Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23.07.2012, 9:03 
Klubowicz

oj simprez ... zaraz dostaniesz zje... za watek o oponach w zapytaniu o felgi .... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 23.07.2012, 9:25 

Dajcie spokój - nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć że szerokośc felgi ma bezpośrednie przełożenie na szerokość opony i związane z tym bezpieczeństwo.
Takie naciąganie wąskich opon na szerokie felgi to (delikatnie nazywając) lekkomyślność, ale przecież każdy może robić to co mu się podoba. Przynajmniej do czasu wypadku...oczywiście tego nie życzę, ale wtedy konsekwencje mogą być zdecydowanie poważniejsze. :x

Faktycznie chyba lepiej wywalić ten "kulturalny" wątek? :?

Tytuł:
PostNapisane: 23.07.2012, 9:26 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
Ale nam się temat rozwinął, kto by pomyślał. Chyba już wystarczająco dużo zostało napisane. Pozdrawiam i życzę wszystkim bezpiecznej jazdy.

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

Tytuł:
PostNapisane: 23.07.2012, 11:55 

Najlepsze jest w tym wszystkim to , że gość wchodzi na forum z czymś co jest synonimem tej części historii polskiej motoryzacji , o której wielu chciało by już chyba zapomnieć i która to najbardziej chlubna nie była, i obraża się na brak akceptacji i słuszne uwagi.
Ja myślałem , że zjawisko pod nazwą "tjuningowany golf" z rozczłapanymi na z deczka za dużych felgach gumkami już dawno przeszedł do lamusa Przynajmniej ja już dość dawno czegoś takiego na drodze nie widziałem i myślałem , że te co były już dawno pogniły , a ich twórcy dorośli i spoważnieli, widać jednak nie :cry:
Pomijając wszystkie aspekty estetyczno - gustowe, bo o nich jak zwykle nawet szkoda się rozwodzić (wszak każdy ma prawo gustować w tym co mu pasuje), to sam fakt wyprowadzania na publiczne drogi takich "wynalazków" zakrawa lekko o kryminał, o czym już Szanowni poprzednicy wspomnieli.
Jeżeli greg'u uważasz że felgi które posiadasz są zbyt wąskie do posiadanych oponek, to zrób tak jak robiono kiedyś - rozetnij felgi i wspawaj dowolnie szerokie pierścienie :lol: - ale na drogi publiczne tym się nie zapuszczaj dla zdrowia i spokoju swojego i innych.
Na zlocik zawsze można to na lawetce zaciągnąć a na pewno wielu zwolenników tego typu modyfikacji będzie się przy tym namiętnie ......................

A tak na marginesie to golf z felgami i zaciskami od porsche - i śmieszno i straszno 8)

Tytuł:
PostNapisane: 23.07.2012, 12:51 

Z jednej strony zgadzam się z wami koledzy, że dla celów bezpieczeństwa/efektywnej sportowej jazdy po torze - im więcej gumy tym lepiej. Po to producent określił, jakie ogumienie ma być stosowane dla poszczególnych szerokości felg i modeli samochodów, by tego przestrzegać.

Nie mniej jednak jest na całym świecie dość mocno utarty nurt tuningu - german/cult, który jakoś tam ewoluuje, ale zasadniczo co do zasady się nie zmienia - nisko i szeroko. Jednym się to może podobać, innym nie... Samochody, które jeżdżą z takim naciągiem, nie poruszają się zazwyczaj z prędkościami przekraczającymi 100 km/h, bo prześwit tych samochodów często temu przeszkadza... Dodatkowo de gustibus non disputandum est, także wstawki o "dresiarstwie" lub "felgach i hamulcach porsche w nie porsche" moim zdaniem także są nie na miejscu. Budżety przeznaczane na budowę niektórych zabawek za granicami, jak i w samej PL dość często przekraczają wartość zdrowych 996, także kpina moim skromnym zdaniem jest nieuzasadniona.

!greq, jako administrator moderator również nie wykazał się zbytnią kulturą osobistą, choć faktycznie miał rację pisząc, że pytał o konkretną rzecz, nie oczekując wykładów które otrzymał...

Na zachodzie właściciele Porsche również robią podobne rzeczy swoim autom:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

pomijam kultowe projekty firmy RWB, które znane są na całym świecie i co 2gie auto wypuszczone od nich ma naciąg.

Wydaje mi się po prostu, że nie ma sensu na siłę przekonywać ludzi do swoich racji, nawet gdy wydają się nam one niepodważanie słuszne.

Mam nadzieję, że nie dokonacie na mnie linczu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23.07.2012, 14:58 

W moim poprzednim Porsche (924) miałem fabrycznie zaciski i tarcze z Audi, nie widzę więc problemu w tym, że VW ma zaciski z Porsche :)

A co do za małych gum na felgi to ten trend nie dość, że nie zniknął to jeszcze chyba przeżywa drugą młodość, mam znajomych pasjonatów BMW i czytam regularnie BMW Trends - tam w każdym numerze są prezentacje E30 i 90% egzemplarzy tego modelu ma szerokie fele na wąskich gumach + zajebiaszczy negatyw.

Tytuł:
PostNapisane: 23.07.2012, 17:24 

i w koncu pare mądrych i rzeczowych odpowiedzi...

Tytuł:
PostNapisane: 23.07.2012, 22:38 

Nr klubowicza: 078
Hmmm, w Polsce niektórzy też robią to swoim Prosiakom :twisted: :twisted: :twisted:

Od razu sprostuję że było to tylko sprawdzenie jak nisko można zejść na gwintach ;) Jeździć w tym setupie się nie da :roll:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]