Autor |
Wiadomość |
tedi944
|
Napisane: 8.03.2011, 10:18 |
|
Nr klubowicza: 008
|
[admin: usunięto] napisał(a): Ferdynand Porsche sie w grobie przewraca ze na jego nazwisku mozna robic taka szopke....nie ma chyba drugiego takiego forum w Polsce co by nonstop byly klotnie, zgrzyty i dyskryminacja pogladow....calkowicie to osmiesza nasza ukochana marke..... - masz racje . Udzielam sie na rożnych forach i z takimi kuriozalnymi sprawami sie nie spotykam.
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 8.03.2011, 11:03 |
|
|
Czytam ten smutny wątek i nadal nie mogę zrozumieć niektórych nie-klubowiczów.
Powszechny w naszym kraju (cwaniaków) trend "wszystko na krzywy ryj" niekoniecznie musi obowiązywać też tutaj?
Czy chodzi tylko o krzyki, plucie i obrażanie się nawzajem?
Macie przecież możliwość uzyskiwania pomocy, czytania postów i zamieszczania własnych - wszystko ZA FREE - nikt nikogo nie zmusza do jakiejkolwiek zapłaty - dalej można korzystać z forum praktycznie bez zmian...
Jeżeli natomiast ktoś traktuje forum poważnie, chce żeby istniało nadal i chce się integrować - zasady są bardzo proste.
Argumentacja że 3 stówy rocznie to dużo - sorry ale dla mnie to śmieszne i niedorzeczne, tym bardziej w świetle "oszczędności" i składania na Porsche turbo...trzeba by składać min. przez 80(!) lat - miesiąc w miesiąc - przecież to (delikatnie mówiąc) niemądre...
Jestem zdegustowany - nie spotkałem na żadnym innym forum, z których korzystam (w większości płatnych - także zagranicznych) tyle niepotrzebnej i bezsensownej argumentacji, w tak kiepskim stylu.
Tyle ode mnie.
|
|
Góra |
|
tb
|
Napisane: 8.03.2011, 11:23 |
|
|
911Bart całkowicie sie z Tobą i innymi klubowiczami zgadzam , nie jestem klubowiczem , ale dla mnie normalne jest opłacanie składek rocznie za przynależnośc do klubu tego czy innego przecież to tylko 300 zł rocznie.
Moim zdaniem zarząd powinien zdecydowanie postawić przy swoim wg regulminu ,klub to klub i składki należy opłacać.
|
|
Góra |
|
TKacki
|
Napisane: 8.03.2011, 11:29 |
|
|
Do wszystkich nie klubowiczów korzystających z forum: Otwarte forum to wartość dodana dla Was od Klubu. Proszę, nie niszczcie wizerunku Klubu i marki wypowiedziami, jakie pojawiają się w tym wątku. Nie da się poznać klubu za pomocą forum. Wnioski o snobizmie, wywyższaniu się, itp są złe i bezpodstawne. Chcecie wiedzieć czym jest ten Klub ? Zapraszamy na nasze imprezy. Jako klub nie chcemy byc utożsamiani z niektórymi wypowiedziami forumowiczów nie będących członkami Klubu i to jest cel ostatnich zmian (wyraźne odróżnianie).
Porsche Club Coordination przy Porsche AG, które nadzoruje PCP ze strony fabryki, nie zaleca Klubom utrzymywania otwartych forum. CMS (oprogramowanie oferowane klubom dla serwisów www), który posiada opcję prowadzenia forum, nie dopuszcza możliwości pisania postów osobom spoza klubu.
PCP zawsze było za otwartym forum.
|
|
Góra |
|
Igor
|
Napisane: 8.03.2011, 13:32 |
|
|
ja mam takie pytanie: czy piszący o elitarności i snobiźmie przeczytali w ogóle,
DLACZEGO taka zmiana została wprowadzona?
w kilku punktach objaśnię temat:
1. PCC jest przeciwnikiem prowadzenia przez Kluby otwartych for internetowych
2. Porsche Club Poland zawsze było otwartym forum - dla szerzenia idei motoryzacyjnych
3. Poziom forum jest różny (z racji otwarcia forum) - czasami pojawiają się kłótnie / dyskusje o różnym poziomie
4. Na forum wchodzą różni ludzie - sponsorzy, partnerzy, inni. W ich oczach krzykaczami są NIE UŻYTKOWNICY FORUM LECZ KLUBOWICZE PCP - co psuje obraz PCP jako bytu... (mały pogrubiony podpis 'klubowicz' jest zupełnie niewidoczny, ponieważ fiksacja wzroku na forum jest zupełnie inna - jeśli ktoś badał doświadczenia z eyetrackera, wie o czym mówię)
5. Zarząd postanowił odróżnić wizualnie Klubowiczy od nie-Klubowiczy na forum... nie ma tu żadnego snobizmu, ani nic. pkt 4 to jest jedyna przesłanka...
problem pojawił się w tym, że znikły awatary i podpisy - a ponieważ jest to norma na innych forach, rozkręciła się burza....
idąc tropem jednego z przedmówców moglibyśmy np. przy postach wyróżnić posty Klubowiczy (nie wiem czy na rennlist widziałem coś takeigo, czy gdzie indziej; tkacki - mogę podrzucić parę prostych projektów wizualnych takiego modułu) - to jest temat mniej krzywdzący nie-Klubowiczy, a jednak również spełniający nasze cele.... z drugiej jednak strony brak awatara (tudzież np. awatar domyślny, ale nie taki smutas tylko np. z napisem 'poza klubem', tudzież z półprzezroczystą warstwą na awatarze i takim napisem) też spełnia ten cel....
wg. mnie kwestia doboru środków
Pozdrawiam i życzę więcej dystansu do Forum, podpisów i awatarów
Igor (z racji niespodziewanych sytuacji jeszcze nie w Klubie, ale na dniach nadrobię zaległości )
|
|
Góra |
|
928alpi
|
Napisane: 8.03.2011, 15:16 |
|
|
Szanuje wolnosc i prawo wlasnosci, motywow zmian nie rozumiem, pozostawia smutne wrazenie...
|
|
Góra |
|
piterson
|
Napisane: 8.03.2011, 21:35 |
|
Nr klubowicza: 078
|
No to ja dodam swoje 0,03 PLN
Należę do "wzrokowców" i pomysł z odebraniem avatarów nieklubowiczom uważam za mało trafiony. Forum niestety straciło na czytelności. Wiem że to było najprostsze rozwiązanie ale może moglibyśmy zastosować inny sposób na odróżnianie klubowiczów/nieklubowiczów (kilka pomysłów w tym wątku już było).
|
Góra |
|
Matschke
|
Napisane: 8.03.2011, 22:10 |
|
Nr klubowicza: 170
|
sam siedze tutaj juz troche, jestem tez wlascicielem duzego forum od ponad 7 lat i dodam tutaj swoje 3 grosze:
jak najbardziej popieram podzial na klubowiczow i nie-klubowiczow, ale nie ma sensu zabierac avartarow, bo to tylko niszczy przejrzystosc forum i jego wyglad, czesto na innych forach (tak tez u mnie) jest tak, ze klubowicz ma dostep do for zamknietych (ukrytych) i z tego czerpie zyski, ze wie cos o spotkach, pojezdzawkach, wyjsciach na piwo, itp.
i tak powinno tutaj byc, czesciowo tak jest.... avartar powinien byc dla wszystkich dostepny i juz...
_________________ Było 997.1 TT - 563 KM Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie
|
|
Góra |
|
jeszczeniemam
|
Napisane: 9.03.2011, 0:36 |
|
|
chyba z powodu braku avatara umknal Wam moj poprzedni post.
ta awantura jest bezcelowa , bo jak juz wyjasnil Marion , to nie forum milosnikow porsche , lecz forum zamknietego klubu, a te osoby z tych czy innych wzgledow , chca byc we wlasnym gronie
mozna tylko zadac pytanie czemu skoro juz jest dzial zamkniety od dawna , te naglosniej gardlujace osoby o zamknieciu forum jak Marion czy Stach zamiast w zamknietym dziale udzielaja sie wraz z plebsem w czesci otwartej ?
czyzby jednak nie-klubowicze tez cos wnosili a nie tylko brali ?
wczesniej pisalem ze forum powinno byc otwarte , jednak mylilem sie , zrozumialem ze to forum pcp , i moim zdaniem MUSI zostac zamkniete , brak avatara i podpisu to dosc dobra szykana ktora napewno odstraszy czesc nieklubowiczow, napewno beda dalsze - i dobrze.
sa przeciez fora na ktorych osoby z poza pcp moga dyskutowac o marce porsche bez zadęcia , mysle ze najciekawsze jest www.924.pl , nie zmylcie sie nazwą , sa tam wielbiciele wszystkich porsze
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 9.03.2011, 9:27 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
No proszę - okazało się że spora część jest (a może raczej była) tu dla... avatarów. A mi się zdawało że dlatego że kocha/ma/chce mieć Porsche. I po to by wymieniać się informacjami.
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
stach
|
Napisane: 9.03.2011, 10:20 |
|
Klubowicz |
|
Nr klubowicza: 062
|
Jeszczeniemam podaj kiedy napisałem, podaj przykład, że jestem za zamknięciem forum, nie lubię jak ktoś pisze oczywista nieprawdę.
Jestem za tym aby osoby z poza klubu mogły korzystać jak najbardziej, a co do opinii na temat forum, każdy może mieć swoja, ale Panowie nie Klubowicze to tak jakbyście zostali zaproszeni do czyjegoś domu, który się rzadzi swoimi zasadami, a Wy chcecie wszystko zmieniać i krytykować, obrażać właściciela, którego odwiedziacie, to trochę nie tak delikatnie mówiac. Jeśli chcecie mieć wpływ, zapiszcie się do klubu.
|
Góra |
|
Igor
|
Napisane: 9.03.2011, 10:28 |
|
|
jeszczeniemam napisał(a): ta awantura jest bezcelowa , bo jak juz wyjasnil Marion , to nie forum milosnikow porsche , lecz forum zamknietego klubu, a te osoby z tych czy innych wzgledow , chca byc we wlasnym gronie
Vito - zastanów się proszę ponownie... jak się nie uda, to jeszcze raz... i tak aż do skutku....
NIKT nie chce zamykać forum, NIKT nie chce juskać się we własnym gronie... NIKT o tym nie pisał...
FORUM PCP JEST I ZAWSZE BĘDZIE OTWARTE - GŁÓWNIE Z TAKIEGO WZGLĘDU, ŻEBY KTOKOLWIEK KTO JEST ZAINTERESOWANY TYMI AUTAMI, MÓGŁ ROZWIJAĆ TU Z INNYMI SWOJĄ PASJĘ!
ograniczenie awatarów i podpisów ma tylko jedno zadanie: wyróżnić wizualnie Klubowiczy od Nieklubowiczy (głównie przez wzgląd na wchodzących tu partnerów/sponsorów/przyjaciół Klubu)... wiele osób rzuca się tylko dlatego, że wg nich niewłaściwie dobrano narzędzie (zamiast odróżnienia wizualnego, podcienia jakiegoś lub czegoś usunięto awatary i podpisy)
Vito - nie wkładaj nikomu nic do ust
|
|
Góra |
|
kacper
|
Napisane: 9.03.2011, 11:48 |
|
|
|
Góra |
|
911Bart
|
Napisane: 9.03.2011, 12:04 |
|
|
Jestem zdegustowany nie tyle zmianami (wg. mnie niewiele wnoszącymi) ale reakcjami i poziomem nie fajnych wypowiedzi co poniektórych...
Wyobraźcie sobie że takie zasady (brak awatarów i podpisów dla nieklubowiczy) obowiązują od początku - też wtedy wchodząc na forum, podnosilibyście larum że dzieje się Wam wielka krzywda???
Może raczej skupcie się na tym co Wy możecie zrobić dla Klubu (jeżeli nie chcecie go współfinansować) a nie co Klub (za darmo!) MUSI robić dla Was.
Przykro to mówić, ale tryb roszczeniowy - to takie typowo polskie...
Moim zdaniem cała ta dyskusja nie ma sensu i sugerowałbym Adminom żeby zastanowić czy nie wyp...walić tego wątku w całości...
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 9.03.2011, 12:08 |
|
|
Mi jest w zasadzie ta zmiana obojetna. Ciesze sie, ze jako klubowicz mam na forum cos "extra" czyli obrazek. Smuci mnie to, ze po obrazkach identyfikowalem osoby piszace a teraz trzeba czytac watek dokladniej.
Idac za ciosem, musze sobie jakis obrazek wkleic by byc identyfikowanym jako klubowicz - wczesniej na obrazku mi nie zalezalo. Jak slusznie ktos wczesniej napisal nie uniejszylo to uzytkowej funkcji forum dla osob spoza klubu. Jak rowniez widac najwiecej krzyku podnosza ci ktorych ta zmiana dotknela czyli osoby spoza klubu.
|
|
Góra |
|
Duke
|
Napisane: 9.03.2011, 12:16 |
|
|
911Bart napisał(a): Wyobraźcie sobie że takie zasady (brak awatarów i podpisów dla nieklubowiczy) obowiązują od początku - też wtedy wchodząc na forum, podnosilibyście larum że dzieje się Wam wielka krzywda???
"Kto daje i odbiera, ten się w piekle poniewiera."
A teraz na poważnie. To co się tu dzieje jest faktycznie śmieszne i jeszczeniemam ma rację, najlepiej żebyście zamkneli forum i wtedy będziecie się czuli wystarczająco wyróżnieni. Każdego argumentu można użyć dwojako. Jeśli o mnie chodzi to do klubu nie przystąpię, nawet gdy w końcu się dochrapię swojego Porsche, bo widzę, że część członków się tu udzielających, zachowuje się jak dzieci, tworząc chore podziały na forum podobno publicznym. Macie część dla klubowiczy, to czemu z niej nie korzystacie? Wystarczy się tutaj nie wypowiadać i nikt z waszej wiedzy bez zapłacenia 300zł nie będzie korzystać, albo zamknąć forum i nikt spoza klubu nie będzie czerpać przyjemności z czytania tego forum. Więcej na ten temat wypowiadać się nie będę i tak na 99% post zostanie zignorowany(może przez przekorność ktoś odpowie).
Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
Blumen
|
Napisane: 9.03.2011, 12:29 |
|
|
od ponad tygodnia jestem chory i dopiero dzisiaj zajrzałem zobaczyć co tu się dzieje.... dziwnie smutno wygląda forum bez avatarów, trochę mnie to dziwi, bo bywałem na wielu forach jako nie klubowicz i nigdzie z czymś takim się nie spotkałem. Osoby były przeze mnie rozpoznawane głównie przez avatar, a teraz jest tak... bezpłciowo...
Dziwne jest też wyłączenie stopki, czy to znaczy, że zwykły forumowicz poza pisaniem z szarego konta nie ma już żadnych przywilejów?
Czy w takim przypadku moja propozycja spotkań nie klubowych w wątku "Bydgoszczanie" też jest czymś niezgodnym i będzie zablokowane ?
P.s.
w takich sytuacjach jest mi bardzo przykro, że mało zarabiam i nie stać mnie w tym roku na ... ale co tam...
... łączy nas ta sama pasja - dzielą finanse...
|
|
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 9.03.2011, 12:40 |
|
Nr klubowicza: 164
|
typowa socjologia.
Zarząd cos zdecydował, nie udało się dopracowac szczegółów, więc wychodzi burza bo się dużej liczbie osób nie podoba.
Ale głupio tak się wycofać bo zmiany zrobić trzeba, może nie takie jak te wprowadzone, tyle, że trzeba by się do jakiegoś błędu przyznać albo działać miękko a tu może duma ucierpieć albo ktoś może mieć nieadekwatną satysfakcję.
Zabawne, że mnóstwo ludzi pisze, że wątek nie ma sensu, dyskusja jałowa, ale pisze...
Pewnie w nadziei, co?
Najlepszy sposób żeby to zakończyć to przestać pisać. A potem się okaże co dalej. Niestety, do tego potrzebna jest cierpliwość.
Góra |
|
yoshi
|
Napisane: 9.03.2011, 13:45 |
|
|
prosze, usuncie ten watek. Wytnijcie go gdyz zaangazowanie wielu osob w bicie piany przerasta jakakolwiek logike i przyslania inne posty i watki istotne dla wielbicieli motoryzacji. Tych korzystajacych z forum i tych ktorzy sie pojawia.
Trudno, kilka osob za brak avatarow nie zapisze sie do klubu, mimo iz wlasnie mieli to zrobic (kpina), kilka osob upewnilo sie ze klub to samo zło zrzeszajace snobow, zwlaszcza teraz gdyz ogranicza graficznie ogolnodostepne, należne im, darmowe forum. Baaa ... ktos tam zostal kreatywnie zmotywowany do zalozenia wlasnego forum. Gratulacje!
Teraz zamknijcie prosze ten watek i wrocmy do tego co bylo, czyli dyskusji o motoryzacji. A to ze mniej kolorowo to przeciez jeszcze nie powod by strzelac focha, obrazac sie, buntowac czy opluwac PCP i jego Zarzad.
Jacekm chcial dobrze. Spytal co zrobic aby wiecej forumowiczow zostalo klubowiczami. Podziwiam go za dyplomacje, zaangazowanie i ogromna cierpliwosc gdyz mi po kilku postach nie chcialo by sie z wieloma forumowiczami juz gadac. Ale latwiej pisac z domu wylewajac zal i gorycz na rzeczywistosc niz przyjechac na zlot i zobaczyc czym jest klub.
Prosze, bijcie piane gdzie indziej bo ta dyskusja przestala byc juz dawno merytoryczna.
|
|
Góra |
|
[admin: usunięto]
|
Napisane: 9.03.2011, 13:51 |
|
|
|
Góra |
|