Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5.08.2012, 13:01 

Rok temu kupiłem oryginalny olej do serwo 1 litr bo tyle wchodzi do Boxstera(to wspomaganie prawda?) :?
Niestety nie mam nikogo w okolicy kto może mi go wymienić a data ważności na opakowaniu to jeszcze rok.
Powiedzcie proszę czy dużoproblemu jest z jego wymianą?
Może jestem w stanie sam sobie z tym poradzić?

Tytuł:
PostNapisane: 5.08.2012, 13:29 

Mozesz rozpiac od spodu przewody od wspomagania i poczekac az olej zleci - oczywiscie na wylaczonym silniku. Pokrec troche kierownica od skraju do skraju to wypchniesz rowniez olej z maglownicy. Pozniej spinasz przewody i napelniasz zbiorniczek - uruchomic silnik dolewac na bieżąco plyn jak bedzie ubywal i sie odpowietrzal. Trzeba tez pokrecic kierownica zeby napelnic magiel uwazajac na poziom plynu w zbiorniczku.

Tytuł:
PostNapisane: 5.08.2012, 13:49 

Dzięki za informację :D
Czy łączy się to z jakimś ryzykiem uszkodzenia układu?

Tytuł:
PostNapisane: 5.08.2012, 14:04 

Trzeba uwazac na poziom plynu jak bedzie wciagany w uklad przy pracujacym silniku bo jak sie skonczy to pompa zacznie pracowac bez oleju - bedzie to bardzo slychac. Przez krotka chwilke jak nie zdazysz dolewac plynu nic sie nie powinno stac.

Tytuł:
PostNapisane: 5.08.2012, 20:39 

I myślę ostatnie pytanie. Dolewam przez zbiorniczek nad silnikiem?
I zastanawiam się jak zlokalizować przewody na podwoziu. Jest jakieś charakterystyczne miejsce w którym są złączki?
Przepraszam że tak Cię męczę.

Tytuł:
PostNapisane: 5.08.2012, 23:08 

Tak - wlewasz do zbiorniczka nad silnikiem pod pokrywą silnika.
Najlepiej dostepne zlaczki masz pod autem miedzy fotelem kierowcy a tylnym lewym kolem - jest tam taka oslona plastikowa podlogi - trzeba ja zdjac i pod nia.

Tytuł:
PostNapisane: 6.08.2012, 21:55 

Bardzo Ci dziękuję :notworthy: Jak tylko będę miał trochę czasu to się pobawię i zdam relację. A tym czasem jestem winny duuuże piwko (na jakimś zlocie) :drive: Pozdrawiam :piwo:

Tytuł:
PostNapisane: 6.08.2012, 22:18 

No problem - razem wypijemy :)

Tytuł:
PostNapisane: 6.08.2012, 23:27 

adamww1977 napisał(a):
Bardzo Ci dziękuję :notworthy: Jak tylko będę miał trochę czasu to się pobawię i zdam relację. A tym czasem jestem winny duuuże piwko (na jakimś zlocie) :drive: Pozdrawiam :piwo:

Zrób fotorelację, jakich używałeś narzędzi, co odkręcałeś i odłączałeś, co dolewałeś i ile, jak to spowrotem montowałeś. Fotorelacja plus podpowiedzi kolegi michal928 pomogą w przyszłości innym userom w samodzielnym wykonaniu tej operacji w przyszłości :)

Napisz też na jakie napotkałeś trudności i jak je rozwiązałeś. Kilka zdań podsumowania na koniec poradnika powinno okrasić Twojego manuala :)

Tytuł:
PostNapisane: 22.05.2014, 22:08 

Kolego adamww1977 wlasnie teraz przydałoby się dowiedzieć jak Ci poszło i zostawić to następnym pokoleniom. Ja z pewnością zamieszczę fotorelację, ale że jestem na razie bez silnika to pospinam wszystko z nową maglownicą i zaczekam z publikacją w tym wątku do momentu napełniania.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]