Autor |
Wiadomość |
wampir
|
Napisane: 19.06.2014, 9:38 |
|
|
Tromer napisał(a): Ale pozwalam sobie zapytać czy np. klub rożnie w takim samym tempie co przybywa samochodów Porsche w Polsce? Dlaczego jest tak wielu osób aktywnych na Forum, którzy maja nowsze samochody a jednak nie są członkami? Ale gdzie jest ta grupa pasjonatów którzy maja 924, 944 czy inne i dla których 350 jest jakiś wydatek i nie interesuje ich drogie hotele, 1/4 mila itp. Czy jesteś pewien ze ci ludzie którzy nie są w klubie, mimo ze maja Porsche, tez uważają ze jest warto być członkiem? Naturalnie nie dogodzimy każdemu i najłatwiej jest stwierdzić ze zawsze będą osoby które dla zasady nie chcą być członkami. Ja jednak widzę ze klub się stał miejscem gdzie hasło "Łączy nasz ta sama pasja" nie do końca jest adekwatna do rzeczywistości Slusznie. Pare lat temu wiele osob mialo inna wizje klubu. Dzisiaj jest ona taka o jakiej piszesz. Jedni stwierdza ze klub poszedl w dobrym kierunku, inni ze w zlym. Mam dokladnie te same odczucia co Ty. pdmobil napisał(a): Bo trudno o wspólny mianownik dla pasji kupowania Cup-ów, żeby urwać 0.5 sek na torze z pasją zdobycia wtrysku do 924, choć wydawałoby się, że towarzyszą przy tym podobne emocje. Stąd, wraz ze zmianami - jakościowymi ( finansowymi, mentalnymi) - Klubu w naturalny sposób wydzieliła się grupa 924, zabierając z Klubu wiele radości. I nie widzę tu roli wysokości składki 300 czy 400 złotowej. Może właśnie wizerunek Klubu, który jest w pierwszym rzędzie kreowany przez Forum wpływa na odbiór Klubu? Dostęp do imprez dla nie klubowiczów został obłożony potężnym finansowym szlabanem, trudnym do zaakceptowania nawet dla właścicieli nowych aut. ( dla takich wpisowe + koszty to będzie ze 2000 za spotkanie - w zasadzie w ciemno, jak pierwszy raz. Czy to zachęcające ?) Powracając do Forum, bo to pierwotny temat - jakie wrażenie robi, kiedy bez żadnych ograniczeń, każdy może pisać co chce i handlować. Jakoś wolny dostęp nie generuje przyrostu członków. Jeżeli brak nam teraz Wampira, który pisze, że jako admin stał na straży porządku, to szkoda, że wtedy nie powstała jasna INSTRUKCJA, jak to czy tamto robić, a i tak przy wolnym dostępie, każdy robi co chce. Temat niewłaściwych wpisów oraz wręcz chamskich komentarzy żyje od dawna. Jest co robić wciąż, choć nikt nie zaprzeczy, że Klub wspiął się na bardzo wysoki poziom i myślę, że może sobie pozwolić na ograniczenia. Może, skoro jest wydzielone miejsce tylko dla klubowiczów, używajmy - my, klubowicze - tego miejsca powszechnie, między sobą, a jnformacyjnie, czy jak ktoś chce, wychodząc "na zewnątrz".
Piotrze: moze sie zdziwisz ale w pelni sie tutaj z Toba zgadzam. No, moze tylko poza ograniczeniami, gdyz dalej uparcie bede twierdzil ze to tylko zamknie klub jeszcze bardziej i stworzy sie z tego "srodowisko wzajemnej adoracji".
Nikt nie myslal wtedy o stworzeniu instrukcji czy zasad forum. Pojawialy sie jedynie pojedyncze posty z informacjami jak uzupelnic profil czy skrocic linki i zmniejszyc zdjecia.
Co do kwot: pare lat temu koszty czy to dla klubowicza czy nie, byly zdecydowanie nizsze. Jak ostatnio podliczylem ile bym musial wydac na wyjazd na ktoras z imprez to sie mocno zdziwilem. Koszt 2000 zl to tylko zalozenie jesli sie jedzie samemu. Jak chce sie zabrac 1 osobe to juz mocno wzrasta. Wiem ze dla kogos kogo "stac na porsche" to nie jest duza kwota, ale panowie, za 2-3 tys to mozna pojechac na dobre wakacje. Pare lat temu udawalo sie organizowac imprezy duzo taniej, a przeciez klub nie wychodzil przy tym na minus...
Tak jak Tromer stwierdzil: gdzie sa ci wszyscy ludzie z 924/944, ktorych jeszcze pare lat temu bylo kilkukrotnie wiecej niz ludzi z 911?
Przez lata walczylismy o to by PCP nie stalo sie klubem tylko dla ludzi ktorych stac na nowa 911. A widze ze powoli ku temu to zmierza.
I nie chce tu mowic ze imprezy porsche exclusive, czy porsche classic sa zle. Mam po prostu wrazenie ze ktos obral kierunek i nie parzy za siebie, na ludzi ktorzy zostaja w tyle.
|
|
Góra |
|
ciachu
|
Napisane: 19.06.2014, 10:25 |
|
|
Wampir, pozwolisz, że się ustosunkuję, abyśmy nie nabierali się na niektóre próby imputowania nie do końca prawdziwych informacji w coponiektórych wypowiedziach. "Parę lat temu" to się zaczęło jeszcze dawno przed kadencją obecnego zarządu i nie było już wtedy prawie żadnych transaxli w klubie. W tej chwili staramy się właśnie mozolnie to naprawiać i odbudowywać, zaczynając od:
- wprowadzenia akceptowalnych warunków rejestracyjnych (zniesienie opłaty rejestracyjnej, 200zł wpisowego przez poprzednie 2 lata, 300zł w tym roku)
- oraz przede wszystkim budowanie klimatu klubu przez imprezy właśnie Porsche Classic gdzie klub stara się zrzeszyć wszystkich miłośników porsche - te imprezy są organizowane na tych samych warunkach dla wszystkich bez względu na przynależność klubową.
- wprowadzeniu premiowania regularnie przyjeżdżających uczestników poprzez obniżenie dla nich kosztów imprezy
Wpisowe na imprezę w wysokości 300-350zł jest podobne do lat poprzednich mimo inflacji i dokładnie takie samo jak na inne tego typu imprezy w kraju (np. CA Trackday), tylko, że w przypadku naszego klubu nasi uczestnicy na imprezach mają zapewniony pełen katering podczas dnia oraz wieczorny uroczysty bankiet.
Przypomnę, że Regulamin forum również powstał za starych czasów. Przez nas został usprawniany poprzez dodanie zakazu sprzedaży komercyjnej, którą skutecznie z forum usunęliśmy, oraz poprzez zakazanie umieszczania ogłoszeń od nowo zarejestrowanych osób, którzy mają na swoim koncie mniej niż 20 postów.
Dokładamy wszelkich starań, aby każdy użytkownik forum, bez względu na to czy jest klubowiczem, czy forumowiczem, nie odniósł wrażenia, że wątki znikają, są kasowane, kiedy zawierają np. niewygodne wypowiedzi. Przypomnę, że kiedyś było to częstą praktyką, a my to zakończyliśmy i dziś tego nie ma. Kasujemy tylko ogłoszenia, które są sprzeczne z regulaminem (komercyjne).
Prowadzenie klubu, w którym grupa osób, społecznie, czasem z dużymi przeciwnościami osobistymi, dokłada wszelkich starań aby klub trzymał poziom ale również był odbierany pozytywnie, jest dużym wyzwaniem. Równie dużym wyzwaniem jest prowadzenie forum. Ponieważ tworzymy to wspólnie i wszyscy jesteśmy odpowiedzialni jak ono wygląda. Dlatego proszę Was o przemyślenie niektórych słów krytyki oraz przede wszystkim o nierozmijanie się z prawdą w niektórych wypowiedziach.
Podkreślę na koniec - WSZYSCY miłośnicy naszej marki i każdy z osobna są dla klubu ważni i mile widziani.
|
|
Góra |
|
BogdanP
|
Napisane: 19.06.2014, 11:15 |
|
|
Dobry ton i właściwe nazwanie na Klubowiczów i Forowiczów
Myślę żę jeden incydent zbyt dużo wyzwolił emocji
więcej tolerancji uśmiechu dobrze wszystkim zrobi
|
|
Góra |
|
TomRS
|
Napisane: 19.06.2014, 13:31 |
|
|
Ja w kwestii technicznej.... Na wielu forach, przy zamieszczaniu zdjęć aktywne jest ograniczenie rozmiaru zdjęcia do x/x pixeli i nikt większego nie da rady wstawić. To samo w kwestii wielu postów zamieszczanych jeden za drugim - są automaty zlepiające takie posty w jeden. I po problemie. Zapisy w regulaminie są istotne, pod warunkiem, że delikwent go czytał przed, a nie po fakcie.
|
|
Góra |
|
bukers80
|
Napisane: 20.06.2014, 7:15 |
|
|
Forum już dawno strzeliło sobie w stopę wywalając wielu użytkowników .I choć probowano złagodzić tą nieciekawą atmosferę ,niesmak pozostał ...
Nawet leśny dziadek zmienił ton.
|
|
Góra |
|
BogdanP
|
Napisane: 20.06.2014, 9:04 |
|
|
Mam propozycje proszę zgłaszać pomysły i rozwiązania konstruktywne dla forum
|
|
Góra |
|
tona
|
Napisane: 20.06.2014, 11:05 |
|
Nr klubowicza: 060
|
bukers80 napisał(a): Forum już dawno strzeliło sobie w stopę wywalając wielu użytkowników .I choć probowano złagodzić tą nieciekawą atmosferę ,niesmak pozostał ... Nawet leśny dziadek zmienił ton. Sory ale w momencie kiedy sytuacja sie uspakaja w jakim celu jest powyzszy post...kogo nazywasz 'lesnym dziadkiem' i czemu krecisz cie w okolicach 'rany, po strzale w stope' - chyba nie planujesz wywolac GANGRENY bo widze,ze ze sterylnoscia w Twoich wypowiedziach jest krucho.
Góra |
|
wampir
|
Napisane: 23.06.2014, 11:08 |
|
|
ciachu napisał(a): Wampir, pozwolisz, że się ustosunkuję,<...>
Oczywiscie Ciachu, pisze to ze swojej perspektywy, z czasow kiedy aktywnie uczestniczylem w zyciu klubu, w ostatnich latach bylo z tym u mnie slabo, stad nie wypowiadam sie odnosnie tego czasu. Moge jedynie porownac co bylo te kilka lat temu i co jest dzisiaj.
|
|
Góra |
|
rychu
|
Napisane: 25.06.2014, 0:14 |
|
Dołączył: 8.03.2007 Posty: 3367 Lokalizacja: sercem i ciałem - poznań
Nr klubowicza: 075
|
tona napisał(a): bukers80 napisał(a): Forum już dawno strzeliło sobie w stopę wywalając wielu użytkowników .I choć probowano złagodzić tą nieciekawą atmosferę ,niesmak pozostał ... Nawet leśny dziadek zmienił ton. Sory ale w momencie kiedy sytuacja sie uspakaja w jakim celu jest powyzszy post...kogo nazywasz 'lesnym dziadkiem' i czemu krecisz cie w okolicach 'rany, po strzale w stope' - chyba nie planujesz wywolac GANGRENY bo widze,ze ze sterylnoscia w Twoich wypowiedziach jest krucho.
leśne dziadki...dobre ! - ale głupie ...bo to kiedyś musiało powstać - klub - forum - żywe...
zaczeli leśni dziadkowie - teraz pora na was ...świerze ''naleśniki"
https://www.youtube.com/watch?v=rsykM7QPm9I
niech tętni życiem - tak jak bywało...
ps. wiem gdzie stoi mój stary harley...podobno na sprzedaż...jeszcze w dobrym stanie
Góra |
|
rk35
|
Napisane: 25.06.2014, 1:07 |
|
|
..jak będzie odpowiedni klimat to może w przyszłym roku .... Tor Poznań i impreza wróci do kalendarza?
zobaczymy nic na siłę ,trzeba przemyśleć i pogadać....
reszta w rękach władz klubu!
Myślę że grupa Wielkopolska stanie na wysokości zadania.....jak zawsze!
|
|
Góra |
|
rychu
|
Napisane: 25.06.2014, 1:39 |
|
Dołączył: 8.03.2007 Posty: 3367 Lokalizacja: sercem i ciałem - poznań
Nr klubowicza: 075
|
Góra |