Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4.03.2016, 16:41 

marcin72 napisał(a):
czy ktoś może wytłumaczyć mi słabe opinie na temat wersji US samochodów? oczywiście używając merytorycznych argumentów a nie "widzi mi się" opartego na zużytych egzemplarzach kupionych za małe pieniądze jako super okazje i w drugą stronę - ogólnie panującą "słabość" do samochodów japońskich, których nagle jakoś dużo pokazało się na rynku po katastrofie elektrowni atomowej...

To i ja napiszę coś od siebie. Rozumiem, że pytanie dotyczy niechęci do samochodów zza wielkiej wody, a nie tylko Porsche. Ja kupiłem osiem lat temu, gdy dolar akurat był taniutki, czerwone Subaru STI 300KM, żonie na urodziny (gdzieś tam myśląc, że czasem, jak się nauczę to też polatam). Nowe z komisu w Polsce, przytargane z salonu w NY, jedynie przestany rocznik. Pomijam, że nówka, a tu już trzeba było podmalowywać otarcia od pasów transportowych, a i zegary w milach, lampy bez homologacji itp. nieco irytowały. Ale auto fajne to dało się żyć. Przez pierwszy rok nie było specjalnie czasu na konkretne przyuczenie to i jazda autentycznie wyglądała tak, że żona woziła dzieciaki do przedszkola, trochę na zakupy, sprawy pozałatwiać, czasem gdzieś na weekend, ale nie za dużo, bo to drugie auto w rodzinie. Jakież było moje zaskoczenie, gdy pewnego dnia na niemieckiej autostradzie silnik stanął. 1 rok, 20tkm pyrkania i... wypaliła się dziura na tłoku. Gwarancja niby jest bo nowe, ale jakby jej nie było, bo w USA. Nasz dealer stwierdził, że nie jego broszka, komis już się zwinął. Znalazłem gościa, który auto ściągnął, ale jedynie pomógł mi w kontakcie, bo rodziny żadnej tam nie mam. Odpowiedź dealera z NY - oczywiście gwarancja jest więc proszę dostarczyć auto, a my sprawdzimy czy naprawa kwalifikuje się pod gwarancję. Na sugestie, że daleko i transport drogi, a nie wiadomo jaki będzie efekt ich kwalifikacji, że przecież silnik rozebrali i diagnozę postawili mechanicy z ASO Subaru, że to ASO mogłoby zaświadczyć, przedstawić i co tylko, bo to w końcu też Subaru tyle że europejskie, odpowiedź dostałem jedną - nie interesuje nas żadne Subaru Polska czy Europe, bo to dla nas żaden partner do rozmowy. Nie wiem jakby było z Porszakiem z US, ale wolę trochę dopłacić i nie sprawdzać.

PostNapisane: 4.03.2016, 16:44 

wit007 napisał(a):
Może tak jest w innych markach, ale w Porsche (zwłaszcza nowszych) wszystko da się przestawić (w sensie mpg, F, mile itd), technicznie różnice są nieznaczne i nie zawsze. Opisy są zbliżone (mówię na podstawie 996) tyle że po angielsku, a nie niemiecku. Wycieraczki są i w wersjach EU (to po prostu opcja), a zmiana obrysówek i miejsca na tablicę to żaden problem. Odrobina wysiłku i jedyny ślad po amerykańskości będzie na prędkościomierzu i temperaturze płynu chłodzącego. Jeśli kogoś to razi wystarczy zmienić tarcze, a nie całe wskaźniki.

No tak jest! u nas negatywne podejście do aut z US bierze się z ogłoszeń sprzedaży samochodów jak ktoś wspomniał, ciągniętych po dnie ;) ale jak ktoś ściągał dla siebie, w całości nie w workach, to ja osobiście niczego się nie boję.
pzdr
h

PostNapisane: 4.03.2016, 16:52 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Co do gwarancji - chyba mało kto dziś ściąga takie młode auta ze względu na kurs dolara. Sprowadzanie "dla siebie" - z tym bym uważał, bo połowa handlarzy jeśli nie lepiej wpisuje to w opisie auta licząc, że ktoś uwierzy. Carfax, zdjęcia sprzed załadunku w porcie itd. - to jest coś, na czym można się oprzeć. Z tym że ze zdjęciami też trzeba uważać - znane są przypadki, że auta były picowane do zdjęć, np. błotniki, zderzak i maska były na sztukę wstawiane do rozbitego przodem auta by wyglądało na lekko uszkodzone :)

PS. Subaru było 2.0 czy 2.5? Stawiam na 2.5 - te silniki są bez porównania gorsze od 2.0.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

PostNapisane: 4.03.2016, 17:35 

Subaru było 2.5. Jak kupowałem to dość nowy model był i wiedzy nie szło specjalnie zaczerpnąć. Jak już padł to wtedy dopiero na forum subaru zadawali pytania - to nie zakułeś? Przecież trzeba. Niestety w tym czasie nie było to dla mnie oczywiste, zwłaszcza w nowym aucie.

PostNapisane: 5.03.2016, 18:26 

Piroman napisał(a):
Jakież było moje zaskoczenie, gdy pewnego dnia na niemieckiej autostradzie silnik stanął. 1 rok, 20tkm pyrkania i... wypaliła się dziura na tłoku.

O właśnie. Bym zapomniałem. Nie wiem ile z tego awarii, ale regularnie użytkownicy mocniejszych "importów" używają złego paliwa. Myli ich 93oct na wlewie wg amerykańskiego POM (MON+RON/2) i używają w Polsce pb95 RON. W 911 z US nie widnieje pb93? :roll:

(google 5s)
Więc tak. To komu zdarzyło się zatankować pb95? :|
Obrazek

PostNapisane: 6.03.2016, 15:53 
Wszystko sie zgadza , niestety nalezy rowniez zaznaczyc ze tak czy tak numeru ViN nie zmienisz :( Zawsze bedzie wychodzic ze samochod zostal wyprodukowany na rynek Amerykanski . W niektorych krajach Europy ciezko jest zarejestrowac a co za tym idzie sprzedac samochod z USA . Ja bylbym bardzo ostrozny przy zakupie starszych egzemplarzy ktore od kilku lat znajduja sie w kraju :( Nie mozna generalizowac ale nawet (bez obrazy) klubowicze potrafia sprzedac "szrota" i twierdzic ze to "perła" i "nie oszlifowany diament" , no ale coż :( Powodzenia zycze

PostNapisane: 12.03.2016, 23:07 

A co myslicie o kierunku Kanada. Zegar w kilometrach. A poza tym? Ma ktos doswiadczenie z tym krajem?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]