Autor |
Wiadomość |
!greq
|
Napisane: 20.07.2012, 23:56 |
|
|
witam szukam felg z porsche 17" które miały 10J szerokości w zestawie
mam teraz 7J i 9J i szukam szerszego zestawu ;]
moj jeden golf ;p
i moj drugi
mam obecnie dwa zestawy tych felg
a szukam coś szerszego teraz jeszcze ;]
mam nadzieje ze mi pomożecie ;]
|
|
Góra |
|
piterson
|
Napisane: 21.07.2012, 8:33 |
|
Nr klubowicza: 078
|
Niestety muszę Cię zmartwić - żadne 17-calowe felgi produkowane przez Porsche nie występowały w szerokości 10J. Najwięcej fabrycznie było 9.5J w felgach Cup1 ale to jest tzw biały kruk.
I żeby było śmieszniej w tym momencie takie felgi wiszą na allegro:
http://allegro.pl/porsche-964-felgi-i2502822642.html
A jeśli koniecznie szukasz 10 cali to pozostaje np AZEV - standardowo robili zestawy 8.5 + 10 cali.
P.S. Sympatyczny Golf - czym jest napędzany?
|
Góra |
|
Lamer
|
Napisane: 21.07.2012, 12:50 |
|
|
Wszystko jest oczywiście kwestią gustu ale naprawdę uważasz, że te felgi które są założone są za wąskie do tego samochodu?
Nie zawsze więcej znaczy lepiej...
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 21.07.2012, 13:18 |
|
|
A wedlug mnie naciaganie opon 195 na felgi 10 cali to glupota.
a) wyglada beznadziejnie, naraza felgi na odrapanie przez krawezniki
b) moze byc niebezpieczne - szybkie pokonanie zakretu moze zrzucic opone z felgi co skonczy sie tragicznie
c) felgi wystaja poza obrys pojazdu - dowod do zabrania.
|
|
Góra |
|
porscheee
|
Napisane: 21.07.2012, 20:02 |
|
|
|
Góra |
|
Andrew
|
Napisane: 21.07.2012, 21:07 |
|
|
Ja mam na 9J oponę 255 i nieto, żeby felga była schowana, więc na 10J to chyba 275
|
|
Góra |
|
porscheee
|
Napisane: 21.07.2012, 21:10 |
|
|
na 10j zakładamy 265-285 , 295 juz powinna isc na 11j
|
|
Góra |
|
!greq
|
Napisane: 21.07.2012, 23:54 |
|
|
piterson napisał(a): Niestety muszę Cię zmartwić - żadne 17-calowe felgi produkowane przez Porsche nie występowały w szerokości 10J. Najwięcej fabrycznie było 9.5J w felgach Cup1 ale to jest tzw biały kruk. I żeby było śmieszniej w tym momencie takie felgi wiszą na allegro: http://allegro.pl/porsche-964-felgi-i2502822642.htmlA jeśli koniecznie szukasz 10 cali to pozostaje np AZEV - standardowo robili zestawy 8.5 + 10 cali. P.S. Sympatyczny Golf - czym jest napędzany? dziekie wielkie za odpowiedź ;] coż no bede musiał np poszukac eta beta ;p skrecanych azev niechodzi w gre tylko ORI felga z porche Lamer napisał(a): Wszystko jest oczywiście kwestią gustu ale naprawdę uważasz, że te felgi które są założone są za wąskie do tego samochodu? Nie zawsze więcej znaczy lepiej... gusta i guściki o tym się nie dyskutuje ;] michal928 napisał(a): A wedlug mnie naciaganie opon 195 na felgi 10 cali to glupota. a) wyglada beznadziejnie, naraza felgi na odrapanie przez krawezniki b) moze byc niebezpieczne - szybkie pokonanie zakretu moze zrzucic opone z felgi co skonczy sie tragicznie c) felgi wystaja poza obrys pojazdu - dowod do zabrania. generalnie nie piszesz na temat wiec Twoje wypowiedź jest tu zbędna ! A) wg mnie wyglada zajebiście a jak jezdzisz sobie po kraweznikach to sobie jezdzij dalej ;p b) jezidziles kiedykolwiek na takim naciagu? czyste gadanie "kumpel mi powiedzial" c) bez komentarza... powiedział ten to przestrzga zapewnie przepisów drogowych... porscheee napisał(a): jezeli szerzej niz 10j np 11j na tył to tylko w 18" np: http://allegro.pl/porsche-996-turbo-911 ... 16005.htmldziekuje ! wiec 9j max Andrew napisał(a): Ja mam na 9J oponę 255 i nieto, żeby felga była schowana, więc na 10J to chyba 275 nie o tym jest temat !
ps dla ciekawości mam
7j 185/35 9j 215/35
7j 165/45 9j 195/40
ale to nie temat o gadaniu jaka opona na jaką felge wieć jak nie na temat to nie piszcie!!
|
|
Góra |
|
BT
|
Napisane: 22.07.2012, 0:32 |
|
Klubowicz |
|
Nr klubowicza: 258
|
Spojrzałem na stronę fotografa, który robił wrzucane zdjęcia (maciejsulek.pl). Widać tam sporo aut tuningowanych, często VW, z felgami szerszymi, niż opony. Ciekaw jestem, !greq, czy bierze się to ze względów optycznych (moda, gust, itp), czy stoją za tym przesłanki praktyczne? W prosiach raczej dokłada się szerokość gumy (żeby lepiej trzymała w zakretach), a nie szerokość felgi, bo jest ona wtedy ciezsza i pogarszają się parametry dynamiczne.
|
Góra |
|
!greq
|
Napisane: 22.07.2012, 0:35 |
|
|
BT napisał(a): Spojrzałem na stronę fotografa, który robił wrzucane zdjęcia (maciejsulek.pl). Widać tam sporo aut tuningowanych, często VW, z felgami szerszymi, niż opony. Ciekaw jestem, !greq, czy bierze się to ze względów optycznych (moda, gust, itp), czy stoją za tym przesłanki praktyczne? W prosiach raczej dokłada się szerokość gumy (żeby lepiej trzymała w zakretach), a nie szerokość felgi, bo jest ona wtedy ciezsza i pogarszają się parametry dynamiczne. a czy Ty widzisz tutuł tematu czy coś ze zrozumieniem czytanie nie idzie...?
jak Wam sie podoba to sobie mozecie naweto 399 zalozyc o ile taka istnieje na felge i już mam to w nosie...
bez urazy
|
|
Góra |
|
simprez
|
Napisane: 22.07.2012, 0:44 |
|
|
BT napisał(a): Spojrzałem na stronę fotografa, który robił wrzucane zdjęcia (maciejsulek.pl). Widać tam sporo aut tuningowanych, często VW, z felgami szerszymi, niż opony. Ciekaw jestem, !greq, czy bierze się to ze względów optycznych (moda, gust, itp), czy stoją za tym przesłanki praktyczne? W prosiach raczej dokłada się szerokość gumy (żeby lepiej trzymała w zakretach), a nie szerokość felgi, bo jest ona wtedy ciezsza i pogarszają się parametry dynamiczne.
Nader oburzony imć !greq zaraz Cię pewnie zmityguje i ofuka, że piszesz nie na temat. I jesteś be. I nie przestrzegasz przepisów.
Bo jakim prawem ktoś ma komentować zdjęcia, które sam wrzuca na publiczne forum. Oj,oj! Krzywda się dzieje! Ratujta! Non posumus! Tak będę leżał!
... A z czego to się bierze? A czego matką jest nadzieja?
Mam nadzieję, że kolega !greq nie przyczyni się do uszczerbku innych użytkowników dróg, kiedy będzie miał okazję przekonać się do czego prowadzi niewłaściwy dobór ogumienia do szerokości felgi (7j 165/45 9j 195/40 ).
bez urazy
|
|
Góra |
|
!greq
|
Napisane: 22.07.2012, 0:48 |
|
|
bo tak jest
pytam o konkretną rzecz i chciałem konkretniej odpowiedzi
ale widze ze tu wiekszość to są najmądrzejsi i bedą tu uczyć jakei to opony zakładać na jakie koła...
prosze o usuniecie tematu bo nie ma to najmniejszego sensu....
|
|
Góra |
|
yoshi
|
Napisane: 22.07.2012, 2:24 |
|
|
!greq - Troche pokory, nie rozumiem czemu atakujesz ludzi za odpowiedzi ktore ci sie nie podobaja...
|
|
Góra |
|
BT
|
Napisane: 22.07.2012, 8:56 |
|
Klubowicz |
|
Nr klubowicza: 258
|
!greq - odpowiedz dostałeś od Pitersona - najszersze felgi Porsche 17 to 9,5 cala.
Przy okazji dałeś nam ciekawy temat do myślenia. Nie obrażaj się za pytania, bo one wynikają z zainteresowania tematem oraz z doświadczeń. Możemy mieć inne zdanie, ale dyskusja jest cenna, bo zwraca uwagę na ważna dla wielu z nas kwestie.
A wzór felg na Twoim cabrio bardzo mi się podoba. Wybacz OT.
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 22.07.2012, 13:29 |
|
|
!greq napisał(a): michal928 napisał(a): A wedlug mnie naciaganie opon 195 na felgi 10 cali to glupota. a) wyglada beznadziejnie, naraza felgi na odrapanie przez krawezniki b) moze byc niebezpieczne - szybkie pokonanie zakretu moze zrzucic opone z felgi co skonczy sie tragicznie c) felgi wystaja poza obrys pojazdu - dowod do zabrania. generalnie nie piszesz na temat wiec Twoje wypowiedź jest tu zbędna ! A) wg mnie wyglada zajebiście a jak jezdzisz sobie po kraweznikach to sobie jezdzij dalej ;p b) jezidziles kiedykolwiek na takim naciagu? czyste gadanie "kumpel mi powiedzial" c) bez komentarza... powiedział ten to przestrzga zapewnie przepisów drogowych... [quote]
a) oczywiscie kwestia gustu
b) nie jezdzilem i nie mam najmniejszego zamiaru. Moje obuzenie wynika z faktu, ze nie tylko ty jezdzisz po drogach. Nie zycze ci zebys spowodowal wypadek wlasnie z powodu zle dobranej opony. A pozniej jest placz i "nie chcialem..." A za cos takiego mozna trafic do pierdla.
c) oczywiscie, ze nie przestrzegam wszystkiego rygorystycznie, jezdze za szybko ALE STARAM SIE PRZESTRZEGAC ZDROWEGO ROZSADKU. Opcje naciagania waskich opon na tak szerokie felgi uwazam za rownie glupie jak np jazda 200Km/h na starych, 15-to letnich oponach czy tez nie dokreconych kolach.
Po tonie wypowiedzi wnioskuje, ze jestes mlodym-gniewnym i porad oraz krytyki od innych nie przyjmujesz, a sporo osob na tym forum ma doswiadczenie w tej materii poparte na torach wyscigowych.
Wpadasz na forum, odszczekujesz pretensjonalnym jezykiem.
Przepraszam za moj offtopic i zycze Ci z calego serca zebys znalazl felgi nawet i 20 cali (podobno moze takie od walca bylyby dobre???) i byl najlepszy "gosc" na swojej wiosce co ma wypas bryke.
Auto ladne, przerobki ciekawe (przednie kolumny) - mam nadzieje, ze nie popsujesz go "wiejskim" tuningiem.
Pozdrawiam i dalszej dyskusji prowadzic nie bede.
|
|
Góra |
|
!greq
|
Napisane: 22.07.2012, 23:30 |
|
|
BT napisał(a): !greq - odpowiedz dostałeś od Pitersona - najszersze felgi Porsche 17 to 9,5 cala. Przy okazji dałeś nam ciekawy temat do myślenia. Nie obrażaj się za pytania, bo one wynikają z zainteresowania tematem oraz z doświadczeń. Możemy mieć inne zdanie, ale dyskusja jest cenna, bo zwraca uwagę na ważna dla wielu z nas kwestie. A wzór felg na Twoim cabrio bardzo mi się podoba. Wybacz OT. no i o taka włąsnie odpowiedz mi chodziło a nie lanie wody... bo się robi bałagan michal928 napisał(a): !greq napisał(a): michal928 napisał(a): A wedlug mnie naciaganie opon 195 na felgi 10 cali to glupota. a) wyglada beznadziejnie, naraza felgi na odrapanie przez krawezniki b) moze byc niebezpieczne - szybkie pokonanie zakretu moze zrzucic opone z felgi co skonczy sie tragicznie c) felgi wystaja poza obrys pojazdu - dowod do zabrania. generalnie nie piszesz na temat wiec Twoje wypowiedź jest tu zbędna ! A) wg mnie wyglada zajebiście a jak jezdzisz sobie po kraweznikach to sobie jezdzij dalej ;p b) jezidziles kiedykolwiek na takim naciagu? czyste gadanie "kumpel mi powiedzial" c) bez komentarza... powiedział ten to przestrzga zapewnie przepisów drogowych... Cytuj:
a) oczywiscie kwestia gustu b) nie jezdzilem i nie mam najmniejszego zamiaru. Moje obuzenie wynika z faktu, ze nie tylko ty jezdzisz po drogach. Nie zycze ci zebys spowodowal wypadek wlasnie z powodu zle dobranej opony. A pozniej jest placz i "nie chcialem..." A za cos takiego mozna trafic do pierdla. c) oczywiscie, ze nie przestrzegam wszystkiego rygorystycznie, jezdze za szybko ALE STARAM SIE PRZESTRZEGAC ZDROWEGO ROZSADKU. Opcje naciagania waskich opon na tak szerokie felgi uwazam za rownie glupie jak np jazda 200Km/h na starych, 15-to letnich oponach czy tez nie dokreconych kolach. Po tonie wypowiedzi wnioskuje, ze jestes mlodym-gniewnym i porad oraz krytyki od innych nie przyjmujesz, a sporo osob na tym forum ma doswiadczenie w tej materii poparte na torach wyscigowych. Wpadasz na forum, odszczekujesz pretensjonalnym jezykiem. Przepraszam za moj offtopic i zycze Ci z calego serca zebys znalazl felgi nawet i 20 cali (podobno moze takie od walca bylyby dobre???) i byl najlepszy "gosc" na swojej wiosce co ma wypas bryke. Auto ladne, przerobki ciekawe (przednie kolumny) - mam nadzieje, ze nie popsujesz go "wiejskim" tuningiem. Pozdrawiam i dalszej dyskusji prowadzic nie bede.
tak się skłąda ze od dobrych paru lat prowadze kilka swoich for internetowych i wiem jak to działa...
nasuwa sie wam inny temat to rozmowy to zakładamy nowy a nie robimy bałagan i nie porzadek...
i widać teraz jak tu się dzieje...
tyle postów a tylko jedna konkretna odpowiedz!
patrzać na ekipy Porsche tego się spodziewałem
|
|
Góra |
|
Duke
|
Napisane: 23.07.2012, 0:13 |
|
|
Problem jest taki, że do dresowozu wybrałeś za duże felgi(zgodnie z filozofią wcześniej wymienionej grupy, najlepiej od razu 24") na które następnie założyłeś za małe opony o niskim profilu, które nie mają tam najmniejszej racji bytu i zagrażają bezpieczeństwu przede wszystkim innym użytkownikom ruchu(bo oni nie są temu winni że jakiś koleś jeździ tym po ulicach).
Teraz obrażasz się, że ktoś raczy Ci zwrócić uwagę(do tego komentuje zdjęcia, zamiast wyrażać ochy achy: jakie zaje.. fele itd.), że jest to głupota, bo jest, tylko żeby to zrozumieć trzeba odrobiny dojrzałości.
|
|
Góra |
|
!greq
|
Napisane: 23.07.2012, 0:18 |
|
|
ahhahahaha
ok przekonaliście mnie ;p
zakladal spowrotem 14 na zimowej oponie na priofilu 70
i ide kupić sobie dresik kurde bo w szafie nie mam ...
Wysoki poziom tego forum widze ho ho
a moderatorzy na wakacjach chyba...
|
|
Góra |
|
MP-GDY
|
Napisane: 23.07.2012, 7:47 |
|
|
!greg skoro poziom na tym forum jest dla Ciebie za wysoki to może poszukaj cos innego....nic na siłę (no chyba,że opony na felgi)
|
|
Góra |
|
simprez
|
Napisane: 23.07.2012, 8:18 |
|
|
!greq napisał(a): (...)
tak się skłąda ze od dobrych paru lat prowadze kilka swoich for internetowych i wiem jak to działa...
nasuwa sie wam inny temat to rozmowy to zakładamy nowy a nie robimy bałagan i nie porzadek...
i widać teraz jak tu się dzieje... tyle postów a tylko jedna konkretna odpowiedz! patrzać na ekipy Porsche tego się spodziewałem
Zatem jako doświadczony admin świetnie zdajesz sobie sprawę jak aroganckie ataki personalne potrafią nakręcać pyskówkę. A wiedzę nabytą świetnie wykorzystujesz. To tak w kwestii merytorycznych wypowiedzi.
Coby zachować pozory rzeczowej dyskusji.
Felgi 10j17. Nie Porsche. Rozstaw śrub nie znany. Może Ci będą odpowiadały:
http://moto.allegro.pl/brock-car-fashio ... 65824.html
i stosowne opony:
http://moto.allegro.pl/nowe-opony-lato- ... 55607.html
|
|
Góra |
|
|