Autor |
Wiadomość |
SIMO
|
Napisane: 4.03.2011, 0:09 |
|
|
marcin.m napisał(a): Mi np. chodzi o to że jeśli nie jesteś klubowiczem to: - nie możesz dodawać zdjęć, - nie masz avatara, - nie możesz oglądać zdjęć zamieszczonych przez innych (ale tego jeszcze nie jestem pewien...),
Wg mnie wszelkie tego typu ograniczenia pomniejszają atrakcyjność forum dla odwiedzających oraz zarejestrowanych użytkowników, a tym samym są klasycznym 'strzałem w stopę'. W moim rozumieniu, istnienie forum internetowego jest jest podyktowane potrzebą otwarcia na 'świat' kręgu ludzi skupionych w pewnym kreślonym obszarze zainteresowań. I jest to robione przez nich samych. I niestety, obowiązek nadzorowania przestrzegania reguł forum (określonych regulaminem) ciąży na moderatorze.
Już teraz Forum Porsche Club, w moim odbiorze, niepotrzebnie ogranicza 'widoczność' zdjęć tylko dla zalogowanych użytkowników - z czym nigdzie indziej się nie spotkałem.
Członkowstwo w Klubie to inna para kaloszy.
Pojęcie Forum Internetowego, wbrew pozorom, odwołuje się do dostępności, a nie medium za pomocą którego istnieje.
Jak jeszcze mogę, to chciałbym podziękować PCP za możliwość korzystania (czynnego i zwłaszcza biernego) z Forum. Trafiłem na nie już po zakupie Porsche, ale od tej pory jest to dla mnie 'obowiązkowy' link. Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów.
PS. Rozróżnienie Klubowicz/NieKlubowicz. Zawsze patrzę czy autor postu jest klubowiczem (pod avatarem). Jest to dla mnie czasem bardzo istotne, a jeżeli uda mi się zapisać do klubu (dwóch wprowadzających!!), to posiadanie takiego wpisu będzie jednym z podstawowych powodów tej decyzji.
|
|
Góra |
|
kilazz
|
Napisane: 4.03.2011, 9:08 |
|
|
Nie rozumiem, dlaczego ktos korzystajacy z forum mialby od razu zapisywac sie na klubowicza?
Ja przegladam forum, czasem cos napisze ale nie interesuja mnie przywileje, ktore moge uzyskac przez czlonkostwo w klubie, nie mam potrzeby znizek, scigania sie na zlotach i czegokolwiek poza przeczytaniem forum od czasu do czasu. Po prostu korzystam z tego forum tak jak z kilkunastu innych.
I nie uwazam, ze korzystam za darmo z wiedzy klubowiczow, bo po pierwsze nie tylko klubowicze podzielili sie tutaj wiedza, po drugie czesto nie-klubowicze maja wieksza wiedze na temat konkretnych zagadnien niz klubowicze, po trzecie sam przynajmniej kilka razy podzielilem sie swoja wiedza i nie wymagam za to oplaty od nikogo. Moim zdaniem daje tyle samo ile pobieram (tylko relacja jest jeden do wiele), wiec w czym jestem gorszy?
Powiem szczerze - nie wydaje mi sie, ze znajdzie sie jedno forum w Polsce, za ktore ktos bedzie chcial placic (pomijajac te, ktore udostepniaja jakies cuda typu piracki soft..)
Zrobicie (w jakimkolwiek stopniu) platne forum porsche, to za dwa dni pojawi sie bezplatne oferujace dokladnie to samo tylko bez oplat.. Jakies limitowanie zalacznikow - tylko utrudni korzystanie z forum osobom mniej doswiadczonym w komputerach, a ci bardziej doswiadczeni pewnie i tak korzystaja z zewnetrznych serwisow hostujacych.
Jezeli chcecie zachecac do zapisywania to nie karaniem tylko bonusami, skoro jest to oficjalny klub Porsche to np. pogadajcie z Porsche o materialach, ktore daloby sie udostepnic w osobnym dziale forum - nie wiem, jakies instrukcje obslugi (raczej nie da rady), limitowane katalogi itp, nie wiem, niech Zarzad mysli ale musza to byc rzeczy, ktore realnie profituja podczas korzystania z forum..
Z tego co juz jest uwazam, ze mozna wydzielic niedostepne dla nie-klubowiczow:
- Zdjecia i filmy z imprez klubowych
- Samochody klubowiczow (juz jest)
- dzial jak wspomnialem wyzej
- ewentualny odplatny dzial dla firm z branzy
|
|
Góra |
|
marcin.m
|
Napisane: 4.03.2011, 10:14 |
|
Prezes PCP, Cz. Honorowy |
|
Nr klubowicza: 002
|
Na tym forum Porsche nic nie udostępni, dla nich to forum nie jest oficjalnym - wiem bo rozmawiałem o tym z Porsche AG przeszło rok temu w Niemczech...
Porsche mówi jasno, forum, sklep, itd... to ma być tylko i wyłącznie dla członków klubów... nam się ta opcja nie podobała do końca, więc dlatego jest info na stronie głównej PCP, że "opuszczasz oficjalną stronę" przechodząc na forum.... i to dla Niemców jest OK!
Dobrze, że jest dyskusja, myślę że w ten weekend zapadną decyzję co dalej robimy z forum, żeby najmniej bolało a zarazem zachęcało innych do przystąpienia do PCP....
_________________ były: 924, 944, 928, 964, 996, 997, 986 S, będzie: 981 GTS?
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 4.03.2011, 10:48 |
|
|
kilazz napisał(a): Zrobicie (w jakimkolwiek stopniu) platne forum porsche, to za dwa dni pojawi sie bezplatne oferujace dokladnie to samo tylko bez oplat..
to weź i zrób i ściągnij na niego użytkowników, w czym problem?
przecież to no problem, koszty się nie liczą, popracujesz przy nim trochę za darmo. czemu nie?
to forum to forum Porsche Club Polska a nie forum wszystkich miłośników marki Porsche (i tych z porsche i tych tylko z plakatami porsche) - to zasadnicza różnica
|
|
Góra |
|
kacper
|
Napisane: 4.03.2011, 11:11 |
|
|
Rozdział II
Cele i zadania Klubu
§ 6
Celem Klubu jest:
1. rozwijanie wśród społeczeństwa kultury i wiedzy motoryzacyjnej o samochodach i fabryce marki
Porsche,
2. ułatwianie kontaktu pomiędzy użytkownikami samochodów Porsche w celu wymiany doświadczeń
forum jest chyba najlepsze do tego
tak więc nie rozumiem czemu forum ma być wyłacznie dla członków klubu
|
|
Góra |
|
kilazz
|
Napisane: 4.03.2011, 11:13 |
|
|
Marion napisał(a): to weź i zrób i ściągnij na niego użytkowników, w czym problem? przecież to no problem, koszty się nie liczą, popracujesz przy nim trochę za darmo. czemu nie?
to forum to forum Porsche Club Polska a nie forum wszystkich miłośników marki Porsche (i tych z porsche i tych tylko z plakatami porsche) - to zasadnicza różnica
Ale co ty w ogole za argumenty poruszasz, co to jest jedyne forum w Polsce, ktore musi placic za utrzymanie? Ze niby forum Porsche to bedzie drozsze w utrzymaniu niz darmowe forum skody favorit?
A skoro to jest forum Porsche Club Polska a nie forum wszystkich milosnikow marki Porsche to nie rozumiem dlaczego jeszcze jest publiczne? Powinno sie je ukryc a tajny link przekazywac po oplaceniu "abonamentu"
|
|
Góra |
|
Vjackmax
|
Napisane: 4.03.2011, 11:27 |
|
|
kacper napisał(a): Rozdział II Cele i zadania Klubu § 6 Celem Klubu jest: 1. rozwijanie wśród społeczeństwa kultury i wiedzy motoryzacyjnej o samochodach i fabryce marki Porsche, 2. ułatwianie kontaktu pomiędzy użytkownikami samochodów Porsche w celu wymiany doświadczeń
forum jest chyba najlepsze do tego tak więc nie rozumiem czemu forum ma być wyłacznie dla członków klubu
ja bym dodał jeszcze ... bo łączy nas ta sama pasja... hasło według mnie często nadużywane
ja to rozumiem tak;
Zarząd realizuje statutowe cele Klubu (jak przytoczone wyżej) również poprzez stronę Forum. Jeżeli ktoś chce zrobić sobie elitarną (czytaj ograniczoną dostępem lub płatną) stronę, to niech zmieni statut i cele klubu lub założy własny klub.
Jeżeli nie przekonamy osób odwiedzających forum że warto dołączyć do społeczności nie będziemy mieli nowych klubowiczów a dziś oprócz imprez to jedyna forma kontaktu ze społeczeństwem ludzi posiadająch/kochających/marzących o Porsche.
pozdr, jacek
|
|
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 4.03.2011, 11:39 |
|
Nr klubowicza: 164
|
Ale mielenie...
Zwróćcie uwagę na czym polega dyskusja i z kim:
jest paru klubowiczy, którzy coś chcą zrobić, kogoś zachęcić, cos uporządkować. No i zapraszają do dyskusji na temat co zrobić, żeby więcej osób przystępowało do klubu.
Ale dyskusja jest w zasadzie o funkcjonalności forum i i dostępie do niego.
A teraz z kim: popatrzcie - aktywni w rozmowach i czasami w złośliwościach są ci zdecydowani - na nie. I nie ma sensu ich przekonywać bo mają swoje powody żeby nie przyłączać się do klubu. I skoro niektórzy zarejestrowani są na forum już kilka lat, to znaczy, że do klubu nie przystąpią nawet jak bardzo poprosisz. Jak im się coś zmieni, to będą chcieli przystąpić - i bez namawiania. Po tym co piszą jednak- wątpię.
Kolejna sprawa: czy zależy klubowi na ogromnej liczbie członków? Czy raczej na kultywowaniu pewnej kultury i jakości i specyficznego stylu związanego z marką?
Kupno Porsche to wynik emocjonalnej decyzji. Przystąpienie do klubu w konsekwencji też.
Nie da się w pełni zracjonalizowac procesu przystępowania do Klubu i pozyskiwania nowych członków - i kolegów.
Zwróćcie uwagę, że ci co przystępują do klubu jakoś specjalnie nie narzekają na forum i nie wyzłośliwiają się na wszystkich.
No coś to powinno wam dać do zrozumienia! O kogo klub powinien dbać?
Mozna się oczywiście zastanowić, czy wprowadzać udogodnienia dla klubowiczy na forum (o ktorym w większości dyskusja), którzy chcą miec spokojny i atrakcyjny sposób prowadzenia koresponencji.
I można też uatrakcyjnić zabawę na forum dla nie-klubowiczy ale też jasno określając ramy dla 'tylko piszących'. Czyli fajny kontakt, zabawa i rozwijanie wiedzy, pasji - tak i chętnie i darmo, a umożliwianie odnoszenia korzyści już nie.
Za to na całym świecie się płaci i nic w tym dziwnego, ze powinno się płacić klubowi.
Taka, mniej poważna, rozrywkowa część forum za darmo i dla każdego ale pod kontrolą regulaminu 'code of conduct' i powazna dla klubowiczy i forumowiczy, ktorzy klub traktują poważnie.
A jak już tak dobrze by przejrzeć statut klubu i regulamin forum - to jest to w ogólnym zarysie tak określone. Teraz trzeba by tylko sprecyzować część praktyczną.
Góra |
|
szeryf
|
Napisane: 5.03.2011, 15:02 |
|
|
Ja muszę się przyznać, że 300 wolę wydać na paliwo. Moja sytuacja finansowa jest jaka jest i bardziej mi się "opłaca" zatankować auto. Na zloty nie jeżdżę, w ASO części nie kupowałem póki co. Czysta ekonomia, niestety.
Nie wnikam w to co słyszałem od kilku osób o atmosferze panującej na zlotach PCP (a nie były najcieplejsze słowa), bo w razie poprawienia budżetu chciałbym wziąć udział w takim wydarzeniu. Paradoksalnie odkąd mam Porsche odkładam wyjazd na później, bo są bardziej palące sprawy. ;(
|
|
Góra |
|
Igor
|
Napisane: 5.03.2011, 16:25 |
|
|
hej, a ja bym chcial jako klubowicz miec staly numer startowy na wszystkich imprezach. da sie?
jakas jalowa ta dyskusja... tzn 90 jej procent
|
|
Góra |
|
Duc748
|
Napisane: 5.03.2011, 20:50 |
|
Nr klubowicza: 068
|
czemu tak? a może też tak bo są ludzie, którym się którym chce się co roku jechać na Dzień Dziecka do Stoczni w Gdańsku
ten załatwił lody, ten przyjechał, ten zapłacił 300 zł
tłuc się po dziurach
a.. dzieciaki mają uśmiech może do dziś, moze to jedno spotkanie rzeczywiście pomogło zminic im życie, mieć marzenia, jakiś cel....
Komancz w cabrio... Tomek w 44 (??), Marcin w 68,... Tromer w 64 i 14...
eeeh a potem kolacja w Sopocie... i... co .. jedziemy do Selgrosu.. OK dajemy
dla tego.. warto...
przyjeżdzam na zlot do Poznania. od autostrady jadę wolno... i .. łapie gumę.. skąd ja znajdę 255 w pół godziny??? wjeżdzam na tor... tam na pustym torze pięknie gra Carrera GT.. i raptem jakiś koleś ładuje mnie do nowej 997, jeżdzi przez dobre 2 godziny po mieście szukając dla mnie opon - człowieka widzę pierwszy raz na oczy.. tam trafiamy do garażu, jakieś białe 964.. handel aluminium.. jakiś Harley... potem wjeżdzam na tor - człowiek, którego widzę pierwszy raz na oczy daje mi pojeździć swoim 997!
dzięki Radku / Rychu !
kiedy indziej.. jakieś delikatne piwo... rozmowy do późna i raptem.. gwizdek !!! oj Sidor Sidor !!!
gt3 mk1 na niemieckich numerach. w jakims dziwnym motocyklowym kasku.. zona ladna blondynka. hey hey ja Marcin, ja Maciek od slowa do slowa fajna gadka i .. tak po dzien dzisiejszy... nawet leciutko wspolnie zezlomowalismy te auto na Ringu
fajna szczupla usmiechnieta... teraz juz zamezna... eeeh.. najpiekniejsze czerwone 924 z bialymi felgami i ... zawsze mile kobiety wokół... oj Ciachu Ciachu
jakiś naburmuszony gosc w 911 3.2 turbolook, czerwone i sliczne.. ale jakis tak zawsze podk... i taki do dzis.... ale.. dzis sleczal nad moin wachaczem godzine szujaca odpowiedniej.. gumki.. dzięki PDMOBILU
i tak moża by długooo
300 zł/sezon - OKAZJA !!!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
_________________ Marcin ---------------- http://aidi.pl
|
|
Góra |
|
kacper
|
Napisane: 5.03.2011, 21:40 |
|
|
Duc748 napisał(a): czemu tak? a może też tak bo są ludzie, którym się którym chce się co roku jechać na Dzień Dziecka do Stoczni w Gdańsku ten załatwił lody, ten przyjechał, ten zapłacił 300 zł tłuc się po dziurach a.. dzieciaki mają uśmiech może do dziś, moze to jedno spotkanie rzeczywiście pomogło zminic im życie, mieć marzenia, jakiś cel.... Komancz w cabrio... Tomek w 44 (??), Marcin w 68,... Tromer w 64 i 14... eeeh a potem kolacja w Sopocie... i... co .. jedziemy do Selgrosu.. OK dajemy dla tego.. warto... przyjeżdzam na zlot do Poznania. od autostrady jadę wolno... i .. łapie gumę.. skąd ja znajdę 255 w pół godziny??? wjeżdzam na tor... tam na pustym torze pięknie gra Carrera GT.. i raptem jakiś koleś ładuje mnie do nowej 997, jeżdzi przez dobre 2 godziny po mieście szukając dla mnie opon - człowieka widzę pierwszy raz na oczy.. tam trafiamy do garażu, jakieś białe 964.. handel aluminium.. jakiś Harley... potem wjeżdzam na tor - człowiek, którego widzę pierwszy raz na oczy daje mi pojeździć swoim 997! dzięki Radku / Rychu ! kiedy indziej.. jakieś delikatne piwo... rozmowy do późna i raptem.. gwizdek !!! oj Sidor Sidor !!! gt3 mk1 na niemieckich numerach. w jakims dziwnym motocyklowym kasku.. zona ladna blondynka. hey hey ja Marcin, ja Maciek od slowa do slowa fajna gadka i .. tak po dzien dzisiejszy... nawet leciutko wspolnie zezlomowalismy te auto na Ringu fajna szczupla usmiechnieta... teraz juz zamezna... eeeh.. najpiekniejsze czerwone 924 z bialymi felgami i ... zawsze mile kobiety wokół... oj Ciachu Ciachu jakiś naburmuszony gosc w 911 3.2 turbolook, czerwone i sliczne.. ale jakis tak zawsze podk... i taki do dzis.... ale.. dzis sleczal nad moin wachaczem godzine szujaca odpowiedniej.. gumki.. dzięki PDMOBILU i tak moża by długooo 300 zł/sezon - OKAZJA !!!
to co przytoczyłeś nie zależy od tego czy jesteś w klubie czy nie
tylko od ludzi .... którzy mogą chcą pomóc....
jeżdze też garbusem w w przyszłości wyremontuje ogórka
i nie należę do klubu i moi znojmi bądź ludzie poznani na zlotach czy tez w necie pomagamy sobie
super że są tacy ludzie i tu i tam i chwała im za to
i to jest poprostu wola każdego czy chce czy niechce należeć
dziekuję
i pozdrawiam kacper
|
|
Góra |
|
rk35
|
Napisane: 5.03.2011, 22:45 |
|
|
Marcin,
......dziś prawdziwych cyganów już nie ma jak śpiewa Maryla...zresztą klubowiczka!!!
świat idzie do przodu i wydaje mi się że pewne idee "klubu porsche" się lekko zdewaluowały...mam nadzieje że się myle ale patrząc do okoła......
Polska to jest kraj w którym się ciężko oddycha...jak śpiewał klasyk!
zawsze mam nadzieje że kogoś fajnego spotkam w tym klubie!
pozdr. i zapraszam do Poznania!
|
|
Góra |
|
rychu
|
Napisane: 5.03.2011, 23:52 |
|
Dołączył: 8.03.2007 Posty: 3367 Lokalizacja: sercem i ciałem - poznań
Nr klubowicza: 075
|
...gościu o d HD daje gume255... takie rzeczy tylko ( w erze..) ...nie to tylko poz,....
zapraszamy...
Góra |
|
marcin.m
|
Napisane: 5.03.2011, 23:56 |
|
|
|
rk35 napisał(a): Marcin, ......dziś prawdziwych cyganów już nie ma jak śpiewa Maryla...zresztą klubowiczka!!! świat idzie do przodu i wydaje mi się że pewne idee "klubu porsche" się lekko zdewaluowały...mam nadzieje że się myle ale patrząc do okoła...... Polska to jest kraj w którym się ciężko oddycha...jak śpiewał klasyk! zawsze mam nadzieje że kogoś fajnego spotkam w tym klubie! pozdr. i zapraszam do Poznania!
a ja spotkałem wiele fajnych osób z którymi się przyjaźnię i ciągle jestem w kontakcie.... dla tego między innymi już nie mogę doczekać się Poznania...
|
|
Góra |
|
rychu
|
Napisane: 6.03.2011, 0:00 |
|
|
mnie te gierki przedwyborcze wkurzają...ale ...cóż ,,west side chapter" zaprasza ... wszak lublin to jak matka..
Góra |
|
marcin.m
|
Napisane: 6.03.2011, 0:20 |
|
|
|
rychu napisał(a): mnie te gierki przedwyborcze wkurzają...ale ...cóż ,,west side chapter" zaprasza ... wszak lublin to jak matka..
a mi tam lotto... ja chcę dobrze dla klubu od zawsze... z resztą nie tylko ja...!
|
|
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 6.03.2011, 0:24 |
|
Nr klubowicza: 164
|
marcin.m napisał(a): rychu napisał(a): mnie te gierki przedwyborcze wkurzają...ale ...cóż ,,west side chapter" zaprasza ... wszak lublin to jak matka.. a mi tam lotto... ja chcę dobrze dla klubu od zawsze... z resztą nie tylko ja...!
Góra |
|
Duc748
|
Napisane: 6.03.2011, 7:23 |
|
Nr klubowicza: 068
|
[quote="rychu"]...gościu o d HD daje gume255... takie rzeczy tylko ( w erze..) ...nie to tylko poz,....
zapraszamy...[/quote
ZARAZ ZARAZ ! NIE DAŁ BO.. NIE MIAŁ
UZYWKĘ KUPIŁEM
nie fałszujmy historii !
ale zaraz potem przyjechał na tor... i się zapisał i tak zostało...
_________________ Marcin ---------------- http://aidi.pl
|
|
Góra |
|
rychu
|
Napisane: 6.03.2011, 9:21 |
|
|