Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30.05.2013, 19:35 

Panowie bardzo pilnie potrzebuje waszej pomocy, juz pod domem to sie stalo ale MUSIALEM pojechac i prawdopodobnie nie bede miec garazu, a co sie stalo:

Wczoraj pucowalem w kazdym zakamarku auto i odpialem przy tym akumulator (glupim celem- zresetowania ustawien), dzisiaj wyjechalem i dzieje sie cos takiego ze dach jak zamkne to nie moge domknac szyb do gory i jest miejsca na tyle ze ktos wcisnie reke do srodka i moze cos ukrasc badz wrzucic, albo zwyczajnie moze mnie deszcz zlapac.
Dach jak zdejme to wszystko dziala- gora dol, bez problemu, ale jak juz zaloze dach to oczywiscie automatycznie delikatnie opuszcza szyby i tak juz zostaje zamurowane- w tym momencie da sie w dol je opuscic ale nie da sie do gory podniesc.
Podsumowujac: czy dach otwary czy zamkniety, szyby sie obnizaja ALE tylko przy otwartym dachu da sie podniesc szyby. PRZYJACIELE RATUJCIE!!! Bo porsche prawdopodobnie bedzie musialo przezyc noc bez garazu! :((( Bardzo prosze, to moj numer 693 992 331 bylobym bardzo wdzieczny gdyby ktos tutaj cos napisal (mam dostep do neta), badz gdyby ktos zadzwonil. Stoje w Bielsku-Bialej.

Tytuł:
PostNapisane: 30.05.2013, 20:05 

Kojarzę problem z AUDI TT, tam się kodowało szyby. Więc tu pewnie też trzeba zaprogramować je.

Popatrz też tu: http://www.porscheclub.home.pl/forum/vi ... 1f1b6fa57a

Tytuł:
PostNapisane: 30.05.2013, 20:27 

Szyb w boxie sie nie koduje.
Wyglada na problem z przednia krancowka dachu pod zamkiem, lub uszkodzony przekaznik.
Jesli dach zamyka sie bez problemu do konca, dopinasz go zamkiem i wyglada wszystko na OK to proponuje tymczasowo wyjac przekaznik od sterowania dachem. Umozliwi to zamkniecie szyb ale jednoczesnie unieruchomi dach.
Przekaznik jest nad bezpiecznikami, taki duzy- podwójny. Wielkosci paczki papierosow po prawej stronie ramki bezpiecznikow (chyba bo pisze z pamieci)
Bezpieczniki masz przy lewej nodze.
Problem trzeba bedzie zdiagnozowac - powyzsza rada na szybko.

Tytuł:
PostNapisane: 30.05.2013, 21:07 

a czy dach aby na pewno prawidłowo zamknięty na zatrzask :?:

Tytuł:
PostNapisane: 30.05.2013, 21:23 

Nr klubowicza: 164
Po takim resecie pamiętaj, żeby zasunąć szyby trzymająć nieprzerwanie przycisk i w taki sam sposób otworzyć. Wtedy powinno się zapamiętać automatyczne otwieranie i zamykanie do końca lewego okna i prawego - tyle że ono domyka się do końca od połowy.

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 30.05.2013, 21:24 

Duke dziekuje za odpowiedz, ale niestety kodowanie nic mi nie dalo, CHYBA, ze zle to robie.

michal928 Dziekuje bardzo, szyby zamkniete TYMCZASOWO ale teraz pytanie "co teraz?" to uszkodzony przekaznik? czy cos moze to byc ta kramcowka??
bo jesli to pomoze, to dach gdy jest otwarty to szyby normalnie dzialaja.

faster taaak, tzn kontrolka pod zegarami gasnie.

Tytuł:
PostNapisane: 31.05.2013, 9:23 

szyby w boxsie się koduje tylko za pomocą wkładki w drzwiach, wkładasz klucz otwierasz szyby zamkiem trzymasz chwilę po czym zamykasz trzymasz chwilę i wraca do normy w każdym niemieckim samochodzie z modułem komfort należy uczyć czasu pracy sterowanie szybami.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 31.05.2013, 10:14 

W moim Boxsterze 987 po każdym wyłączeniu akumulatora "zmagam" się z tą przypadłością
U mnie procedura jest następująca;
- drzwi (koniecznie) otwarte, dach zamknięty.
-kluczyk w stacyjne na zapłon,
-naciskam przycisk opuszczenia szyb,
-szyba zjeżdża na dół, trzymam przycisk naciśnięty jeszcze 5 s.
Za chwile robię to samo ale w odwrotną stronę;
-w dalszym ciągu przy otwartych drzwiach, zamkniętym dachu, i na zapłonie, naciskam przycisk ale otwierania szyb.
-szyba jedzie na swoją pozycje, czyli max do góry,
- trzymam jeszcze 5s wciśnięty przycisk.
Koniec procedury, tak mam napisane w instrukcji (polskiej) i tak to u mnie działa.

Koniecznie na otwartych drzwiach, z zamkniętym dachem, na zapłonie, i koniecznie przytrzymać przycisk dodatkowe 5s, całą procedurę robię w 20 s.

Pzdr.
S. :P

Tytuł:
PostNapisane: 31.05.2013, 18:29 

thx, bardzo ciekawe informacje :!:

Tytuł:
PostNapisane: 31.05.2013, 23:08 

Ja w zimie odłączyłem klemę od akumulatora, by ten nie "padł". Jak zaczął się sezon, to nie musiałem nic kodować. Jedyną rzeczą jaką zrobiłem, to było odłączenie klemy, gdy drzwi kierowcy były otwarte, wtedy szyba zjechała lekko w dół i gdy nie było prądu, to pozostawała w takiej pozycji, a ja swobodnie mogłem otwierać i zamykać drzwi (bo była poniżej uszczelki). Jak podłączyłem klemę, to szyba automatycznie poszła w górę.

Tytuł:
PostNapisane: 2.06.2013, 10:51 

Jasmin tak robilem od poczatku bo w wielu samochodach w ten sposob kodowalo sie szyby, ale serio nie dzialalo to.
Uzywalem roznych konfiguracji, zamykalem szyby otwieralem dach i odwrotnie - odlaczajac akumulatro, nic to nie dawalo:/
Zamknalem auto awaryjnie tak jak przyjaciel michal928 poradzil i na nastepny dzien wlozylem spowrotem przekaznik dachu i wszystko sie samo naprawilo... kocham ten woz!

artgti zaraz pojde to sprawdzic bo nie wiedzialem kurcze ze moge miec modul komfortu...

sylwester ooo bardzo przydatne moze byc, bede musial zapisac i sprobowac w razie powrotu takiej sytuacji :)
dziekuje bardzo.
P.S. ile bym dal zeby miec polska badz angielska instrukcje do boxstera :D a nie w jakims koślawym jezyku :D

ravestation ja pare razy odlaczalem akumulator i to na dluzej niz godzine i raz musialem kodowac a raz nie, cholera wie od czego to zalezy.

Tytuł:
PostNapisane: 2.06.2013, 17:57 

Nr klubowicza: 193
Nie trzeba wiele żeby mieć instrukcję (angielską) - daj maila na PW :)

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

Tytuł:
PostNapisane: 2.06.2013, 20:32 

juhuuu! juz wysylam maila!! :)) dziekuje!

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]