prnit
|
Posted: 19.01.2026, 19:34 |
|
|
|
Sprawa według mnie zrobiła się prostsza niż była, Pan Wojciech wyciągnął cały wachlarz usterek auta które okazały się czasem pierdołami typu radio jednak jak widać większe usterki też tam były typu głośny dach czy problemy z zawieszeniem, inna sprawa że zgadzam się z Abcarem że Pan Wojciech nie robił u nich pełnej odbudowy auta i raczej wina tych rzeczy jak dach stoi po stronie poprzedniego właściciela tego auta, niektóre rzeczy jak głosny dach w cabrio ciężko jest "poprawić" itd. Jednak cała geneza tego sporu jest dość prosta, Abcar po prostu nie oddał pieniędzy które zgodził się oddać aby sprawę zakończyć, odwlekał jeden termin, później drugi, później wszedł US na konto i kolejny termin, ja nie rozumiem dlaczego Abcar jeśli jest jak widać dużą firmą (zamówienia na podobno kilka milionów Euro, dziesiątki aut w trakcie pracy) nie miał zabezpieczenia na np. 150 czy 200 tys zł. Dlaczego nie wystawił weksla np. na jedno z aut którym właścicielem jest abcar, przecież opcji zabezpieczenia 150 czy 200 tys zł przy takiej skali jest mnóstwo, Panie Wojciechu, nie mamy obecnie kasy, mamy US na głowie, wypisujemy weksel na moje porsche, mercedesa czy cokolwiek innego, jest Pan zabezpieczony że te pieniądze oddamy, a co zrobili? no z tego co wynika to nic, napisali że mają US i że trzeba czekać, ja rozumiem czekać na 5 tys zł ale nie na 200 tys i mieć nadzieje że te pieniądze oddadzą no i skończyło się jak skończyło, Pan Wojciech wystawił cieżke armaty i strzelił z każdej możliwej strony, po prostu miał dość czekania na swoje pieniądze, czy bym zrobił podobnie, jakbyście się zachowali w tej sytuacji? odpowiedzcie sobie sami.
|
|
| Top |
|
Romcio
|
Posted: 19.01.2026, 19:59 |
|
|
|
Ogólnie się z twoim wpisem zgadzam ale - ten dach był tak skopany ze nie da się jeżdzić twierdzi Wojciech a przy 205 na godzinę jest ok i na filmie to widzimy ale filmu nie pokazał W.Z tylko Abcar. Gdy ma się gwarancję to się samemu nie naprawia młotem amortyzatora .Dlatego stracił gwarancję . Widzimy na filmie Abcaru jak było i jak się skończyło. W.Z pisze -od pierwszego dnia zaczęły się problemy ..... Na mailu od W.Z do Abcaru czytamy - po pierwszych testach Targa jest piękna i przekroczyła moje oczekiwania. I wszyscy w ostatnich komentarzach przemilczają że W.Z zarzucił rzekome bezprawie czy to oszustwo że Abcar sprzedał JEGO auto bez jego wiedzy na targach. Abcar na filmie przedstawił wg dat że szybciej W.Z wypowiedział - zerwał tę umowę i tak naprawdę to już nie jego auto a tylko czeka na kasę .Obejrzałem film Abcaru dwa razy i JEŚLI powtarzam JEŚLI to wszystkie prawdziwe materiały to sorry Wojciech ....ale Abcar straty wizerunkowo/ materialne może grubo wycenić. Więcej nie piszę , kupuje popkorn i oglądam.
|
|
| Top |
|
profi
|
Posted: 19.01.2026, 20:07 |
|
|
|
Siema!
Nie wnikam w spór oraz roszczenia jego stron. Mam za to pytanie: jak to możliwe, że nie mając rzetelnych, obiektywnych informacji w sprawie, nie znając treści zawartej umowy tak łatwo część z Was dała wciągnąć się w ocenianie i ferowanie wyroków? Pan klubowicz Wojtek pod sprytnym pretekstem "ku przestrodze" cynicznie wykorzystał część z Was do osiągnięcia założonego celu. O nic innego tutaj nie chodziło. Według mnie bardzo nieetyczne działanie - ciekaw jestem jak to widzi administracja?
|
|
| Top |
|
prnit
|
Posted: 19.01.2026, 20:17 |
|
|
Romcio wrote: Ogólnie się z twoim wpisem zgadzam ale - ten dach był tak skopany ze nie da się jeżdzić twierdzi Wojciech a przy 205 na godzinę jest ok i na filmie to widzimy ale filmu nie pokazał W.Z tylko Abcar. Gdy ma się gwarancję to się samemu nie naprawia młotem amortyzatora .Dlatego stracił gwarancję . Widzimy na filmie Abcaru jak było i jak się skończyło. W.Z pisze -od pierwszego dnia zaczęły się problemy ..... Na mailu od W.Z do Abcaru czytamy - po pierwszych testach Targa jest piękna i przekroczyła moje oczekiwania. I wszyscy w ostatnich komentarzach przemilczają że W.Z zarzucił rzekome bezprawie czy to oszustwo że Abcar sprzedał JEGO auto bez jego wiedzy na targach. Abcar na filmie przedstawił wg dat że szybciej W.Z wypowiedział - zerwał tę umowę i tak naprawdę to już nie jego auto a tylko czeka na kasę .Obejrzałem film Abcaru dwa razy i JEŚLI powtarzam JEŚLI to wszystkie prawdziwe materiały to sorry Wojciech ....ale Abcar straty wizerunkowo/ materialne może grubo wycenić. Więcej nie piszę , kupuje popkorn i oglądam. wszystko się zgadza w twoim wpisie, w temacie auta były niezłe wtopy i z jednej i z drugiej strony, jazda niesprawdzonym, 50 letnim autem 200kmh to totalna głupota, w wielu punktach abcar się wybronił i udowodnił że Pan Wojciech nie miał racji ale to wszystko nie ma tak naprawdę znaczenia, abcar dogadał się z Panem Wojciechem że przyjmuje auto i nie oddał kasy w ustalonym terminie, było tam też to drugie auto, niezałatwiony temat itd. ale pieniadze abcar zgodził się oddać w ustalonym terminie i o to jest ta cała sprawa, abcar nie dopilnował tematu, wszedł US, były święta, sylwester, koniec roku i przeczekali temat, Pan Wojciech miał już tego dość i mamy afere.
|
|
| Top |
|
Romcio
|
Posted: 19.01.2026, 20:26 |
|
|
|
Profi - obejrzyj film Abcaru ten 2 godzinny ale uważnie , są maile , dokumenty , umowy. Ale uwaga trochę rozwleczony i sam wyciągniesz wnioski. Ale masz racje.
|
|
| Top |
|
PCL
|
Posted: 19.01.2026, 23:07 |
|
|
Hej  Trafiłem tu przypadkiem zupełnie, w porsche siedziałem dwa razy w życiu i moim ulubionym produktem tej marki jest ciężki sprzęt gąsienicowy sprzed 80 lat. Niestety już takich nie robią... Powiem więcej, tematy motoryzacyjne mnie w ogóle mało obchodzą. Mam samochód, wozi mnie komfortowo z A do B i rzadko się psuje. Czyli mnie odpowiada. Krótko mówiąc jestem człowiekiem spoza tej bańki, o firmie ABCar dowiedziałem się przez te aferę, tak jak i o tym forum. Dlaczego to ważne zaraz powiem, ale najpierw chciałbym powiedzieć, że nie rozumiem części wypowiadających się tu osób. Pojawia się zarzut, że "abcar wisiał pieniądze to się Wojciech wkurzył". I co w związku z tym? Po pierwsze abcar tego nie neguje - przyznali się do tego, przeprosili, powiedzieli dlaczego. Co więcej sytuacja jak opisują w swoim filmie była znana prawnikowi Wojciecha i miał on wgląd w dokumenty z US. Tak naprawdę to nie oni są winni tylko właśnie US, ale to akurat Wojciecha może nie obchodzić. Po drugie jest znacznie ważniejsze - Wojciech nie napisał "abcar mi wisi pieniądze". Nie, napisał że samochód był pewnie bity, miał wady ukryte, nie spełniał jego oczekiwań (czyli że abcar odwalił fuszerkę), a do tego że został JEGO SAMOCHÓD sprzedany bez jego wiedzy (czyli de facto, że abcar popełnił przestępstwo) i rozhulał taką wersję do tego poziomu, że ludzie spoza bańki motoryzacyjnej się o tym dowiedzieli i zainteresowali (czyli ja na przykład). Upraszczając - dlatego, że ktoś mi wisi stówę nie mogę mu podpalić domu i uważać, że nic się nie stało. Otóż stało i to bardzo dużo, a jeśli sytuacja rzeczywiście wygląda tak jak abcar to przedstawia to bym powiedział, że Wojciechowi bardzo współczuję gdyby nie fakt, że po filmiku z zasuwaniem 205 na 90 "niesprawnym samochodem" uważam, że im dotkliwsza będzie ta życiowa lekcja tym lepiej i dla niego i dla społeczeństwa.
|
|
| Top |
|
seteman
|
Posted: 20.01.2026, 0:53 |
|
|
PCL wrote: Hej  Trafiłem tu przypadkiem zupełnie,. Akurat tu trafiłeś przypadkiem 😂 to może warto byłoby wpaść też przypadkiem do przywitalni? Dużo nowych „forumowiczów” ostatnimi dniami 😉
|
|
| Top |
|
prnit
|
Posted: 20.01.2026, 10:44 |
|
|
|
Rejestrują się na forum od dwóch dni i wrzucają treści promujące abcar, jakie to słabe :lol
|
|
| Top |
|
Pavis
|
Posted: 20.01.2026, 15:48 |
|
|
|
To fakt że dołączają osoby z ABCar osobiście lub przez agencję PR, myślę że od Wojtka również bo zdania są wciąż podzielone. Z drugiej strony trudno się dziwić, myślę że ABCar ma największy w historii kryzys wizerunkowy, który może mieć poważny wpływ na ich biznes. Sprawa została bardzo mocno rozdmuchana (wydaje się, że chyba mocniej niż przewidywał to sam Wojtek) i ma olbrzymie, negatywne skutki dla firmy. Wojtek dopiął swego - odzyskał pieniądze i zniknął tak szybko z social mediów jak szybko się na nich pojawił. Ale dla ABCar to dopiero początek problemów i będzie teraz musiał wydać wielokrotnie więcej pieniędzy i włożyć olbrzymi nakład pracy aby odzyskać dobre imię. Widać że zaczęli już to robić i nie ma się co dziwić bo brak reakcji byłby bardzo ryzykowny dla tej firmy. Rozumiejąc chęć odzyskania kasy przez Wojtka jednocześnie współczuję ABCarowi gnoju jaki się na nich wylał. Szkoda że Panom nie udało się tego załatwić po dżentelmeńsku, każda ze stron uniknęłaby dzisiaj strat które ponoszą.
|
|
| Top |
|
Romcio
|
Posted: 20.01.2026, 16:15 |
|
|
|
Pavis to dla ścisłości Wojciech nie zrobił po dżentelmeńsku , wiedząc jaka jest sytuacja postanowił iść po trupach. Teraz będzie pił piwo które naważył.
|
|
| Top |
|
prnit
|
Posted: 20.01.2026, 16:57 |
|
|
|
Ale że czego nie zrobił po dżentelmeńsku? Zrobił wszystko aby odzyskać swoje pieniądz e i je odzyskał, po dzentelmeńsku czekał tygodnie na zwrot i w końcu powiedział dość i jedziemy z tematem. Ja nie rozumiem jak w tej całej sytuacji cały czas wina spada na jedną stronę i jaki biedny jest abcar, no sorry tak to działa, duża firma, nie oddała pieniędzy w danym terminie i poszło w świat, okoliczności, us nie ma znaczenia, pisałem to już wczesniej i nie rozumiem obrony abcaru, powinni posypać głowę popiołem, nagrać film, poszło to za daleko, wina jest po dwóch stronach ale oddaliśmy pieniądze, temat zakończony. Też prowadzę firmę od wielu lat gdzie może mnie spotkać i czasem spotyka komornik (jakieś niewypowiedziane ubezpieczenie o którym nie wiedziałem), US (który mi się doliczył ostatnio podatku za 2022 rok jakiejś niedopłąty hehee po 4 latach) czy np. pozew na 60 tys zł od niezadowolonego Klienta który dostałem kilka miesięcy temu (kompletna głupota Klienta i temat wygrany będzie przeze mnie ale oczywiście pozew wpłynał i mam sprawę w sądzie) trudno, takie jest życie przedsiębiorcy, ale chyba przedsiębiorca ZAWSZE powinien mieć zamrożone gdzieś środki które w każdej sytuacji może wydać tzw. zaskórniaki albo drogie auto na weksel albo cokolwiek aby z takiej sytuacji wyjść, dlaczego Pan Tomasz nie wyjął zaskórniaków i nie zapłacił tej kasy aby temat się zakończył.
|
|
| Top |
|
PCL
|
Posted: 20.01.2026, 17:54 |
|
|
|
No widać prnit, że nie rozumiesz. Jak mi będziesz wisiał kasę to mogę Ci kolana połamać i dom podpalić bo "chciałem odzyskać pieniądze, powiedziałem dość i jedziemy z tematem"? Nie wydaje mi się, ale może dlatego że ja bym chciał żyć w państwie cywilizowanych ludzi. Abcar stracił na tym jak sam twierdzi wielokrotność kwoty którą był winny i którą oddał, idąc Twoja logiką powinni teraz zrobić Wojciechowi pogańską zagładę. Zamiast tego pójdą do sądu i bardzo powinno być smutno Wojciechowi i kolegom.
A jak już pisałem wyżej - nie mam z tematem, PRem czy abcarem nic wspólnego, pracuje w IT, o sprawie dowiedziałem się od ojca który lubi oglądać 'profesora chrisa' i tyle. Zainteresowało mnie bo miałem podobną aferę w swojej branży parę lat temu i ciekaw jestem jak ta się skończy. To zresztą pokazuje skalę strat jaką Wojciech wywołał, pewnie "ja nie chcioł ja nie wiedzioł", ale działania mają konsekwencje o których warto myśleć przed.
|
|
| Top |
|
seteman
|
Posted: 20.01.2026, 18:12 |
|
|
|
Ciekawe kiedy „kolega” PCL zniknie z forum…
|
|
| Top |
|
PCL
|
Posted: 20.01.2026, 18:26 |
|
|
|
Jak się ta afera zakończy (albo mnie przestanie interesować), jak już pisałem - Porsche to nie moja bajka.
|
|
| Top |
|
prnit
|
Posted: 20.01.2026, 19:40 |
|
|
seteman wrote: Ciekawe kiedy „kolega” PCL zniknie z forum… ta, chyba nawet nie warto odpowiadać 
|
|
| Top |
|
krist
|
Posted: 20.01.2026, 20:14 |
|
|
|
Niesamowite dla mnie jest jedno: komentarze pod filmem abcar. TO jest normalnie sekta. Jak mówił mistrz Tym w Rejsie, tylko aplauz i akceptacja. Zero zastanowienia, zero krytycznego podejścia do argumentów. To zresztą można odczytac we wpisach tych kilku nowych osób. I jeszcze kilka słow od przedsiębiorcy z 30 letnim stażem, Branże mam trudną, bo narzędzia, narzędiza się zużywają, niszczą, często ktoś by chciął żeby dłużej albo inaczej pracowały. Cały czas pracujemy z klientem, tak żeby był zadowolony, nawet kiedy jego oczekiwania sa wybujałe bądź kompletnie nierealne. Dlatego ja bym z p. TOmaszem z ABcaru nie chciał miec nic wspólnego po tej akcji, po tm jak się zachował. Ja w jego sytuacji ( w kórej bym po pierwsze bym nie był, bo pchanie się w social media i stawianie fundamentu firmy na poklasku internetowej widowni to moim zdaniem bardzo kiepski pomysł) zrobiłbym wszystko żeby klient się nie burzył. dał weksel, auto inne w zastaw, cokolwiek byle uspokoić gościa któremu wiszę pieniadze i nie mam chwilowo jak oddać. Ostatnia sprawa, myślenie że teraz ktoś komuś w sądzie pokaże, i uzyska "sprawiedliwość" jest tak oderwane od rzeczywistości, i dziecinne, ze aż szkoda słow. W Polsce system sadowy leży, a procesy tocza się według logiki wariata. Jest jedna metoda, unikać póki się tylko da. Wiadomo ze jeśli ktoś Ci jest winny jakies naprawdę grube pieniądze to czasem trzeba, ale to jest ostatnia instancja. Nikt nikomu nic nie zrobi, podniecanie się konsekwencjami tylko pokazuje jak ludzie nie mają pojęcia w jakim kraju żyją...
|
|
| Top |
|
Vjackmax
|
Posted: 20.01.2026, 20:25 |
|
|
krist wrote: Niesamowite dla mnie jest jedno: komentarze pod filmem abcar. TO jest normalnie sekta. Jak mówił mistrz Tym w Rejsie, tylko aplauz i akceptacja. Zero zastanowienia, zero krytycznego podejścia do argumentów. To zresztą można odczytac we wpisach tych kilku nowych osób. I jeszcze kilka słow od przedsiębiorcy z 30 letnim stażem, Branże mam trudną, bo narzędzia, narzędiza się zużywają, niszczą, często ktoś by chciął żeby dłużej albo inaczej pracowały. Cały czas pracujemy z klientem, tak żeby był zadowolony, nawet kiedy jego oczekiwania sa wybujałe bądź kompletnie nierealne. Dlatego ja bym z p. TOmaszem z ABcaru nie chciał miec nic wspólnego po tej akcji, po tm jak się zachował. Ja w jego sytuacji ( w kórej bym po pierwsze bym nie był, bo pchanie się w social media i stawianie fundamentu firmy na poklasku internetowej widowni to moim zdaniem bardzo kiepski pomysł) zrobiłbym wszystko żeby klient się nie burzył. dał weksel, auto inne w zastaw, cokolwiek byle uspokoić gościa któremu wiszę pieniadze i nie mam chwilowo jak oddać. Ostatnia sprawa, myślenie że teraz ktoś komuś w sądzie pokaże, i uzyska "sprawiedliwość" jest tak oderwane od rzeczywistości, i dziecinne, ze aż szkoda słow. W Polsce system sadowy leży, a procesy tocza się według logiki wariata. Jest jedna metoda, unikać póki się tylko da. Wiadomo ze jeśli ktoś Ci jest winny jakies naprawdę grube pieniądze to czasem trzeba, ale to jest ostatnia instancja. Nikt nikomu nic nie zrobi, podniecanie się konsekwencjami tylko pokazuje jak ludzie nie mają pojęcia w jakim kraju żyją... +1 BTW, czy ja sie mylę ale kto 2x dał d@py? Raz, dostarczając samochód który odbiegał od Zlecenia, co zostało sfinalizowane zwrotem auta, zaakceptowanym przez ABCar, a drugi raz zwlekaǰąc ze zwrotem środków? Tak poza nawiasem, wplatając w materiał na YT sceny z wypadku w którym spłonęła rodzina świadczy o bandyckim poziomie chamstwa i braku jakichkolwiek zachamowań moralnych.
|
|
| Top |
|
Gorsche
|
Posted: 20.01.2026, 20:41 |
|
|
Romcio wrote: Gdy ma się gwarancję to się samemu nie naprawia młotem amortyzatora .Dlatego stracił gwarancję Skoro auto wzięli na poprawki to chyba nie stracił, zresztą podczas rozmowy o tym amortyzatorze jest między nimi przyjazna atmosfera, przynajmniej tak to wygląda na Whatsappie. Romcio wrote: W.Z pisze -od pierwszego dnia zaczęły się problemy ..... Na mailu od W.Z do Abcaru czytamy - po pierwszych testach Targa jest piękna i przekroczyła moje oczekiwania. Ta wiadomość była po testach w Abcarze 6 lipca, jeszcze przed zakupem, po zaliczkach. Auto odebrał 15 lipca, a 17 lipca zgłosił usterki. Romcio wrote: I wszyscy w ostatnich komentarzach przemilczają że W.Z zarzucił rzekome bezprawie czy to oszustwo że Abcar sprzedał JEGO auto bez jego wiedzy na targach. Abcar na filmie przedstawił wg dat że szybciej W.Z wypowiedział - zerwał tę umowę i tak naprawdę to już nie jego auto a tylko czeka na kasę Brakuje danych, Tomek mówił w filmie, że prawa do auta uzyskał dwukrotnie. 23 września, kiedy otrzymał pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy i jeszcze kiedyś (tutaj montażysta filmu zapomniał wstawić). Targi w Poznaniu były bodajże 19-21 września. Zresztą ten wątek jest chyba nieistotny, bo chyba dalej to auto mają
|
|
| Top |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot post attachments in this forum
|
|
Ostatnie posty forum klubowego
Przyklejone
English information
Ostatnie posty forum PCP
|