Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22.05.2014, 22:17 

Nr klubowicza: 387
Witam

Mi się udało. Pisałem już o tym wcześniej na forum. Z tego co pamiętam to procedura programowania w przypadku bram ze zmiennym kodem jest nieco inna. Po zaprogramowaniu konkretnego przycisku w samochodzie i mrugnięciu kierunkowskazami należy dodatkowo szybko podejść do napędu bramy, wcisnąć ukryty gdzieś przy napędzie przycisk "program" (być może trzeba będzie odnaleźć instrukcje od napędu), potem szybko do samochodu i zatwierdzić wszystko wybranym wcześniej przyciskiem( I, II lub III). Z tego co pamiętam to istotna jest długość ostatniego wciśnięcia przycisku (I,II lub III) w aucie (są bramy w których na oryginalnym pilocie wystarczy krótko kliknąć, a są takie gdzie trzeba przytrzymać przycisk przez np. 2s aby załączyć napęd).

Pozdrawiam
albi

911 996 3.8 CUP - 1:41.7
911 GT2RS 991.2

Tytuł:
PostNapisane: 8.11.2014, 19:45 

Cześć,

odświeżam wątek ponieważ zainspirowany tym co tu przeczytałem postanowiłem zainstalować Homelink w swoim Cayenne.
Kierując się wskazówkami acmeinc kupiłem na A cały panel z lampką podsufitową i oczywiście modułem Homelink. Przełożyłem do swojego auta, przyciski i moduł, podpiąłem pod oryginalną wiązkę (trzy kable zasilające) i… dupa :(
Przyciski świecą, ale nie działają. Nie świeci dioda kontrolna. Nie udało mi się znaleźć wspomnianego w poście acmenic'a bezpiecznika. W spisie bezpieczników w instrukcji obsługi nie ma wyszczególnionego bezpiecznika od Homelink'a :(
Czy ktoś się orientuje który to bezpiecznik?

ps. Cayenne Turbo S, 2009r

Tytuł:
PostNapisane: 9.11.2014, 20:51 

Jak juz wspomnialem wczesniej,mialem problem z podlaczeniem bo brakowalo jednego kabelka od modulu do bezpiecznika.Bezpiecznik jest z lewej strony przy kierowcy z numerem 47 5A.Proponuje sprawdzic czy nie masz tego samego u siebeie.Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 9.11.2014, 21:47 

Dzięki wielkie za podpowiedź! :)
U mnie w aucie był kabelek zasilający (trzy przewody) który podpina się do płytki z przyciskami. Z płytki z przyciskami wychodzi wiązka (siedem przewodów) do podłączenia modułu…

Obrazek

idę sprawdzić bezpiecznik :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.11.2014, 0:41 

Nr klubowicza: 114
My Homelink fabryczny ale model USA. Czy ktos poradził sobie z adaptacją do wersji europejskiej?

Klubowicz nr 114

PostNapisane: 2.12.2015, 19:31 

Walczyłem ostatnio z Homelinkiem w moim Cayenne (I gen). Sprawa dołożenia wydawała się prosta - kupujemy panel oświetlenia i przekładamy wszystko razem z modułem i przyciskami do swojego.
Niestety nie jest tak prosto - trzeba się trochę pomęczyć. Więc po kolei:
- kupujemy panel z trzema przyciskami do bramy (na allegro od 100 do 400 zł). Uwaga na nr modułu Homelink(wyjaśnienie na samym dole postu)
- przekładamy wszystkie elementy Homelink do swojego panela (przyciski z maskownicą, płytkę el. przy przyciskach, moduł)i podłączamy 3 pinowym kabelkiem który jest na standardowym wyposażeniu
po podłączeniu wszystkiego w moim przypadku okazało się że do Homelinka dociera tylko zasilanie podświetlenia, brak zasilania głównego (w wiązce przewodów nie ma zasilania Homelinka). Zgodnie z instrukcją doposażenia w Homelink Porsche musimy rozebrać główną wtyczkę zasilającą panel oświetlenia (16 pin), dołożyć pin nr 3 i połączyć z przewodem wychodzącym z pinu nr 2 w samochodach do 2008 i z pinu nr 4 w samochodach po 2008 r. (na wtyczce oznaczone są piny 1 i 8 oraz 9 i 16 - więc nie ma problemu z lokalizacją)
Nie ma potrzeby dokładania żadnych bezpieczników !
5 min roboty i gotowe :)
Homelink teoretycznie działa. Przyszedł czas na zaprogramowanie.

Programowanie (zgodnie z instrukcją):
- najpierw resetujemy moduł: wciskamy na raz dwa skrajne przyciski i trzymamy ok 20s aż dioda zacznie szybko migać
- bierzemy pilot od bramy, wciskamy równocześnie przycisk który chcemy zaprogramować w Homelinku oraz odpowiedni przycisk w pilocie od bramy - pilot trzymamy kilka cm od przycisków włączających oświetlenie wnętrza. Przez ok 20s dioda od Homelinka będzie migała powoli - jeżeli "nauczy się" pilota zacznie migać bardzo szybko
- biegniemy wtedy do silnika od bramy i wciskamy przycisk "program"
- wracamy do samochodu i wciskamy, trzymamy 2s i puszczmy programowany przycisk Homelinka.
Jeżeli macie problem na tym etapie możecie spróbować jeszcze wersji alternatywnej:
- reset Homelinka
- przycisk "program" w silniku bramy
- 20s przycisk Homelink w samochodzie razem z oryginalnym pilotem, do zmiany na szybkie miganie diody
- znowu przycisk "program" w silniku bramy
- 3-4 razy po 2s przycisk Homelink

U mnie udało się dopiero przy zastosowaniu drugiego wariantu.

Ważne jest też to aby kupić odpowiedni moduł (występują 4 wersje):
3D0909511 - 433 Mhz do 2008r.
3D0909511A - 315 Mhz
3D0909511B - 433 Mhz od 2008r.
3D0909511C - 315 Mhz

315 Mhz nie działają w Polsce.
Polecam wersję 3D0909511B (jest nowsza, pasuje do wszystkich roczników). Mi się udało kupić moduł 3D0909511B od Phaetona (jest dokładnie taki sam jak Porsche)
U mnie działa bez problemu z w miarę nowymi bramami NICE i Normstahl

Pozdrawiam
albi

PS opis dotyczy "starego" Cayenne, wcześniej w postach opisywałem dodawanie pilotów w Panamerze

911 GT2RS 991.2

PostNapisane: 11.02.2017, 16:23 

Witam. Chciałbym dołączyć bo mam problem. Do momentu programowania wszystko poszło bez problemu według waszych instrukcji niestety kiedy dodałem piloty (od bramy że stałym kodem,garażu że zmiennym, i w miarę uniwersalny od alarmu też że zmiennym) auto zachowało się standardowo ucząc się wszystkich trzech (kilka prób oczywiście) mało tego wszystkie sterowniki dają sobie zaprogramować guziki homelinka niestety to tyle. Później już nie reagują. W momencie programowania np do bramy diody i cała reszta przebiega tak samo jak przy dodawaniu oryginalnego pilota ale po wszystkim nie ma w ogóle reakcji. Jakieś pomysły?

PostNapisane: 11.02.2017, 17:44 

Oczywiście musisz nauczyć automatykę bramy i garażu Cayenna jako pilota. Generalnie trzeba zajrzeć do instrukcji od atomatyk i tam też zaprogramować.

U mnie działa bez problemu z Cayenne. Przy programowaniu byłem w klapkach spieprz*** się z drabiny podstawionej do automatyki od grażu jak programowałem bo trzeba było w 10s nacisnąć przycisk w samochodzie.

Dlatego trzeba robić w 2 osoby. Córka mi pomogła i wtegy był sukcess:)

PostNapisane: 11.02.2017, 17:46 

Kondzio napisał(a):
Oczywiście musisz nauczyć automatykę bramy i garażu Cayenna jako pilota. Generalnie trzeba zajrzeć do instrukcji od atomatyk i tam też zaprogramować.

U mnie działa bez problemu z Cayenne. Przy programowaniu byłem w klapkach spieprz*** się z drabiny podstawionej do automatyki od grażu jak programowałem bo trzeba było w 10s nacisnąć przycisk w samochodzie.

Dlatego trzeba robić w 2 osoby. Córka mi pomogła i wtegy był sukcess:)

Tak wiem i jak pisałem wszystkie sterowniki w teorii przypisały cayenne jako piloty ale nie reagują w ogóle później

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 12.02.2017, 10:42 

a czy w trakcie programowania po naciśnięciu przycisku od oryginalnego pilota dioda od Homelink zaczyna szybko migać ?

911 GT2RS 991.2

PostNapisane: 12.02.2017, 10:59 

albi napisał(a):
a czy w trakcie programowania po naciśnięciu przycisku od oryginalnego pilota dioda od Homelink zaczyna szybko migać ?

W przypadku dodawania do auta pilota ze zmiennym kodem homelink miga trochę szybciej (jednak wolniej niż np informując o skasowaniu pilotów z pamięci) a w przypadku stałego kodowania świeci stałym światełkiem

PostNapisane: 12.02.2017, 12:12 

to obstawiam ze jest jakiś problem z modułem od Homelink. Można znaleźć za grosze na allegro

911 GT2RS 991.2

PostNapisane: 12.02.2017, 12:14 

Właśnie tam go znalazłem. Wydaje mi się że problem może być z kodowaniem

PostNapisane: 8.03.2017, 12:33 

Panowie pomocy :)

Rozebrałem górny panel i dokupiłem moduł... niestety z modułu wychodzi mi 7 kabelków, a na płytce mam tylko 6 pinów.

Macie jakieś pomysły?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]