Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1905 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 96  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7.10.2023, 21:04 

Nr klubowicza: 797
I to z tym wiekiem w górę to totalny zamach na wąskie grono „dojnych krów”. Zresztą tak jak z podatkami.

A nie myślałeś żeby w innym mieście ją zarejestrować? Bo widzę, że to bardzo „regionalna” kwestia podejścia. Z tego co wiem choćby u mnie w okolicy temat nie jest tak trudny jak w niektórych regionach kraju

PostNapisane: 7.10.2023, 21:45 

porscheee napisał(a):

Ps . od tego miesiąca zaczęło sie eldorado na 993 , kupując w eu np w de z mobile autoscout24 itd nie płacisz już nic a gotowe auto wychodzi dużo taniej niż oferty w pl i z każdym miesiącem będzie więcej do wyboru . Ceny 993 w eu aktualnie naprawdę potrafią pozytywnie zaskakiwać .

Manuale też?

PostNapisane: 7.10.2023, 22:33 

Jeśli chodzi o porsche z czasów bez pdk ( bo porsche dziele na era przed pdk i era pdk - wiem inni na wiatraki i kanalizy ) obserwuje tylko manuale coupé :D
Od lat mam zapisane na mobile 13 wyszukiwań modeli aut wedle ściśle sprecyzowanych swoich kryteriów często dla każdego innych , a w parkingu zawsze około 100 ofert … z czego min jeden rocznie dokupuję …

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 8.10.2023, 11:07 

porscheee napisał(a):
Jeśli chodzi o porsche z czasów bez pdk ( bo porsche dziele na era przed pdk i era pdk - wiem inni na wiatraki i kanalizy ) obserwuje tylko manuale coupé :D
Od lat mam zapisane na mobile 13 wyszukiwań modeli aut wedle ściśle sprecyzowanych swoich kryteriów często dla każdego innych , a w parkingu zawsze około 100 ofert … z czego min jeden rocznie dokupuję …

Wybierasz się po tego granatowego? Jeśli realnie bezwypadkowy to super oferta. Ile liczysz pakiet startowy? 30k zł?

PostNapisane: 8.10.2023, 14:33 

arti_dg napisał(a):
porscheee napisał(a):

Wybierasz się po tego granatowego? Jeśli realnie bezwypadkowy to super oferta. Ile liczysz pakiet startowy? 30k zł?

Heheh 30000zl…

PostNapisane: 8.10.2023, 17:38 

ja będę polował na 993 turbo .
Nie mam go ani żadnego innego zwykłego 993 w obserwowanych ( niebieski się wyświetlił na górze automatycznie bo ktoś wykupił opcje podbijania wyróżnienia ), tych aut jest masa w tych cenach jeśli może być cabrio cz tip to już szok . Gdybym miał napis park zmieniłby się na geparkt i paliłby się na zielono , chodziło mi o kryteria i parking na górze strony masz , co nie zmienia faktu ze ceny 993 w eu są mega niskie w stosunku do pl bo ktoś pytał czy manuale tez to pokazałem ze koło 10 manuali copue jest w smiesznch cenach nawet licząc pakiet startowy wychodzi mega tanio w stosunku do ofert 350 tyś zł czy nawet widziałem ostatnio ktoś wola za zwykle 993 w pl 400 tyś :lol: i tez musisz mieć pakiet startowy bo żaden handlarz nie wie co sprowadzi prócz miernika lakieru :lol: przy starych autach nawet już przy tych 20 plus zawsze musisz mieć pakiet startowy bez znacznia ile zapalcisz za egzmlparze ale to wiedza tylko Ci co już maja klasyki nowicjusze nie biorą tego pod uwagę myślą ze jak zapłacą więcej to spokój a tu potrafi wąż pęknąć czy chłodnice wywalić po wyjezdzie za bramę bo auto stało w hali 5 lat itd panie mały przebieg japonia itp bzdury
im więcej osób przyswoi wiedzę tym ceny w pl będą normalniejsze na youngtimery classiki itd bo póki co to szukanie frajerów w większości ofert bo sam przeplacicl lub chce zarobić z mega górką , lub wpakował pakiet startowy i teraz chce odzyskać wraz z kosztami co włożył :lol:

PostNapisane: 8.10.2023, 17:44 

JayKay napisał(a):
I to z tym wiekiem w górę to totalny zamach na wąskie grono „dojnych krów”. Zresztą tak jak z podatkami.

A nie myślałeś żeby w innym mieście ją zarejestrować? Bo widzę, że to bardzo „regionalna” kwestia podejścia. Z tego co wiem choćby u mnie w okolicy temat nie jest tak trudny jak w niektórych regionach kraju

tak , myslalem ale wolałem opłacić wszytko dwa lata temu gdy sprowadziłem bo widomo jak z pl skarbówka bywa ... , a 25 tak czy siak to min w jakim kolwiek województwie , więc poczekam jeszcze rok i wtedy rejestracja .

PostNapisane: 8.10.2023, 19:03 

Z ostatniej chwili

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 9.10.2023, 20:21 

JayKay napisał(a):
pmka napisał(a):
dawid012 napisał(a):
https://www.olx.pl/d/oferta/porsche-911-porsche-964-speedster-1-z-936-sztuk-CID5-IDVIMLw.html

No to już wiadomo gdzie trafił 😃 Abstrahując od ceny bo nie mam pojęcia czy jest „realna czy nie”, sporo sobie dołożył sprzedający za samo wygranie aukcji i ściągnięcie auta. 🧐 Nie jest tak, że auto w tym wieku jest zwolnione z opłat takich jak cło, akcyza i vat?

Cześć,
cena jest do negocjacji. Jeżeli ktoś będzie chciał go kupić to serdecznie zapraszam do rozmów :)

PostNapisane: 13.10.2023, 9:40 

Nr klubowicza: 288
https://www.gieldaklasykow.pl/porsche-9 ... n-wroclaw/

PostNapisane: 13.10.2023, 10:57 

chris napisał(a):
https://www.gieldaklasykow.pl/porsche-911-turbo-cabriolet-930-1988-750000-pln-wroclaw/

To nie ten, który ktoś z forum sprzedał ok 1-2 lata temu i wspominał, że ktoś dokupił gadżetów z epoki żeby podbić cenę z ok 400k na te 700?

PostNapisane: 13.10.2023, 11:09 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 667
dawid012 napisał(a):
chris napisał(a):
https://www.gieldaklasykow.pl/porsche-911-turbo-cabriolet-930-1988-750000-pln-wroclaw/

To nie ten, który ktoś z forum sprzedał ok 1-2 lata temu i wspominał, że ktoś dokupił gadżetów z epoki żeby podbić cenę z ok 400k na te 700?
Wydaje się ze to ten sam

Panamera ST GTS "Żaba", 718 Cayman GTS 4.0, 911 964 Carrera
był:
718 Boxster

PostNapisane: 13.10.2023, 22:00 

porscheee napisał(a):
Nie mam go ani żadnego innego zwykłego 993 w obserwowanych ( niebieski się wyświetlił na górze automatycznie bo ktoś wykupił opcje podbijania wyróżnienia ), tych aut jest masa w tych cenach jeśli może być cabrio cz tip to już szok . Gdybym miał napis park zmieniłby się na geparkt i paliłby się na zielono , chodziło mi o kryteria i parking na górze strony masz , co nie zmienia faktu ze ceny 993 w eu są mega niskie w stosunku do pl bo ktoś pytał czy manuale tez to pokazałem ze koło 10 manuali copue jest w smiesznch cenach nawet licząc pakiet startowy wychodzi mega tanio w stosunku do ofert 350 tyś zł czy nawet widziałem ostatnio ktoś wola za zwykle 993 w pl 400 tyś :lol: i tez musisz mieć pakiet startowy bo żaden handlarz nie wie co sprowadzi prócz miernika lakieru :lol: przy starych autach nawet już przy tych 20 plus zawsze musisz mieć pakiet startowy bez znacznia ile zapalcisz za egzmlparze ale to wiedza tylko Ci co już maja klasyki nowicjusze nie biorą tego pod uwagę myślą ze jak zapłacą więcej to spokój a tu potrafi wąż pęknąć czy chłodnice wywalić po wyjezdzie za bramę bo auto stało w hali 5 lat itd panie mały przebieg japonia itp bzdury
im więcej osób przyswoi wiedzę tym ceny w pl będą normalniejsze na youngtimery classiki itd bo póki co to szukanie frajerów w większości ofert bo sam przeplacicl lub chce zarobić z mega górką , lub wpakował pakiet startowy i teraz chce odzyskać wraz z kosztami co włożył :lol:
Podobnie sprawa ma się z częściami zamiennymi, niektórzy w Polsce oczekują wygórowanych cen, co o tym myślisz ?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 14.10.2023, 17:41 

9ELF napisał(a):
Podobnie sprawa ma się z częściami zamiennymi, niektórzy w Polsce oczekują wygórowanych cen, co o tym myślisz ?

Dobra szpilka 😉

PostNapisane: 14.10.2023, 21:33 

9ELF napisał(a):
porscheee napisał(a):

tak , zrozumiałem :lol:
Nie słyszałem żeby części używane były tańsze w eu niż u nas a już napewno nie te ciężko dostępne czyli typowo do turbo gt3 gt2 bo tylko o tych mogę się wypowiadać , wręcz przeciwnie bardzo dużo a nawet większość laduja w kraju producenta :D jeśli chodzi o nasz rynek od jakiś 3 lat jak wzmozyl się import starszych porsche uszkodzonych z usa doszło do sytuacji takiej ze opłacalnym jest zakup dobrego poza pl auta nie rejestrując aby nie płacic akcyzy i z przeznaczeniem na dawcę części bo ich brak a zapotrzebowanie jest a ze te auta nie są tanie to części swoje kosztują i koło się zamyka co nie zmienia faktu ze sprzedają się na pniu i tak będzie do póki będą ściąganie do pl auta uszkodzone ... 90 % klubowicze mających 996 997 ma je po większych lub mniejszych uszkodzeniach i z tych 90 procent z 80% naprawia je na używkach a nie nowych z aso zwłaszcza po pandemii gdzie cennik porsche aso co miesiąc wyższy byl nie jak dawniej co pół roku aktualizowany .

Przyklad tylna szyba do turbo szukałem jej 8 miesięcy w używce w pl , trafiłem jednak nie zdążyłem dojechać i się sprzedała mimo rezerwacji ktoś przebił ... wkoncu dorwałem , ale na druga taka akcje z inna częścią nie mogłem sobie pozwolić stad decyzje takie a nie inne i każdy na tym kozysta kwestia kasy na włożenie na auto dawcę i sporego garażu oraz czasu i wiedzy mechanicznej na parce bo mając x takich samych aut musisz mieć zaplecze części i to była najlpsza droga dla mnie a nadmiar na ląduje w ogłoszeniach.

Reasumując uważam ze klasyki na które znika obowiązek akcyzowy w pl czyli aktualnie rok 93 za pare miechow 94 rok będą taniały przez ta możliwość i będą trudniej zbywalne bo wybór większy poza granica a ceny części będą rosły bo aut coraz więcej a ze maja swoje lata potrzebują ich . Aso jest alternatywa dla nielicznych i często wręcz bezsensowna choć są przypadki ze warto i w aso , polecam sprawdzać przed zakupem ceny i tyle .

PostNapisane: 14.10.2023, 21:46 

Qdlaty napisał(a):
9ELF napisał(a):

Dobra szpilka 😉

tylko po co , skoro moja wypowiedz nie była persolana ale widocznie kogoś zabolało i się odezwał , chcialem tylko przedstawić klubowiczom możliwość taniej opcji zakupu 993 i jeszcze szerokiego wyboru , skoro przepisy nam na to pozwalają to nazwałem to eldoradem mam nadziej ze wielu skorzysta . Oczywiście jeśli kolega uważa ze gdzieś można tanio części dobre kupić do klasyków jestem za żeby sie pochwalił wiedza sam skorzystam zapewne . :idea:
Jesteśmy tu po to zrzeszeni przynajmij Ci z opłaconą składka żeby się wspierać a nie wbijać szpilkę .

PostNapisane: 14.10.2023, 23:27 

Ja kupuję tylko nowe czesci. Przestałem już pytać o używki. W IC można dużo kupić a mam ceny hurtowe. Resztę natomiast w Porsche. Mozna dostać upust 15-20%. Ostatni zakup to dwumas do turbo 964 za 4600pln. Na rosepassion 1300eur plus przesyłka. Jaki sens ? Dwumas do 964 w IC jeden kupiłem za 1200 drugi za 1600. Sprzęgła nowe sachsa na sprzęgła 24.pl, tarcza, docisk, łożysko jeśli dobrze pamiętam 1200. Nie ma sensu iść w używki i tyle. Dodatkowo jest faktura i można trochę kasy z podatku odzyskać.

PostNapisane: 15.10.2023, 16:12 

Nr klubowicza: 730
Rafał-El napisał(a):
Ja kupuję tylko nowe czesci. Przestałem już pytać o używki. W IC można dużo kupić a mam ceny hurtowe. Resztę natomiast w Porsche. Mozna dostać upust 15-20%. Ostatni zakup to dwumas do turbo 964 za 4600pln. Na rosepassion 1300eur plus przesyłka. Jaki sens ? Dwumas do 964 w IC jeden kupiłem za 1200 drugi za 1600. Sprzęgła nowe sachsa na sprzęgła 24.pl, tarcza, docisk, łożysko jeśli dobrze pamiętam 1200. Nie ma sensu iść w używki i tyle. Dodatkowo jest faktura i można trochę kasy z podatku odzyskać.
Ja staram się robić tak samo, czyli głównie nowe części. Jeśli dobrze się poszuka to nożna dostać sporo „zamienników” ze startymi symbolami Porsche a w sporo niższej cenie niż ASO. Są też nieliczne wyjątki gdzie ASO potrafi być tańsze niż zamiennik - warto sprawdzać.

Niestety są części, których nawet w ASO nie ma i wtedy pozostaje tylko używka np. kolektory dolotowe do 997S.

PostNapisane: 15.10.2023, 21:05 

Nr klubowicza: 797
Zawsze warto sprawdzić ASO. Nie mniej ceny są takie, ile klienci są w stanie dać. Trudno mieć do kogoś pretensje, że nie oddaje za free teili których nie ma lub są w deficycie.

PostNapisane: 22.10.2023, 22:33 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 281
Szkoda, że nie czerwony środek ale nadal to RS60 Spyder Edition :-)
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/p ... FxiiT.html

jest: 356C '65, 912 '66, 914-6 '70, 996 Millennium '00, 126p S ’78, R129 500SL ’92

było: 914-4 ’73, 914-4 CanAm '74, 924 '79, 944 '84, 944S2 cabrio '90, 968 cabrio '92, 986S '00, 996.2 targa '03

Michał
IG: mr.mata912

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1905 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 96  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]