Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30.07.2011, 18:33 

Witam,
przymierzam się do zakupu swojego pierwszego a zarazem jakże upragnionego Porsche. Na 90% zdecydowałem się na model 993 Carrera 4 lub 4s z 1997 lub 1998 roku. Piszę na 90% ponieważ nigdy tak naprawdę nie miałem przyjemności przejechać sie czy nawet siedzieć w tym modelu (Porsche to nie VW, że stoi na każdym rogu). Pozostałe 10% to zakup 997 z roku 2006-2009 w zależności od ceny (ten model jest mi bliżej znany). Jednak jak wszyscy wiemy cena 993 nie spadnie a raczej będzie rosła, do tego jest to klasyk a nie "auto na pokaz" (nikogo nie obrażam ale niestety większość ludzi tak patrzy na nowe super samochody). Mnie zależy tylko na 100% radości z jazdy.

Miałem nadzieję, że w tym roku (tak samo jak w latach ubiegłych) odbędzie sie zlot w okolicach 3miasta, gdzie będę mógł porównać obydwa modele i bezpośrednio porozmawiać z ich użytkownikami.

Powiedzcie mi proszę czy ktoś z Was zgodzi się zaprezentować swoje autko w okolicy Gdańska, Gdyni (sam jestem ze Straszyna).

Auto chce kupić do kwietnia przyszłego roku więc jest jeszcze trochę czasu. Jednak nie chcę tego czasu zmarnować. Zależy mi aby znaleźć egzemplarz idealny - na wiele lat. Przebieg to max 100 000km. Myślałem nawet nad zakupem "nowego" (993) egzemplaża z salonu. W zeszłym roku na mobile.de pojawiały się takie perełki.
Samochód ma mi służyć do dłuższych wyjazdów oraz "weekendowych" przejażdżek. Jeśli jego stan pozwoli to w ramach szkoleń (i drobnej zabawy) zabiorę go na tor.

Mam do Was, użytkowników i pasjonatów, kilka pytań:
1. Na co zwracać uwagę przy zakupie wspomnianego modelu - tzn. jakie są jego słabe punkty?
2. Z jakim wyposażeniem lub w jakiej specyfikacji był wypuszczany w tamtych latach a co było dodatkowym wyposażeniem?
3. Liczę sie z zakupem poza granicami naszego kraju - z jakimi opłatami wiąże sie sprowadzenie. Znam te wszystkie %, akcyza i Vat, bardziej chodzi mi jaką cenę mają celnicy w swoich cennikach. Autko ma 13-14 lat a cena rynkowa jak za 3-5 latka.
4. Ponieważ kompletnie nie mam doświadczenia z Porsche a nie chcę się wkopać. Czy znajdzie się ktoś kto, w przypadku znalezienia przeze mnie odpowiedniego egzemplarza, zgodzi się pojechać ze mną do właściciela na oględziny auta. Mówię tu również o wyjazdach zagranicznych, oczywiście koszta po mojej stronie.

Będę wdzięczny za wszelkie rady i odpowiedzi.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]