Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6.05.2020, 9:55 

Andruszka tak masz rację, ale akurat 996 wyszło mnie na poziomie górnego zakresu cen w PL, niestety stan samochodów dostępnych wtedy w PL był dla mnie nie zadowalający więc wolałem zaryzykować US :).

Co do zasady jak najbardziej się z wami zgadzam takie samochody kupuje się aby się nimi cieszyć, a nie martwić ile się straci. Natomiast to, że teoretycznie mogą zyskać na wartości bardzo pomaga w wytłumaczeniu zasadności takiego zakupu żonie :lol:

PostNapisane: 6.05.2020, 11:34 

jeżeli żonie trzeba tłumaczyć się z pasji to trudno jednoznacznie powiedzieć co lepsze pasja czy żona :lol:

PostNapisane: 6.05.2020, 12:39 

fx45 napisał(a):
jeżeli żonie trzeba tłumaczyć się z pasji to trudno jednoznacznie powiedzieć co lepsze pasja czy żona :lol:

Tu nie chodzi o tłumaczenie się z samej pasji tylko kosztów z nią związanych :lol: :)

PostNapisane: 6.05.2020, 13:12 

evan napisał(a):
fx45 napisał(a):

Tu nie chodzi o tłumaczenie się z samej pasji tylko kosztów z nią związanych :lol: :)

pasja=koszty , jak zostało wcześniej udowodnione :lol:
miałem swego czasu epizod w wyścigach w MP. Z perspektywy czasu patrząc na sumy jakie trzeba było przeznaczyć na opony, serwisy, paliwo, dzwony i czas to za głowę się łapie .... jeden z najpiękniejszych epizodów w moim życiu :)

PostNapisane: 6.05.2020, 21:16 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
lizbona napisał(a):
Myśle, ze to ciekawy wątek.
Chodzi o określenie, ile pieniedzy straciliście i w jakim czasie na swoich Prosiakach.
Model, rok i cena zakupu, rok i cena sprzedaży
Myśle ze to może pomoc wielu osobom przy zakupie swojego wymarzonego samochodu

Zatem - "lizbona" - zobaczyłeś, że zakup swojego wymarzonego samochodu ( tu - Porsche), w tym gronie nie jest traktowany jedynie komercyjnie, a głównie emocjonalnie. Na postawione pytanie nie otrzymałeś właściwie ani jednej konkretnej odpowiedzi, za to mnóstwo beletrystyki. Charakterystyczne, ale czego oczekiwałeś - liczb, statystyki, może peselu :lol:

Komentarz do tego co napisał hubi_pl :
Tak - posiadacze Porsche są inni, noszą się wyżej, wiedzą lepiej, itd.
Widać to często. To widać, słychać i czuć...... :wink:

A Klub ? Tak, ma w swoim założeniu preferencje dla tych, którzy ten klub tworzyli, tworzą i chcą w nim być.
I nie ma w tym nic dziwnego. Inne kluby są bardziej zamknięte, o ile uznać, że ten jest, a zwłaszcza jego forum.

Zadałem pytanie techniczne, wyrażnie adresowane. Dziękuję Darkowi za wyjaśnienie. Dobrze byłoby coś zmienić.

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 7.05.2020, 0:33 

Chyba nie czytałeś wątku ponieważ kolega dostał konkretne odpowiedzi.

Mając porsche nigdy nie unosilem sie nad innymi, nie dowartościowuje sie samochodami, ale jak komuś pomaga to ok droga wolna.

Co do otwartosci, mam przyjemnosc moderowac inne forum i grupy i do glowy by mi nie przyszlo zeby wybierac sobie kolegow, malo tego- na jednym z for usunelismy range vip (staz, finansowanie itd) poniewaz bylo to symarycznie nie fajne, po rezygnacji zrobilo sie przyjemniej, czytaj równiej.

PostNapisane: 7.05.2020, 10:33 

Krótko mówiąc nie ma co dorabiać ideologi do marki. Porsche jest drogie , drogi do niego serwis i części, psuje się tak samo jak inne ( a czasami częściej ) ale daje to coś ( pod warunkiem , że to poczujemy ). Dla mnie osobiście - przy aktualnie posiadanej wiedzy i doświadczeniu z jazdy , nie wnosi jakiejś ponadprzeciętnej wartości do bagażu doświadczeń motoryzacyjnych . Jadąc bardziej czuje ten znaczek na masce, niż jego osławione ponadprzeciętne możliwości. Nie jest to żaden przytyk, a subiektywna ocena .

PostNapisane: 7.05.2020, 12:15 

Mam dokładnie to samo, przy tym nie chcę nikogo urazić, ale ten wątek był konkretnie o kasie, a nie o tym czy ktoś kocha swoje porsche czy kosiarkę do trawy i strata $ rekompensuje to że jest ładna felga ;)

PostNapisane: 7.05.2020, 20:05 

Makas napisał(a):
W sumie to dość ciekawy temat. Sam jestem ciekawy, ile może mnie kosztować potencjalna przyjemność posiadania Porsche ?
Nie jestem wielkim fanem marki, nigdy Porsche nie miałem, ale nigdy nie prżechodzilem obojętnie obok samochodów tej marki. Na codzień jeżdżę samochodem służbowym, od wielu lat, prywatnego nie posiadam, bo nigdy nie był mi potrzebny. W życiu kieruje się czystym pragmatyzmem, więc dawno temu doszedłem do wniosku, że skoro nie muszę wydawać pieniędzy na samochód, to nie będę tego robił. I tak minęło prawie 50 lat życia .... 🙂
Choć nie wierzę w „bzdety” (celowo w cudzysłowie), że samochody mają „duszę”, że można je pokochać od pierwszego wejrzenia, to jakiś czas temu zobaczyłem w jakimś komisie 911/996.
Wsiadłem zatem i .... cholera, ten samochód do mnie „zagadał”. Jakiś czas pózniej przejeżdżałem obok salonu Porsche. Zajrzałem, wsiadłem do Caymana - to samo wrażenie - poczułem się jakoś tak inaczej.
Pomyślałem zatem, że może warto sobie jakieś Porsche sprawić i przekonać się na własnej skórze, jak to jest ...
Ale z drugiej strony odzywa się ten mój pragmatyzm, mówiąc: chłopie, po co co to ? Pojeździsz chwilę, nacieszysz się i będziesz chciał sprzedać - stracisz pewnie kupę kasy. No właśnie, ale ile to jest „kupa” ? Dla każdego to inna suma ...
Ot, takie mam dylematy :)
A żeby było śmieszniej, to Porsche nigdy nawet nie jechałem :)

Ja od 25 lat mam auta słuzbowe i też prywatny nigdy nie był mi potrzebny. Ale od 17 lat mam prywatne auta zachcianki, zawsze cabrio. Dla mnie szkoda życia żeby kierować pragmatyzmem, na łożu śmierci pewnie mało kto powie ale super że jedziłem autem służbowym i nie wydałem ani grosza na przyjemności :)

PostNapisane: 7.05.2020, 20:08 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 281
@hubi_pl
Jeżeli wątek od początku był o kasie to zaraz na samym początku odesłałem kolegę zakładającego ten wątek do Eurotaxu :-)
Nie zakładasz chyba, że na otwartym forum zaraz każdy z nas zacznie wypisywać ile, kiedy, za jakie auto zapłacił i za ile sprzedał?
To miałem na myśli mówiąc, że gentlemani o pieniądzach nie rozmawiają...

jest: 356C '65, 912 '66, 914-6 '70, 996 Millennium '00, 126p S ’78, R129 500SL ’92

było: 914-4 ’73, 914-4 CanAm '74, 924 '79, 944 '84, 944S2 cabrio '90, 968 cabrio '92, 986S '00, 996.2 targa '03

Michał
IG: mr.mata912

PostNapisane: 7.05.2020, 20:15 

Mata napisał(a):
@hubi_pl
Jeżeli wątek od początku był o kasie to zaraz na samym początku odesłałem kolegę zakładającego ten wątek do Eurotaxu :-)
Nie zakładasz chyba, że na otwartym forum zaraz każdy z nas zacznie wypisywać ile, kiedy, za jakie auto zapłacił i za ile sprzedał?
To miałem na myśli mówiąc, że gentlemani o pieniądzach nie rozmawiają...

Tak to można każdego z problemem odsyłać do ASO ;)

Ja nie mam problemu, nie wstydzę się jak dużo straciłem kasy czy nie - po to myślę są fora żeby sobie takie info pisać. Zauważyłem jednak że forum porsche ma taką lekka zależność że o negatywach rzadko się pisze - to znaczy może inaczej - pisało. Teraz zaczynają się pojawiać pewne tematu, może ze względu na to że ludzie zaczęli traktować te auta jako "produkty". Kiedyś myślałem że podłoże w tym jest też takie że nie chcą pisać ponieważ ktoś kiedyś to znajdzie i nie zechce kupić jak były problemy, trochę w tym prawdy jest.

Reasumując, uważam że należy się zawsze szacunek autorowi wątku i jak tylko mogę to zawsze pomagam.

;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]