luki95 napisał(a):
Czy taki samochód za 16 lat można rejstrowac na żółte blachy czy pochodzenie z USA przeszkadza.
Po co?
Podaj choć jeden przekonujący powód.
Temat jest "wałkowany" od dawna w wielu mediach związanych z autami klasycznymi, czy zabytkowymi. Ja nie znam, żadnego powodu, dla którego warto wpisywać samochód do Rejestru Pojazdów Zabytkowych. No może poza sytuacjami, kiedy nie ma innego wyjścia, np. brak dokumentów, czy auto wyrejestrowane, ale to nie dotyczy tego auta.
Poniżej fragment wypowiedzi z forum MB/8:
"Mam takie pytanie. Jak wygląda sytuacja gdy Auto które jest wpisane do rejestru zabytków ulegnie wypadkowi i zniszczeniu, policja zabierze dowód rejestracyjny i zgłosi zniszczenie zabytku.
Pytam o taką sytuację gdyż mój znajomy miał taką sytuację rozbił swojego VW T1 na zoltych blachach, auto zniszczone wielka rozpacz ale po okolo miesiącu okazało się że to nie koniec, dostał pisemko od konserwatora zabytków aby wpłacić karę za zniszczenie zabytku w wysokości 40 000zł.
Także nie wiem czy jest warto oszczędzać na OC, czy lepiej dokupować jakieś dodatkowe ubezpieczenie bo nie wiadomo co się może przydarzyć"
Czytałem Ustawę o ochronie zabytków, z której wynika, że osoba, która zniszczy zabytek motoryzacji podlega karze pozbawienia wolności. Powodów na "nie" jest sporo więcej. Sam sobie odpowiedz, czy warto?