Autor |
Wiadomość |
Yurek
|
Napisane: 4.12.2014, 12:31 |
|
|
Szanowni Klubowicze i nie-Klubowicze, pozwolę sobie zabrać głos w tej sprawie również.Jestem posiadaczem wyszydzanego często na forum jako nie Porsche Cayenne.Miałem też ogromną przyjemność uczestniczyć w Złocie Klasyków na Mazurach, mimo jak wspomniałem byłem jedynym nie klasykiem,zostałem bardzo miło przyjętym w grono maniaków Porsche.Dostałem awansem rekomendację na przystąpienie do klubu za co naprawdę dziękuję ale jak to w życiu bywa ciągle nie ma czasu na wypełnienie formularza, praca za granicą niestety nie pozwala mi na częsty pobyt w kraju stąd zostaje mi w zasadzie tylko kontakt na forum.Mieszkam w Gdyni gdzie różnych Porsche jest bez liku i zawsze starałem się pozdrowić każdego kierującego, jak do tej pory tylko jeden i to z Cayenne odwzajemnił pomachanie,wszyscy z mniejszych nie raczyli nawet spojrzeć.Myślę, że to jest spowodowane tym, że ja jestem zawsze wyżej niż Ci z 911-ki i jest im ciężko podnieść głowę.Przeczytałem wpis Klubowicza też z Gdyni i prawdę mówiąc ten wpis przekonał mnie do zajęcia głosu.Jeżeli Klubowicze chcą zamknąć forum dla tych 'niegodnych" to na pewno szybko to forum stanie się forum 911 tylko.Co do składki to nie powinno być problemem uzbieranie takiej kwoty ale powinno to zostać w gęsto forumowicza.A tak przy okazji mój Cayenne jest serwisowany nie w stodole jak jeden forumowicza sugeruje ale za dobre pieniądze w dobrych rękach.
Serdecznie pozdrawiam,[/list]
|
|
Góra |
|
bukers80
|
Napisane: 4.12.2014, 12:36 |
|
|
Lamer ale Ty jesteś poza klubem.Swoją drogą ciekawe dlaczego już nie jesteś Kiedyś dziwiło cię to że ktoś nie płaci a korzysta -teraz sam korzystasz a nie płacisz
|
|
Góra |
|
simprez
|
Napisane: 4.12.2014, 12:49 |
|
|
Jak widać pomysł porscheee nie uzyskuje szerszego poparcia, z czego nie ukrywam, bardzo się cieszę. Bo nie widzę w nim nic co mogłoby przyczynić się do rozwoju i korzyści dla klubu. Ma je nam dać sprawianie zadość personalnym obiekcjom względem treści (jakby nie patrzyć, w dużej części ściśle merytorycznych) które są zamieszczane na forum oraz statusom forumowiczów (w klubie lub poza nim), którzy je zamieszczają? No chyba nie...
Klubowiczem PCP jestem od 2 kadencji (zdaje się od 2008? 2009?). Pierwotnie byłem tylko zwykłym użytkownikiem forum (bardzo serdecznie powitanym), zanim zostałem klubowiczem otrzymałem tu bezinteresownie kila porad odnośnie serwisowania auta, potem był mój pierwszy Ułęż (jako nieklubowicz). Kiedy jakiś czas potem Klub wprowadził pierwszy raz obniżkę opłat członkowskich podjąłem decyzję o zapisaniu się. I jak widać jestem członkiem PCP nadal i mam nadzieję, że będę mógł być nim jak najdłużej
Czemu? Bo cenię sobie to co klub oferuje: zniżki w ASO, zniżki na wpisowe na imprezy, kalendarze, pocztę klubową. Ale też widzę (i cieszy mnie to), że ta moja drobna cegiełka co roku przekłada się na promocję Porsche, promocję sportu motorowego, dzielenie się wiedzą o naszych autach.
Porsche Club Poland istnieje dzięki swoim członkom, forum istnieje dzięki klubowi, więzi koleżeńskie między nami - użytkownikami Porsche istnieją dzięki forum. Ergo sum - gdyby nie PCP to by nas tu nie było. A szkoda by było, chyba przyznacie mi rację.
Oczywiście rozumiem zastrzeżenia kolegów: Cyryla, kuchara, kl i innych, którzy podzielili się podobnymi odczuciami względem swoich dotychczasowych kontaktów z członkami klubu. Wśród nas są ludzie o różnych osobowościach. Przyznam się, że ja też nie ze wszystkimi żyję w idealnej harmonii, ze wszystkimi mam pole (tudzież ochotę) do wspólnej konwersacji czy wymiany poglądów. Cóż takie życie (albo taki ze mnie zapluty dupek po prostu ).
No ale... Przyznajcie Panowie, że nie tylko z nieeleganckimi postawami członków klubu mieliście tutaj do czynienia. Chyba, że się mylę - to wtedy powinienem Was przeprosić za moje zachowanie (bo przecież ze mną również mieliście okazję pokonwersować, choć nie zawsze w realu).
Pozdrawiam! I zachęcam do członkostwa (w końcu tylko członkowie mają możliwość wpływu na rozwój klubu, tak by spełniał ich oczekiwania!)
|
|
Góra |
|
kl
|
Napisane: 4.12.2014, 13:33 |
|
|
wit007 napisał(a): Nie opowiadajcie, że wszystko na rennlist i renntech jest za darmo. Owszem, sporo, ale nie wszystko.
Witek, nie wiem co jest nie za darmo, bo korzystam tylko z "zadarmowych" i jak dotąd nie spotkałem się z informacją "zapłać, żeby przeczytać"
Jest tam wszystko czego potrzebuję i potrzebowałem do 996/993, do tego opisane "po amerykańsku" - np wielostronicowa dyskusja na temat: "czy podciśnienie w silniku 964/993 powoduje trudności z demontażem aparatu zapłonowego"
|
|
Góra |
|
yoshi
|
Napisane: 4.12.2014, 14:20 |
|
|
Nie porownujmy się moze do Club of Americaca czy UK ... bo to zupelnie inna skala ... majac kikanascie czy kilkadziesiąt tysięcy czlonkow kluby te maja staly dochod nie tylko na prowadzenie forum ale i tansze imprezy, prezenty, czasopisma itd. Caloscia zarzadzaja profesjonalne firmy zatrudniające dziesiatki osob czy zlecające ogrom pracy wyspecjalizowanym firmom zarówno eventowym jak i wydawniczym.
Pomysly na ograniczeniem dostepu do forum sa pomysłami które warto przeanalizować na + i -. Po wielu wypowiedziach widać ze osoby zainteresowane przystąpieniem do klubu zrazily się na podstawie opinii zdobytych na otwartym forum, i to zazwyczaj od nieklubowiczow. Krytyka imprez na których się nie było, krytyka dzialanosci klubu o ktorej się nic nie wie czy klotliwy ton otwartych dyskusji gdzie czesc osob chce poprostu zrobic zamieszanie na pewno wstępowaniu do klubu nie sluzy. Z drugiej strony jak widać czasami to samo forum przyciąga osoby które znajdując darmowa pomoc chca przystapic do PCP a z czasem się w niego angazowac .
Klub zalozyl ten watek aby poznać zdania wielu osób. Każdy ma prawo się tu wypowiedzieć, zarówno klubowicz jak i nie klubowicz. Nie traktujmy poszczególnych wypowiedzi jako propozycji zmian Klubu a bardziej jako cenny glos w dyskusji. Jak podsumujemy calosc będziemy wiedzieli w jakim kierunku się zmieniac lub rozwijać.
|
|
Góra |
|
porscheee
|
Napisane: 4.12.2014, 16:57 |
|
|
Yoshi skumał , oczywiście ze chodzi o dyskusje jakies nakierunkowanie a nie sztywne wpisanie w regulamin , do swojego wymysłu dodałbym jeszcze ze jezeli ktoś już był kiedyś członkiem miałby tez ten dostep dożywotnio lub na kilka lat , bo z roznych przyczyn mogł się oddalic na jakiś czas . Skoro raz był w klubie widocznie jest pasjonatą przez duże P , ale jak ktoś nigdy nie był , interesuje go tylko wyciagniecie informacji naprawy lub proba sprzedania francuza lub nawet porsche i nic nic nie daje a chce wszystko to sorry .... dodałbym jeszcze taki mamy klimat
i jeszcze jedno , ostatnio poruszyliśmy temat pcp online ps4 , idąc tym tropem tam tez dostajemy bodajże 14 dni próbnych w sieci potem te funkcje znikają bez czego ps4 jest praktycznie bezużyteczne , chcesz korzystać płac ... niech to i będą symboliczne opłaty mniejsze od składki ale może wtedy jak ktoś miałby zapłacić za forum to dołożyłby by trochę i miał pełny deal ze wszystkimi giftami jakie oferuje klub ...
moim zdanim jak nie przycisniemy trochę to nie zwiększymy liczebności , w narodzie za dużo starego myslenia , darmowe to niczyje to biore i się smieje z tych co płaca ( przykład Duc'a z ituns np. )
|
|
Góra |
|
porscheee
|
Napisane: 4.12.2014, 17:11 |
|
|
bukers80 napisał(a): porscheee napisał(a): ... Proponuje ...aby zamknąć forum dla nieklubowiczy . Zostawic tylko otwarty dział temat przystąpienie do klubu z opisem zasadami itd. , mysle ze wielu ciekawych co jest za drzwiami opłaci klucz... ... a tam nagi król ale...można zrobić np.100zł wejście do forum a 500 czy tam ile chcecie przystąpienie do klubu.Jest część ludzi którzy korzystają tylko z forum a część którzy chcą też spotkań.
o i już jesteśmy bliżej ...
|
|
Góra |
|
porscheee
|
Napisane: 4.12.2014, 17:14 |
|
|
noname_conek napisał(a): Zamkniete forum dla tych co nie sa w klubie, niezly strzal w kolano to jeszcze teraz ogolnopolski zlot ale Ci nie z klubu beda stac za wielkim mmurem zeby nic nie slyszeli i nie widzieli. Pasja przede wszystkim...
No to jak pasja to czemu nie wspomóc klubu symboliczna opłata żeby istniał działał , żeby pogadać , żeby przynalzec - wiem ze nie wszyscy to lubia ale skoro jedna pasja to nie kumam czemu nie .
|
|
Góra |
|
porscheee
|
Napisane: 4.12.2014, 17:15 |
|
|
rafie napisał(a): Zamknięcie forum = śmierć klubu (i tego forum). Prędzej czy później.
W innym klubie jest składka na domenę i serwer, po jej opłaceniu uzyskuję się pełny dostęp do całej treści zawartej na forum. Nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań, ale z czegoś trzeba opłacać koszty utrzymania strony.
Osoby płacące pełną składkę klubową zyskują status klubowicza, otrzymują rabaty, klub stawia im przysłowiowe piwo na zlotach, z tych środków są kupowane nagrody, dyplomy, dofinansowuje się z tego imprezy.
Wysokość składek: niecałe 30 zł za samą stronę i 80 zł za stronę + uczestnictwo w klubie. To są opłaty roczne.
Za pobyt na zlotach każdy płaci sam. Jak jest wycieczka, to wszyscy się zrzucają, jak trzeba zapłacić za tor, to płacą Ci którzy jeżdżą.
widze tez załapałeś o co mi chodzi
|
|
Góra |
|
mart2014
|
Napisane: 4.12.2014, 17:15 |
|
|
krótkofalowo może wymusimy na kimś , aby wstąpił do klubu, aczkolwiek nie wiem czy dostęp do forum to jest ten decydujący "argument".
Długofalowo, uważam, że odetniemy się od nowych potencjalnych klubowiczów.
proponuję inne rozwiązanie: podzielić kolumnę po prawej stronie na tematy, które są tylko dla klubowiczów, i te dla pozostałych.
Klubowicze będą widzieć podział na 2 zakresy tematyczne i jak nie będą chcieli, to mogą nawet tam nie zaglądać - będą brać udział w dyskusjach tylko klubowych.
A nie-klubowicze nawet nie będą wiedzieli, że jest sekcja dla klubowiczów.
i wilk syty i owca cała.
|
|
Góra |
|
porscheee
|
Napisane: 4.12.2014, 17:23 |
|
|
powinni widzieć ze jest sekcja klubowa bo moze się skusza ...
|
|
Góra |
|
kl
|
Napisane: 4.12.2014, 17:32 |
|
|
porscheee - żeby coś sprzedawać (dostęp do forum) nawet za symboliczną opłatę, trzeba mieć najpierw co sprzedawać - pewną wartość.
Zerknij na "Ostatnie" w prawym, górnym rogu i pomyśl, czy jest tu coś, za co ktokolwiek zapłaci...
|
|
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 4.12.2014, 17:42 |
|
Dołączył: 18.01.2012 Posty: 1647 Lokalizacja: Warszawa Boxster S 986
Nr klubowicza: 694
|
porscheee napisał(a): rafie napisał(a): Zamknięcie forum = śmierć klubu (i tego forum). Prędzej czy później.
W innym klubie jest składka na domenę i serwer, po jej opłaceniu uzyskuję się pełny dostęp do całej treści zawartej na forum. Nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań, ale z czegoś trzeba opłacać koszty utrzymania strony.
Osoby płacące pełną składkę klubową zyskują status klubowicza, otrzymują rabaty, klub stawia im przysłowiowe piwo na zlotach, z tych środków są kupowane nagrody, dyplomy, dofinansowuje się z tego imprezy.
Wysokość składek: niecałe 30 zł za samą stronę i 80 zł za stronę + uczestnictwo w klubie. To są opłaty roczne.
Za pobyt na zlotach każdy płaci sam. Jak jest wycieczka, to wszyscy się zrzucają, jak trzeba zapłacić za tor, to płacą Ci którzy jeżdżą. widze tez załapałeś o co mi chodzi
Nie załapałem, tylko napisałem jak to robią gdzieś indziej… (zostałem o to zapytany).
Uważam, że zamknięcie forum spowoduje dodatkowe utrudnienie dostępu nowym. Tamto forum, o którym wspominam kurczy się (z roku na rok coraz bardziej).
Niech będą opłaty, ale niech nie będą tak słone jak teraz (patrz opłaty w US). Ich stawki brzmi sensowniej od naszych tutaj.
|
|
Góra |
|
bukers80
|
Napisane: 4.12.2014, 18:30 |
|
|
kl napisał(a): porscheee - żeby coś sprzedawać (dostęp do forum) nawet za symboliczną opłatę, trzeba mieć najpierw co sprzedawać - pewną wartość.
Zerknij na "Ostatnie" w prawym, górnym rogu i pomyśl, czy jest tu coś, za co ktokolwiek zapłaci...
Haha.od dzisiaj jesteś moim idolem;)
|
|
Góra |
|
odel13
|
Napisane: 4.12.2014, 18:45 |
|
|
Troszkę zboczyliscie z tematu ktory zaczął kolega "BT"
Pytanie było dlaczego nie zapisujemy sie do klubu i kilku nie-Klubowiczow odpowiedziało na pytanie. W moim przypadku brak czasu rodzina która niedawno sie powiększyła, praca itd. Za rok Max dwa napewno zapisze się do klubu bo zloty jak ogladam zdjecia sa z calymi rodzinami i napewno jest mega sympatycznie. Ale teraz nie miało to sensu większość wie co mam na myśli. A co do propozycji kolegi "Porscheee" opłata za korzystanie z forum nie bedzie magnesem aby dołączyć do klubu wręcz przeciwnie. Mozna zablokować nie-klubowiczom możliwość wystawiania (nie wglądu) w dziale kupno sprzedaz bo faktycznie sa ludzie którzy sie rejestrują tylko aby coś sprzedać. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
Kamill
|
Napisane: 4.12.2014, 18:52 |
|
|
przeczytałem to wszystko miałem nie pisać w tym temacie ale jednak coś od siebie dodam.
Padło tutaj hasło zamknięcia forum dla osób nie opłacających składki.
Bardzo dobry pomysł zrobicie sobie koledzy klub wzajemnej adoracji, a jak ktoś tu wcześniej wspomniał żeby sprzedać to trzeba mieć co sprzedać.
Ja nie wstąpiłem do klubu i raczej tego nie zrobie, nie chodzi mi czy składka jest za wysoka itd. poprostu z zlotów nie korzystam nie mam na nie czasu wole sobie wolny czas inaczej spędzić, rabat 10% zapewne łatwo zrobić wam nie było ale mam swoich mechaników i niema problemu czy z częściami itd.
Po przeczytaniu tego tematu widzę że niektóre osoby się jakby dowartościowują tym że mają Porsche znam wiele osób które je mają i nic z tego sobie nie robią zresztą podobnie jak ja
zazwyczaj na każdym forum są działy zamknięte dla których mają dostęp wybrani czyli np. po opłaconej składce i to sie rozumie, dziwi mnie fakt że ktoś wpada na pomysł zamknięcia forum dla osób chcących sobie tylko porozmawiać z innymi czasem wymienić doświadczenie czy uwagi, no będzie tak to płakać myślę wiele osób nie będzie, haraczu nie uznaje.
Lubię ludziom pomagać jeśli mam taką wiedze, czy czegoś sie dowiedziałem za darmo, bo ktoś inny mi pomoże w ten sam sposób, będe chciał należeć do elity forum to opłacę daną składkę ale zamykanie i próba wymuszenia wpłaty dla mnie to głupie.
napisałem parę postów w temacie użytkownika który miał problem z wykonaniem usługi detailingowej, i poleciłem firmę (dla osób z śląska) z której korzystam od dawna, itd. a po paru dniach mam wiadomość od pewnego klubowicza abym nie robił reklam firemki detailingowej bo my korzystamy z dużych firm, co mnie bardzo rozbawiło ale dziwne podejście mają ludzie. I mniejsza oto bo każdy zdanie może sobie wyrazić.
Jeśli chcecie zamykajcie sobie koledzy to forum i bądźcie elitą samą dla siebie. Nie każdy ma potrzeby bycia w płatnym klubie. Mam nadzieję że nikogo nie urażę swoim postem.
|
|
Góra |
|
Duc748
|
Napisane: 4.12.2014, 18:58 |
|
Nr klubowicza: 068
|
hero78 napisał(a): stach napisał(a): hero78 - witamy na pokładzie i zapraszamy na imprezy klubowe! Dziękuję. Jak tylko czas pozwoli to chętnie będę się pojawiał na spotkaniach
nie musisz
bylebyś płacił składkę
potrafię być sympatyczny - dowiedziałem się o sobie czegoś nowego - dzięki!
(ostatnio dowiedziałem się aż od dwóch kolegów że jestem gruby - no ale to widzę w lustrze )
o składce zadecyduje walne potem nowy zarząd.
jeśli ktos zapłąci teraz płaci już na przyszły sezon i ... łapie się np na kalendarz klubowy 2015 - no ale to żaden bonus - można na plujce wydrukować
Walne mamy 13 grudnia - trochę siedzenia potem spotkanie w Porsche - no ale to też żaden bonus - każdy może sobie pojechać do salonu
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
_________________ Marcin ---------------- http://aidi.pl
|
|
Góra |
|
arczimi
|
Napisane: 4.12.2014, 18:59 |
|
|
Proponuję Wasze sugestie o płaceniu za byt na forum napisać na forum intruder polska.Chłopaki zabiją Was śmiechem.Jestem użytkownikiem kilku grup forumowych i nikomu jeszcze coś takiego do głowy nie przyszło. Brawo ELITO. Dla mnie i podejrzewam dla większości forumowiczów to po prostu skandal. W życiu bym na to nie wpadł, ale pewnie mało inteligentny jestem.
Pozdrawiam z całego serca wszystkich normalnych.
Przebudźcie się bo za późno będzie już. Przebudzcie się póki jest ku temu czas
https://www.youtube.com/watch?v=m6lIFiOVFcY
a tu kontynuacja tego tematu:
https://www.youtube.com/watch?v=QEI9-SCjwaw
|
|
Góra |
|
Vjackmax
|
Napisane: 4.12.2014, 19:46 |
|
|
Mam pytanie do Zarządu.
Z jakich funduszy utrzymywane jest nasze Forum ?
Proszę o odpowiedź.
|
|
Góra |
|
Tromer
|
Napisane: 4.12.2014, 20:07 |
|
|
Witam,
Jestem w klubie od początku i wydaje mi się ze klub w obecnej formie jest dość zamkniętym i może nawet trochę odstraszającym dla nowych członków.
Mimo ze to już wiele lat temu, to doskonale pamiętam swój pierwszy Złot. Bylem przywitany przesz Prezesa z wielkim serdecznym uśmiechem a drugi kolega praktycznie mnie wsiał za rękę i wytłumaczył co, jak i kiedy.
Ale może Zarząd poda podstawowe cyfry np. ile nowych członków mamy co rok, ile z nich zostaje po pierwszym roku lub ile % to po prostu stara gwardia. Niech to będzie obiektywnym miernikiem czy klub jest atrakcyjny czy nie i dla kogo.
Dla mnie to się stało trochę towarzystwo wzajemnej adoracji i to w dość sztywnej formie
Podczas imprezy Dzień Dziecka w Włocławku próbowałem stworzyć otwartą koleżeńską atmosferę. Niestety miałem poczucie ze Zarząd preferuje bardziej sztywną formę. Tu mam na myśli wybór hotelu, kolacji, wizerunek imprezy oraz całą otoczkę
Pozdrawiam
Tromer
|
|
Góra |
|
|