Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2.05.2013, 9:46 

Witam,

przede wszystkim witam wszystkich ponieważ jestem tutaj nowy.

Po 2. tak jak w temacie planuję a raczej zastanawiam się na zakupem porsche 911 997(dokładniej: http://otomoto.pl/porsche-911-max-wersj ... 94102.html), ale oprócz chęci potrzebna jeszcze na to kasa.
Na zakup się coś znajdzie ;-) ale chciałbym dowiedzieć się jak z kosztami utrzymania takiego Porsche, nie zarabiam źle ale nie chce też wydawać połowy zarobków na auto(mam ok. 25-30 tyś miesięcznie).
Proszę o jakąs dobrą radę od ludzi którzy takową Carrerę posiadają.
Ile może kosztować utrzymanie(średnio)? Czy jest sens przy takich zarobkach porywać się na 911? Nie znam się zbytnio na kosztach utrzymania.

Pozdrawiam serdecznie
Alan

Tytuł:
PostNapisane: 2.05.2013, 10:19 

Niech się wypowiedzą użytkownicy aut co do tego ile na nie wydają ale moim skromnym zdaniem śmiało możesz myśleć o 911.
Naprawy za polowe kwoty która podajesz się zdążają ale bez przesady- nie co miesiąc!
Z reguly są to grubsze roboty - np amortyzatory których nie wymienia się często. Normalna eksploatacja jest kosztowo w granicach rozsądku. Dużo zależy od tego jakie przebiegi planujesz, czy ma to być zabawka czy "daily car" oraz od tego jakie auto kupisz (nowe czy używane) oraz od napędu i hamulcu zamontowanych w aucie (turbo, ceramika).

Tytuł:
PostNapisane: 2.05.2013, 10:26 
Prezes PCP, Cz. Honorowy

Nr klubowicza: 002
Witamy na forum,

z mojego punktu widzenia, najdroższe w utrzymaniu 997 jest ubezpieczenie... wymiana oleju razem z filtrami koszt około 800 zł... kpl. opon 5000 zł...
Zgadzam się z Michałem, wszystko zależy od tego jaki kupisz egzemplarz i jak będziesz go użytkował....
Tu np. masz klubowe auto, trochę nowsze, salon Polska, 1-szy właściciel...
http://porscheclub.pl/forum/viewtopic.p ... 21eaa76f61

były: 924, 944, 928, 964, 996, 997, 986 S,
będzie: 981 GTS? ;)

PostNapisane: 2.05.2013, 10:36 

Autem chciałbym jeździć na co dzień(ale myślę, że maks 1500km miesięcznie bym nim robił, co jakiś czas dłuższa trasa), czyli tak średnio do 3 tyś miesięcznie bym się zmieścił - świetna nowina!
Wszyscy raczej mi to odradzali bo Porsche to tylko dla bogaczy według nich, ale cieszę się, że tutaj napisałem.

Pozdrawiam i prawdopodobnie niedługo wstawię zdjęcia swojej 911!

Tytuł:
PostNapisane: 2.05.2013, 11:24 

Nr klubowicza: 164
Racja.

PASM przydatne jest.
No jeszcze przydałoby się sport chrono... :-)

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 2.05.2013, 15:50 

Albo lepiej - jak dla mnie coupe lub Targa :-)

Jurek

PostNapisane: 2.05.2013, 21:15 

Nr klubowicza: 039
AlanR napisał(a):
Autem chciałbym jeździć na co dzień(ale myślę, że maks 1500km miesięcznie bym nim robił, co jakiś czas dłuższa trasa), czyli tak średnio do 3 tyś miesięcznie bym się zmieścił - świetna nowina!
Wszyscy raczej mi to odradzali bo Porsche to tylko dla bogaczy według nich, ale cieszę się, że tutaj napisałem.

Pozdrawiam i prawdopodobnie niedługo wstawię zdjęcia swojej 911!

Tak na marginesie "bogaczy" ... kiedyś będąc w USA przeczytałem poradnik jak rozsądnie wydawać pieniądze i było tam między innymi tak;
" nie kupuj nigdy auta , którego wartośc przekracza twoje 2 letnie zarobki"

Co do utrzymania , to jak dobrze trafisz będzie takie samo jak zwykłej popularnej marki.

968 - out
912
996 - out

Tytuł:
PostNapisane: 2.05.2013, 21:30 

Uzytkuje 997 na codzień, i polecam.
Ważne żebyś tylko nie kupił egzemplarza zajechanego albo po dzwonie.

Tytuł:
PostNapisane: 3.05.2013, 0:11 

Cytuj:
Tak na marginesie "bogaczy" ... kiedyś będąc w USA przeczytałem poradnik jak rozsądnie wydawać pieniądze i było tam między innymi tak;
" nie kupuj nigdy auta , którego wartośc przekracza twoje 2 letnie zarobki"

To jest trochę inna wersja tzw. życiowej mądrości, jaką wiele lat temu usłyszałem od pewnej bliskiej mi osoby, kiedy zwierzyłem się z planów zakupu niezwykle fajnego autka . Na pytanie " ... a stać cię ?" odpowiedziałem wtedy " no tak, dam radę zgromadzić taką kwotę, aby go kupić.... ? . W odpowiedzi usłyszałem " ... no to cię nie stać, bo jak chcesz kupić samochód to musisz mieć na pięć takich". Był to spory kubeł zimnej wody na moją rozpaloną wtedy głowę, ale ponieważ było to poparte życiowym sukcesem osoby od której to usłyszałem , dlatego mądrość tę przyjąłem z pokorą i .... dzisiaj nie żałuję :wink:
Oczywiście mnożnik w powyższym stwierdzeniu jest jedynie symboliczny i bardziej chodzi o to aby zakup szybko przemijających dóbr planować z większym marginesem . Daje to wtedy większą przyjemność z posiadania , nie zakłóconą dręczącymi pytaniami, a co jak się zepsuje, uszkodzi, albo ile za niego dostanę jak będę chciał (lub musiał) sprzedać .......

Wracając do głównego wątku, czyli kosztów utrzymania 997, to tak jak już słusznie zauważyli poprzednicy, będą one zależne głównie od kondycji zakupionego pojazdu. Standardowe (nie uwzględniające napraw nie przewidzianych awarii) koszty utrzymania 997 nie odbiegają znacząco od kosztów utrzymania samochodu klasy średniej/wyższej.
Problematyczne mogą stać się koszty poważniejszych napraw, ale te w tym modelu nie są częste.

Zarobki jakie podajesz są w/g mnie dość dobre jak polskie warunki, ale w kontekście możliwości utrzymania 997, ważniejsze od tego ile zarabiasz jest to ile wydajesz :D

Tytuł:
PostNapisane: 3.05.2013, 0:40 

A moim skromnym zdaniem albo mamy do czynienia z chrześcijańskim cudem albo ten wątek to kolejny pic.
Ja po chrześcijańsku odpadam.

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 7.05.2013, 21:46 

Kupuj 911 i się nie zastanawiaj. Zarobki Ci na taki wydatek spokojnie pozwalają. Możesz sobie pozwolić na 997 Turbo jak masz ochotę.
Co do tego auta konkretnego które chcesz kupić to ja bym go nie kupił bo jest po jakimś szpanerze. To jest zwykła Carrera a z tyłu samochodu masz emblemat 4S i wydechy od Carrery S, felgi od Turbo (pewnie nie kute), jakieś dziwne światła z tyłu i piękną czarną folią oklejone okna. Brawo!
Poszukaj sobie egzemplarza z polskiego salonu od normalnego człowieka. Serwisanci w salonie mogą wiele powiedzieć o autach i właścicielach tych aut.

Tytuł:
PostNapisane: 8.05.2013, 0:17 

a może zdecydujesz się na pewne 996turbo , będzie mozna obejrzeć za 2 tyg w Gdyni

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]