Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22.03.2010, 21:28 

sorka że tak odkopuję temat na forum ale nie ma sensu zakładać nowego...

wyczytałem w temacie że czujnik temp silnika jest odpowiedzialny za włączanie wiatraka?

bo mam u siebie problem tej natury że nie pokazuje mi temp silnika na zegarze no i nie byłem do końca pewien czy to wina czujnika przy silniku czy też samego wskaźnika na desce rozdzielczej... dodam że silnik zachowuje się prawidłowo, wydaje się utrzymywać prawidłową temperaturę, nie gotuje się, nie grzeje zbytnio a gdy potrzeba załącza się wiatrak, aczkolwiek trochę rzadko jak dla mnie, ale może dlatego że zima była to i się zbytnio nie grzał...

może jeszcze jakieś inne teorie na temat zdiagnozowania czy to czujnik czy też sam wskaźnik? jeśli wskaźnik to jak go sprawdzić?

Tytuł:
PostNapisane: 22.03.2010, 21:51 

ponad 10 lat pracowałem w sklepie z częściami do samochodow i nie trafił mi się przypadek uszkodzenia wskaźnika - zawsze to był czujnik
aby go sprawdzić zdejmij kostke z czujnika i zmasuj kabel, wskaźnik powinien wtedy wskazać max

Tytuł:
PostNapisane: 22.03.2010, 21:54 

promo napisał(a):
sorka że tak odkopuję temat na forum ale nie ma sensu zakładać nowego...

wyczytałem w temacie że czujnik temp silnika jest odpowiedzialny za włączanie wiatraka?

bo mam u siebie problem tej natury że nie pokazuje mi temp silnika na zegarze no i nie byłem do końca pewien czy to wina czujnika przy silniku czy też samego wskaźnika na desce rozdzielczej... dodam że silnik zachowuje się prawidłowo, wydaje się utrzymywać prawidłową temperaturę, nie gotuje się, nie grzeje zbytnio a gdy potrzeba załącza się wiatrak, aczkolwiek trochę rzadko jak dla mnie, ale może dlatego że zima była to i się zbytnio nie grzał...

może jeszcze jakieś inne teorie na temat zdiagnozowania czy to czujnik czy też sam wskaźnik? jeśli wskaźnik to jak go sprawdzić?

a czym jeździsz i od kiedy?

Tytuł:
PostNapisane: 22.03.2010, 22:10 

gta77 dzięki za radę, jutro sprawdzę bo dzisiaj już mi sie nie chce ;)
mimo wszystko akurat tutaj nadal obstawiam wskaźnik bo już u poprzedniego właściciela sprawiał kłopoty, podobno popukanie często pomagało jednak jakiś czas temu demontowałem całe zegary więc możliwe że się poruszył i dokończył dzieła ;) ale jutro sprawdzę jeszcze ;)

no i czy uszkodzony czujnik, jeśli to jednak czujnik wpływa na załączanie wiatraka ;) ??

pit czy jeżdżę to może za dużo powiedziane, narazie sporadycznie, może z 1tys km zrobiłem bo zima była ;)
a jest to czarne 944 porsza więc powinieneś kojarzyć ;) na forum powitalnym zawitam może jutro o ile uporam się do końca z felgami ;) póki co sporo jeszcze w aucie do zrobienia, tzn głównie odnawianie elementów gdyż jakby nie było jest to 82 rocznik ;)
a kupiłem go jakoś na koniec jesieni ;) w końcu ile miał stać biedaczek w tym komisie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22.03.2010, 22:40 

Nr klubowicza: 060
W 944 inny czujnik daje sygnal na zegary a inny na wentylatory.Ten pierwszy jest w bloku silnika pod kolankiem obiegu wody do glowicy a drugi w chlodnicy wiec zakladajac usterke pierwszego wszystko pozostale dziala normalnie.
powodzenia w naprawie.

było 924'82-było na I Zlocie 944S2'90 944TurboS'89 944 TURBO'S '88 prawie cup. jest Białe968TS'94

Tytuł:
PostNapisane: 22.03.2010, 22:54 

dziękuję za odp, przyznam że niezmiernie mnie ona satysfakcjonuje ;) mimo wszystko i tak jutro sprawdzam bo jednak lubię gdy wszystko jest działające ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22.03.2010, 23:01 

w 944 masz nie dwa a 3 takie czujniki. 2 ktore tona wymienil i dodatkowy dajacy sygnal do komputera ktory jest z 10cm wyzej/nizej od czujnika dajacego sygn.na zegary.

- gdzie masz wtyczke na takie spinki - czujnik dajacy sygnal do kompa
- ten gdzie masz kabelek elektryczny z koncowka taka hmm wtyczka cieniutka 3mm wsuwana na czujniczek tj z boku a nie z gory to czujnik dajacy sygn.na zegary

Tytuł:
PostNapisane: 22.03.2010, 23:24 

jutro będę szukał ;) a może tylko kabelek gdzieś nie łączy ;) miałem już tak w przypadku czujnika ciśnienia oleju ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22.03.2010, 23:59 

no od tego zawsze zaczynasz zabawe z elektrycznymi usterkami. Sprawdzasz napiecie na koncowce kabla. Przy 25-30letnich autach problemy z elektryka sa nagminne :(.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]