Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23.11.2012, 23:35 

Witam.
Nosze sie z zamiarem zmiany auta, do wczoraj miałem już wybrany model BMW i nie było to żadne X5 czy X6 a poliftowa 7-ka. Ale? No własnie, cały czas zastanawiałem się czy dobrze zrobie jak się przesiądne ze SUVa ( Q7) do limuzyny ?
Wpadł mi pomysł że może Cayenne diesel?? Dzisiaj byłem w salonie oglądałem i jeśli chodzi o wygląd i wykończenie to..... sami wiecie :shock: jest super. Niestety nie udało mi się odbyć jazdy próbnej bo 2 dni temu sprzedali demówke.
Wiem że nie ma co porównywć Cayenne do BMW 7 ale nie o to chciałem zapytać. Chodzi mi jak wyglądają koszty ekspolatacji Cayenne i czy dobry jest pomysł zakupić takie auto na okres min 5 lat i przebieg ok 300 tyś km? Boję się czy po gwarancji jak się zacznie sypać a pewnie się zacznie jak każde inne, to czy koszty napraw mnie nie zabiją.
Co myślicie wogóle o zakupie Cayenne i jak się tym jezdzi prównując do innych SUV-ów. Będę wdzięczny za każde sugestie no i jak ktoś może i ma takie wiadomości to proszę i info jakie rabaty można negocjować w Porsche na Cayenne?

Pozdrawiam :D

Tytuł:
PostNapisane: 23.11.2012, 23:56 

A wiesz może ile kosztuje przedłużenie gwarancji tak do 200 tyś km? Masz diesla czy inny model? Jak wygląda podniesienie mocy w dieslu w czasie gwarancji? :)

Tytuł:
PostNapisane: 24.11.2012, 0:39 

Nr klubowicza: 164
Cholera, szacun!
Ja chyba bym wziął 7kę jeśli ma napęd xdrive.
Nowy Cayenne jest piękny - w środku ale chyba jednak w 7 masz nawet wiecej luksusu. Pisze chyba bo osobiście nie siedziałem w tym aucie.

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 24.11.2012, 9:56 

Nr klubowicza: 170
Tez bralem nowego Cayenne pod uwage, ale jak sobie zestawilem auto to wyszedl mi ok.130k wiecej od Touarega z tym samym wyposazeniem....wiec wzialem Touarega 4.2 TDI z pakietem R-Line....a w portfelu zostalo kupe kasy....jesli jednak patrzysz tez na prestiz, to VW pewno odpada ;)
Moge Ci bardzo dobry rabat na Touarega zalatwic...

Było 997.1 TT - 563 KM
Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie :)

Tytuł:
PostNapisane: 24.11.2012, 10:48 

Ja bym brał 7 LCI. Mega dopracowany samochód. Najlepsze silniki diesla ( a takiego szukasz ).
Ewentualnie rozważ Panamere. Ja mam znowu możliwość załatwienia rabatu na BMW nie do uzyskania przy normalnym kupnie.

Tytuł:
PostNapisane: 24.11.2012, 10:49 

Znam silnik 4.2 TDI bo jest w rodzinie Q7 z tym silnikiem ale przy moich przebiegach za duże spalanie, zreszta jakoś Tuareg mi wizualnie nie podchodzi. Co do rabatu to chetnie przyjme oferte ale w nie w VW tylko Porsche :D

Tytuł:
PostNapisane: 24.11.2012, 12:05 

Jeździłem SUV-em 2 lata, wróciłem do limuzyny rok temu i już SUVa nie chce. Po pierwsze komfort jest jednak dużo większy w limuzynie, prowadzenie i to zwłaszcza w zakretach nieporównywalnie lepsze..., ta limuzyna to tez BMW, tyle ze serii 5.
Brałbym siódemkę albo A8, tez fajne, Merc S tez klasa :-)

Tytuł:
PostNapisane: 24.11.2012, 14:10 

Rabat nie może być za duży!!!! Ciesz się i kupuj. Możesz zdradzić jaki rabat dostałeś, wszystkim nam przyda się taka informacja.
A jeżeli mamy Ci doradzić co kupić to kup sobie nową 911 4S.

PostNapisane: 25.11.2012, 11:15 

4.2 TDI nowej generacji w polaczeniu z 8-biegowym automatem pali troche mniej niz te poprzednie modele, w miescie jakies 12-13, na trasie przy normalnej jezdzie 10-11....
Na Cayenna dostalem w Wawie 10% po wiekszej negocjaci i lekkich znajomosciach, wyjsciowo bylo 8%....

Było 997.1 TT - 563 KM

Tytuł:
PostNapisane: 26.11.2012, 0:46 

Mam jeszcze pytanie. Wiem że silnik i skrzynia to to samo co w Audi ale jak jest z zawieszeniem ? Pneumatyka i ogólnie konstrukcja zawieszenia to też to samo?
Drugie pytanie czy np. po gwaranacji można gdzies poza ASO serwisować Cayenne? Są jakieś godne polecenia warsztaty w okolicach Krakowa lub w promieniu 100km. Czy jest to opłacalne na tyle by się w to bawić?

Tytuł:
PostNapisane: 26.11.2012, 1:41 

Nr klubowicza: 164
Jak chcesz mieć długoletnią gwarancje to serwisuj w ASO.

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 26.11.2012, 9:52 

W moim przypadku max 3 lata bo w takim okresie zrobie ok 200 tyś km

Tytuł:
PostNapisane: 26.11.2012, 16:27 

Autodusza w Katowicach

Było 997.1 TT - 563 KM

PostNapisane: 9.12.2012, 11:34 

Łukasz_ napisał(a):
Witam.
Nosze sie z zamiarem zmiany auta, do wczoraj miałem już wybrany model BMW i nie było to żadne X5 czy X6 a poliftowa 7-ka. Ale? No własnie, cały czas zastanawiałem się czy dobrze zrobie jak się przesiądne ze SUVa ( Q7) do limuzyny ?
Wpadł mi pomysł że może Cayenne diesel?? Dzisiaj byłem w salonie oglądałem i jeśli chodzi o wygląd i wykończenie to..... sami wiecie :shock: jest super. Niestety nie udało mi się odbyć jazdy próbnej bo 2 dni temu sprzedali demówke.
Wiem że nie ma co porównywć Cayenne do BMW 7 ale nie o to chciałem zapytać. Chodzi mi jak wyglądają koszty ekspolatacji Cayenne i czy dobry jest pomysł zakupić takie auto na okres min 5 lat i przebieg ok 300 tyś km? Boję się czy po gwarancji jak się zacznie sypać a pewnie się zacznie jak każde inne, to czy koszty napraw mnie nie zabiją.
Co myślicie wogóle o zakupie Cayenne i jak się tym jezdzi prównując do innych SUV-ów. Będę wdzięczny za każde sugestie no i jak ktoś może i ma takie wiadomości to proszę i info jakie rabaty można negocjować w Porsche na Cayenne?

Pozdrawiam :D

Kupowanie nowego Porsche w polskim salonie to bezsens chyba, że cena nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia. Pierwsze Porsche kupiłem w ASO, drugie oczywiście już nie, oba auta fabrycznie nowe. W niemieckim salonie otrzymasz znacznie wyższy upust niż klasyczne polskie upusty 4-6%, firmy leasingowe spokojnie robią leasing z zagranicy, ewentualnie można znaleźć firmę pośredniczącą dla ułatwienia formalności leasingowych, a i tak sporo zaoszczędzisz. Oprócz brokerów masz na rynku, zwłaszcza Wawa i Trójmiasto importerów niezależnych, którzy profesjonalnie obsłużą transakcję i będziesz miał auto taniej w granicach 10% od ceny z ASO z ich upustem. Gwarancję masz i tak europejską tylko musisz po zakończeniu gwarancji mieć oczy szeroko otwarte na tricki niektórych serwisów ASO - nie za bardzo lubią tych, którzy kupili autko poza siecią ...

Tytuł:
PostNapisane: 9.12.2012, 11:48 

****** napisał(a):
Jak tak dalej pójdzie tzn. akcyza, Vat bez możliwości odliczenia i las fotoradarów oraz bramki viatoll które podobno mają robić odcinkowo pomiar średniej prędkości to jedynym sensownym rozwiązaniem będzie zakup auta poza UE i zarejestrowanie go na jakichś obcych rejestracjach

Załóż firmę w Niemczech, np. w mieście przygranicznym, weź autko w leasing w DE, zero akcyzy, VAT 19% w całości do odliczenia, również części, paliwo, itd. Cenę wynegocjujesz na pewno z większym upustem niż w naszych 4 salonach PL.

Tytuł:
PostNapisane: 9.12.2012, 14:18 

Wcale nieprawda z przedluzeniem gwarancji w Polskim salonie auta z zagranicy, robilem to w salonie warszawskim i nie bylo problemu....

Było 997.1 TT - 563 KM

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]