Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28.10.2025, 11:23 

Witam, poszperałem troszkę tutaj i nie znalazłem konkretnych wątków, mam parę pytań:
1- czy dla 987 boxtera z 2006r, z Japonii przebieg 50 000 jest normalny,
2- od czego zacząć oględziny pomijając sprawdzanie vinu w Japonii, mierzeniu lakieru i podstawowych oględzin, na co zwrócić uwagę przy 19 letnim aucie
Będę wdzięczny za jakiekolwiek info.

PostNapisane: 28.10.2025, 18:00 

Cześć

Odp. poniżej:

1. Tak, jest to normalne dla rynku japońskiego i co więcej przebieg jest pewny w przeciwieństwie np. do rynku niemieckiego.
2. Zakładam, że zlecasz zakup na licytacji a nie od osoby prywatnej lub w komisie i robisz to przez jakiegoś polskiego pośrednika. W takiej sytuacji zapytaj o zakres inspekcji realizowanej przez "ich" człowieka który jest na miejscu. Nie spodziewaj się jednak że będziesz mógł sprawdzić dokładnie auto zabierając je do mechanika itp. Inspekcja ograniczy się do sprawdzenia samochodu w takim zakresie na jaki pozwalają oczy, uszy oraz doświadczenie osoby sprawdzającej. Podczas inspekcji sprawdzą grubość lakieru, ogólny stan samochodu wew i na zewn, odpalą samochód, sprawdzą czy biegi wchodzą gładko (ale umówmy się to jest na postoju bo nie możesz przemieszczać tego samochodu), odkręcą korek oleju i zobaczą czy nie ma niepokojących osadów, posłuchają pracy silnika, sprawdzą czy działają wszystkie elektroniczne i mechaniczne elementy - spojlery, dach (przy cabrio), automatyczne fotele itd. zaglądną pod samochód (oczywiście bez podnośnika więc jeżeli wydech nie będzie leżał na ziemi to nic niepokojącego nie stwierdzą). Większość z nich zna się na autach i wiedzą jakie są typowe bolączki więc na ile pozwalają warunki to sprawdzą, ale to będzie na zasadzie koloru spalin czy niepokojącego hałasu czy wycieków a nie dokładnego sprawdzenia z rozkręcaniem silnika.
Inspekcja jest możliwa w dniu licytacji więc to jest jak taśma produkcyjna - inspekcja, następnie dostajesz jej wynik w postaci kilkudziesięciu zdjęć oraz filmiki z odpalenia, mierzenia lakieru itp. Masz następnie "chwilę" na decyzję czy mają licytować dla Ciebie auto, podajesz max kwotę i trzymasz kciuki :D

Ogólnie bądź dobrej myśli, świetny stan samochodów w Japonii to nie jest mit, oni mają całkowicie inne podejście do szanowania przedmiotów. Mentalnie to też całkowicie inny naród - cwaniactwo to nie jest ich domena.

PostNapisane: 28.10.2025, 20:48 

Dzięki za wyczerpująca wypowiedz, zapomniałem dodać ze autko jest od Polaka juz na miejscu, ale właśnie po dobie doszedł raport vin z carvx jp i zielony jest tren raport tzn żadnych przygód, zastanowiło ,mnie że został zlicytowany w styczniu 23 i mial przebieg 48800, potem w kwietniu 23 i wtedy 49300 w dwóch różnych miastach japoni wg brefu, potem trafił w 24 juz do polski tu nie wiele wg aukcji przejechał.
Nastawiam sie pozytywnie, egzemplarz modelowo zwykły, ale kolor szampański, wnętrze musztarda, skrzynia tiptronic s wiem, ze nie jest topowa, ale „lepszych” modeli na aukcjach aktualnie brak.
Jak będzie stal u mnie to sie pochwale :)
Dzięki raz jeszcze

PostNapisane: 1.11.2025, 20:09 

Fryzjer napisał(a):
Dzięki za wyczerpująca wypowiedz, zapomniałem dodać ze autko jest od Polaka juz na miejscu, ale właśnie po dobie doszedł raport vin z carvx jp i zielony jest tren raport tzn żadnych przygód, zastanowiło ,mnie że został zlicytowany w styczniu 23 i mial przebieg 48800, potem w kwietniu 23 i wtedy 49300 w dwóch różnych miastach japoni wg brefu, potem trafił w 24 juz do polski tu nie wiele wg aukcji przejechał.
Nastawiam sie pozytywnie, egzemplarz modelowo zwykły, ale kolor szampański, wnętrze musztarda, skrzynia tiptronic s wiem, ze nie jest topowa, ale „lepszych” modeli na aukcjach aktualnie brak.
Jak będzie stal u mnie to sie pochwale :)
Dzięki raz jeszcze

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]