Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1905 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 96  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16.02.2022, 9:42 

vagin napisał(a):
berni500 napisał(a):
Skoro na turbo 996 w manualu/automacie nie ma chętnych za ~250, a jest ich z 10 na otomoto to zakładam ze te auta są zwyczajnie za drogie.
A jeżeli turbo, które jest najlepszym wypustem nie ma wzięcia, to nie umiem się odnieść do cen całej reszty.
Również nie potrafię tego zrozumieć… ani wiatraków które były rok temu po 200-250 a teraz wiszą po 350 i dalej wiszą w ogłoszeniach, na zachodnich portalach podobnie, tematy po 60-70€ jak wisiały tak nadal wiszą, dziwne bo w moim rozumowaniu skoro coś się nie chce sprzedać za daną cenę to się ją obniża a nie podnosi ale ludzie chyba żyją magią popularnego niezmiernie teraz słowa jakim jest „inflacja” i liczą że uda im się sprzedać auto drożej…

Na Zachodzie takie kwiatki temperują aukcje typu Bring-a-Trailer, Collecting Cars czy CarsandBids.com.

Tam rynek weryfikuje i widać, co za ile serio idzie.

PostNapisane: 16.02.2022, 13:19 

Nr klubowicza: 263
Tristan S napisał(a):

No to realnie po ile schodzą 993 i 996tt na tamtym rynku?

Obrazek

PostNapisane: 16.02.2022, 13:22 

Daro napisał(a):
Tristan S napisał(a):

No to realnie po ile schodzą 993 i 996tt na tamtym rynku?
Dla mnie zachód nie ma przełożenia jakiegoś wielkiego na popyt na naszym runku… na popyt napisałem bo ceny zapierniczają u nas jak na zachodzie ale wszystko stoi czasem myślę ooo sprzedała się w końcu ktoś to kupił za takie pieniądze, mija pół roku i znów ta sama osoba wystawia to samo ogłoszenie z jeszcze wyższą ceną… to jest paranoja dopiero!

PostNapisane: 16.02.2022, 15:38 

Nr klubowicza: 151
Hej,
czekając na Macana, jakoś naszło mnie na Boxsterka, zna ktoś to autko:
https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-b ... DLHHf.html

Trochę daleko z Radomia na oględziny, więc wdzięczny będę za każdą odpowiedź.

:help: :headbang: :headbang: :headbang:

jimmy

pozdrawiam,
Jakub

IN: MACAN S, 996 C4S
out: Porsche 944 2,5

PostNapisane: 16.02.2022, 15:43 

Nie oglądałem go na żywo, ale mogę Ci napisać, że ogłaszany był już na pewno rok temu. Pojawia się i znika na otomoto. I o ile dobrze kojarze zdjęcia to chyba cały czas w tych samych rękach jest.

PostNapisane: 16.02.2022, 18:08 

Tristan S napisał(a):
vagin napisał(a):
berni500 napisał(a):
Skoro na turbo 996 w manualu/automacie nie ma chętnych za ~250, a jest ich z 10 na otomoto to zakładam ze te auta są zwyczajnie za drogie.
A jeżeli turbo, które jest najlepszym wypustem nie ma wzięcia, to nie umiem się odnieść do cen całej reszty.
Również nie potrafię tego zrozumieć… ani wiatraków które były rok temu po 200-250 a teraz wiszą po 350 i dalej wiszą w ogłoszeniach, na zachodnich portalach podobnie, tematy po 60-70€ jak wisiały tak nadal wiszą, dziwne bo w moim rozumowaniu skoro coś się nie chce sprzedać za daną cenę to się ją obniża a nie podnosi ale ludzie chyba żyją magią popularnego niezmiernie teraz słowa jakim jest „inflacja” i liczą że uda im się sprzedać auto drożej…

Na Zachodzie takie kwiatki temperują aukcje typu Bring-a-Trailer, Collecting Cars czy CarsandBids.com.

Chyba słaby to przykład co do 993… po 2,3 sztuki sprzedawane… a i ceny niezbyt odbiegają po doliczeniu transportu i opłat

PostNapisane: 16.02.2022, 18:44 

Yalapeno napisał(a):
Nie oglądałem go na żywo, ale mogę Ci napisać, że ogłaszany był już na pewno rok temu. Pojawia się i znika na otomoto. I o ile dobrze kojarze zdjęcia to chyba cały czas w tych samych rękach jest.

Yalapeno dzięki za odzew. Z tego co właściciel zapewnia, auto ma w posiadaniu od dłuższego czasu. Niepokojące jest, że wystawia i sprzedać nie może. Zazwyczaj dobry stan auta determinuje zamknięcie transakcji, cena jest wtedy drugorzędna. Chyba przegląd przed zakupowy będzie konieczny.
Jeśli któryś z forumowiczów, ma coś do dodania, z góry pięknie dziękuję.

pozdrawiam,
Jakub

PostNapisane: 16.02.2022, 19:22 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 281
jimmy napisał(a):
Yalapeno napisał(a):

Yalapeno dzięki za odzew. Z tego co właściciel zapewnia, auto ma w posiadaniu od dłuższego czasu. Niepokojące jest, że wystawia i sprzedać nie może. Zazwyczaj dobry stan auta determinuje zamknięcie transakcji, cena jest wtedy drugorzędna. Chyba przegląd przed zakupowy będzie konieczny.

@jimmy
Znam z autopsji wiele przypadków, gdzie ktoś wystawiał miesiącami świnkę, ludzie komentowali, wieszali psy na aucie, dyskredytowali tylko nikt fizycznie przez ten czas u sprzedającego się nie pojawił. Potem ktoś po wielu miesiącach jechał, trochę negocjował cenę i wracał uśmiechnięty bardzo fajnym autem...
Nie wyciągałbym prostych wniosków, że jak auto długo wisi albo pojawia się i znika to coś z nim jest nie tak. Po co np. wystawiać roadstera do sprzedaży w zimie? Przed latem znowu można się rozmyślić ze sprzedażą i stwierdzić pojeżdżę przez sezon a wystawię po. Pamiętajmy też, że polski rynek na nasze zabawki jest mimo wszystko bardzo płytki :-(
Tak więc nie przejmuj się złotymi myślami tutaj na forum, poczekaj może ktoś auto na żywo widział i ma coś merytorycznego do powiedzenia. Jeżeli nie to pozostanie Ci wycieczka i sprawdzenie osobiście.
Dla mnie jak nie lubię srebrnych aut to z tym czerwonym środkiem wygląda bardzo fajnie :-)

Pozdrawiam serdecznie
Mata

jest: 356C '65, 912 '66, 914-6 '70, 996 Millennium '00, 126p S ’78, R129 500SL ’92

było: 914-4 ’73, 914-4 CanAm '74, 924 '79, 944 '84, 944S2 cabrio '90, 968 cabrio '92, 986S '00, 996.2 targa '03

Michał
IG: mr.mata912

PostNapisane: 16.02.2022, 19:50 

Mata napisał(a):
....
Tak więc nie przejmuj się złotymi myślami tutaj na forum, poczekaj może ktoś auto na żywo widział i ma coś merytorycznego do powiedzenia.....

Pozdrawiam serdecznie
Mata

Mam nadzieję, że to nie przytyk w moja stronę. Dałem tylko info, że od roku na pewno jest w sprzedaży. Na temat stanu auta się nie wypowiadałem, bo go na żywo nie oglądałem.

PostNapisane: 16.02.2022, 20:33 

Mata napisał(a):
jimmy napisał(a):
Yalapeno napisał(a):

... poczekaj może ktoś auto na żywo widział i ma coś merytorycznego do powiedzenia. Jeżeli nie to pozostanie Ci wycieczka i sprawdzenie osobiście.
Dla mnie jak nie lubię srebrnych aut to z tym czerwonym środkiem wygląda bardzo fajnie :-)...

Michał właśnie na to czekam. Jeśli pojawi się światełko w tunelu, w postaci, kogoś kto widział, to można jechać i sprawdzić. W przeciwnym razie muszę znaleźć trochę wolnego czasu i być może zaryzykować wyprawę do Goerlitz :)
@Yalapeno don't worry. Moim zdaniem Mata nic do Ciebie nie pije :piwo: :D :D :D

pozdrawiam,
Jakub

PostNapisane: 16.02.2022, 20:45 

Nr klubowicza: 770
jimmy napisał(a):
Yalapeno napisał(a):

W zeszłym roku , ktoś chyba oglądał to auto - wiem bo później był zobaczyć mojego i mi o nim opowiadał. Właściciel wtedy , za bardzo nic o aucie nie wiedział , wiem że było przodem trafione , ma inną kierownicę, w 2,7 były już trójramienne. Nie wiem czy przypadkiem to rafsa go nie oglądał , przed tym jak kupił od Marka mojego. Może żuci okiem na ten wątek i coś podpowie :) Ale tak jak mówi/pisze Mata - jedź zobacz sam, zrób przegląd przed kupnem - to bardzo ważne . Zawsze możesz zamówić sobie specjalistę który zrobi to za ciebie. Kilka osób z tego już korzystało - jest trochę firm które to robią - nie będziesz musiał jechać i tracić czasu . Takie oględziny kosztowały w zeszłym roku w granicach 5-6 stówek. Nie zbadają gładzi cylindrycznych - ale z tego co wiem badania auta jest dość szczegółowe. Bardzo często , sprzedający nie zgadzają się na takie oględziny - może się nie znają a może wiedzą co w aucie dolega i boją się że "skaza" gdzieś w sieci , wypłynie ;)
Dobrego zakupu życzę ! :)
AVE

BartekG
Jest 911-996.2 - C2 - manual
Był : Boxster 986 -2,7 manual

PostNapisane: 16.02.2022, 20:46 

MDU napisał(a):
berni500 napisał(a):

Z tym najlepszym wypustem to trochę bym polemizował. Jeśli mówimy o nowych autach to turbo bylo zawsze królem pod kątem praktyczności i osiągów w każdej generacji. Teraz kiedy 996 jest już ponad 20letnią konstrukcją i nikt nie myśli o tym aucie pod kątem daily, to powiedział bym że jako weekendowa zabawka C2 jest zdecydowanie fajniejsze od turbo/4s.

+1 :lol: :lol:

BartekG

PostNapisane: 16.02.2022, 21:02 

Nr klubowicza: 712
MDU napisał(a):
berni500 napisał(a):

Z tym najlepszym wypustem to trochę bym polemizował. Jeśli mówimy o nowych autach to turbo bylo zawsze królem pod kątem praktyczności i osiągów w każdej generacji. Teraz kiedy 996 jest już ponad 20letnią konstrukcją i nikt nie myśli o tym aucie pod kątem daily, to powiedział bym że jako weekendowa zabawka C2 jest zdecydowanie fajniejsze od turbo/4s.

A ja bym polemizował że nikt nie myśli o 996 jako daily. Nasz kolega forumowy piotras_81 miał C2 jako daily, ja w Niemczech nawet teraz w zimę mijam pełno 996, których nikt nie oszczędza, deszcz, śnieg, wyjazd do Lidla po bułki, na pewno nie są to auta typu garage queen.

981 Boxster GTS

PostNapisane: 16.02.2022, 21:22 

jimmy napisał(a):
Hej,
czekając na Macana, jakoś naszło mnie na Boxsterka, zna ktoś to autko:
https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-b ... DLHHf.html

Trochę daleko z Radomia na oględziny, więc wdzięczny będę za każdą odpowiedź.

:help: :headbang: :headbang: :headbang:

jimmy

To co mogę podpowiedzieć to zderzak z przodu i tyłu ma z poliftowego modelu. Wygląda, że pochodzą z wersji S(trzeci wlot pod rejestracją). Lotka z tyłu w przedlifcie jest znacznie mniejsza i tu nie pasuje do zderzaka :)

PostNapisane: 16.02.2022, 23:48 

Nr klubowicza: 791
BartekG napisał(a):
jimmy napisał(a):
Yalapeno napisał(a):

W zeszłym roku , ktoś chyba oglądał to auto - wiem bo później był zobaczyć mojego i mi o nim opowiadał. Właściciel wtedy , za bardzo nic o aucie nie wiedział , wiem że było przodem trafione , ma inną kierownicę, w 2,7 były już trójramienne. Nie wiem czy przypadkiem to rafsa go nie oglądał , przed tym jak kupił od Marka mojego. Może żuci okiem na ten wątek i coś podpowie :) Ale tak jak mówi/pisze Mata - jedź zobacz sam, zrób przegląd przed kupnem - to bardzo ważne . Zawsze możesz zamówić sobie specjalistę który zrobi to za ciebie. Kilka osób z tego już korzystało - jest trochę firm które to robią - nie będziesz musiał jechać i tracić czasu . Takie oględziny kosztowały w zeszłym roku w granicach 5-6 stówek. Nie zbadają gładzi cylindrycznych - ale z tego co wiem badania auta jest dość szczegółowe. Bardzo często , sprzedający nie zgadzają się na takie oględziny - może się nie znają a może wiedzą co w aucie dolega i boją się że "skaza" gdzieś w sieci , wypłynie ;)
AVE

Wywołany do tablicy odpowiadam :wink:
Nie oglądałem tego auta, nie dzwoniłem również. Więc niestety nic nie podpowiem.
Ja niestety/stety 😉 zwróciłem uwagę na boxstera BartkaG i dlatego teraz to auto parkuje u mnie w garażu 😀

PostNapisane: 17.02.2022, 0:00 

Z kilkoma osobami , rozmawiałem o różnych Boxach . Pewnie się pomyliłem. Nie potrafię powiedzieć z kim o nim rozmawiałem. Z tej pomocy się wycofuję 8)
Dzięki Rafał za, odp i postawę przy tablicy :lol:
No i oczywiście - zazdroszczę BOXA :lol: wiem co masz :lol:

BartekG

PostNapisane: 17.02.2022, 9:15 
Johnny napisał(a):
MDU napisał(a):
berni500 napisał(a):

A ja bym polemizował że nikt nie myśli o 996 jako daily. Nasz kolega forumowy piotras_81 miał C2 jako daily, ja w Niemczech nawet teraz w zimę mijam pełno 996, których nikt nie oszczędza, deszcz, śnieg, wyjazd do Lidla po bułki, na pewno nie są to auta typu garage queen.

Ja swoją też jeżdżę 'daily' (choć nie tak dosłownie, bo nie mam potrzeby codziennie używać auta) :) Ale ja kupiłem samochód dla siebie, a nie po to, żeby ewentualny następny właściciel miał mało km na liczniku itd ;)
Z tym gloryfikowaniem napędu 4x4 też bym nie przesadzał, miałem takie auta i w normalnej jeździe to absolutnie zero różnicy na plus, a w zabawowej, rwd daje dużo więcej frajdy i jest prostsze w opanowaniu.

PostNapisane: 17.02.2022, 13:01 

Majk_Bdg napisał(a):
Panowie (i Panie),

Mam nadzieję, że to odpowiedni dział - jeśli nie to poproszę admina o przerzucenie do właściwego...

Poszukuję Cayenne i przyglądam się temu autu (oraz sprzedawcy):

https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-c ... Er2zO.html

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć coś więcej o aucie - może je zna?
Czy sprzedawca jest wiarygodny?

Auto - z tego, co już wiem - miało nieszczęście być skradzione i kilka miesięcy stało w jakiejś dziupli zapewne. Odzyskane, trafiło na rynek. Miało też jakieś naprawy (tył na około 35000 PLN - czyli w realiach tej marki niewiele).

Ktoś - coś może?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)

Witam,

Odpisałem na priv.

Michał

PostNapisane: 17.02.2022, 13:30 

BartekG napisał(a):
jimmy napisał(a):
Yalapeno napisał(a):

... Zawsze możesz zamówić sobie specjalistę który zrobi to za ciebie. Kilka osób z tego już korzystało - jest trochę firm które to robią - nie będziesz musiał jechać i tracić czasu . Takie oględziny kosztowały w zeszłym roku w granicach 5-6 stówek. Nie zbadają gładzi cylindrycznych - ale z tego co wiem badania auta jest dość szczegółowe. Bardzo często , sprzedający nie zgadzają się na takie oględziny - może się nie znają a może wiedzą co w aucie dolega i boją się że "skaza" gdzieś w sieci , wypłynie ;)
AVE

Chyba najlepsza opcja, już sprawdzałem i rzeczywiście 500-600 stówek to kosztuje.

@rafsa
dzięki za odzew :thumbup:

pozdrawiam,
Jakub

PostNapisane: 17.02.2022, 15:36 

Hej
Oglądał ktoś może?
https://www.olx.pl/d/oferta/porsche-box ... 7553be702f

Auto podobno proste, trzeba opłacić akcyze, zrobić lakier, parę mankamentów, opony. Wygląda na zmęczony, o Vin ciężko się doprosić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1905 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 96  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]