Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14.11.2014, 16:56 

Już mi wiele razy zdarzyło się tam tankować i PB98 do dwóch Porsche i diesla i narazie odpukać jeszcze wszystko wporządku.

Co do uszlachetniaczy to jest dokładnie tak jak kolega Macpraw napisał, uszlechetniacze są lane w ilościach minimalnych na całe tysiące litrów.
Kiedyś znajomy miał to co Shell dodaje do V-Powera i dolewał to do swojej ówczesnej 850i V12 po jakiś tam modyfikacjach, po przegazowaniu czasami ogień strzelał z przelotowego wydechu :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 14.11.2014, 17:06 

Co do paliw na Lukoil to nie jest prawdą, że to paliwo pochodzi z Rosji czy Białorusi. To jest paliwo z "naszych" rafinerii. Wg moich obserwacji to jest to paliwo tej samej lub lepszej jakości niż u konkurencji.

Cena wynika z niskiej marży i z tego, że nie sponsorują sportów motorowych i nie reklamują się (albo reklamują się mniej) niż reszta.

Czy ceny są na Lukoil realne? Wystarczy wejść na stronę orlenu i sprawdzić ceny hurtowe minus 25-40gr (to jest dodatkowy rabat dla dużych odbiorców).

Moje doświadczenia są takie: LPG, ON i PB tankuję na Lukoil, Orlenie (lub Bliskiej), ewentualnie na Lotosie. Obecnie tankuję na stacji Makro (cena PB95 z dzisiaj 4,88 zł minus 3gr z kartą Makro).

BP i Shella omijam, bo nie podoba mi się ich polityka cenowa.

Nigdy nie tankuję na stacjach niemarkowych.

Tytuł:
PostNapisane: 14.11.2014, 17:49 

rafie napisał(a):
Polecacie ten Lukoil ? Nigdy tam jeszcze nie tankowałem. Ktoś z Was stołuje się tam na tyle długo, że może ich z czystym sumieniem polecić ? Paliwo z Rosji jest zasiarczone, nasze też, bo u nich je kupujemy. Czy ten ich towar nie jest jeszcze słabszy od naszego ? Bo, że tańszy, to wiadomo…

tankuje na Lukoil'u od lat - mam najbliżej od domu, a cena zawsze też OK, tankuje tam ON i benzyne
nigdy nie miałem kłopotów z paliwem od nich

na trasie też jak mam szanse u nich tankować to też sie nie zastanawiam tylko leje u nich.
generalnie nie unikam Lukoila i nigdy się nie sparzyłem

a reguła nie tankowania też się sprawdza - nie markowe omijam łukiem i nie żałowałem nigdy

Tytuł:
PostNapisane: 14.11.2014, 19:01 

moje 996 turbo od 6 lat tylko widuje lukoil 98 zero problemów , sporadycznie jakiś orlen lub shell jak trasa , co do BP zatankowąłm M3 kiedyś przypadkowo od razu check engine po jakiś kilkudziesiecu km , pojechałem wykasować oczywiście błąd związany z paliwem , nigdy więcej BP 98 przynajmniej w bmw - teraz jak jestem w Pl tylko Lukoil 98 dopełna proszę :0

Tytuł:
PostNapisane: 14.11.2014, 23:41 

A widze ze niektórzy tankują tez na makro/auchan/Tesco itp.
Do tego jakos nie mam przekonania i nigdy nie tankowałem :D

Tytuł:
PostNapisane: 15.11.2014, 0:22 

99% paliw dostępnych na stacjach paliw w Polsce pochodzi z tego samego źrodła.
Pozostałe odczucia tankujących to marketing.

Tytuł:
PostNapisane: 15.11.2014, 9:38 

Nr klubowicza: 330
Może i Lukoil ma tanie paliwo, ale nawet jak by mieli za darmo to bym nie zatankował :evil:

PORSCHOHOLIK 997 TURBO MACADAMIA
oponygumis@wp.pl
tel.+48-602-620-510
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: 15.11.2014, 10:46 

Cytuj:
Może i Lukoil ma tanie paliwo, ale nawet jak by mieli za darmo to bym nie zatankował

+1 :thumbup:

Tytuł:
PostNapisane: 15.11.2014, 10:50 

Ja jestem konsumentem i dokonuję wyboru gdzie i za ile tankuję. A że nie lubię za dany towar przepłacać to tankuję na Lukoil i Makro. Sprawdzone, najtańsze paliwo.

Temat jest o naszych doświadczeniach. Każdy pisze swoje. Jeżeli komuś przekonania polityczne/biznesowe nie pozwalają tankować na danej stacji to chyba jednak nie ten temat...

Tytuł:
PostNapisane: 15.11.2014, 11:06 

Macpraw napisał(a):
Ja jestem konsumentem i dokonuję wyboru gdzie i za ile tankuję. A że nie lubię za dany towar przepłacać to tankuję na Lukoil i Makro. Sprawdzone, najtańsze paliwo.

Temat jest o naszych doświadczeniach. Każdy pisze swoje. Jeżeli komuś przekonania polityczne/biznesowe nie pozwalają tankować na danej stacji to chyba jednak nie ten temat...

A ja jestem polakiem i jak mam wybór to popieram swoje Orlen, Lotos, Bliska itp.

oponygumis@wp.pl
tel.+48-602-620-510
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: 15.11.2014, 12:48 

Ja Cię nie oceniam jako osoby.

Tylko zwracam uwagę, że nie o tym jest ten temat. Jak chcesz to załóż sobie temat pod tytułem: PALIWO A SPRAWA POLSKA lub: CZY JESTEŚ PATRIOTĄ? GDZIE TANKUJESZ?

Tytuł:
PostNapisane: 15.11.2014, 13:24 

temat lekko OT, ale świadomości politycznej też warto trochę mieć...
Miejsce na kontynuację wątku jest faktycznie gdzie indziej, ale tankując na ruskich stacjach (pomijając jakość paliwa) współfinansujesz ich "biznesowe" poczynania. :crazy: tyle ode mnie.

Co do pytania bazowego - jakie paliwo - ja do 964 leję V-Power Racing na zmianę ze zwykłym 95, ale to starsza konstrukcja nie do końca przystosowana do wysokooktanowego paliwa. Do 997 lałbym VPR.
Mam wrażenie (może subiektywne?) jakby na VPR chodził ciut ciszej, ciut lepiej się zbierał i ciut mniej palił...różnice w każdym razie słabo mierzalne.

Tytuł:
PostNapisane: 15.11.2014, 19:05 

Macpraw napisał(a):

dokładnie ważna jest jakość i cena

co do stacji Auchan czy makro czy carrefour to myśle że śmiało można tam tankować - paliwo w PL pochodzi z dwóch źródeł - z Orlenu i z Lotosu, z tego co czytałem to nikt nie wozi paliwa z zagranicy bo się nie opłaca
więc albo dodatki robią te znikome różnice, albo lubimy kawę na Shelu a nie lubimy na Lukoilu, albo lubimy obsługę gdzieś - a tak na prawdę to CCC (cena czyni cuda) - po co przepłacać ????
na stacjach Auchan też czasami tankuje - tam jest najtaniej - ale nie po drodze więc nie będę nadkładał żeby tankować ale jak mam po drodze to czemu nie ...

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2014, 15:24 

Macpraw napisał(a):
Ja Cię nie oceniam jako osoby.

Tylko zwracam uwagę, że nie o tym jest ten temat. Jak chcesz to załóż sobie temat pod tytułem: PALIWO A SPRAWA POLSKA lub: CZY JESTEŚ PATRIOTĄ? GDZIE TANKUJESZ?

Temat może nie jest o tym, ale jak piszecie, że tankujecie na Lukoilu to trudno żebym na swój komentarz zakładał oddzielny temat. Ja też Ciebie nie oceniam jako osoby bo zrobiłeś to sam odpisując w taki a nie inny sposób na mój post.

Olo924 napisał(a):

dokładnie ważna jest jakość i cena

co do stacji Auchan czy makro czy carrefour to myśle że śmiało można tam tankować - paliwo w PL pochodzi z dwóch źródeł - z Orlenu i z Lotosu, z tego co czytałem to nikt nie wozi paliwa z zagranicy bo się nie opłaca
więc albo dodatki robią te znikome różnice, albo lubimy kawę na Shelu a nie lubimy na Lukoilu, albo lubimy obsługę gdzieś - a tak na prawdę to CCC (cena czyni cuda) - po co przepłacać ????
na stacjach Auchan też czasami tankuje - tam jest najtaniej - ale nie po drodze więc nie będę nadkładał żeby tankować ale jak mam po drodze to czemu nie ...

Macpraw napisał(a):
...Cena wynika z niskiej marży i z tego, że nie sponsorują sportów motorowych i nie reklamują się...

Wiadomo, że każdy lubi płacić jak najtaniej, ale litości czy wy nie oglądacie telewizji, nie znacie historii. Proszę was tankujcie wszędzie ale nie na Lukoilu. Po za tym chyba każdy z was jest dumny z polaków startujących w Dakarze, z Roberta Kubicy jeżdżącego w WRC i innych polskich sportowcach odnoszących sukcesy w Polsce i na świcie. Dlatego wolę zapłacić kilka czy kilkanaście groszy za litr więcej na Orlenie czy Lotosie i cieszę się, że te moje grosiki wygrały Dakar itp.

oponygumis@wp.pl
tel.+48-602-620-510
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2014, 16:34 

Olo924 napisał(a):
paliwo w PL pochodzi z dwóch źródeł - z Orlenu i z Lotosu, z tego co czytałem to nikt nie wozi paliwa z zagranicy bo się nie opłaca

Nie do koca tak, że nikt - akurat osobiście znam osoby co mają firmę importującą benzynę. Z dieslem jest trudniej. Oczywiście ich klientami nie jest BP czy Shell, gdyż oni są za duzi i mają kontrakty z dużymi - często też na zasadach wzajemności (np. stacje Orlenu w Niemczech czy stacje na południu). Natomiast mniejsze sieci kupują z różnych źródeł.

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2014, 21:38 

Gumis napisał(a):
Ja też Ciebie nie oceniam jako osoby bo zrobiłeś to sam odpisując w taki a nie inny sposób na mój post.

Zwróciłem Ci grzecznie uwagę, że piszesz nie na temat, po czym Ty dalej niewzruszony lałeś swoje...

Dlatego uznałem, że muszę się zniżyć do pewnego poziomu i napisać Ci wprost. Dlatego nadal nie mam zamiaru polemizować z Tobą o tym czy paliwo lub gaz daje zarobić ruskim.

Mam wyrobioną opinię na temat wspomnianych firm. Na Orlenie, Shellu i BP zdarzyło mi się zatankować kiepski ON i LPG. Dlatego moje zaufanie do firm takich jak Lukoil i Makro jest uzasadniony. Za każdym razem jak w trasie muszę zatankować na nieznanej stacji to jestem zaniepokojony.

A na dodatek Orlen, Shell i BP stosują barbarzyńską politykę cenową na autostradach. Nie podoba mi się to i dlatego staram się tam nie tankować.

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2014, 21:40 
Klubowicz

Nr klubowicza: 062
Ja tankuję z założenia na Orlenie, Verva zarówno benzyna jak i ropa jest ok. Polskie stacje i jeszcze w większości nowe i przyjemne. Jestem Polakiem, więc preferuję polskie firmy i kupuję polskie towary jeśli oczywiście spełniają moje wymagania jakościowe.

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2014, 21:42 

ja tankowałem Vervę, V Powera, Nitro coś tam i na przemian zwykłą 95 z Orlenu, żadnej różnicy ani w Boxsterze ani w Hondzie z V- Tec.

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2014, 22:15 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
Jak tankuje benzyne do Porsche i Mercedesa, to staram sie to robic na Orlenie (98 oktanow) i nigdy nie mialem problemow z paliwem. Merc na 98 jezdzi znacznie lepiej, niz na 95.

ON tankuje takze na Shellu i Statoilu. Do tej pory zero problemow.

Nie tankuje na stacjach nie-sieciowych, chyba ze jestem pod sciana :banghead:

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

Tytuł:
PostNapisane: 16.11.2014, 22:47 

Macpraw napisał(a):

Zwróciłem Ci grzecznie uwagę .........Jak chcesz to załóż sobie temat pod tytułem: PALIWO A SPRAWA POLSKA lub: CZY JESTEŚ PATRIOTĄ?..

Chyba mamy zupełnie różne pojmowanie słowa grzeczność. O innych rzeczach nie wspomnę :roll:

oponygumis@wp.pl
tel.+48-602-620-510
Tomek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]