Walczyłem ostatnio z Homelinkiem w moim Cayenne (I gen). Sprawa dołożenia wydawała się prosta - kupujemy panel oświetlenia i przekładamy wszystko razem z modułem i przyciskami do swojego.
Niestety nie jest tak prosto - trzeba się trochę pomęczyć. Więc po kolei:
- kupujemy panel z trzema przyciskami do bramy (na allegro od 100 do 400 zł).
Uwaga na nr modułu Homelink(wyjaśnienie na samym dole postu)
- przekładamy wszystkie elementy Homelink do swojego panela (przyciski z maskownicą, płytkę el. przy przyciskach, moduł)i podłączamy 3 pinowym kabelkiem który jest na standardowym wyposażeniu
po podłączeniu wszystkiego w moim przypadku okazało się że do Homelinka dociera tylko zasilanie podświetlenia, brak zasilania głównego (w wiązce przewodów nie ma zasilania Homelinka). Zgodnie z instrukcją doposażenia w Homelink Porsche musimy rozebrać główną wtyczkę zasilającą panel oświetlenia (16 pin), dołożyć pin nr 3 i połączyć z przewodem wychodzącym z pinu nr 2 w samochodach do 2008 i z pinu nr 4 w samochodach po 2008 r. (na wtyczce oznaczone są piny 1 i 8 oraz 9 i 16 - więc nie ma problemu z lokalizacją)
Nie ma potrzeby dokładania żadnych bezpieczników !
5 min roboty i gotowe
Homelink teoretycznie działa. Przyszedł czas na zaprogramowanie.
Programowanie (zgodnie z instrukcją):- najpierw resetujemy moduł: wciskamy na raz dwa skrajne przyciski i trzymamy ok 20s aż dioda zacznie szybko migać
- bierzemy pilot od bramy, wciskamy równocześnie przycisk który chcemy zaprogramować w Homelinku oraz odpowiedni przycisk w pilocie od bramy - pilot trzymamy kilka cm od przycisków włączających oświetlenie wnętrza. Przez ok 20s dioda od Homelinka będzie migała powoli - jeżeli "nauczy się" pilota zacznie migać bardzo szybko
- biegniemy wtedy do silnika od bramy i wciskamy przycisk "program"
- wracamy do samochodu i wciskamy, trzymamy 2s i puszczmy programowany przycisk Homelinka.
Jeżeli macie problem na tym etapie możecie spróbować jeszcze wersji alternatywnej:
- reset Homelinka
- przycisk "program" w silniku bramy
- 20s przycisk Homelink w samochodzie razem z oryginalnym pilotem, do zmiany na szybkie miganie diody
- znowu przycisk "program" w silniku bramy
- 3-4 razy po 2s przycisk Homelink
U mnie udało się dopiero przy zastosowaniu drugiego wariantu.
Ważne jest też to aby kupić odpowiedni moduł (występują 4 wersje):
3D0909511 - 433 Mhz do 2008r.
3D0909511A - 315 Mhz
3D0909511B - 433 Mhz od 2008r.
3D0909511C - 315 Mhz
315 Mhz nie działają w Polsce.
Polecam wersję 3D0909511B (jest nowsza, pasuje do wszystkich roczników). Mi się udało kupić moduł 3D0909511B od Phaetona (jest dokładnie taki sam jak Porsche)
U mnie działa bez problemu z w miarę nowymi bramami NICE i Normstahl
Pozdrawiam
albi
PS opis dotyczy "starego" Cayenne, wcześniej w postach opisywałem dodawanie pilotów w Panamerze