Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 691 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20.12.2021, 11:37 

Obrazek

PostNapisane: 20.12.2021, 13:07 

AdamWalenda napisał(a):
Obrazek

Czy chodzi o mój post, który zniknął, czy przegapiłem jakąś odpowiedź? Może się mylę i nie udało się go wysłać.

PostNapisane: 20.12.2021, 13:09 

Ogółem... do wszystkich, bo za nerwowo jakoś się tu robi ;)

PostNapisane: 26.12.2021, 15:53 

Nr klubowicza: 759
W wolnej chwili przeglądam dzisiaj książkę o modelach 912 i w niej zdjęcie znanego nr rej 6177KR na 912stce z 65 lub 66 roku. Jak widać nr był przechodni już w latach kiedy S.Zasada zdobywał tytuł Mistrza Europy w 67 roku.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 27.12.2021, 8:51 

Nr klubowicza: 759
Moje skojarzenie nr rej 6177KR było błędne z nr 7707KR . To dwa inne auta i mój błąd. Można skasować ten post.

PostNapisane: 27.12.2021, 11:48 

Tu dla zainteresowanych dokument o Zasadzie, Porsche 911 z Wojtkiem Jureckim ;)

https://www.youtube.com/watch?v=8LuFPutPvK0

PostNapisane: 27.12.2021, 14:04 
Członek Honorowy

Nr klubowicza: 029
Skojarzenia się czasem przydają....Arku ( @arek classic) masz wyjaśnienie, co do klamek z 1968/69r.
Idąc dalej :
marko356 napisał(a):
Mam w ręku to, na co wszyscy czekali.
Porsche o nr 0692 to NAJZYCZAJNIEJSZE 911 ze skrzynia 5 i dodatkami chromowanymi i ozdobnymi listewkami .
Kolor niebieski. Kompletacja pazdzernik 68r.
Auto nie zawiera najmniejszych elementów do sportu.
NIC. Nawet nie ma stabilizatora. Nie mowiąc o klatkach..
Zadnych wtrysków MFI, zawieszen czy najmniejszych szczegółów.
Silnik to najzwyczajniejszy Weber zdampowany z 130 koni na 110 z powodów ekonomicznych !
Auto było dostarczone do Francuskiego dealera Porsche i tam przesłlo 2 zwyczajne przeglądy.
Paweł (@pawelmontana) już wyjaśnił, że auto było dostarczone nie do Francji, a Belgii (co Patryk wiedział od samego początku) więc warto skojarzyć dlaczego? Bo fabryka wtedy nie szykowała samochodów do takich rajdów, dla kierowców nie fabrycznych, a jedynie wspieranych.
Stąd, najtańszy egzemplarz, bo wiadomo było, że do przeróbek, dostarczony został do tunera w Belgii. I próżno szukać po nim śladu w dziale sportu fabryki.
Warto też skojarzyć zapisy z Kardexu pokazane przez Marko, przeglądy :
I. dostarczony 21.4.69 przebieg 3507km, wydany 9.7.69 D'Leteren
II.dostarczony 3.9.69 przebieg 1115km, wydany 23.9.69 Lichtuinger (?)
Czy to normalne przeglądy? Pierwszy: 2.5 miesiąca, po którym ma wyzerowany licznik ? Drugi, może ktoś odgadnie gdzie ? - kolejnych 20 dni.
To takie luzne skojarzenia, :lol: , ale przychylnie patrząc mogą być pomocne w wyjaśnianiu tej historii.
Najistotniejsze dla sprawy, wciąż pozostaje, czy to auto było w rękach Zasady używane do sportu, ale tu wciąż jest sporo do wyjaśnienia. Czy w ogóle będzie to możliwe ? Że nie było na Costa Brava, to widać choćby po starych fotkach :lol:
Moje skojarzenia co do rajdowej i wypadkowej historii TEGO auta, dalej pozostają niekwestionowane :lol:
Również wspomniane skojarzenia co do "obrotu" tymi autami i ich rejestru, choćby na poniższych przykładach:
Załącznik:
20211226_164630~2_resized.jpg

Załącznik:
20211226_162424~2_resized.jpg

W ramach poświątecznego relaksu, życzę właściwych skojarzeń :lol:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 27.12.2021, 16:08 

Nr klubowicza: 694
Przepraszam za być może lamerskie pytanie (dla niewtajemniczonych może być trudno pojąć o czym czasami piszecie), te nazwy to nazwy firm tunerskich zajmujących się przeróbkami 911 dla tzw. prywaciarzy ? D'Leteren, Lichtuinger ?

(...)
I. dostarczony 21.4.69 przebieg 3507km, wydany 9.7.69 D'Leteren
II.dostarczony 3.9.69 przebieg 1115km, wydany 23.9.69 Lichtuinger (?)
(...)

ROADSTER Boxster S 986

PostNapisane: 27.12.2021, 16:47 
Członek Honorowy

D'Leteren - to pisał Paweł, to importer w Brukseli. Lichtuinger (?) - tak można odczytać z Kardexu, to też jakaś firma (???)

targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 27.12.2021, 17:18 

Boże ten wątek jest nieśmiertelny jak obrona Czestochowy..

rafie napisał(a):
Przepraszam za być może lamerskie pytanie (dla niewtajemniczonych może być trudno pojąć o czym czasami piszecie), te nazwy to nazwy firm tunerskich zajmujących się przeróbkami 911 dla tzw. prywaciarzy ? D'Leteren, Lichtuinger ?

To nie żadni tunerzy a zwykle serwisy Volkswagena. Zwykle drogowe przeglądy.

Probuje sobie zwizualizować rozmowe Zasady z Ferynandem Porsche w 1972 roku przed rajdem Polski na podstawie forumowych wniosków..
moglo to wyglądać tak.

Sobieslaw - Halo .. Halo Sztutgart? Halo? Slychać mnie?

Centrala Porsche - Ja. Guten Tag Herr Zasada.

- Guten Tag . Dajcie Feryndanda do telefonu, bo mi sie spieszy a impulsy drogie.

- Naturlisch.. Ein moment...
- ...
- Halo .. Ferdek?

Fedynand Porsche
- Guten Tag Sobek.. Jak tam w Polsce? Co słychać! ?

- Gut. Alles Gut . Gomułki już nie ma, teraz mamy Gierka. Nie mam czasu na gadke .. Tak dzwonie bo auto mi potrzeba na zaraz. Juz..

- Ja. ja.. ale przecież dostaleś najnowszy model. Neue 911 S/T mit Sport paket. Alles TOP!

- Nie rozumiesz mnie Ferdek. Wy w Niemczech nie rozumiecie Polaków.
Potrzebne mi auto jakieś stare. Najlepiej po dzwonie .. kilkuletnie..

- Jak to ?? ! ?

- No . nie zrozumiesz.. Nie ma sensu żebym ci tłumaczył.. Potrzeba mi coś zwyczajnego.. kilkuletni trup z obcietym dachem albo coś do remontu..

- Hmmm. Sobeslav.. nic nie rozumieć. Przygotowałiśmy ci najlepsze auto jakie mogliśmy. Masz szpery, klatki, silnik 250 koni.. nad tym nasi inzynierowie pracowali dla ciebie cała zime..

- Dobra dobra.. dacie czy nie dacie ..?!? Bo mi sie spieszy.. Nam Polakom wszystko jedno bo i tak jade na jednej tablicy rejestracyjnej, wiesz u nas ludzie na drzewach jeszcze mieszkają.. Nie wiedza co to widelec itd.

- Jak mam ci pomóc? Jaki Helfen oczekujesz? Nasza fabryka zrobi co trzeba.

- A kartoteki mozecie dla mnie wyrzucic? Albo pozmieniać? Chciałem coś nachachmęcić żeby w PZM sie nikt nie zorientował.. Robie najbardziej tajemniczy projekt w historii wyscigów.

- U nas jest Ordnung. Jak zmieniamy numery, to tylko w zawodowych wozach wyscigowych i wszystko zapisujemy.

- Oj tam oj tam.. Dla mnie możecie zrobić wyjatek. Wyrzuccie kadexy do kosza po prostu.

- Gut. Pogadam z zarządem.. Kartoteki mamy spalić czy zwykla niszczarka ci wystarczy?Co byś jeszcze chciał?

- Jakiegoś trupa paro letniego i najlepiej w najsłabszej wersji. My se tu w Polsce zrobimy tuning sami. Potem chciałbym to auto sprzedać pare razy na lewo..

- Ale jesteś naszym fabrycznym kierowcą? Das ist nicht gut!!!

- Gut Gut.. My tu robimy rozwierty o jakich sie wam w Weissach nie śniło.. Lampy już zaprojektowali ludzie od Żuka i Nysy i są lepsze niż te wasze Bosche..

- Ale Sobek!! .. Bosch to nasz sponsor. Nie można tak.. ! to nieuczciwe..

- Wszystko można. Brak wam tam w Niemczech wyobrażni.

- Hmmm??. Nic nie rozumiem..

- Dobra to przysylajcie jakies kilkuletnie auto.. najlepiej jakby go odkupic od kogoś prywatnie, wyrzuccie faktury i zrobcie zamęt.. aaaa .. i jeszcze jedno. Nie chce żeby auto było czerwone albo białe!

- Czemu Sobek? Czyś ty oszalał?

- Bo sami se przemalujemy walkiem. Najlepiej jakby bylo niebieskie i dużo chromów.

- Nic nie rozumiem... ale postaramy sie. Zaraz dzwonie do Piecha.

- Prześle wam flaszke Wyborowej i lalę łowicką z Cepelii.

- Auf wiedersehen!

Tak sie robi kultową historię.
Troche humoru sie tu wszystkim przyda.. Choć cały ten wątek jest dość dobrym historycznym dowcipem.

A tak serio.. To mam historie prawdziwego wozu z rajdu Polski 72.
Łacznie z numerem VIN , numerem nadwozia jak i chronologią wlascicieli.

Jak bede mial moment to opisze, choć nie jest to żadna sensacja a i tak "twardogłowi " uznają że to wszystko any-polskie kłamstwo.

:D

PostNapisane: 27.12.2021, 17:35 

Marco,
Widzę że nie jeden masz talent.
Lepiej to przyjac na wesoło niż na nerwowo.

PostNapisane: 27.12.2021, 17:46 

Nr klubowicza: 694
marko356 napisał(a):
(...)

rafie napisał(a):
Przepraszam za być może lamerskie pytanie (dla niewtajemniczonych może być trudno pojąć o czym czasami piszecie), te nazwy to nazwy firm tunerskich zajmujących się przeróbkami 911 dla tzw. prywaciarzy ? D'Leteren, Lichtuinger ?

(...)

Aha :D
Myślałem, że to jakieś nowe światło na sprawę, zatem to chyba nic nie wnosi, a nawet wprowadza dodatkowy zamęt ?

ROADSTER Boxster S 986

PostNapisane: 27.12.2021, 17:50 

Nr klubowicza: 582
Fantastyczny ten projekt, coś jak jesiotr drugiej świeżości…

www.classic911.pl
www.pasjaporsche.pl

PostNapisane: 27.12.2021, 18:59 

rafie napisał(a):
marko356 napisał(a):
(...)

rafie napisał(a):

(...)

Aha :D
Myślałem, że to jakieś nowe światło na sprawę, zatem to chyba nic nie wnosi, a nawet wprowadza dodatkowy zamęt ?

Miałem się już nie wyrażać, ale post marko to żywe złoto, strasznie się uśmiałem, bez ściemy
A co do zamętu, to ja też nie wiem o co chodzi.

PostNapisane: 27.12.2021, 19:25 

Marko jesteś mistrzem :)
Normalnie wyobrazilem sobie te podklady smiechowe pod filmy z hitlerem, a z drugiej strony sluchawki wrzucilbym Pawlaka z samych swoich :D

PostNapisane: 27.12.2021, 20:49 
Członek Honorowy

-marko356:
"To nie żadni tunerzy a zwykle serwisy Volkswagena. Zwykle drogowe przeglądy."

xxxxx
Trudno mieć inne skojarzenia, niż to, że to musiało być całkiem słabe to auto, patrząc na te zwykłe przeglądy, tak opisane w Kardexie :lol:
Ale, ale....Marko -> pokaż, zacytuj chociaż jedno zdanie w tym wątku, kiedy ktoś pisze, że to są TUNERZY. To obfita część Twojej narracji, bo tak to skojarzyłeś od samego początku. Natomiast, co do pracy zwykłych serwisów....na pewno wiesz, że robią różne rzeczy...np. jeden z takowych, od Porsche, zdarzało się, że naprawiał skrzynie biegów w pobliskim prywatnym zakładzie. I zdarzało się, że zawoziłem im części, bo od Staszka Lasoty miałem ich wiele do starszych skrzyń....Tak, tego śp.Lasoty, który naprawiał Porsche. Zasadzie też ( jak wspominał i sporo opowiadał) Kojarzysz ?

- marko 356 :
"Probuje sobie zwizualizować rozmowe Zasady z Ferynandem Porsche w 1972 roku przed rajdem Polski na podstawie forumowych wniosków.."
xxxxx
Kolejna Twoje skojarzenie, że takie rozmowy były. Szacunek !
Ale scenariusze piszesz rzeczywiście pierwsza klasa !
Skojarzyłbym to z Twoją telewizyjną przeszłością :lol:

-marko356:
"A tak serio.. To mam historie prawdziwego wozu z rajdu Polski 72.

xxxxx
No, to czapki z głów ! Nie trzymaj nas w napięciu, proszę. Kojarzysz, że umieramy z ciekawości ! Tylko, żeby to nie były takie same sensacje jakie pokazałeś w Kardexie. No i skojarz je z TYM samochodem, który ja widziałem i o którym cały czas piszę, a Ty jakbyś nie kojarzył :shock:
No i myślę, że po zdemaskowaniu tego obrzydliwego fałszerstwa wystąpisz na drogę prawną, a Duke i dna.autos będą świadkami ! :twisted:

-marko356:
"Jak bede mial moment to opisze, choć nie jest to żadna sensacja a i tak "twardogłowi " uznają że to wszystko any-polskie kłamstwo".
xxxxxx
a o kim piszesz, kojarzysz ?

Czy wśród tylu napisanych słów zawarłeś jakieś konkretne informacje ?
Czy to jedynie skojarzenia ? :lol:

ps. skojarzyłem, raczej z humorem, post Arka (@arek classic) z dwoma załączonymi fotkami KW 5967 ( pewno Marku masz jakieś swoje wytłumaczenie, słuchamy )...
I nie kojarzę, kto tu robi zamęt ?
I w tym sęk :lol: :lol: ( patrz -> kabaret :lol: )
...i uśmiechnijcie się, choć to nawet w części nie jest pojedynek Kargula z Pawlakiem :lol: :lol: :lol:

targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Zobacz profil YIM  
PostNapisane: 27.12.2021, 21:42 

pdmobil napisał(a):

-marko356:

xxxxx
No, to czapki z głów ! Nie trzymaj nas w napięciu, proszę. Kojarzysz, że umieramy z ciekawości ! Tylko, żeby to nie były takie same sensacje jakie pokazałeś w Kardexie. No i skojarz je z TYM samochodem, który ja widziałem i o którym cały czas piszę, a Ty jakbyś nie kojarzył :

może głupie pytanie, o nie śledziłem serialu PM w telewizji, ale w czym tkwi trudność odtworzenia losów tego konkretnego egzemplarza 911? Nie można po kolei cofać się od właściciela do właściciela? Przecież to nie prehistoria, żyją na pewno jeśli nie właściciele to ich rodziny, koledzy.

PostNapisane: 27.12.2021, 23:56 

@pdmobil nie chce rozstrzygac kto ma racje a kto nie, ale akurat to marko podaje konkrety a Ty jedynie zawile i dla mnie niezrozumiale sugestie, niedomowienia i tezy. Natomiast caly czas zarzucasz markowi brak konkretow. Moze warto abys uporzadkowal i przedstawil swoje argumenty w bardziej klarowny sposob, wyjasniajac watki od poczatku do konca.

PostNapisane: 27.12.2021, 23:59 

krist napisał(a):
pdmobil napisał(a):

-marko356:

xxxxx
No, to czapki z głów ! Nie trzymaj nas w napięciu, proszę. Kojarzysz, że umieramy z ciekawości ! Tylko, żeby to nie były takie same sensacje jakie pokazałeś w Kardexie. No i skojarz je z TYM samochodem, który ja widziałem i o którym cały czas piszę, a Ty jakbyś nie kojarzył :

może głupie pytanie, o nie śledziłem serialu PM w telewizji, ale w czym tkwi trudność odtworzenia losów tego konkretnego egzemplarza 911? Nie można po kolei cofać się od właściciela do właściciela? Przecież to nie prehistoria, żyją na pewno jeśli nie właściciele to ich rodziny, koledzy.
Obawiam sie ze w czasach baz danych i internetu to karkolomne i mozliwe do wykonania jedynie przez wlasciciela. A jemu (kimkolwiek jest bo zwrocilem uwage ze auto nie zostalo przerejestrowane z czarnych, czy sie mylę) obawiam sie ze nie do konca na reke takie dochodzenie ;)

PostNapisane: 28.12.2021, 1:42 

and6412 napisał(a):
@pdmobil nie chce rozstrzygac kto ma racje a kto nie, ale akurat to marko podaje konkrety a Ty jedynie zawile i dla mnie niezrozumiale sugestie, niedomowienia i tezy. Natomiast caly czas zarzucasz markowi brak konkretow. Moze warto abys uporzadkowal i przedstawil swoje argumenty w bardziej klarowny sposob, wyjasniajac watki od poczatku do konca.

Dokładnie, wydawało mi się, że może przesadzam i wyedytowałem swój poprzedni post, ale posty pdmobila zawierają same niedomówienia i w ogóle nie wiadomo o co chodzi. Na przykład, sugerujesz, że Ty wiesz, że On(marko) wie o tym aucie z Rajdu Polski o którym Ty też wiesz :lol: ... to już napisz proszę o jakie auto chodzi od poczatku do końca i co jest na tych zdjęciach z Costa Brava, bo taki noob jak ja nic nie widzi i trzeba wytłumaczyć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 691 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]