Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 8:15 

Najtańszy jest zawsze zakup za gotówkę - potem kredyt a leasing (niezależnie od najbardziej kwiecistej mowy leasingodawcy) najdroższy bo to firma wciskająca się miedzy bank a klienta.
To dlaczego ludzie leasingują auta?? Bo złodziejskie lobby bankowe wymusiło na ustawodawcy takie przepisy a nie inne możliwości rozliczenia kosztów.
(bo z punktu widzenia podatkowego czy w koszty wpuszczę amortyzacje samochodu kupionego za gotówkę czy ratę leasingowa to jest to tylko kosmetyczna zmiana tylko banki do których zwykle należą firmy leasingowe by nie dostały swojej działki).
O szczegóły zapytaj jakiegoś księgowego albo wejdź na takie forum bo tu nie miejsce.

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 10:10 

Nr klubowicza: 263
Ja tam za bardzo się nie znam na finansowaniu, ale czy to co nie wydasz od razu na samochód czyli te 400 tys nie będą pracować dalej na pozostałe raty czy to liesingu czy kredytu? Kupno samochodu za got jest może "najtańsze" ale czy najkorzystniejsze?
Mimo, że są w pozostałych formach dodatkowe koszty to pozostałe pieniądze dalej pracują , czy źle myślę? oczywiście zakładając, że jakieś pieniądze w firmie są, bo jak się nie ma nic to i Salomon itd :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 10:44 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
DK napisał(a):
Ja tam za bardzo się nie znam na finansowaniu, ale czy to co nie wydasz od razu na samochód czyli te 400 tys nie będą pracować dalej na pozostałe raty czy to liesingu czy kredytu? Kupno samochodu za got jest może "najtańsze" ale czy najkorzystniejsze?
Mimo, że są w pozostałych formach dodatkowe koszty to pozostałe pieniądze dalej pracują , czy źle myślę? oczywiście zakładając, że jakieś pieniądze w firmie są, bo jak się nie ma nic to i Salomon itd :)

Darku, dokładnie tak. Jeśli masz możliwość zainwestowania gotówki (w firmie lub w inwestycje) z większym zyskiem, niż koszt finansowania zewnętrznego (leasing, kredyt), to bardziej opłaca sie sfinansować auto w banku/firmie leasingowej. Warto jednak pamiętać, ze koszt kredytu/leasingu jest pewny, a zysk z inwestycji - z reguły niepewny.

Przedsiębiorcy, w przeciwienstwie do pracownikow najemnych, z reguly podejmują wieksze ryzyko finansowe w codziennej dzialalnosci zawodowej, ale mogą tez czerpać z tego tytułu większe korzyści, jesli biznes dobrze sie kręci. Kolega założyciel tego wątku dal wyraz swojemu niezadowoleniu z działalności "krwiopijcow - przedsiębiorców", ale gdyby nie ci właśnie przedsiębiorcy, to polska gospodarka nie rozwijalaby sie w tak imponującym tempie. Polscy przedsiębiorcy dają tez prace milionom ludzi, którzy w przeciwnym razie walczyliby o ograniczona ilośc miejsc pracy w firmach państwowych i ich standard życia siłą rzeczy byłby niższy.

Nie jestem przedsiębiorcą, ale (a moze wlasnie dlatego) szanuje ich wysiłek i irytuje mnie, gdy ktoś (najczęściej pracownik najemny, któremu brakuje pomysłu, pieniędzy, rozumu itp) krytykuje cała grupę spoleczna bez zastanowienia sie nad korzystnymi efektami ich przedsiębiorczości.

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 13:01 

adarek napisał(a):
Najtańszy jest zawsze zakup za gotówkę

Nie zgodzę się. Wszystko zależy od tego czy i jak inwestujemy zgromadzone pieniądze, ale generalnie koszt pieniądza jest najwyższy w przypadku zaangażowania własnego kapitału. Dlatego firmy, większość inwestycji finansują kredytami.

Własną gotówkę "opłaca się" wydawać jak już nie wiemy co z nią zrobić.

PS. Temat jest zabawny, a w szczególności zabawne jest to jak "jakością języka" moduluje jego autor. Najpierw jest chłopiec, który ledwo potrafi pisać. Potem okazuje się, że jest w stanie budować składne zdania. A następnie jak ktoś mu to wytyka, znowu obniża poziom. Litości.

PS2. Jeżeli miałbym sugerować coś w kwestii konfiguracji auta, to myślę że złote (a już najmarniej pozłacane) klamki to wyposażenie obowiązkowe!!!

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 13:31 

Dobra myśl z tymi klamkami, a złote dałbym od środka coby pospólstwo nie zdrapywało, no i żeby nie kłuć w oczy sąsiadów. Jakby co mam fachowca od chromu co też złotem pokrywa (ostatnio komuś złocił domofony :) ).

Natomiast racje są w wielu wypowiedziach, w ekonomii jest pojęcie koszt marginalny, czyli każde działanie powoduje jakiś koszt w tym przypadku utratę jakiś zysków wynikających z tego, że kupimy np. auto za gotówkę, a tych pieniędzy nie zainwestujemy w obligacje, akcje, bony skarbowe lub tez zwykłą lokatę bankową.

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 13:37 

Chociaż tak myślę, że złote to do Panamery 4 ... 4S zasługuje co najmniej na platynowe ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 13:49 

Zawsze najtańszy jest zakup za gotówkę ..... jeżeli ją posiadasz.Jak masz pomysł jak zarobić na niej weź sobie kredyt,leasing czy wypuść obligacje,akcje swojej firmyczy co tam chcesz ale to nie jest przedmiotem dyskusji.Ja tylko pisałem ze nie podoba mi się ze ustawodawca zmusza przedsiębiorce do do dodatkowego opodatkowani sie na rzecz banku który w większości jest właścicielem firm leasingowych bo inaczej nie 'wpuści sie samochodu za ponad 20 tys euro w koszty"Jak mam gotówkę to kupuje auto za gotówkę a w koszty wpuszczam amortyzacje.
Jak biorę kredyt bo mam zdolność kredytowa to wpuszczam w koszty amortyzacji + odsetki od kredytu.Jak nie mam zdolności kredytowej to biorę leasing i wpuszczam w koszty ratą leasingowa.Tak być powinno a nie ze ustawa zmusza mnie do leasingowania auta i płacenia za pośrednictwo w moim przypadku BRE Leasing. Bo nikt mi nie powie ze leasing po zliczeniu wszystkich kosztów jest tańszy od kredytu nie mówiąc o gotówce. Czas pieniądza w czasie musi być taki sam jak kredyt + koszt utrzymania firmy leasingowej.
Zresztą podobnie jest z solariami spróbuj sobie na dom założyć solary z dofinansowaniem. Dupa musisz wziąć kredyt z dofinansowaniem np z BOŚ i znaczną cześć tego dofinansowania zamiast do Ciebie trafi do banku.Wiec dla kogo sa te dopłaty???

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 14:31 

W dalszym ciągu się nie zgodzę. Ew. mijamy się co do definicji.

Zakładając czysto teoretycznie:
1. Mamy 1mln złotych, który zostawiamy w salonie a wracamy z panamerą turbo
2. Mamy 1mln złotych, idziemy do salonu, podpisujemy umowę kredytową w taki sposób, że nie wpłacamy nic ale po roku musimy przyjść z 1mln + odsetki - niech będzie to 1.1mln ... i tez wyjeżdzamy panamera turbo. Po wyjściu z salonu, za 1mln, który cały czas mamy w gotówce kupujemy działkę budowlaną na której firmie X zlecamy zbudowanie 2 domów. Cała operacja kosztuje nas 1mln. A wybudowane domy sprzedajemy za 1.3mln.

Po roku bilans mamy taki:
1. Posiadamy roczną panamerę turbo.
2. Posiadamy roczną panamerę turbo i 200kpln.

Co do prawa to się nie wypowiadam, bo tez mnie złoszczą te wszystkie kombinacje, kruczki, sztuczki.

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 15:44 

Do hshanek

Panamera Turbo za 1 mln zł, chłopie chyba cennika Porsche nie widziałeś.
Panamera Turbo w bardzo bogatym wyposażeniu standardowym kosztuje 730 tys zł.

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 15:54 

dgdhb napisał(a):
Do hshanek

Kolego to był przykład w zaokrągleniu, żeby zobrazować na równych kwotach. W tym przypadku moim kosztem marginalnym zakupu za gotówkę jest 200kpln które moje pieniądze nie będą mogły zarobić.

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 17:23 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
dgdhb napisał(a):
Do hshanek

Taka tania?? To daj spokój z bieda wersją - bierz Turbo!

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 18:11 

wit007 napisał(a):
dgdhb napisał(a):
Do hshanek

Taka tania?? To daj spokój z bieda wersją - bierz Turbo!

No na prawdę na stronie Porsche w cenniku przy Turbo cena 173 tys euro.
Turbo to przesada, GTS interesował mnie na poważnie ale chyba patrząc na osiagi w obecnym aucie to powinna 4 byc ok.
W toyocie mam 1.0 silnik, a w 4 jest 3.6 więc jest dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 19:05 

dgdhb napisał(a):

Naprawdę sądzisz, że ktoś jeszcze wierzy w Twoje brednie :?: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 19:44 

chendo napisał(a):
dgdhb napisał(a):

Naprawdę sądzisz, że ktoś jeszcze wierzy w Twoje brednie :?: :lol:

Co widzisz złego w tym że chcę się przesiąść z Toyoty Yaris do Porsche Panamera.
Czyżby zazdrość. Nie każdy zalicza w swoim życiu długą drogę motoryzacyjną, niektórzy tak jak ja jeżdzą jednym autem segmentu B ponad 11 lat i od razu przesiadają się o kilka lub kilkanaście segmentów w górę.Dla mnie to normalne i wszyscy których znam tak robili, a jeżeli ty masz z tym jakiś problem to nie moja sprawa. :o :o

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 20:47 

To nic złego.
Ja jestem ciekaw Twojej konfiguracji. No i odbioru auta.
I czekam z niecierpliwością.
Pewnie nie tylko ja :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 22.11.2013, 20:53 
Administrator

W związku z wyczerpaniem tematów w niniejszym wątku i powtarzającymi się opiniami zamykamy temat.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]