Autor |
Wiadomość |
nooe
|
Napisane: 16.11.2022, 17:52 |
|
|
tsubasa napisał(a): Oglądałem wielokrotnie 996 i 996.2 pomagałem przy kupnie kilku osobom i dobrze znam te samochody, wiem co szukać które są warte swojej ceny a które nie.. Wielokrotnie rozmawiałem z najlepszym mechanikiem na południu PL odnośnie silników w tych modelach i widziałem je złożone, rozłożone w trakcie remontu i po remoncie.. Tylko dalej nie wiem co to ma do rzeczy czy podstawowa wersja 996.2 jest w dobrym stanie czy gorszym stanie czy tragicznym stanie.. Jeśli ktoś szuka byle czego to kupuje byle co lub pierwsze lepsze.. I nadal nie znajduje uzasadnienia tej ceny. Co najwyżej że hondlorz kupił drogo i musi drogo sprzedać.. Ale to na szczęście jest jego problem nie nasz.. Ale jeśli kolega pyta czy warto to ja mu grzecznie odpowiedziałem ze tego konkretnego nie warto.. Lepiej poczekać na coś ciekawego niż brać byle co.. Ale to moja subiektywna opinia jako-takiego Porsche freaka Ale dobra.. Załapałem.. Rozumiem że to Twoje ogłoszenie i będziesz bronił ceny.. Masz do tego prawo tak jak ja mam prawo do oceny konfiguracji tego auta.. A możesz podać aktualne odchyłki na walkach rozrządu? Ewentualny kupujący już będzie miał ta wiedzę na przyszłość To nie moje ogłoszenie. Odchyłki wałków rozrządu mają się nijak do tematu, nie znam ich i nie mam problemu z tym. Mógłbym użyć Google i w 5 minut udawać specjalisty od Porsche, ale po co? Rozumiem, że rozbitek z USA jest dla ciebie lepszy niz to z ogłoszenia. Tego z ogłoszenia nie widziałeś, ale twierdzisz, że nie warto kupować. Ok, rozumiem+ twoje zdanie, masz do niego prawo Raz jeszcze powtórzę cena jest wypadkową roku, przebiegu, stanu oraz wyposażenia. Ty wziąłeś pod uwagę tylko jeden ze składników.
|
|
Góra |
|
tsubasa
|
Napisane: 17.11.2022, 11:51 |
|
|
Ładne i warte ceny jest to: https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-9 ... ESsYE.html40tys a robi kolosalną różnicę w jakości odbiorze i późniejszej odsprzedaży.. Co do rozbitków z USA.. Masz mylne pojęcie zresztą jak większość którzy tak samo piszą jak Ty. Tam nawet forum jest na dużo wyższym poziomie technicznym odnośnie wiedzy niż u nas..
|
|
Góra |
|
tsubasa
|
Napisane: 17.11.2022, 20:56 |
|
|
|
Góra |
|
Tomrider
|
Napisane: 17.11.2022, 22:47 |
|
|
|
Góra |
|
nooe
|
Napisane: 18.11.2022, 10:19 |
|
|
tsubasa napisał(a): Ładne i warte ceny jest to: https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-9 ... ESsYE.html40tys a robi kolosalną różnicę w jakości odbiorze i późniejszej odsprzedaży.. Co do rozbitków z USA.. Masz mylne pojęcie zresztą jak większość którzy tak samo piszą jak Ty. Tam nawet forum jest na dużo wyższym poziomie technicznym odnośnie wiedzy niż u nas.. Tak, dokładnie. Forum jest na wyższym poziomie. Każdy straszy ims, rms i wymieniają na potęgę, a failure rate jest marginalny ile znasz przypadków awarii? Technicznie samochody są również na wyższym poziomie niż w Europie, bo przecież Amerykanin bogaty, to stać go na serwis. Na pewno.... Chcesz z USA, kupuj. Nie mam nic przeciwko takim samochodom. Nie można ich natomiast porównywać do "pełnoprawnych " bezwypadkowych samochodów. Licznik w milach, światła obrysowe, temp w F, radio ma inne fale, brak świateł przeciwmgielnych, inne kierunki itd itd. To są inne światy i bez sensu je porównywać. Każdy ma plusy i każdy jest dla innego odbiorcy
|
|
Góra |
|
tsubasa
|
Napisane: 18.11.2022, 20:13 |
|
|
nooe napisał(a): tsubasa napisał(a): Ładne i warte ceny jest to: https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-9 ... ESsYE.html40tys a robi kolosalną różnicę w jakości odbiorze i późniejszej odsprzedaży.. Co do rozbitków z USA.. Masz mylne pojęcie zresztą jak większość którzy tak samo piszą jak Ty. Tam nawet forum jest na dużo wyższym poziomie technicznym odnośnie wiedzy niż u nas.. Tak, dokładnie. Forum jest na wyższym poziomie. Każdy straszy ims, rms i wymieniają na potęgę, a failure rate jest marginalny ile znasz przypadków awarii? Technicznie samochody są również na wyższym poziomie niż w Europie, bo przecież Amerykanin bogaty, to stać go na serwis. Na pewno.... Chcesz z USA, kupuj. Nie mam nic przeciwko takim samochodom. Nie można ich natomiast porównywać do "pełnoprawnych " bezwypadkowych samochodów. Licznik w milach, światła obrysowe, temp w F, radio ma inne fale, brak świateł przeciwmgielnych, inne kierunki itd itd. To są inne światy i bez sensu je porównywać. Każdy ma plusy i każdy jest dla innego odbiorcy Te inne światy jak to nazwałeś skończyly się na generacji właśnie 986/996. Od szyny can w 987/997 możesz sobie wszystko komputerem przestawić, nawet radio i te F podobnie magicznie zmieniają się obrysowki w kierunkowskazy a lamp nie musisz nawet przerabiać.. Ba nawet przeciwmgielne są.. Tam mityczny ims a u nas mityczny silnik który zawsze jest albo przed albo już po remoncie nie wiem co próbujesz udowodnić ale dalej nie trzymasz się tematu tylko robisz offtopic..
|
|
Góra |
|
Eternit
|
Napisane: 18.11.2022, 21:46 |
|
|
Sorry tsubasa, ale jak jest ci wygodnie to piszesz o 996, jak wygodnie to o 997, raz są auta "jeżdżące", raz zadbane - cokolwiek byle pasowało do tezy. Imo kolega ma sporo racji w tym co pisze. Czasem jak czytam te ich fora, to mam wrażenie, że z wymontowanym IMSem w ręku, można by tam obrabować niejeden garaż, tak bardzo ich to łożysko przeraża... Faktem jest na pewno że dla wielu osób pochodzenie ma znaczenie i późniejsza odsprzedaż auta z z EU/Japonii a z USA, to będą dwie różne bajki. I nigdy pochodzenie z USA to nie będzie zaleta. Pomijam już szukanie miesiącami okazji na auto, którego natłuczono mnóstwo egzemplarzy i rynek jest ich pełen - jeden woli jeździć, drugi woli szukać.
|
|
Góra |
|
Majk_Bdg
|
Napisane: 19.11.2022, 15:38 |
|
|
Dzień dobry, Nie wiem czy to dobry wątek - mam nadzieję, że tak. Przyglądam się temu ogłoszeniu: https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-m ... DPgDf.htmlAuto "wisi" już od wczesnej wiosny - fakt, że cena była wcześniej wyższa. Ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć - doradzić/odradzić? Może ktoś oglądał? Z góry dzięki za wszelkie sugestie!
|
|
Góra |
|
Duke
|
Napisane: 19.11.2022, 19:06 |
|
|
Eternit napisał(a): Sorry tsubasa, ale jak jest ci wygodnie to piszesz o 996, jak wygodnie to o 997, raz są auta "jeżdżące", raz zadbane - cokolwiek byle pasowało do tezy. Imo kolega ma sporo racji w tym co pisze. Czasem jak czytam te ich fora, to mam wrażenie, że z wymontowanym IMSem w ręku, można by tam obrabować niejeden garaż, tak bardzo ich to łożysko przeraża... Faktem jest na pewno że dla wielu osób pochodzenie ma znaczenie i późniejsza odsprzedaż auta z z EU/Japonii a z USA, to będą dwie różne bajki. I nigdy pochodzenie z USA to nie będzie zaleta. Pomijam już szukanie miesiącami okazji na auto, którego natłuczono mnóstwo egzemplarzy i rynek jest ich pełen - jeden woli jeździć, drugi woli szukać. To ja dodam od siebie 5 groszy, wydaje mi się, że każde auto należy rozważać indywidualnie, a nie poprzez pochodzenie. Ponurak(srebrny, czarny, biały, bury z ciemnym wnętrzem) z salonu z Polski będzie mniej ciekawym autem niż niebanalny kolorystycznie doposażony i zadbany model z USA, popatrzcie na te perełki na przykład: https://www.youtube.com/watch?v=v3_OfC5R2wc w przypadku tych egzemplarzy nie obchodziłoby mnie, że są to auta z USA a nie RoW, bo aut takiej jakości w Polsce nie widuję. Z kolei np. 944 już z brzydkimi zderzakami i obrysowkami bym nie chciał, ale już np. za 993 warto obejrzeć się i w US, gdyby im tak nie odwaliło z cenami. Mam nadzieję, że bańka do tego czasu trochę pęknie, bo ceny za słabe egzemplarze robią się niedorzeczne.
|
|
Góra |
|
prnit
|
Napisane: 20.11.2022, 0:03 |
|
|
Stare porsche mozna sciągać z usa bo one i tak idą do remontu najczęściej większego albo mniejszego, natomiast młodsze auta po 2000 roku to się trzymać z usa z daleka, jak widze w ogłoszeniu usa, jakiekolwiek auto czy to porsche czy cokolwiek innego to sie trzymam od niego z daleka bo wiem jedno, było mocno puknięte na 100%, nikt nie sciąga aut z usa bezwypadków, oczywiscie są wyjątki i tutaj na forum wiem ze tez kilka jest aut z usa bezwypadkowych ale w 90% dzwony były konkretne i musiały kosztowac te auta 1/3 ceny jezdzacych egzemplarzy zeby oplacalo sie je sprowadzac, placic opłaty, transporty itd. dlatego jak usa to omijac z daleka.
|
|
Góra |
|
Duke
|
Napisane: 20.11.2022, 2:00 |
|
|
|
Góra |
|
Cember666
|
Napisane: 20.11.2022, 10:57 |
|
Dołączył: 24.01.2014 Posty: 302 Lokalizacja: Wrocław/Wałbrzych
Nr klubowicza: 942
|
prnit napisał(a): Stare porsche mozna sciągać z usa bo one i tak idą do remontu najczęściej większego albo mniejszego, natomiast młodsze auta po 2000 roku to się trzymać z usa z daleka, jak widze w ogłoszeniu usa, jakiekolwiek auto czy to porsche czy cokolwiek innego to sie trzymam od niego z daleka bo wiem jedno, było mocno puknięte na 100%, nikt nie sciąga aut z usa bezwypadków, oczywiscie są wyjątki i tutaj na forum wiem ze tez kilka jest aut z usa bezwypadkowych ale w 90% dzwony były konkretne i musiały kosztowac te auta 1/3 ceny jezdzacych egzemplarzy zeby oplacalo sie je sprowadzac, placic opłaty, transporty itd. dlatego jak usa to omijac z daleka. A jak nie po dzwonach i w całości to często po powodzi/zalaniu i tylko dlatego "całe". Nie mniej nie zmienia to faktu, że w podobnym stanie są ściągane auta z zachodu, a różnica taka że trudniej to sprawdzić.
_________________ Apartamenty nad polskim morzem; IG: morskie.grzybowo Booking: https://www.booking.com/Share-4aX4H3Garaż: 982C - MY18 718 Cayman
|
|
Góra |
|
kilazz
|
Napisane: 20.11.2022, 12:35 |
|
|
prnit napisał(a): musiały kosztowac te auta 1/3 ceny jezdzacych egzemplarzy zeby oplacalo sie je sprowadzac, placic opłaty, transporty itd. dlatego jak usa to omijac z daleka. Dziwne, że nikt nie zadaje takich pytań przy autach z Japonii, które mają takie same opłaty..
|
|
Góra |
|
nooe
|
Napisane: 20.11.2022, 18:48 |
|
|
tsubasa napisał(a): nooe napisał(a): tsubasa napisał(a): Ładne i warte ceny jest to: https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-9 ... ESsYE.html40tys a robi kolosalną różnicę w jakości odbiorze i późniejszej odsprzedaży.. Co do rozbitków z USA.. Masz mylne pojęcie zresztą jak większość którzy tak samo piszą jak Ty. Tam nawet forum jest na dużo wyższym poziomie technicznym odnośnie wiedzy niż u nas.. Tak, dokładnie. Forum jest na wyższym poziomie. Każdy straszy ims, rms i wymieniają na potęgę, a failure rate jest marginalny ile znasz przypadków awarii? Technicznie samochody są również na wyższym poziomie niż w Europie, bo przecież Amerykanin bogaty, to stać go na serwis. Na pewno.... Chcesz z USA, kupuj. Nie mam nic przeciwko takim samochodom. Nie można ich natomiast porównywać do "pełnoprawnych " bezwypadkowych samochodów. Licznik w milach, światła obrysowe, temp w F, radio ma inne fale, brak świateł przeciwmgielnych, inne kierunki itd itd. To są inne światy i bez sensu je porównywać. Każdy ma plusy i każdy jest dla innego odbiorcy Te inne światy jak to nazwałeś skończyly się na generacji właśnie 986/996. Od szyny can w 987/997 możesz sobie wszystko komputerem przestawić, nawet radio i te F podobnie magicznie zmieniają się obrysowki w kierunkowskazy a lamp nie musisz nawet przerabiać.. Ba nawet przeciwmgielne są.. Tam mityczny ims a u nas mityczny silnik który zawsze jest albo przed albo już po remoncie nie wiem co próbujesz udowodnić ale dalej nie trzymasz się tematu tylko robisz offtopic.. Czekaj, czekaj. Dyskusja była o konkretnym 996, nie o 997, 991, czy 992. I to ja próbuję coś udowodnić? EOM
|
|
Góra |
|
pmka
|
Napisane: 20.11.2022, 19:11 |
|
Nr klubowicza: 831
|
|
Góra |
|
dawid012
|
Napisane: 22.11.2022, 21:15 |
|
|
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
gambol
|
Napisane: 27.11.2022, 20:52 |
|
|
|
Góra |
|