Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 370 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4.07.2023, 0:43 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 281
@Elberoth
W minioną niedzielę chyba wszyscy w trójkę (Ty, sprzedający, ogłaszający) byliście uczestnikami Porsche&Kawa w PCWO. Mieliście okazję pogadać i przedyskutować co dalej?
Pozdrawiam serdecznie
Mata

jest: 356C '65, 912 '66, 914-6 '70, 996 Millennium '00, 126p S ’78, R129 500SL ’92

było: 914-4 ’73, 914-4 CanAm '74, 924 '79, 944 '84, 944S2 cabrio '90, 968 cabrio '92, 986S '00, 996.2 targa '03

Michał
IG: mr.mata912

PostNapisane: 4.07.2023, 9:10 

Niestety nie spotkałem sprzedawcy - a chętnie bym porozmawiał.

Z Pawłem z CarBone już rozmawiałem - uważa, że kupiłem świetne auto. Nic nie zrozumiał i nic nie jest w stanie zmącić jego dobrego samopoczucia.

PostNapisane: 4.07.2023, 9:56 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 4.07.2023, 14:21 

Elberoth napisał(a):
Niestety nie spotkałem sprzedawcy - a chętnie bym porozmawiał.

Z Pawłem z CarBone już rozmawiałem - uważa, że kupiłem świetne auto. Nic nie zrozumiał i nic nie jest w stanie zmącić jego dobrego samopoczucia.

Szkoda ze brakuje mu odwagi tu napisać i próbować wyjaśnić sytuację…
Ale jak to mówią kto się p… urodził to kanarkiem nie zdechnie…
Ciągnij obu do sądu to może coś do nich trafi…
Życzę cierpliwości i wytrwałości 👍

PostNapisane: 4.07.2023, 16:41 

Kolejne elementy układanki, tym razem zawieszenia:

Obrazek

Rzadko ktoś to wymienia w 964, bo drogie skurczybyki (650 EUR para).

Zamówiłem również kluczyk w Porsche - można ciągle zamówić pod VIN. Koszt ok 350zł za sam grot. Jeżeli to nie pomoże i kluczyk dalej będzie wypadał ze stacyjki, to nie pozostanie chyba nic innego jak tylko kupić nową stacyjkę (także pod VIN) @ 3700zł.

PostNapisane: 4.07.2023, 17:32 

Nr klubowicza: 381
Elberoth napisał(a):
Kolejne elementy układanki, tym razem zawieszenia:

Obrazek

Rzadko ktoś to wymienia w 964, bo drogie skurczybyki (650 EUR para).

Adam, jak jest rozwalony uniball to się wymienia bo stuka i nie trzyma zbieżności tył. I nie ma nic do rzeczy cena 8)

*Porsche 911

PostNapisane: 4.07.2023, 17:46 

Tak powinno się robić. Ale byś się zdziwił, ile 964 jeździ z rozwalonymi, w stanie zawałowym albo przedzawałowym (sparciała guma). Tak przynajmniej twierdzą w Classic Expert.

PostNapisane: 4.07.2023, 17:50 

Aparat zapłonowy przed i po robocie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 5.07.2023, 22:34 

Nr klubowicza: 694
Szykuje się całkiem ładny projekt ! Niejako przy okazji. Fakt, że trochę drogi / droższy, ale wygląda na to, że będzie tip-top ! Super ! 👍

PS. Rozumiem Twój żal i rozterki, wygląda na to, że trochę za bardzo zaufałeś opisom i poleceniu. Stety albo niestety praktycznie każdy z nas ma inne standardy dotyczące jakości. Coś co dla kogoś będzie igłą, dla innego może się okazać przeciętnie zadbanym samochodem (np. odpicowanym tylko po wierzchu albo odwrotnie, od strony technicznej bez zwracania uwagi na walor estetyczny). Dla Ciebie każdy z nich może być już nieakceptowalny... Dlatego trochę się dziwię, że nie zabrałeś auta na zwykły przegląd przedzakupowy. Ja taki zrobiłem, wydałem (wtedy) koło 1000 zł i dostałem piękny raport. Dokładnie wiedziałem co biorę, ew. pretensje mógłbym mieć później tylko do siebie samego (u mnie przegląd przeszedł na tyle dobrze, że po raporcie właściciel podniósł cenę) :shock: :D
Mam nadzieję, że jak go skończysz i wreszcie nim wyjedziesz, pozostaną już tylko same przyjemne chwile. Tego Ci życzę !

ROADSTER Boxster S 986

PostNapisane: 5.07.2023, 23:53 

Nie oczekiwałem cudów. Szukałem uczciwego auta używanego.

Takiego jakie kupiłem we Francji w marcu, zaledwie 15k EUR drożej (15k drożej, ponieważ auto jest z Europy, jest Carrerą 4 manual, a nie mało poszukiwaną Carrerą 2 w automacie, ma 10cm skoroszyt z fakturami, jest doinwestowane i nie wymaga malowania):

Obrazek

Zamiast tego kupiłem śmietnik na kołach (inaczej Pure Perfection™ by CarBone).

PostNapisane: 6.07.2023, 14:45 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 6.07.2023, 17:25 

Jeju jakie te jedenastki oklepane i nudne się robią... ale ogólnie fajna robota, aż żal to będzie ubrudzić.
Ogólnie nie ważne kto sprzedaje, przy większej kwocie i 40 letnim aucie warto zrobić oględziny przedzakupowe. Ja wprowadziłem u siebie darmową usługę oględzin przedzakupowych dla klientów. A w ciemno to tylko porschaki na części kupowałem :) To jak kupowanie mieszkań na flipa. Jak kupisz tanioo..
Też patrzyłem na to ogłoszenie ale zniechęcił mnie automat i finalnie Lotusa kupiłem. Ostatnio znowu mnie naszło na jakiegoś wiatraka do kolekcji ale Twój temat rozwiał moje wątpliwości, tym bardziej, że Caterham zaprojektował nowy samochód, który niebawem będzie w sprzedaży i mnie kusi, albo może Exige V6...
Powodzenia w projekcie. Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy :)

BTW... Złomnik wczoraj takiego Mema? wrzucił... :)

Obrazek

PostNapisane: 6.07.2023, 19:38 

AdamWalenda ale tu jest właśnie pies pogrzebany. Ja poszedłem do fachowca od 911 (CarBone), właśnie po to aby nie wtopić.

Do głowy by mi nie przyszło, że właściciel jednej z największych firm w Polsce specjalizujących się w 911, wsadzi mnie na śmietnik swojego kumpla. To się po prostu w głowie nie mieści normalnemu człowiekowi.

Gdybym go kupować z Otomoto, to bym go oddał do Classic Experta na przegląd przedzakupowy (choć cofniętego licznika i wiele elementów z tego wynikających i tak nie odkryli, więc suma sumarum - nie wiem czy wiele by to zmieniło).

PostNapisane: 6.07.2023, 20:12 

Przeraża liczba komentarzy która próbuje sugerować winę kupującego.
Syndrom sztokholmski. Zamiast wieszać psy na sprzedawcy to część ludzi tutaj atakuje kupującego który nie wyczuł wadliwej maglownicy czy takiego lub innego luzu w trakcie jazdy testowej niemal 40 letnim samochodem. Oczywiście winą kupującego było też to że założył że lampy są w porządku skoro auto przechodziło przeglądy tylko przez 10 lat.

PostNapisane: 6.07.2023, 21:18 

bompensiero napisał(a):
Syndrom sztokholmski. Zamiast wieszać psy na sprzedawcy to część ludzi tutaj atakuje kupującego który nie wyczuł wadliwej maglownicy czy takiego lub innego luzu w trakcie jazdy testowej niemal 40 letnim samochodem. Oczywiście winą kupującego było też to że założył że lampy są w porządku skoro auto przechodziło przeglądy tylko przez 10 lat.

DOKLADNIE :banghead:

PostNapisane: 6.07.2023, 22:17 

bompensiero napisał(a):
Masz racje! W 100 procentach
Mam czasami wrażenie iż na tym forum funkcjonuje kółko wzajemnej adoracji

PostNapisane: 6.07.2023, 22:55 

Nr klubowicza: 712
bompensiero napisał(a):

Brawo, w punkt

981 Boxster GTS

PostNapisane: 6.07.2023, 23:48 

Na razie nie widzę, żeby przy tym silniku było robione coś prócz uszczelnienia i kosmetyki. Wal nominalny, tłoki i cylindry stare więc trzymają wymiar, zawory w glowicach stare więc nie były wypalone. Aparat zaplonowy tylko wyczyszczony, pasek był cały. Moim zdaniem w silniku nie ma się do czego przyczepić. Nie mam doświadczenia z takim silnikiem po 300 tysiącach ale jeśli tyle wytrzymuje i nadaje się do dalszej eksploatacji to o co chodzi ? O wycieki, które są standardem dla tych silników i można to było stwierdzić przy zakupie ?

PostNapisane: 7.07.2023, 10:12 

Nr klubowicza: 694
Rafał-El,
Też w punkt !

Panowie powyżej - kupilibyście samochód w ciemno ? Bo ja nie.
Jeśli nabywca Elberoth potraktował komentarz Carbone jako przegląd przedzakupowy, to faktycznie, Carbone albo się nie zna, albo oszukuje ludzi. I tyle.

Tak jak napisałem, różni ludzie mają różne standardy jakości, to wynika z bardzo wielu czynników. Po to się zabiera auto do porządnego serwisu, żeby zweryfikowali te wszystkie achy i ochy. Internet jest pełny podobnych historii. Ja sam też się kiedyś naciąłem na takie achy i ochy i przejechałem 1400 km w jedną stronę nad jezioro Bodeńskie (właściwie za jezioro, bo jeszcze musiałem się przepłynąć promem), żeby na miejscu się przekonać, że to zachwalane przez internet i telefon cacko jest zwykłym złomem. Kolega, z którym byłem po zobaczeniu tego na miejscu powiedział po polsku na głos, że właściwie powinniśmy mu dać w mordę. Postaliśmy 20 min., wsiedliśmy do auta, którym przyjechaliśmy i wróciliśmy 1400 km do Polski... Tak, tamtem sprzedawca też był oszustem albo naciągaczem :angry4:

ROADSTER Boxster S 986

PostNapisane: 7.07.2023, 10:18 

Elberoth napisał(a):
AdamWalenda ale tu jest właśnie pies pogrzebany. Ja poszedłem do fachowca od 911 (CarBone), właśnie po to aby nie wtopić.

Do głowy by mi nie przyszło, że właściciel jednej z największych firm w Polsce specjalizujących się w 911, wsadzi mnie na śmietnik swojego kumpla. To się po prostu w głowie nie mieści normalnemu człowiekowi.

A to oni mają serwis mechaniczny Porsche?? Myślałem, że tylko tapicerki, naklejki i gadżety robią. A to nie wiedziałem, że mechanicznie był u nich serwisowany. Jak wiedzieli o usterkach to mogli poinformować. Chociaż cena już dawała do myślenia. Co nie zmienia faktu, że przy zakupie 40 letniego klasyka warto zrobić przegląd auta przedzakupowy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 370 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]