Autor |
Wiadomość |
mart2014
|
Napisane: 7.03.2011, 21:57 |
|
|
hmm... nie wiem co sądzić o tej wypowiedzi , chyba nie rozumiem, ale co tam .
|
|
Góra |
|
Duc748
|
Napisane: 7.03.2011, 22:05 |
|
Nr klubowicza: 068
|
jacekm napisał(a): Jurek, tylko 500 ? I chciałbym też napisac złośliwie, "ale deal", ale jakoś nie leży to w mojej naturze. Nie jestesmy doskonali, popełniamy błędy, ale moim zdaniem wygląda to coraz lepiej, i możecie być pewni, że jeszcze te kilka miesięcy będziemy pchali ten wózek, a potem pogadamy. życzę wszystkim miłego wieczoru, a dla rozluźnienia obejrzę sobie...Avatara
Jacek dzięki, że robisz to co robisz... wielu z nas jak umie wspiera...
robiąc swoje...
a TO akurat .. zaczęło się przy ciastkach.. na Genewskiej...
_________________ Marcin ---------------- http://aidi.pl
|
|
Góra |
|
adarek
|
Napisane: 8.03.2011, 7:53 |
|
|
Cześć - Witam się z Wami po raz drugi już jako pełnoprawny członek PCP
Dziękuje za pomoc i do zobaczenia na żywo.
|
|
Góra |
|
mikey85
|
Napisane: 7.03.2012, 22:14 |
|
Nr klubowicza: 313
|
Pozwolę sobie odświeżyć temat. Chętnie wstąpiłbym do klubu, jednak żeby tak się stało będę potrzebował waszej pomocy. A przynajmniej 2 osób, które udzielą mi rekomendacji.
Prosiakową chorobą zaraziłem się niemal dokładnie rok temu, kiedy stałem się posiadaczem Boxstera 2.7 (a właściwie wtedy choroba osiągnęła swoje apogeum, bo zarażony byłem na pewno dużo, dużo wcześniej ;p). Forum śledzę regularnie, choć może sam nie jestem wybitnie aktywny. W tym czasie udało mi się też wpaść na ASJP, co bardzo miło wspominam (no może poza przegrzanym płynem hamulcowym ). Z obecnością na zlotach było gorzej ale obiecuję to poprawić w tym roku.
Tegoroczna "oferta" klubu jest dla mnie arcyciekawa. Mam na myśli szczególnie wyjazd do Mekki (czyt. Nordschleife), wszak każdy musi tam przynajmniej raz w życiu się udać Będzie to dla mnie jak dotąd największa przygoda motoryzacyjna w życiu i bardzo mi zależy, żeby tam być. Deadline na zgłoszenia jest ciasny, a w wyjeździe mogą wziąć udział tylko członkowie klubu stąd ten post.
Pomożecie ?
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 7.03.2012, 22:42 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Cieszę się, że klub się rozwija, a Śląsk należy do najaktywniejszych regionów (vide "mini" zlocik, który wprawdzie jeszcze się nie odbył ale rozmach ma). Więc moją rekomendację, troszkę zaocznie, masz
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
simprez
|
Napisane: 7.03.2012, 22:42 |
|
|
mój głos masz - nr 199.
Do zobaczenia!
|
|
Góra |
|
pdmobil
|
Napisane: 8.03.2012, 0:33 |
|
Członek Honorowy |
|
Nr klubowicza: 029
|
Tak, tak ...Klub "się budował" wieloma rękami, nawet tymi, o których większość obecnych klubowiczów nie ma pojęcia, nie wie nic o korzeniach. Była kiedyś taka Księga......do zapisywania wydarzeń, były filmiki .......ale życie idzie do przodu....presssss.......coraz to nowsze fury i fryzury....
Dlatego -swoim oportunistycznym zwyczajem powiem, że nie podoba mi się udzielanie rekomendacji takie jak tu się "robi" i niech mnie nowi wyje....., albo opier....., ale nie tak to miało być, nie tak to było dyskutowane na poprzednim Walnym i wcześniej też......Oczywiście bardzo się cieszymy,że Klub jest atrakcyjny i przyciąga coraz to nowych pasjonatów Marki, ale.....
Góra |
|
simprez
|
Napisane: 8.03.2012, 0:41 |
|
|
Ja swojego stanowiska odnośnie rekomendacji od 3 lat nie zmieniłem. Że są wymagane, nic nie poradzę.
Było - nie wróci. A może jednak?
|
|
Góra |
|
alexdr
|
Napisane: 8.03.2012, 0:55 |
|
|
A ja koledze mikey85 też daje swoją rekomendację - bo jest z Mikołowa a na razie chyba jestem tu jedyny !
Podjedź pochwal się swoim boxsterkiem - tel w profilu.
|
|
Góra |
|
BT
|
Napisane: 8.03.2012, 11:18 |
|
Klubowicz |
|
Nr klubowicza: 258
|
Pytanie do starszych (stazem i doswiadczeniem Klubowiczow): dlaczego w ogole wymagane sa rekomendacje przy zapisywaniu sie do Klubu? Pytanie zadaje z czystej ciekawosci.
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 8.03.2012, 11:29 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
|
Żeby uniknąć przypadkowych osób w klubie. Wśród właścicieli Porsche są różni ludzie...
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
RaFFi
|
Napisane: 8.03.2012, 12:02 |
|
Nr klubowicza: 221
|
mikey85 napisał(a): Pozwolę sobie odświeżyć temat. Chętnie wstąpiłbym do klubu, jednak żeby tak się stało będę potrzebował waszej pomocy. A przynajmniej 2 osób, które udzielą mi rekomendacji.
Ja chyba Mikey85 znam wiec moge zaniego poreczyc
Moja rekomendacje masz 221
_________________ AUTO-DUSZA specjalizacja PORSCHE rafi.d@porscheclub.pl
|
|
Góra |
|
Matschke
|
Napisane: 8.03.2012, 12:16 |
|
Nr klubowicza: 170
|
wit007 napisał(a): Żeby uniknąć przypadkowych osób w klubie. Wśród właścicieli Porsche są różni ludzie...
no ale kilku postach ocenisz juz czlowieka ? raczej nie, wiec ta rekomendacja to ciezki temat. jak ktos jest nowy i nie zna tutaj nikogo to ciezko zostac nowym klubowiczem....
takie moje osobiste zdanie...
no chyba, ze chcemy miec taka polityke, ze ciezko zostac nowym klubowiczem, zeby klub zostal elitarny, itp.
ale cos za cos...
_________________ Było 997.1 TT - 563 KM Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 8.03.2012, 12:27 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
|
Niestety rekomendacje zawsze będą budzić emocje. I chyba nie ma idealnego wyjścia z tej sytuacji. Może przydałoby się coś takiego jak okres próbny? Tyle, że do wprowadzenia zmian jest potrzebne walne, więc za prędko nie da się nic zmienić.
|
|
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 8.03.2012, 13:11 |
|
Nr klubowicza: 164
|
Dajcie spokój. Pare osób mimo takich ciężkich zasad dostało rekomendacje poprzez forum i nic sie na razie złego nie stało.
Jak ktoś czegoś naprawdę chce to umie o rekomendacje poprosić i na pewno ja dostanie - tak pokazuje praktyka.
Góra |
|
Lepacz
|
Napisane: 8.03.2012, 13:55 |
|
Nr klubowicza: 306
|
Pozwolę sobie napisać kilka słow dotyczącego członkostwa w Klubie. Decyzje o zapisaniu się do Klubu podjąłem między innymi dlatego, że składka członkowska była taka...niska. Prosze nie zrozumcie mnie źle i nie odbierajcie jak osoby, która szasta pieniędzmi na lewo i prawo. Tak jak większośc z nas, pracuję, mam rodzinę, na codzień jeżdżę kiluletnim samochodem klasy kompakt, nie stołuje sie w restauracjach itp. Smieszy mnie jednak, jak ktoś, kto mogący sobie pozwolić nawet na najtańszy model marki, twierdzi, że w skali roku 300 zl to dużo. Członkiem Klubu jestem od niedawna i do tej pory nie mam żadnych profitów z tego tytułu, a mimo to jestem zadowolony, że zapłaciłem składkę. Wydaje mi się jednak, że nie o to chodzi - wszystkie Kluby na świecie, niezależnie, czy jest to klub miłośników koników Pony, czy klub motoryzacyjny, zrzeszaja pasjonatów danego tematu. Poczucie przynalezności do takiej grupy i świadomość, że są inni, którzy podzielaja twoja pasje, jest bezcenna.
Nie jestam zwolennikiem, żeby forum było zamknięte, uważam, że szczególnie ludzie młodzi, których np jescze nie stać na kupno porsche moga zacząć rozwijać pasję do marki poprzez tego typu forum. Nam korona z głowy nie spadnie jak za darmo ktoś poogląd sobie fotki, czy skorzysta z mniej, lub bardziej "tajemnej " wiedzy Klubowiczów.
Dla mnie członkostwo w Klubie jest swojego rodzaju nobilitacją i nie chcę nikogo przekonywać do zapisywania sie do Klubu. Jeżeli ktoś czuje blusa do samochodów marki porsche, posiada taki samochód, bez zachęcania powinien zapisać sie do Klubu.
Mikołaj.
|
|
Góra |
|
LesiU
|
Napisane: 8.03.2012, 14:23 |
|
|
Skoro już temat został odkopany... pozwolę sobie skrobnąć kilka zdań od siebie.
Przede wszystkim, podpisuję się rękami i nogami pod tym co Jacekm napisał.
Klub prowadzony jest dla Was samych a ta cała składka i tak jest bardzo "umowna" bo nikt nikogo nie rozlicza z tego, jaki jest jego wkład w funkcjonowanie forum oraz klubu. Jedni robią więcej inni mniej... a inni w zasadzie płacą tylko składkę. Najważniejsze jednak, że jakoś się to toczy powolutku do przodu i nikt raczej za bardzo nie narzeka.
PCA może sobie pozwolić na całkowicie zamknięte forum. Przynależność daje tam dużo korzyści (znam tylko z opowieści) przy kwocie składki znacznie niższej niż tutaj (no i PCA jest oficjalnym klubem PNA).
No ale do tamtego klubu należy nieporównywalnie więcej osób. Więcej pieniędzy ze składek, więc i większe możliwości.
Są jednak fora utrzymywane z samych dobrowolnych składek (plus sponsorowania danej sekcji na forum) jak (renn)track/list/tech itp.
Tak więc się da.
Padły propozycje, by nie-forumowicze mieli nałożone ograniczenia na załączanie zdjęć, edycję avatara czy sygnaturki itp. Szczerze? Wątpię by takie ograniczenia sprawiły że nagle ludzie zaczną się dołączać do klubu i płacić składkę
Ogólnie patrząc, zloty powinny być dostępne dla wszystkich (z tego co wyczytałem, i tak się na nie wszyscy składają), przy czym dla Klubowiczów organizowane powinny być bonusy (ze składek członkowskich). Nie podam konkretów, bo to już Zarząd sobie powinien przekalkulować, no co sobie mogą pozwolić ale począwszy od drobnych upominków na "vipowskich" spotkaniach skończywszy.
I tu taka sugestia z mojej strony - może wprowadzić członkostwo VIP? Kwotowo, wychodziło by drożej ale osoby należące do Klubu VIP dostawałyby np. ekstra zaproszenia na imprezy związane z Porsche (spotkania firmowe, prezentacje, premiery czy inne dotyczące wydarzeń związanych z firmą).
Bądźmy szczerzy, wśród właścicieli samochodów Porsche są osoby dla których (jak już ktoś słusznie wspomniał) roczna składka to równowartość jednego obiadu. Dla innych z kolei to koszt naprawy/wymiany skrzyni biegów. Klubowicze-pasjonaci, których na to stać, myślę że chętnie wybraliby opcję "VIP" (tak ją sobie nazwijmy).
Tak jak na wstępie wspomniałem, Klub jest przede wszystkim dla Was, Klubowiczów. Każdy stara się dać coś od siebie. Jedni więcej inni mniej, na ile są w stanie.
Oprócz tego można pomyśleć o reklamach firm motoryzacyjnych i/lub serwisów (w formie dedykowanej im sekcji na forum bądź sponsorowanych tematów). Z uzyskanych pieniędzy można by pokryć koszta utrzymania forum i Klubu.
Ja osobiście składki płacić nie będę gdyż jestem póki co, tylko fanem marki Porsche (a do posiadania samochodu ich produkcji jeszcze bardzo daleko... no ale pomarzyć nie zaszkodzi, tym bardziej że czasami marzenia się spełniają ). Na zloty póki co nie jeżdżę ale pewnie w przyszłości się może na jakimś pojawię, stricte jako widz.
Nie chcę się wypowiadać autorytarnie, ale jestem związany (dosyć mocno) z pewnym simracingowym forum i tam również płacimy składki - głównie na utrzymanie serwerów ale również z tych składek fundowane są puchary czy obiad na naszym corocznym oficjalnym spotkaniu.
Ludzie to rozumieją i nikt się nie ogląda, że z forum (na utrzymanie którego my się składamy) korzysta również mnóstwo osób bez statusu "klubowicza". W ten sposób jednak osoby "z zewnątrz" widzą czym się zajmujemy, kim jesteśmy i jak złapią bakcyla, również same dołączają się do naszego grona. Nikt też nikogo nie rozlicza, jaki ma wkład w funkcjonowanie portalu. To jest nasze hobby, nasza pasja i każdy daje od siebie tyle ile jest w stanie.
Forumowe życie "okołoklubowe" krzywdy nigdy nikomu nie zrobi, natomiast może przynieść dużo dobrego (zwiększenie popularności oraz ilości członków Klubu).
Wydaje mi się więc, że ograniczanie dostępu do forum na dłuższą metę tylko zaszkodziłoby Klubowi. Lepiej zostać otwartym i pokazać nie-klubowiczom: "Hej, wpadajcie, zobaczcie jak jest fajnie! Są bonusy dla Klubowiczów a dzięki składkom to wszystko może funkcjonować i się rozwijać".
Ech, no to się rozpisałem... Może ktoś to przeczyta do końca
Pozdrawiam,
Marek
|
|
Góra |
|
logos
|
Napisane: 8.03.2012, 16:41 |
|
|
Moze też napiszę kilka słów od siebie. Nie jestem członkiem klubu pomimo, ze auta marki Porsche mam od 9 lat. Dla mnie Porsche to nie styl zycia ale znakomita bezawaryjna maszyna jedyna w swoim rodzaju. Prawie od poczatku funkcjonowania czytam i pisze na forum. Wiele razy wiedza kolegów i rady na forum bardzo mi pomogły. Mam też nadzieję, ze moje doswiadczenia którymi na forum sie dzieliłem też ktos wykorzystał. Nie jestem zainteresowany uczestnictwem w zlotach ani sportową jazdą samochodem. Nie za bardzo mam na to czas no i lata już nie te chociaż bywałem na spotkaniach klubowych " grupy bydgoskiej".
Udzielam sie też na kilku innych forach: motoryzacyjnych, sportowych, turystycznych. Pomimo tego, że niektore też sa prowadzone w ramach klubów to zadne z nich nie dzieli jego członków na "lepszych' czy "gorszych", "bogatych" czy biednych", starych" czy "młodych" itp. itd.
Wiekszość forów swoją otwarta działalność traktuje jako reklame działalności i platformę pozyskiwania nowych członków. Zauwazyłem, ze im wiekszy i powazniejszy klub tym forum bardziej zyczliwe, kulturalne, profesjonalne. Uważam, ze na forum klubu Porsche brakuje rzetelnej informacji na temat serwisów i dostarczycieli czesci a więc tego czego przede wszystkim szukaja potencjalini nowi posiadacze naszych samochodów. Przyznajcie uczciwie, ze wiekszośc z nas serwisuje auta i kupuje częsci często poza adresami umieszczonymi w dziale "przyklejone". Ale to juz nie biznes Kluby aby to zmienic.
Jezeli chodzi o wyskość składki to dla posiadaczy nowych modeli Porsche jest ona raczej symboliczna i nie może być przeszkodą w decyzji o członkostwie w PCP. Wydaje mi sie, ze byc moze tak jak w moim przypadku jest to kwestia swiadomego wyboru.
Pozdr
Wojtek
/ wdzieczny Ferdynadowi/
|
|
Góra |
|
Icek944
|
Napisane: 8.03.2012, 22:37 |
|
|
ode mnie natomiast takie pytanie (oby nie retoryczne):
w jaki sposób, poza klubowym kalendarzem i zniżkami w ASO Porsche (które mogą być dość dyskusyjne dla aut po gwarancji), Włodarze Klubu chcieliby zachęcić posiadaczy modelu Cayenne - których przecież wcale niemało - do zapisania się i opłacenia składki członkowskiej
|
|
Góra |
|
Duc748
|
Napisane: 8.03.2012, 22:45 |
|
Nr klubowicza: 068
|
Icek944 napisał(a): ode mnie natomiast takie pytanie (oby nie retoryczne): w jaki sposób, poza klubowym kalendarzem i zniżkami w ASO Porsche (które mogą być dość dyskusyjne dla aut po gwarancji), Włodarze Klubu chcieliby zachęcić posiadaczy modelu Cayenne - których przecież wcale niemało - do zapisania się i opłacenia składki członkowskiej
jak trzeba przekonywać .. to chyba nie sposób...
_________________ Marcin ---------------- http://aidi.pl
|
|
Góra |
|
|