą tylko tiry albo rupiecie. I prowadzi to do kuriozalnych sytuacji że jadąc polską autostradą na prawym są tylko tiry (czasem w odległości do kilometra) a na lewym sznur aut jadący 100-110 km/h. I absolutnie nikt z tego lewego pasa nie zjeżdża na prawy. BTW dawniej na widok Porsche w lusterku zjeżdżali, teraz - no way. Ostatnio dwukrotnie miałem tak na A4 Wrocław-Katowice. Więc w sumie nie dziwię się, że ludziom puszczają nerwy i zaczynają wyprzedzać prawym...
|
Góra |
|
b0g0b0jny
|
Napisane: 18.11.2022, 19:36 |
|
|
Moim ulubionym odcinkiem jest 3 pasmowy odcinek na wjeździe do Warszawy na wysokości Marek. Prawie nikt nie jeździ prawym pasem (pomijam TIRy), a lewy jest zwykle najbardziej zakorkowany.
Też nie lubię tego robić ale często tym prawym jadę płynnie 120-130 (w szczególności Jak nie ma TIRów)bo lewy jedzie 150-70 (taka płynność uchu...)a środkowy 100.
|
|
Góra |
|
seteman
|
Napisane: 18.11.2022, 21:17 |
|
|
b0g0b0jny napisał(a): Moim ulubionym odcinkiem jest 3 pasmowy odcinek na wjeździe do Warszawy na wysokości Marek. Prawie nikt nie jeździ prawym pasem (pomijam TIRy), a lewy jest zwykle najbardziej zakorkowany.
Też nie lubię tego robić ale często tym prawym jadę płynnie 120-130 (w szczególności Jak nie ma TIRów)bo lewy jedzie 150-70 (taka płynność uchu...)a środkowy 100.
Prawda… tam prawy jest najszybszy. Nawet jak jadą ciężarówki to i tak jest szybciej niz lewym… A środę to juz zupełnie zyje swoim życiem… tam jest i szybko i wolno na zmianę😉
|
|
Góra |
|
Qdlaty
|
Napisane: 14.12.2022, 20:35 |
|
|
A ja dzisiaj taki rower ustrzeliłem. Bo chyba nikt nie parkuje samochodu na drodze dla rowerów?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
adamax
|
Napisane: 20.12.2022, 20:00 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Nr klubowicza: 468
|
Wracając cywilnym Volvo z pracy miałem przyjemność przejechać kilka metrów al. JP2 za piękną 996 w fajnym kolorze. Pozdrawiam Kolegę, to ktoś z forum/klubu ?
_________________ pozdrawiam Adam =================== 944/993/986/996T/970 http://www.prosiakovo.plhttp://www.enotrip.pl
|
|
Góra |
|
BartekG
|
Napisane: 28.02.2023, 16:21 |
|
Nr klubowicza: 770
|
Dziś , przed 15:00, rondo przy Kleczewskiej/Shell - Konin. Daj znać kolego , jak jesteś na forum. Rozjechaliśmy się w dwie strony , a trochę mi się spieszyło żeby Cię ścigać - troszkę "wykorzystałeś" moc Boxa
Góra |
|
bary
|
Napisane: 5.03.2023, 1:47 |
|
|
GT3 z Sopotu , spotkanko dziś w Gdyni lecz własciel niechętny do przywitania się... W każdym razie pozdrawiam)
|
|
Góra |
|
moon48
|
Napisane: 5.03.2023, 20:14 |
|
Nr klubowicza: 615
|
bary napisał(a): GT3 z Sopotu , spotkanko dziś w Gdyni lecz własciel niechętny do przywitania się... W każdym razie pozdrawiam) To Stefan http://karnabal.pl
Góra |
|
JayKay
|
Napisane: 17.03.2023, 0:21 |
|
Nr klubowicza: 797
|
Dziś ok 20:30 w Częstochowie na światłach pod Obi/Shell biała 997.2 z rejestracją jak na 911 przystało. Po wydechu i szerokości domyślam się, że C2. Jest tu właściciel? Bardzo ładne auto.
|
|
Góra |
|
|