Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9.04.2013, 12:27 

Witam.
Stoję przed dość trudnym dylematem.
Otóż mam zamiar zmienić auto.
Do tej pory szykowałem się na sprowadzenie a3'tki (8p, już tej fajnej), ew. s3tki. Autko fajne, małe, wygodne, idealne jak dla mnie (cotygodniowy dojazd do Krakowa na uczelnie), na weekend w parę osób też tym można się wybrać.
2.0 TFSI 200 koni, jeśli s3 to troszkę więcej...no jest czym jechać
Pech chciał (a może przeznaczenie?), że ojcu udało się wypatrzeć fajna 986'tkę, w przyjemnej cenie (auto sprowadzone, do niewielkich poprawek, no typowe auto zza granicy). Ten 204 konny silnik, '97 rocznik.
Cenowo te auta wypadają w miarę podobnie. Moc w zasadzie też podobna.
No ale.. własnie...pierwsze wrażenie po zobaczeniu tej 986tki: wow, biorę ! ;)
Lecz później zacząłem się troszkę nad tym zastanawiać...
Audi: wygodne, w 4 (nawet 5 osób) można jechać, mniej rzucające się w oczy (tyko czy to zaleta czy wada?), w utrzymaniu też przyjemniejsze (gaz można wrzucić, to już wgl jazda prawie za darmo ;)).
Porsche: no właśnie, to jest Porsche! napęd na tył, niesamowity wygląd, przylansować się tym można, z dziewczyną gdzieś nad wodę pojechać...
Ale ma to jednak spore wady...głownie takie, że jest to dwuosobowe auto, w utrzymaniu trochę droższe...
No i to auto byłoby autem na cały rok (niestety jeszcze nie jestem na etapie, żeby kupić je sobie jako drugie auto, tylko na lato), więc dochodzą też minusy jeśli chodzi o zimę...Audi bez problemu jeździć można (a jakby w quattro było to już wgl magia).Teraz mam a3'ke (tylko, że poprzednika) zimą bez problemu można jeździć, latem zakładam felgi 18nastki i też jest fajnie... natomiast Porsche....brat ma clk, widzę jak czasami zimą się męczy...tylko, że on ma jeszcze kontrole trakcji i inne 'zabawki' pomagające zimą...Porsche to niczym nieograniczony żywioł.

Prosiłbym wszystkich miłych forumowiczów o pomoc w wyborze...
Rozum mówi bierz a3 (no ew. s3), serce natomiast wskazuje boxstera ;)

pozdrawiam i czekam na odpowiedz,
Kwapa

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 13:35 

nie ładowałbym sie w 16 letniego boxstera do poprawek jako jedyne auto, w dodatku golasa 2.5L

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 13:54 

no fakt, auto ma te 16 lat...
mówiąc do poprawek, miałem na myśli głównie wyczyszczenie tego auta, aniżeli jakieś poprawki blacharskie, tudzież lakiernicze

co masz na myśli pisząc golasa?

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 13:57 

Nr klubowicza: 304
Też myślę że Boxster do poprawek jako jedyne auto moze się nie sprawdzić i skończy się tym że zrazisz się do tych fajnych aut. Jak chcesz Boxstera to zostaw sobie obecne A3. Co do gazu w silniku TFSI to też odradzam, bezpośredni wtrysk+turbina+GAZ=KŁOPOTY a nie oszczędnosci.

Andrzej
911

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 14:01 

co do gazu, mam informacje powiedzmy od tej drugiej strony, że jest to do zrobienia i bez większych problemów będzie działać, wiec mnie to nie zraża.

głównie zastanawiam się czy jednak nie zostać przy starym planie i sprowadzić a3/s3...

ew. jeszcze mam pomysł, żeby pojeździć tym boxsterem rok i zobaczyć...jak sie sprawdzi to zostawie, a jak nie to będę próbował go sprzedać....

właśnie, powiedzcie mi, jak jest ze sprzedażą takiego autka? bardzo szybko czy bardzo długo?
bo nie kupo go typowy Kowalski, który pracuje w hucie, jest osoba która ma dom, garaż i już jedno auto do normalnej jazdy

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 14:30 

Potrzebujesz rozsądne cenowo Porsche, mieszczące w porywach 4 osoby, nadające się do w miarę codziennej eksploatacji i w dodatku wyróżniające się spośród innych aut.
Szukasz zatem Porsche 924/924s/944/968 ;)
Poleciłbym również 928, ale spalanie rzędu 30l/100km chyba by Ci się nie spodobało :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 14:43 

simprez w Twojej wypowiedzi poczułem ironię ;)
znaczy hmm....ten temat założyłem głównie, żeby zobaczyć Wasze (osób, które takie auto miały) zdanie odnośnie plusów i minusów takiego boxstera

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 14:52 

Przejedź się Porsche , jak się zakochasz to nie będziesz musiał pytać.
Ja o swoim marzyłem 7 długich lat.... i mam.

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 14:59 

Plusy to: frajda z jazdy i... frajda z jazdy (nieustająca!)
Minusy: drogie (w porównaniu z innymi markami) w utrzymaniu, konieczność znalezienia naprawdę fachowego serwisu, zimą raczej nim nie pojeździsz (bo szkoda auta), z odsprzedażą będzie krucho (bo słabe zainteresowanie).
Do jazdy na codzień to jest jednak drogie auto. Bez szans w porównaniu z AUDI.
Do jazdy hobbystycznej - jest nie do pobicia.
Najważniejsze przy zakupie - trafić na auto z udokumentowaną przeszłością (gdzie i kiedy było serwisowane).
Co do modeli, o których wspomniałem poprzednio - seria przedniosilnikowych Porsche to naprawdę fantastyczne auta! Za relatywnie małe pieniądze można dostać prawdziwą legendę.

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 15:03 

Kwapa napisał(a):
simprez w Twojej wypowiedzi poczułem ironię ;)

nie sądzę aby Simprez chciał drwić z Ciebie, raczej przemówił głosem rozsądku...

teraz będzie trochę ironicznie...
nie martw się brakiem 4 miejsc w Boxsterze dla kumpli... tych możesz szybko stracić :)

pozdr, jacek

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 16:03 

Kwapa napisał(a):
no fakt, auto ma te 16 lat...
mówiąc do poprawek, miałem na myśli głównie wyczyszczenie tego auta, aniżeli jakieś poprawki blacharskie, tudzież lakiernicze

co masz na myśli pisząc golasa?

golas miałem na myśli 2.5 z początku produkcji, właśnie bez ESP i często z bardzo biednym wyposażeniem typu nawet brak klimy.. Auta z tego rocznika w Niemczech mają już zazwyczaj grubo ponad 200kkm przebiegu i raczej wątpię że przy takim aucie utrzymanie będzie ograniczało się tylko do wyczyszczenia.

Podtrzymuję, nie wydaje mi się, żeby 16 letni boxster był dobrym pomysłem na jedyne auto do jeżdżenia i to przez cały rok. Byłby dobry jako drugie auto do jeżdżenia w lecie..

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 19:20 

Ja w planowałem używać Boxstera cały rok, kupiłem komplet kół zimowych i hardtopa i w sumie jedną zimę przeżyłem, ale tej zimy auto wyjechało 3-4 razy z garażu bo go szkoda męczyć solą :!:

Czy się da jeździć zimą? Oczywiście że się da, ale brak jakiejkolwiek kontroli trakcji przy śnieżnej zimie jest raczej dla ambitnych i czujnych kierwców :wink:

Brak możliwości zabrania kolegów to nie argument, ale nie da się też zabrać więcej koleżanek :roll:

No i jest to na pewno droższe auto w eksploatacji niż Audi.

Rozważ to co stosuje zapewne większość forumowiczów, czyli słabsze "cywilne" auto, a jak dozbierasz $$$ to prosiaczek na lato :D co polecam.

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 19:23 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
Szukasz praktycznego auta "z czyms". Boxster, o ktorym piszesz, nie spelnia wielu Twoich potrzeb. Audi tez mozesz pojechac z kolezanka nad wode... Bierz Audi.

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 19:45 

Zgodzę sie z chłopakami którzy wcześniej wyrazili swoją opinię.
Kolego jezeli ma być to Twój jedyny samochód to kup audi. Jeszcze doczekasz sie swojego Prosiaczka ,ale jako 2 auto.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 9.04.2013, 20:15 

Phantom napisał(a):
Ja w planowałem używać Boxstera cały rok, kupiłem komplet kół zimowych i hardtopa i w sumie jedną zimę przeżyłem, ale tej zimy auto wyjechało 3-4 razy z garażu bo go szkoda męczyć solą :!:

Czy się da jeździć zimą? Oczywiście że się da, ale brak jakiejkolwiek kontroli trakcji przy śnieżnej zimie jest raczej dla ambitnych i czujnych kierwców :wink:

Brak możliwości zabrania kolegów to nie argument, ale nie da się też zabrać więcej koleżanek :roll:

No i jest to na pewno droższe auto w eksploatacji niż Audi.

Rozważ to co stosuje zapewne większość forumowiczów, czyli słabsze "cywilne" auto, a jak dozbierasz $$$ to prosiaczek na lato :D co polecam.

kolego, ile kosztował Cię hardtopik?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]