Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17.06.2014, 16:20 

jczar napisał(a):
Cytuj:
jeżeli Wam, NIE Klubowiczom, Forum nie odpowiada, to nie piszcie, nie czytajcie.

Proponuje zamknac Forum dla NIE-klubowiczow. Klopot TAK-klubowicze beda mieli z glowy.

JUż dawno mówiłem żeby zamknąć forum dla NIE-klubowiczów.Swoją drogą co to za forum że trzeba płacić żeby cię poważnie traktowali. :roll: za darmo nie można mieć znajomych i z nimi się spotkać?można zrobić ściepę przed zlotem :)swoją drogą ciekawe ilu płacących nie jeździ na zloty bo rozumiem że większość tej składki idzie na zorganizowanie spotu..hmm,no ale wtedy chociaż mozna na legalu pisać ,Pozdro
Ps.refleksję mam taką że nic tylko robić forum dla NIE-klubowiczów .Klubowicze pcp będą mieli w koňcu święty spokój z obcymi.

Tytuł:
PostNapisane: 17.06.2014, 21:49 
Prezes PCP, Cz. Honorowy

Nr klubowicza: 002
Gdybyśmy chcieli zamykać forum tylko dla klubowiczów juz dawno byśmy to zrobili, ale przecież nie o to chodzi...

Podjęliśmy decyzje o wprowadzeniu zmian, na początek zmianie ulegnie regulamin, tak żeby było prościej i jaśniej dla wszystkich.
Dodatkowo dodamy ramkę "ostatnie z giełdy" - dzięki wampir za podpowiedź.

Co więcej, czas pokaże.

były: 924, 944, 928, 964, 996, 997, 986 S,
będzie: 981 GTS? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17.06.2014, 22:02 

GZ to jest właściwe podejście do problemu :wink: :!: :!: :!:

Tytuł:
PostNapisane: 17.06.2014, 22:56 

Tak z mojej strony to fajnym pomysłem wydaje mi się podzielić "giełdę" na:
samochody i części

Część użytkowników szuka konkretnego wozu a ktoś odbudowuje starego prosiaczka i szuka oryginalnej popielniczki z 1970...

Pozdrawiam
Michał

Tytuł:
PostNapisane: 18.06.2014, 7:16 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
I tak od faktu, kiedy "noboco" wkleił fotki gigantycznych rozmiarów, co zostało nieprzychylnie przyjęte z oczywistych względów, przez niefortunny pomysł wyprzedaż drobiazgów w kilkunastu postach - też dziwny pomysł, ale każdy myśli po swojemu, doszliśmy - przez etap programowej krytyki Forum, do dyskusji NIE klubowiczów o kształcie Forum, a nawet wytycznych co mamy zrobić.
Najwyższy czas zrobić.
Tu propozycja do Wampira, który kilka lat temu,( pamiętamy ) jako klubowicz zasłynął z niebywale rygorystycznego przestrzegania form na Forum. Często w formie nie do przyjęcia przez wielu, którzy tu ot tak sobie zajrzeli, co było powodem niesmaku i oburzenia wyrażanego w stronę Forum - podobnie jak dziś.
Wampir, znasz się na tym, zbierz wokół siebie oponentów i zorganizujcie otwartą internetową giełdę Porsche. Problem ?
Zważcie, że nie jesteście na takiej giełdzie, a na stronach
" Forum internetowego Porsche Club Poland "

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
 Tytuł:
PostNapisane: 18.06.2014, 8:33 

Duńskiej stronie klubu członkowie darmo dodawać ogłoszenie w odpowiednim dziale.
Jest to tylko dla prywatnych osób, ograniczone do używanych części i
TYLKO DLA CZŁONKÓW

Mozę jest to tez zachęta do wpisywania się do klubu.

Tytuł:
PostNapisane: 18.06.2014, 8:39 

Nr klubowicza: 263
Piszecie o podziałach działu giełda na kawałki a wystarczy przestrzegać aby w tym właśnie dziale umieszczać ogłoszenia , bo obecnie jest z tym słabo i wielu daje kupie/sprzedam w głównym dziale "Porsche" lub "Publiczne forum PCP" :( pierwszy przykład z półki: http://porscheclub.home.pl/forum/viewtopic.php?t=8607

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18.06.2014, 13:41 

Cytuj:
Podjęliśmy decyzje o wprowadzeniu zmian, na początek zmianie ulegnie regulamin, tak żeby było prościej i jaśniej dla wszystkich

Gdzies trzeba napisac jakie sa zasady uzywania forum, ale jesli ktokolwiek mysli, ze to cokolwiek zmieni, to jest w bledzie. Jestem swiecie przekonany, ze odsetek tych, ktorzy czytali/znaja zasady uzywania forum jest bardzo znikomy. Dotyczy to zarowno klubowiczow i NIE-klubowiczow. W praktyce jedyna droga zeby byc tu "obytym", trzeba tu czytac i pisac. A moja opinia jako bylego klubowicza, jest taka, ze publiczne ataki na poszczegolne osoby (czy w tym temacie, czy w innych) sa po prostu zenujace (moze prywatna wiadomosc na temat mialaby lepszy odzew, moze osobna wiadomosc, w nowym temacie "Do wszystkich uzytkownikow Forum": przypominamy, oferty handlowe w dziale innym niz "Sprzedaz", nie sa zgodnie z zasadami uzywania Forum, itd). Moja druga opinia to taka, zarzad klubu bardzo nieudolnie stara sie ogarnac ten temat. Albo forum jest publiczne i co za tym idzie wszystkie plusy i minusy wlacznie z "nielegalnymi" postami od czasu do czasu, szczegolnie od "nowszych" uzytkownikow, albo jest zamkniete dla NIE-klubowiczow, za czym ida troche inne plusy i minusy.

Tytuł:
PostNapisane: 18.06.2014, 15:13 

pdmobil napisał(a):
Tu propozycja do Wampira, który kilka lat temu,( pamiętamy ) jako klubowicz zasłynął z niebywale rygorystycznego przestrzegania form na Forum. Często w formie nie do przyjęcia przez wielu, którzy tu ot tak sobie zajrzeli, co było powodem niesmaku i oburzenia wyrażanego w stronę Forum - podobnie jak dziś.

Piotrze: tak wtedy jak i teraz staram sie byc zgodny z regulaminem/statutem (stad wlasnie zwracam uwage ze w powyzszym przypadku admin nie byl z nim zgodny). Bylem adminem forum, staralem sie pilnowac porzadku, zapewne czesci ludzi sie to nie podobalo, ale inni uwazali ze to dobrze. W kazdym razie nikt nie narzekal na tyle glosno by wladze klubu uznaly ze nie powinienem tego robic.
Ale jakby nie patrzec, to co robilem to bylo zwracanie uwagi na zasady ogolnie panujace na naszym forum - skracanie linkow (co niejednokrotnie robilem sam za usera gdy nie potrafil), przywitanie, uzupelnienie profilu, aby kazdy wiedzial kto pisze i skad. Nie zdarzalo mi sie kasowac postow zgodnych z regulaminem i grozic za to banami...

pdmobil napisał(a):
Wampir, znasz się na tym, zbierz wokół siebie oponentów i zorganizujcie otwartą internetową giełdę Porsche. Problem ?

Alez czy ja tu robie za oponenta? Czy napisalem cos zlego o dzialaniu forum czy jego dostepnosci? Zwrocilem uwage ze administrator powoluje sie na zle dodanie ogloszenia, chociaz nigdzie nie jest stwierdzone w jaki sposob powinno byc dodawane (chociaz wg mnie po prostu zagraly tu emocje, ktos uznal ze ktos inny sobie jaja robi, albo probuje rozwalic forum, zrobil cos na szybko, a tu sie okazalo ze to tylko biedny user, ktory nie wie co ma zrobic). Wg mnie gielda na forum powinna byc, zamkniecie jej tylko dla klubu mija sie z celem, bo czesci czerpie sie nie tylko z klubu, ale tez od ludzi ktorzy w klubie byc nie chca/nie potrzebuja a sa z nim zwiazani.
Chcialbym tylko, jak i pewnie kilka innych osob, aby regulamin byl czytelny i obejmowal odpowiednie aspekty, wtedy ani administrator ani uzytkownik nie powinien miec watpliwosci co do tego dlaczego i czy dany post powinien zosac usuniety lub zmodyfikowany.

A jesli juz o pomyslach - link do regulaminu forum powinien byc wrzucony gdzie na gore, tak by byl latwy do znalezienia (a nawet dodatkowo po kliknieciu w "dodaj temat" gdzies nad tytulem np). Link na dole w przyklejonych nie bardzo rzuca sie w oczy i obstawiam ze dosyc duza czesc nowych uzytkownikow nie zwraca na niego uwagi...
To tez nie jest zbyt trudne do zrobienia, a bedzie czytelniej ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18.06.2014, 15:14 

jczar napisał(a):
...albo jest zamkniete dla NIE-klubowiczow, za czym ida troche inne plusy i minusy.

...ale chodzi o to żeby minusy nie przesłoniły nam plusów... ;)

Moim zdaniem temat jest dość prosty z punktu widzenia uzytkowania forum - klubowicze mają ze zrozumiałych względów (czynne wspomaganie utrzymania forum i klubu) większe uprawnienia i tak jest wszędzie.
Czytać i pisać może każdy zarejestrowany, ale kwestia zamieszczania ogłoszeń , zdjęć, avatarów itp. extrasów mają tylko klubowicze.

Tytuł:
PostNapisane: 18.06.2014, 15:19 

911Bart napisał(a):
Moim zdaniem temat jest dość prosty z punktu widzenia uzytkowania forum - klubowicze mają ze zrozumiałych względów (czynne wspomaganie utrzymania forum i klubu) większe uprawnienia i tak jest wszędzie.
Czytać i pisać może każdy zarejestrowany, ale kwestia zamieszczania ogłoszeń , zdjęć, avatarów itp. extrasów mają tylko klubowicze.

A wezmy pod uwage taka sytuacje:
Miales prosiaka, byles w klubie, z roznych wzgledow sie go pozbyles, nie jeses klubowiczem, a masz garaz pelny czesci. Chcesz sprzedac do klubu, bo wiesz ze sie komus na pewno przydadza. Bedziesz puszczal PW do wszystkich zainteresowanych? Bez przesady...
Mysle ze obecna zasada "min 20 postow" aby stwierdzic ze to czlowiek ktory sie tu udziela ma sens. Mozna nawet podniesc limit, aby nie ulatwiac handlarzom. Ale zamykac calkowicie? Sami sobie krzywde robicie w ten sposob.

Tytuł:
PostNapisane: 18.06.2014, 21:03 

dla mnie problem polega na tym ze za bardzo nie opłaca się być członkiem klubu.

U nasz to kosztuje chyba 350 zł rocznie. W np. Dani gdzie zarobki są trochę ponad standardami w Polsce, a cena samochodu 3 razy większe, tam podstawowe członkostwo (bez licencji do wyścigów) kosztuje około 250-350 zł. zależne czy to z wpisowym czy przedłużanie.

Przy takiej strukturze ceny element finansowy trochę znika, ilość członków się zwiększa, osób na impresach przybywa (po tez są wycenione w zależności od preferencji co do ścigania) i problem nie-członkami na forum w wysockiej mierze znika, rozmowy z sponsorami zmieniają charakter

Naturalnie klub wtedy się robi bardziej "ludowy" czy mnie "high-life" ale
Łączy nas ta sama pasja :-)

Tytuł:
PostNapisane: 18.06.2014, 21:17 

Panowie - wydaje mi sie ze troszke mylicie wypowiedzi: zaden Klubowicz nie pisal o zamykaniu forum. Zaden Klubowicz nie pisal o zabranianiu oglaszania sie w gieldzie...
Troszke wyolbrzymiacie problem - nie wiem czy pamietacie ale chodzilo tylko o to, ze jeden Forumowicz napisal 15 postow jeden pod drugim o sprzedazy czesci, a kilka osob sie oburzylo ze z forum w takich mometach robi sie targowisko. Tyle! Kropka!

Przestancie bezproduktywnie dywagowac, bo Wasz blad tkwi juz w zalozeniach, ktore przyjmujecie.

A ze Klub to Ludzie - ktorzy sie znaja, od lat sie spotykaja, wzajemnie sie wspieraja i sobie pomagaja to calkowicie inny temat - nie dziwcie sie ze ci ludzie zawsze beda tu na innych prawach.
Nie zgadzam sie ze mamy niska skladke - sorry ale jak masz porsche to raczej nie jest kosmicznym wydatkiem 400 zl za rok... Ja skladke czlonkowska oplacalem gdy zarabialem 2000 zl miesiecznie - bylo mnie stac.

Pozdrawiam jako chwilowo nieklubowicz - po raz pierwszy od 2007 roku...

Tytuł:
PostNapisane: 18.06.2014, 21:38 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
Moim zdaniem zdecydowanie warto byc czlonkiem Klubu. Od kiedy przystapilem (stosunkowo niedawno, bo w 2011) wzialem udzial w ogromnej liczbie coraz ciekawszych imprez, zarowno sportowych, jak i towarzyskich, turystycznych, pokazowych i innych. Klub jest swietnym miejscem do realizacji naszych pasji zwiazanych z Porsche wraz z innymi zakreconymi pasjonatami. Skladka w wysokosci jednego baku paliwa jest umiarkowana biorac pod uwage ilosc atrakcji, ktore dostarcza Klub i Klubowicze.

Dyskusja o zasadach korzystania z forum podnosi sie co jakis czas, najczesciej po niefortunnych postach osob rzadziej korzystajacych z forum. Wtedy Klubowicze podnosza larum, a nie-klubowicze oburzaja sie na ograniczanie ich swobod obywatelskich. Za chwile kurz opadnie i wrocimy do pasjonackich dyskusji, a ogloszenia kupie-sprzedam beda kanalizowane w taki sposob, zeby nie zmiataly innych watkow z Ostatnich.

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

Tytuł:
PostNapisane: 18.06.2014, 21:43 

Myślę że już pora zakopać te wojenne toporki i cieszyć się prosiakami i pasją zwiąlzaną z motoryzacją :P

Tytuł:
PostNapisane: 18.06.2014, 23:22 

BT, ja tez uważam ze jest warto być członkiem klubu po jestem od samego początku.

Ale pozwalam sobie zapytać czy np. klub rożnie w takim samym tempie co przybywa samochodów Porsche w Polsce?
Dlaczego jest tak wielu osób aktywnych na Forum, którzy maja nowsze samochody a jednak nie są członkami?
Ale gdzie jest ta grupa pasjonatów którzy maja 924, 944 czy inne i dla których 350 jest jakiś wydatek i nie interesuje ich drogie hotele, 1/4 mila itp.

Czy jesteś pewien ze ci ludzie którzy nie są w klubie, mimo ze maja Porsche, tez uważają ze jest warto być członkiem?

Naturalnie nie dogodzimy każdemu i najłatwiej jest stwierdzić ze zawsze będą osoby które dla zasady nie chcą być członkami. Ja jednak widzę ze klub się stał miejscem gdzie hasło "Łączy nasz ta sama pasja" nie do końca jest adekwatna do rzeczywistości

Tytuł:
PostNapisane: 19.06.2014, 2:24 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 281
Tromer napisał(a):
BT, ja tez uważam ze jest warto być członkiem klubu po jestem od samego początku.

Ale pozwalam sobie zapytać czy np. klub rożnie w takim samym tempie co przybywa samochodów Porsche w Polsce?
Dlaczego jest tak wielu osób aktywnych na Forum, którzy maja nowsze samochody a jednak nie są członkami?
Ale gdzie jest ta grupa pasjonatów którzy maja 924, 944 czy inne i dla których 350 jest jakiś wydatek i nie interesuje ich drogie hotele, 1/4 mila itp.

Czy jesteś pewien ze ci ludzie którzy nie są w klubie, mimo ze maja Porsche, tez uważają ze jest warto być członkiem?

Naturalnie nie dogodzimy każdemu i najłatwiej jest stwierdzić ze zawsze będą osoby które dla zasady nie chcą być członkami. Ja jednak widzę ze klub się stał miejscem gdzie hasło "Łączy nasz ta sama pasja" nie do końca jest adekwatna do rzeczywistości

+1

jest: 356C '65, 912 '66, 914-6 '70, 996 Millennium '00, 126p S ’78, R129 500SL ’92

było: 914-4 ’73, 914-4 CanAm '74, 924 '79, 944 '84, 944S2 cabrio '90, 968 cabrio '92, 986S '00, 996.2 targa '03

Michał
IG: mr.mata912

Tytuł:
PostNapisane: 19.06.2014, 8:25 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
Bo trudno o wspólny mianownik dla pasji kupowania Cup-ów, żeby urwać 0.5 sek na torze z pasją zdobycia wtrysku do 924, choć wydawałoby się, że towarzyszą przy tym podobne emocje. Stąd, wraz ze zmianami - jakościowymi ( finansowymi, mentalnymi) - Klubu w naturalny sposób wydzieliła się grupa 924, zabierając z Klubu wiele radości. I nie widzę tu roli wysokości składki 300 czy 400 złotowej. Może właśnie wizerunek Klubu, który jest w pierwszym rzędzie kreowany przez Forum wpływa na odbiór Klubu? Dostęp do imprez dla nie klubowiczów został obłożony potężnym finansowym szlabanem, trudnym do zaakceptowania nawet dla właścicieli nowych aut. ( dla takich wpisowe + koszty to będzie ze 2000 za spotkanie - w zasadzie w ciemno, jak pierwszy raz. Czy to zachęcające ?)
Powracając do Forum, bo to pierwotny temat - jakie wrażenie robi, kiedy bez żadnych ograniczeń, każdy może pisać co chce i handlować. Jakoś wolny dostęp nie generuje przyrostu członków.
Jeżeli brak nam teraz Wampira, który pisze, że jako admin stał na straży porządku, to szkoda, że wtedy nie powstała jasna INSTRUKCJA, jak to czy tamto robić, a i tak przy wolnym dostępie, każdy robi co chce. Temat niewłaściwych wpisów oraz wręcz chamskich komentarzy żyje od dawna.
Jest co robić wciąż, choć nikt nie zaprzeczy, że Klub wspiął się na bardzo wysoki poziom i myślę, że może sobie pozwolić na ograniczenia.
Może, skoro jest wydzielone miejsce tylko dla klubowiczów, używajmy - my, klubowicze - tego miejsca powszechnie, między sobą, a jnformacyjnie, czy jak ktoś chce, wychodząc "na zewnątrz".
Czy Klub musi (ma w tym interes?), żeby organizować i autoryzować swoim logo ogólnodostępną giełdę handlowo - plotkarską ?

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
 Tytuł:
PostNapisane: 19.06.2014, 9:07 

Uważam że zakłdka "Giełda Porsche"to nic złego.
Każdy coś modyfikuje i znienia i zbywające części mogą bardzo ucieszyć innego prosiaka

Tytuł:
PostNapisane: 19.06.2014, 9:21 

Jestem aktywny również na innym Forum, pasjonatów i zakreconych ludzi w trochę innej dziedzinie (modelarstwo FPV)
Z wielką radością zarejestrowałem fakt że Ogłoszenia komercyjne są Surowo Zabronione, z wyłączeniem własnych projektów a Ogłoszenia Sprzedam można zamieścic po 50 postach i TYLKO 1 raz na 2 tygodnie..

Powyższe spowodowało że 99% ogłoszeń jest pt. Wyprzedaż części zalegających szuflady.

Każdy przejaw komercji jest ostro tępiony przez Adminòw w postaci tzw. Krawata (ostrzeżenie) widoczne publicznie , a 6 Krawatów = wykluczenie z Forum

Zapewniam mimo oczywiście sprzeciwòw rożnych "handlarzykòw" panuje święty spokòj, a ludziska w "potrzebie" znajdują to czego szukają.

P.S. w tematach przyklejonych znajduje sie stale uaktualniana lista sprawdzonych Sklepòw wraz z opiniami.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]