Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18.05.2021, 13:16 

Cześć,

Planuje w tym roku zmianę auta z Mercedesa nowej C klasy w dieslu na ....zawsze chciałem spróbować Porsche. Jako, że do sprawy podchodzę racjonalnie to ograniczam się do modeli z silnikami diesla ( które mam od lat i lubię ) ma być to samochód przede wszystkim do życia, na daily.
Na plus za silnikiem 3.0 diesel przemawiają względnie niższe koszty eksploatacji - zakładam ze mając czas na poszukiwania wybiorę wart uwagi egzemplarz. Spalanie na poziomie do 12L.
Samochód do jazdy trasa, miasto + wypady wakacyjne - dlatego chyba bezpieczniej kupić 4x4 żeby się na nartach nie stresować.
Modele które mnie interesują to :

Cayenne roczniki ok 2013-2015 - fajne duże auto z napędem na wszystkie koła, lekko staromodny wygląd.

Panamera 2012/2013/2014 - wygląd super, nie wiem czy koszty eksploatacji nie są znacznie wyższe niż pozostałych samochodów, które wymieniłem ? Minus to brak napędu 4x4 dla tego silnika.

Macan 2015/2016 - kompaktowy ciekawy samochód, mieszczący się bardzo pod górna granicą mojego budżetu, dlatego pytanie czy warto dopłacić do niego zamiast cayenne ?

Proszę o wasze opinie związane z użytkowaniem powyższych modeli, wszystkim z góry dziękuje za pomoc ;)

Pozdrawiam Kacper

PostNapisane: 18.05.2021, 17:51 

Mocno różne auta. To może na start :

1. Jak dużego auta potrzebujesz ?

Macan w środku jest ciasny i ma mały bagażnik. Panamera na swoje wymiary zewnętrzne tez ilością miejsca w środku nie rozpieszcza - w porównaniu do Cayenne.

2. Czy potrzebujesz napędu 4x4 ?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 18.05.2021, 18:30 

Gabaryty auta :

Obecny mercedes C klasa wielkością mi odpowiada, ale miałem tez jakiś czas temu audi A8 D4 i było jednak bardzo komfortowo i przestronnie.

Moja rodzina jest póki co 2 osobowa także nie mam wygórowanych potrzeb co do tego parametru.

Napęd 4x4 nie jest może konieczny, ale chciałbym mieć samochód, który będę użytkował cały rok. Zastanawia mnie czy Panamera z napędem na tył nie będzie ciężka do opanowania w trudniejszych warunkach np. zimą.

Dochodzi jeszcze kwestia kosztów eksploatacji, czy można jakoś jednoznacznie sklasyfikować te modele z omawianym silnikiem w tym zakresie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 18.05.2021, 20:19 

Ja zrobiłem podobny manewr, ale w 2016 roku, tyle że ja nie jeżdżę autami na fryturę :P Zamieniałem W205 na Macana.
Zdecydowanie więcej miejsca z przodu, bagażnik też na plus, nie wspomnę o jakości wykonania i komforcie jazdy.
Koszty utrzymania i serwisu bardzo podobne do Merca, lekko wyższe, ale to kosmetyczne różnice.
Szukaj dobrej i zadbanej sztuki, najlepiej z Porsche Approved i ciesz się jazdą.

PostNapisane: 18.05.2021, 21:39 

Km993 napisał(a):
Gabaryty auta :

Obecny mercedes C klasa wielkością mi odpowiada, ale miałem tez jakiś czas temu audi A8 D4 i było jednak bardzo komfortowo i przestronnie.

Moja rodzina jest póki co 2 osobowa także nie mam wygórowanych potrzeb co do tego parametru.

Napęd 4x4 nie jest może konieczny, ale chciałbym mieć samochód, który będę użytkował cały rok. Zastanawia mnie czy Panamera z napędem na tył nie będzie ciężka do opanowania w trudniejszych warunkach np. zimą.

Dochodzi jeszcze kwestia kosztów eksploatacji, czy można jakoś jednoznacznie sklasyfikować te modele z omawianym silnikiem w tym zakresie ?

Panamera na tyl to porazka.
Mialem kiedys jako zastepcza w dieselu czyli na tyl-oddalem i wzialem cayenna. Akurat byl snieg, bloto itd-generalnie slisko-ledwo wyjezdzalem z poboczy. Jak facet mi laweta to auto przywiozl to poprosil mnie zebym u siebie w panamerze wpial przedni zaczep do holowania zeby na lawete wciagnac....bo tak musial robiz z tą co przywiozl. Ja oczywoscie swoja wjechalem bez problemu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 19.05.2021, 10:14 

[quote="Km993"]Gabaryty auta :

Jeżeli podchodzisz do auta przez pryzmat kosztów(w każdej wypowiedzi to podkreślasz) to prosiak nie jest dobrym pomysłem(może jedynie Macan).
Ja z tych na pewno zdroworozsądkowo wybrałbym Cayenne(praktycznie wszystko za nim przemawia).
ps. swoją drogą zbudowany jestem ilością odpowiedzi. Wybrałeś wszystkie modele, których miłośnicy marki nie uważają za "prawdziwe" Porsche ;)

PostNapisane: 19.05.2021, 14:05 

Dzięki za opinie, te które otrzymałem do tej pory z pewnością wnoszą coś do moich rozważań.

Faktycznie Cayenne, ewentualnie Macan wydają się być tutaj najbardziej dopasowane.

Czy te modele to prawdziwe porsche to nie mi oceniać, dla mnie jako pierwszy nabytek z tej rodziny z pewnością będą źródłem nowych doznań i radości. ;)

PostNapisane: 19.05.2021, 14:56 

Faktycznie Cayenne, ewentualnie Macan wydają się być tutaj najbardziej dopasowane.

Jeszcze odnośnie ekonomii co do roczników o których piszesz.
Cayenne już nie powinien drastycznie tracić na wartości, a Macan jako stosunkowo świeży jeszcze straci dużo.

PostNapisane: 19.05.2021, 15:10 

Nr klubowicza: 712
Jezeli robisz duze przebiegi zostaw Merca i dokup 996/987.
Jezeli robisz male przebiegi kup 997/981 i tani dupowoz.
Ja robiac 15k rocznie zamienilem BMW 320d na 981 i tani dupowoz, nie zaluje nawet jak jezdze tylko w weekendy :)

981 Boxster GTS

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]