Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17.11.2012, 0:21 

Dozbroiłem swojego Cayenne w moduł HomeLink - 3 klawisze, programowane do automatycznej bramy, garażu, oświetlenia koło domu itd.

Filmik co to HomeLink i jak programować:
http://www.youtube.com/watch?v=8yM0j9DId3M

Oryginalny zestaw, za ok. 300 zł :) Jak to zrobiłem?

1. Kupiłem na A. lampkę/konsolę podsufitki z takiego Cayenne - sprzedawcy przeważnie się nie orientują i te z HomeLink kosztują tyle samo co te bez - szukamy na fotce 3 guzików (może być innego kolory niż nasza)

2. Na zatrzaskach, łatwych do demontażu odczepiamy potrzebne guziki, plastiki i przekładamy w odpowiednie miejsce w naszej konsoli.

3. Na plastikowym gnieździe leży moduł z logo HomeLink - przekręcamy do nas i podpinamy do istniejącej wiązki (producent pozostawiał gotowe kable i wtyczkę).

4. Dokładamy wg. instrukcji właściwy bezpiecznik. Miejsce jest puste. Bez bezpiecznika nowe guziki świecą, ale sam moduł nie będzie działać.

5. Czyścimy pamięć po poprzednim użytkowniku modułu HomeLink, na zapalonym silniku, naciskamy i trzymamy przez 20 sekund guzik 1 i guzik 3, czyli guzik z jedną kropką i guzik z trzema kropkami. Miganie diody obok guzików sygnalizuje nam wyczyszczenie pamięci.

6. Teraz programujemy swoje urządzenia, piloty itd. zgodnie z instrukcją obsługi naszego Cayenne.

Powodzenia!

PostNapisane: 17.11.2012, 15:16 

Trzeba tylko zwrócić uwagę, że homelink z USA ma inną częstotliwość pracy, niż homelink z EU.

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2012, 17:33 

Nie znalazłem takich danych. Używam silnika do bramy z certyfikatem HomeLink, a kupionego w USA i działa z Porsche. Na moim module HomeLink jest chyba symbol kraju. Zakupiony przeze mnie ma HU czyli Węgry.

Tytuł:
PostNapisane: 17.11.2012, 18:33 

O ile dobrze pamiętam: 315 MHz vs 433 MHz.

Tytuł:
PostNapisane: 27.11.2012, 10:26 

Gdzie jest miejsce na bezpiecznik? Nie znalazłem w mojej instrukcji.
Jaki jest jego amperaż?
Pozdrawiam Irek

Tytuł:
PostNapisane: 27.11.2012, 13:15 

Podepnę się do tematu.

Podjąłęm próbę programowania HL w.g. instrukcji.
Kody zostały przyjęte. (mrugnięcie halogenów) i d...pa zbita. Nie dział ani brama, ani garaż.

Sterowania niekompatybilne ?

pozdrawiam, jacek

Tytuł:
PostNapisane: 27.11.2012, 17:07 

W USA mechanizmy od bram wykorzystują stały kod fal nadawanych przez pilota od bramy co za tym idzie samochody wykorzystuja tą samą technologie, natomiast napędy bram w EU mają najczęściej zmienne kody przez co zazwyczaj samochody sprowadzane z stanów z funkcją homelink nie mają możliwości jej wykorzystaniu dopóki nie zostaną wymienione moduły homelink lub nie zostaną przeprogramowany.

Tytuł:
PostNapisane: 27.11.2012, 17:36 

Ja też się poddałem. Niby się zaprogramowało a nie działa. Ja mam częstotliwość ok 800 Mhz może dlatego :(

Tytuł:
PostNapisane: 27.11.2012, 20:46 

Witam
Pytanie czy homelink nie ułatwi wyjazdu samochodem z garażu ewentualnemu
złodziejowi?
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27.11.2012, 20:48 

Ułatwi, oczywiscie

Tytuł:
PostNapisane: 27.11.2012, 20:57 

przecież alarm w domu się włączy, dla większego bezpieczeństwa należałoby pozbyć się wszystkich pilotów itp ale chyba nie o to chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 27.11.2012, 21:02 

Opròcz alarmu i kamer jeszcze warunek że mu dupy psy nie rozszarpią.

Tzw. "Odczytywacz" pròbował nieautoryzownego wejścia - wynik 8 szwòw na podudziu i tydzień w szoku.

Nie miał pretensji od wtedy zostawia kartkę w skrzyce - "uprzejmie proszę o podanie stanu licznika..."
:)

pozdr, jacek

Tytuł:
PostNapisane: 27.11.2012, 21:03 

Marion napisał(a):
przecież alarm w domu się włączy, dla większego bezpieczeństwa należałoby pozbyć się wszystkich pilotów itp ale chyba nie o to chodzi.

dokładnie to wszystko zależy czy masz e-dom itp jak jest zaprogramowane

ale w jakims stopniu to napewno jest ułatwienie dla złodzieja

Tytuł:
PostNapisane: 27.11.2012, 21:32 

Nr klubowicza: 164
Vjackmax napisał(a):
Podepnę się do tematu.

Podjąłęm próbę programowania HL w.g. instrukcji.
Kody zostały przyjęte. (mrugnięcie halogenów) i d...pa zbita. Nie dział ani brama, ani garaż.

Sterowania niekompatybilne ?

pozdrawiam, jacek

Ha może tym razem coś podpowiem chociaż niefachowo:
Niektóre - nowsze typy sterowania maja jakieś zmienne kody i nie wystarczy wgrać sygnału z pilota ale ze sterownika - bazy urządzenia. Jest to całkiem standardowa procedura - wytłumaczy wam to każdy spec od tych rzeczy albo p. Świerc od lat pracujący u Lellka w Opolu.
Jeśli chodzi o alarm to musisz sobie zaprogramowac opóźnienie w garażu albo rozbrojenie tylko jednej strefy. Najlepiej zrobić sobie dodatkowa klawiaturę w garażu.
Na psy trzeba mieć w pogotowiu dobra kiełbasę albo inne trofeum dla psa Mariona bo z tego co słyszałem na kiełbasę nie wystarczy :-)

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 27.11.2012, 22:00 

no niestety bezpieczeństwo nie idzie w parze z komfortem :(

wszelkie piloty i klawiatury wewnątrz (zwłoka na wejście) to osłabianie systemu bezpieczeństwa, idealne rozwiązanie to zero jakichkolwiek pilotów i klawiatura na zewnątrz budynku która odblokuje tylko jedną strefę wewnątrz (w której jest główna klawiatura) i dodatkowa klawiatura wewnątrz. jak się do tego dołoży zewnętrzne czujniki i ich w miarę bezpieczną konfigurację to używanie czegoś takiego robi się tak niewygodne że nie chce się wychodzić z domu :)

Vjackmax napisał(a):
Tzw. "Odczytywacz" pròbował nieautoryzownego wejścia - wynik 8 szwòw na podudziu i tydzień w szoku.

ciekawe czy dałoby się psa tak wyszkolić żeby gonił wszystkich przynoszących jakieś rachunki do zapłacenia i zdjęcia z fotoradarów :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.11.2012, 2:00 

slasz napisał(a):
Pytanie czy homelink nie ułatwi wyjazdu samochodem z garażu ewentualnemu złodziejowi?

Większość napędów bram garażowych ma przyciski do otwierania/zamykania bez pilota, a także mechanizm umożliwiający obsługę bramy w przypadku awarii prądu. Więc w tym przypadku homelink niewiele zmienia.
Z mechanizmami bram przesuwnych jest podobnie - większość można odblokować na wypadek awarii prądu.

Także imho takie ułatwienie jak homelink ułatwi w niedużym stopniu.

Przy okazji - nie polecam pozostawiania pilotów od bram (widziałem już kilka razy piloty leżące w samochodzie w serwisie) - np w przypadku Hormanna nowego pilota programuje się od zaprogramowanego, bez dodawania go do napędów...

Tytuł:
PostNapisane: 18.05.2014, 19:24 

Odświeżę ten temat, żeby nie zakładać nowego.
Czy komuś udało się zaprogramować homelink'a?
U mnie po przejściu procedury programowania mrugają halogeny potwierdzając koniec instalacji i co... nic nie działa :(
Robiłem kilka prób na bramie wjazdowej (napęd CAME) i na bramie garażowej zero efektu.
Homelink wersja Europa.

Tytuł:
PostNapisane: 19.05.2014, 14:24 

Udało mi się kupić i zainstalować Home link w Cayenne.mialem problem z doprowadzeniem napięcia (auto nie miało poprowadzonego przewodu)ale p.Irek znalazł sposob.Bez problemu zaprogramowalem z pilota do napędu Came-kod stały, do napędu Lift master użyłem programatora z napędu-kod zmienny, jedynie mam problem z nowym napędem Nice-kod zmienny.Muszę poprosić technika od tego napędu.Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 19.05.2014, 22:32 

U mnie 0 reakcji, w bramie wjazdowej i garażowej mam zmienny kod.
Czy komuś udało się zaprogramować Homelink'a z zmiennym kodem?

Tytuł:
PostNapisane: 22.05.2014, 21:11 

Up,

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]