Autor |
Wiadomość |
por1
|
Napisane: 14.05.2010, 17:34 |
|
|
W sumie jak na Polskie warunki to ok 220 tys zł za uzywana S to nie jest tak drogo patrzac na to ze nowy cayman s z wyposazeniem kosztuje obecenie prawie 112 tys euro (co daje prawie 460 tys zł) : www.sopot.porsche.pl/index.php?id=2597&p=190
Wiec te ok 220 tys zł to w sumie połowa ceny nowego.
Pomijam fakt ze jakbys był szczesliwym obywatelem USA to bez problemu kupiłbys Camayan S za ok 67 tys dolarów (ok 210 tys zł) - nówka sztuka rocznik 2010, cena katalogowa bez uwzglednienia rabatu. http://hendrick.porschedealer.com/2010/ ... 1/info.php
No ale niestety Polscy kierowcy nie maja tak dobrze i musza bulic za nowe jeszcze razy tyle.
Osobiscie jezdze od nowosci Caymanem (bez S) jestem zadowolony. Zadnej powaznej awarii nie było - mozna powiedziec miałem 1-2 drobne usterki. Mysle ze ten cayman S JAK NA POLSKIE WARUNKI to dobry wybór aczkolwiek przebieg nie jest już taki symboliczny.... wiec potargował bym jeszcze
Nowy S po FL ma chyba 320 km a ten przed FL chyba 295 miał....
|
|
Góra |
|
kvb
|
Napisane: 14.05.2010, 17:39 |
|
|
Ogłoszenie było na dwóch stronach VisionCars i autoreduta.pl - dzwoniłem do autoreduty i ponoć sprzedany:(
Szkoda bo oprócz koloru nadwozia miał wszystko co bym chciał.
No cóż pozostaje mi szukać dalej a nie jest łatwo znaleźć Caymana S z PDK w dobrej cenie:(
|
|
Góra |
|
por1
|
Napisane: 14.05.2010, 17:41 |
|
|
kvb napisał(a): No cóż pozostaje mi szukać dalej a nie jest łatwo znaleźć Caymana S z PDK w dobrej cenie:(
no nie jest bo ich w PL prawie nie ma
|
|
Góra |
|
kvb
|
Napisane: 14.05.2010, 17:52 |
|
|
Racja:(
Białe kruki:)
Jest 86 na mobile.de jednak przy dzisiejszym kursie i doliczeniu akcyzy cena robi się z kosmosu:((
Nic kto szuka nie ..... ale do końca maja raczej się nie wyrobię:(
|
|
Góra |
|
SzaryWilk
|
Napisane: 14.05.2010, 18:29 |
|
|
kvb napisał(a): Nic kto szuka nie ..... ale do końca maja raczej się nie wyrobię:(
Szkoda, że nie kupiłeś, S fajna rzecz. Pozostaje Ci jeszcze opcja kupna nowego, nieużywanego, dziewiczego i pachnącego 2.9 u Lellka, choć nie będzie on jeździł tak fajnie jak S to zapewne da dużo frajdy. A 20.000 tyś przebiegu to jak na 1 rok dużo było.
Wracając jeszcze do szarej 996 ze zderzakiem od Turbo, właścicel napisał:
"WITAM! ZMIANA TYLNIEGO ZDERZAKA NIE ŚWIADCZY O ROZBICIU TYLNIEJ CZĘŚCI SAMOCHODU!.TYŁ BOKI SAMOCHODU BYŁY NIETKNIETE ORAZ DACH.WYMIENIONY BYŁ PRZEDNI ZDERZAK ORAZ LAMPA LEWA .DEFAKTO MA 300KNI BŁĄD WYSTAWIAJĄCEGO.ŚRODEK JEST CZARNY.Z POWAZANIEM. "
|
|
Góra |
|
lukki
|
Napisane: 14.05.2010, 19:06 |
|
|
kvb napisał(a): Cena jest dla mnie OK. Jasne można znaleźć 911 w podobnej cenie oczywiście starsze rocznki jednak po jazdach testowych Caymanem zwariowałem:)))
Alternatywy mam dwie: Nowy Cayman 2.9 u Lellka za 266 tys. PLN lub model z ogłoszenia mocniejszy , z lepszym wyposażeniem ale używany i oczywiście tańszy:)
Dlatego do Was prośba o opinie.
jak chcesz używanego, to fajnego Caymana widziałem też u Bursiaka w Łodzi. No i jest na normalną FV i oferują ew. gwarancję.
[url]http://tinyurl.com/yhf4jzj
[/url]
|
|
Góra |
|
lukki
|
Napisane: 14.05.2010, 19:07 |
|
|
kvb napisał(a): Cena jest dla mnie OK. Jasne można znaleźć 911 w podobnej cenie oczywiście starsze rocznki jednak po jazdach testowych Caymanem zwariowałem:)))
Alternatywy mam dwie: Nowy Cayman 2.9 u Lellka za 266 tys. PLN lub model z ogłoszenia mocniejszy , z lepszym wyposażeniem ale używany i oczywiście tańszy:)
Dlatego do Was prośba o opinie.
jak chcesz używanego, to fajnego Caymana widziałem też u Bursiaka w Łodzi. No i jest na normalną FV i oferują ew. gwarancję.
http://tinyurl.com/yhf4jzj
|
|
Góra |
|
maff
|
Napisane: 14.05.2010, 19:11 |
|
|
|
Góra |
|
Wilson
|
Napisane: 14.05.2010, 19:54 |
|
|
Ja zdecydowanie szukałbym albo tańszego Caymana S z pełnym wyposażeniem, albo kupiłbym 911. Nie widzę sensu kupowania nowego Caymana 2.9 czy też Caymana S za 220 000zł. W pierwszym wypadku auto jest drogie, utrata wartości ogromna a do tego jednak trochę mu brakuje do S. Zadbane roczne czy dwuletnie auta niczym praktycznie się nie różnią od nowych, a cena jest o wiele lepsza. Chyba że koniecznie chcesz PDK, wtedy ciężko znaleźć używkę. Na Twoim miejscu wziąłbym jakiegoś Caymana S w manualu po lifcie do ~180 000zł albo dołożył do Carrery S, najlepiej Fl.
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10436122 wg mnie ciekawa oferta, tylko szkoda że przed liftingiem. W cenie nowego Caymana 2.9. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10542973 ten jest fajny, ale wychodzi drogo, bardzo drogo. Zawsze można spróbować się potargować . http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12400491 ten wydaje się ciekawy, sprowadzony z USA. Ale młody, z małym przebiegiem, po lifcie.
|
|
Góra |
|
kvb
|
Napisane: 14.05.2010, 21:12 |
|
|
Wielkie dzięki - tak jak myślałem warto było sie zapisać do Waszego forum:)
Jak zostanę (a to na pewno:) posiadaczem Porsche zapiszę się także do PORSCHE CLUB.
Oferty oczwywiście znam zwłaszcza 911 od Lellka jednak bardzo zależy mi na PDK bo podczas jazd testowych skrzynia zrobiła na mnie kosmiczne wrażenie!
Niestety jak to bywa ograniczeniem są pieniądze a samochód który chciałem kupić był optymalny a nawet był tańszy niż zakładałem:)
Tak jak pisałem mam ofertę od Lellka na 2.9 lub ofertę z Niemiec wersji S.
Poniżej link:
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/show ... geNumber=1
Niemieckie auto wychodzi ca 290 tys. PLN i trochę mu brakuje do samochodu jaki chciałem kupić:(
Jasne że 911 to marzenie jednak z PDK to już wydatek dużo powyżej 350 tys.
Cóż będę szukał nadal.
|
|
Góra |
|
por1
|
Napisane: 14.05.2010, 21:39 |
|
|
kvb zwroc uwage jeszcze zeby był PASM bo ja sobie teraz nie wyobrazam jezdzenia po Polskich drogach bez PASM. Doscy twardy jest z wyłączonym PASM.
Pamietam ze jak kiedys przegladałem niemieckie oferty to było duzo modeli bez PASM - dla mnie to obowiazkowa rzecz w PL - w DE juz nie koniecznie.
wilson do tych 2 pierwszych trzeba doliczyc vat i akcyze - to juz nie jest specjalnie okazja po doliczeniu.
|
|
Góra |
|
mart2014
|
Napisane: 14.05.2010, 21:42 |
|
|
rozumiem Ciebie doskonale. Moje pierwsze Porsche to był Cayman S. Rewelacyjne auto. Fantastyczne do jazdy codziennej (praktyczne 2 bagażniki), świetne do zabawy w amatorskie przejazdy między słupkami. Szybkie, zwinne, doskonale wyważone. Manual. Tiptronic nigdy mi się nie podobał, bo wiele osób narzekało, że się spóźnia, że nie reaguje itd itp. Zresztą mieliśmy kolegę w klubie, który w tym samym czasie co ja kupił Caymana S z Tiptronicem. I narzekał. Do czasu kiedy pojawiło się PDK....on szybciej dokonał decyzji, sprzedał Caymana i kupił Carrerę S z PDK. Mnie dłużej zajęło i podjęcie decyzji i znalezienie kasy i też dzisiaj mam Carrerę z PDK. Ale gdybym dzisiaj po raz pierwszy miał kupować i stać by mnie było na coś w okolicach Caymana S, to brałbym zdecydowanie z PDK. To dobry wybór i trzymam kciuki abyś znalazł swoje auto marzeń. Może być trudno, bo kryzys jednak odcisnął piętno i takich aut pojawiło się dużo mniej, zwłaszcza we wtórnym obrocie. podobnie zresztą z Carrerami S z PDK. Ale nigdy nie wiadomo kiedy nagle trafi się okazja. Jak kupisz, to daj znać, spotkamy się i wymienimy doświadczeniami.
|
|
Góra |
|
kvb
|
Napisane: 14.05.2010, 21:54 |
|
|
Dzięki!!!
Oczywiście jak tylko kupię nieskromnie obwieszczę to na forum i mam nadzieję że zostanę przyjety do klubu:)
PDK i PASM to dla mnie podstawa reszta mniej ważna.
Miałem okazję przejechać się CAYMAN-em S i wszystkie pytania dot. zakupu samochodu znalazły odpowiedź:)
Parę dobrych lat jeżdże mocnymi BMW jednak to co pokazał CAYMAN nie miało porównania.
Będę nadal szukał bo co decyzję o zmianie marki podjąłem:)
W autoreduta.pl jest wystawiona 911 z PDK ponoć nowy z polskiego salonu jednak cena wysoka i do końca nie jestem przekonany czy to już czas na 911:)
I jescze jedna uwaga do tego auta - cena dla mnie wysoka jednak i tak znacząco niska niż w innych ofertach - pytanie czemu???:)
Jeszcze raz dzięki za rady.
|
|
Góra |
|
por1
|
Napisane: 14.05.2010, 22:04 |
|
|
Chodzi o ten? autoreduta.pl/index.php?inne=auto&kat=10&dane=0,2,7,96759&id=2800
Dolicz do tego vat.. to bedzie ok 365 tys
Cena całkiem dobra ale podobne okazje sie zdarzaja. Zdaje sie kolega jacek co pisał wyzej kupił podobna okazje tzn nie wiem za ile ostateczne kupił ale była wystawiona za 350 tys, półroczna, kupiona w salonie z PDK , przebieg ok 5 tys.
Wiec tu okazja podoba jak nie lepsza (bo to nówka) - jak widac zdarzaja sie. Mysle ze jak to nówka sztuka bez przebiegu to naprawde dobry strzał (chyba ze gdzies jest haczyk ale nie widac go )
|
|
Góra |
|
kvb
|
Napisane: 14.05.2010, 22:09 |
|
|
Tak chodzi o ten samochód.
Wiem że to kwota netto i dlatego na dziś to dla mnie za dużo:(
Mam mocne postanowienie że nie wydam więcej niż 299 tys. PLN:)
Dlatego pomysł z Cayman-em:)
Zgadzam się z Wami że jak kupić Cayman-a to wersja S:)
|
|
Góra |
|
por1
|
Napisane: 14.05.2010, 22:15 |
|
|
jak masz kogos znajomego lub rodzine w DE to kup w niemczech i tam zarejestruj (wystarczy konto w niemieckim banku i meldunek o ktory jest podobno prosto bo niemiec moze cie w kazdej chwili wymeldowac). Nie musisz płacić wowczas akcyzy i samochod wyniesie cie tylko tyle za ile go kupisz.
Coraz wiecej ludzi tak robi przy drozszych samochodach z wieksza pojemnoscią. Podobno jest jeszcze taka korzysc ze nie przychodza mandaty z polskich fotoradarów
|
|
Góra |
|
David
|
Napisane: 14.05.2010, 22:21 |
|
|
por1 napisał(a): jak masz kogos znajomego lub rodzine w DE to kup w niemczech i tam zarejestruj (wystarczy konto w niemieckim banku i meldunek o ktory jest podobno prosto bo niemiec moze cie w kazdej chwili wymeldowac). Nie musisz płacić wowczas akcyzy i samochod wyniesie cie tylko tyle za ile go kupisz. Coraz wiecej ludzi tak robi przy drozszych samochodach z wieksza pojemnoscią. Podobno jest jeszcze taka korzysc ze nie przychodza mandaty z polskich fotoradarów
potwierdzam w całości
jest wiele innych plusów
|
|
Góra |
|
kvb
|
Napisane: 14.05.2010, 22:32 |
|
|
Niestety musi być w Polsce rejestrowany , muszę go kupić na polską firmę:(
Proponowali mi leasing niemieckiej firmie jednak ponoć nie jest to takie proste:(
299 tys. PLN i więcej nie mogę:(
|
|
Góra |
|
SzaryWilk
|
Napisane: 15.05.2010, 0:54 |
|
|
kvb napisał(a): 299 tys. PLN i więcej nie mogę:(
Cayman S to rewelacyjne auto, ale ja z budżetem 299 tyś. jednak szukałbym 997
|
|
Góra |
|
mart2014
|
Napisane: 15.05.2010, 9:39 |
|
|
czytając większość porad doszedłbym do wniosku, że doradzającym najlepiej jeździłoby się Carrerą, wszystko jedno z którego roku .
NIe daj się jednak zwieść marzeniom innych osób. To Ty będziesz tym autem jeździł, to Ty swoją duszą, sercem i rozumem musisz podjąć decyzję, a potem się nią cieszyć, zostawiając wszystkich innych na drodze daleko w tyle . Nigdy nie żałowałem swoich decyzji samochodowych, mimo, że pewnie utopiłem w różnych autach wiele pieniędzy. Ale to ja miałem z tego radość i nikt mi jej inny nie odbierze. A parafrazując jedno z głupich zdań, które kiedyś usłyszałem "im dłużej zwlekasz z decyzją, tym mniej sobie pojeździsz" . trzymam kciuki.
|
|
Góra |
|
|