Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22.09.2023, 9:21 

Nr klubowicza: 288
tylko folia - na ostatnim zlocie przerysowałem zderzak ale na szczęście oklejony-wymieniony kawłek za 50PLN i nie ma śladu -bez folii zderzak do malowania- cermika na pewno by nie pomogła
Płytkie zarysowania znikają same ewentualnie suszarka lub para
Ja robiłem w Łodzi na Ul Kolumny -150m od Rzgowskiej i jestem zadowolony

PostNapisane: 22.09.2023, 9:57 

Rozumiem, że folią Xpel okleiłeś?

PostNapisane: 22.09.2023, 10:22 

Nr klubowicza: 547
Kupując nowy samochód położyłem ceramikę, rok temu odnowiłem. Niestety - przeciwko odpryskom od nic nie daje wiec na masce mam kilka odprysków.

Dziś założył bym na pewno folię.

Pozdrawiam

991.2 4S
993

PostNapisane: 22.09.2023, 14:04 

Doggy Dogg napisał(a):
1. Jakiej marki folia?
2. Komu zlecić (Łódź-Warszawa)?
3. Jak to jest z tym oklejeniem auta, w tym przednich reflektorów, versus PA?
4. Ewentualnie inne cenne wskazówki w temacie mile widziane…

Do tej pory na swoje auta aplikowałem tylko ceramikę a w temacie folii jestem zielony stąd moje pytania.

Hej,

Jak chcesz być pewien, że auto przetrwa kamyki, idiotów na parkingach, polskie drogi itp, to tylko i wyłącznie folia.
Ja w zeszłym roku zaraz po odbiorze położyłem Xpela na całe auto, żadnych bikini itp. Nie jest tanio, ale to najlepsza folia na rynku.
Firm jest mnóstwo, każdy będzie chwalił swoją ;), a ja polecam zapytać 2-3 o ofertę, bo różnice sięgają kilku tysięcy PLN w wycenie. Poza tym, pogadaj z dealerem, bo jest możliwość dodania oklejenia do f-ry i leasingu...
Przednie reflektory to ciężki temat, nie jest to polecany zabieg, poza tym na przeglądzie/wizycie w Porsche, będzie problem.
Dodatkowo - Xpel ma teraz bezbarwne folie w kilku fajnych wariantach, jak frozen, od razu z ceramiką itd. Robią to dobrze.

Gratulację Prosiaka i powodzenia.

PostNapisane: 23.09.2023, 10:42 

Nr klubowicza: 288
mam xpela 200 .
reflektorów nie wolno .
są już ciekawe folie na szybę
w koszty można wpuścić nie tylko od dealera a cena x2
do folii jest specjalna lista wosków,można ceramikę ale to chyba naciąganie klienta na niepotrzebne koszty

PostNapisane: 23.09.2023, 20:30 

Hej. Moje Cayenne skończyło 4 lata. Od początku ofoliowane z przodu w firmie Promomoto.pl. Zafoliowane również reflektory (mam matrixy). Serwisowany wyłącznie w Porsche i żadnych uwag serwis nie ma. BT przechodził bez uwag. Chodzi zapewne o temperatury tam, gdzie świecą świeczki? Reszta była ceramiczna i to już znikło pomimo mycia bezdotykowego. Nie była odnawiana. Przednia atrapa i zderzak dostawały regularnie kamieniami, ale żadnych ubytków nie widać. Lusterkiem zderzyłem się na Stelvio podczas mijanki, złożyło się (uff!) i wielka czarna rysa, ale na tym koniec. Zdecydowanie polecam folię, przynajmniej na przód.

PostNapisane: 27.09.2023, 14:11 

Ja Bez foli nie wyobrazam sobie uzytkowania . Juz tyle razy uderzyl kamyczek - zadnego sladu ( szczegolnie bioderka 911 ) - tam dalem x2 warto - nawet progi mam w Piano Black - wygladały by tragicznie - Xpel - chroni i zabezpiecza.
Nawet jak myje autko to nie martwie sie ze porysuje go brudna szmatka. Nie zaluj epolozylem na cala 911 zaraz po kupnie - jestem mega zadowolony.
Folia Xpel juz ma w sobie poloke ceramiczna - wylej wode i widac wlasciwosci ( skrapla sie ).
A jak juz ktos mysli o torze to bezwzglednie - Guma z opon potrafi sie dobrze wgrysc.
Folie raz na 3-4 mycia myje / przecieram tzw szklem w plynie - nadaje polysku.
ogolnie zadnych specjalnych zabiegow przy uzytkowaniu.

PostNapisane: 27.09.2023, 23:08 

W mojej ocenie ceramika jest przereklamowana i nie widzę potrzeby wydawania tak dużych pieniędzy za ten serwis.
Ceramika nie daje kompletnie nic poza możliwością łatwiejszego mycia auta.
Natomiast nie uchroni przed ptasimi odchodami, nie chroni przed mikroryskami spowodowanymi "macantami", a co najlepsze w ostatnim czasie po deszczowej nocy kiedy lakier kropelkował a krople ostatecznie wyschły to zostały na lakierze białe waterspoty.
Zawiozłem do fachowców od car detailingu i próbowali wielu rzeczy włącznie z dekontaminacją i nie udało im się zmyć waterspotów, które zeszły po którymś kolejnym myciu.
Zatem co takiego jest w ceramice, że każdy chce to kłaść za ciężkie pieniądze? Ja oprócz ułatwionego mycia bezdotykowego żadnych zalet nie stwierdziłem a inne moje auta zacząłem traktować jednorazowo korektą lakieru i porządnym woskiem, który odświeżam sam co kilkanaście tygodni i z tego rozwiązania jestem stosunkowo zadowolony, bo cena vs. jakość jest racjonalna.

PostNapisane: 27.09.2023, 23:23 

Nr klubowicza: 078
dahrek napisał(a):
W mojej ocenie ceramika jest przereklamowana i nie widzę potrzeby wydawania tak dużych pieniędzy za ten serwis.
Ceramika nie daje kompletnie nic poza możliwością łatwiejszego mycia auta.
Natomiast nie uchroni przed ptasimi odchodami, nie chroni przed mikroryskami spowodowanymi "macantami", a co najlepsze w ostatnim czasie po deszczowej nocy kiedy lakier kropelkował a krople ostatecznie wyschły to zostały na lakierze białe waterspoty.
Zawiozłem do fachowców od car detailingu i próbowali wielu rzeczy włącznie z dekontaminacją i nie udało im się zmyć waterspotów, które zeszły po którymś kolejnym myciu.
Zatem co takiego jest w ceramice, że każdy chce to kłaść za ciężkie pieniądze? Ja oprócz ułatwionego mycia bezdotykowego żadnych zalet nie stwierdziłem a inne moje auta zacząłem traktować jednorazowo korektą lakieru i porządnym woskiem, który odświeżam sam co kilkanaście tygodni i z tego rozwiązania jestem stosunkowo zadowolony, bo cena vs. jakość jest racjonalna.

Mam dokładnie te same spostrzeżenia. Korekta i dobry wosk to wszystko czego potrzeba.
Folię rozumiem, nawet żałuję że nie mam bo nie da się użytkować Prosiaka bez odprysków.

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]