chris napisał(a):
Z grubsza podsumowując koszty to wolałbym 356 speedstera ..
Wiadomo.
Kazdy by wolał co innego..
Sa tacy co ratuja znacznie gorsze przypadki ale chyba nie nam to oceniac bo każdy ma inny cel i fanaberię. Ktoś ratuje 911, ktoś 914 a inny Jelcza ogórka..
Na tym polega piękno tego Świata.
Ja to nie wiem czy wogóle w tym wątku mogę sie wypowiadać bo zaraz będzie że przeszkadzam w narodowym projekcie.. Hahaha.
Choć tak całkiem serio, po paru wyrywkowych filmikach nie wiem jaka finalnie ma być konfiguracja tego auta. Czy to jest powrót do 69 czy 71, 72, 73...
MFI czy CIS czy gażniki? Jak gaźniki to jest tam 7 rodzajów..
2.4 który mialby być rzekomym 2.5?
2.4 w budzie 69 jako czego replika?
Chłopaki tam dbają o każdy nit a nijak się to ma do podstawy historycznej.
Jeżeli już isć w historię to nie wiem czemu nie wstawić tam oryginała 2.0 albo 2.2 na zwykłym Weberze? Jeżeli isc na moc to można kręcic do TIN bez wygibasów w konstrukcji motoru.
Też nie za bardzo rozumiem czemu nie kupić całego silnika kompletnego i pracującego tylko bawić sie w jakiś zupełnie zmarnowany przeszczep z przeszczepa. Przecież cały motor kosztuje od 50 do 70 tyś i ma sie wszystko z głowy. Jeżeli ma być ideał to można zrobić mały remont dobrze już sprawdzonej i pracującej jednostki za ułamek ceny jakiegoś absurdalnego wału. (uszczelki, panewki i szlif to koszt 5 tyś zł)
Własnie wyslalem do pana Patryka mail z takową poradą i mam nawet taki silnik z całym osprzętem w blisko idealnym stanie z 1970 r ale sądze że tam weżmie górę jakaś szalona koncepcja.
Co do ceny cześci z Porsche to dziwię sie że ktoś tu sie dziwi
Wał i blok silnika do nie są najdroższe elementy.. Stęki się zaczna jeżeli będzie potrzeba tam wstawić wysokoobrorowego Kugelfishera bo słyszałem taką koncepcję w któtymś odcinku.. bo to kosztuje 100 tyś za samą pompę. Zegar do 10 tyś obr następne 15 tyś itd itd..
Ale pocieszę was. Delkiel zaworów do 2.4 kosztuje 200 dolarów ale do 4 cam z 356 2.0 już 5000$
Zawsze można też szukać wału lub silnika z 917.
Tam jest już po siedem cyfr..