Cześć,
Planuje w tym roku zmianę auta z Mercedesa nowej C klasy w dieslu na ....zawsze chciałem spróbować Porsche. Jako, że do sprawy podchodzę racjonalnie to ograniczam się do modeli z silnikami diesla ( które mam od lat i lubię ) ma być to samochód przede wszystkim do życia, na daily.
Na plus za silnikiem 3.0 diesel przemawiają względnie niższe koszty eksploatacji - zakładam ze mając czas na poszukiwania wybiorę wart uwagi egzemplarz. Spalanie na poziomie do 12L.
Samochód do jazdy trasa, miasto + wypady wakacyjne - dlatego chyba bezpieczniej kupić 4x4 żeby się na nartach nie stresować.
Modele które mnie interesują to :
Cayenne roczniki ok 2013-2015 - fajne duże auto z napędem na wszystkie koła, lekko staromodny wygląd.
Panamera 2012/2013/2014 - wygląd super, nie wiem czy koszty eksploatacji nie są znacznie wyższe niż pozostałych samochodów, które wymieniłem ? Minus to brak napędu 4x4 dla tego silnika.
Macan 2015/2016 - kompaktowy ciekawy samochód, mieszczący się bardzo pod górna granicą mojego budżetu, dlatego pytanie czy warto dopłacić do niego zamiast cayenne ?
Proszę o wasze opinie związane z użytkowaniem powyższych modeli, wszystkim z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam Kacper